Één van de populairste steden in Europa is Berlijn. Jaarlijks reizen er behoorlijk veel reiziger naar de Duitse hoofdstad af voor een stedentrip. Echter reizen er ook steeds meer fietsers af naar Berlijn. Mede omdat er diverse fietsroutes langs Berlijn komen zoals de beroemde Europa Radweg. Soms vertrekken ze per fiets naar Berlijn om per trein en fiets terug te reizen maar de meeste fietsers kiezen er toch voor om met de fiets mee in de trein naar Berlijn te reizen om vervolgens vanaf daar terug te fietsen naar Nederland. Berlijn is gelukkig een van de eenvoudigste bestemmingen om met de fiets in de trein naartoe te reizen (of terug). Vanaf €51,90 kan je al met de fiets op de trein naar Berlijn reizen.

Fiets mee in de intercity naar Berlijn

Veruit de makkelijkste manier om je fiets mee in de trein naar Berlijn te nemen is wanneer je met de Intercity-Berlijn reist. Tussen Amsterdam en Berlijn rijdt er om de twee uur een rechtstreekse intercity waar fietsen op mee kunnen worden genomen. Dagelijks rijden er 6 intercity’s van Amsterdam naar Berlijn en vice versa. Je kunt naast Amsterdam ook in Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo en Hengelo opstappen voordat de trein bij Bad Bentheim de grens overgaat. In elke trein is een fietsrijtuig aanwezig waar plek is voor 16 fietsen.

Fietsplaatsreservering
Neem je een fiets mee in de trein naar Berlijn, dan moet je wel vooraf een plek voor je fiets reserveren. Deze reservering kost €4 per fiets. Boek je ook een zitplaats bij, dan kom je zo dicht mogelijk bij je fiets in de buurt te zitten. Het is ook mogelijk om een driewieler of tandem mee te nemen op de intercity naar Berlijn. Voor een driewier zal je drie fietsplaatsen moeten reserveren, voor een tandem twee. Een vouwfiets mag gratis mee indien je de fiets opvouwt, de fiets wordt dan als bagage gezien en mag kosteloos mee.

Fietsticket
Naast een reservering voor je fiets heb je ook nog een vervoersbewijs voor je fiets nodig. Dit internationale fietsticket kost €12 per fiets (bij NSInternational) per enkele reis en €10 bij de Deutsche Bahn. Je kunt het uit de automaat op de grotere stations halen. Het is geldig vanaf je vertrekstation in Nederland tot aan Berlijn.

Boeken
Al vanaf €51,90 boek je een ticket voor jezelf, een reservering voor de fiets en een fietskaartje, een vervoersbewijs voor de fiets. Via de website van Deutsche Bahn kan je een reservering voor je fiets op de intercity naar Berlijn regelen en een fietsticket boeken (aan te geven nadat je een ticket hebt geselecteerd).

Ook kan je online bij NSInternational je treinticket boeken en telefonisch (via NS International Service Center, 030-2300023) of op de internationale treinstations reserveren.

Tijdig boeken

Houd er rekening mee dat de fietsplekken in de intercitytreinen in drukke (zomer)vakanties vaak snel vergeven zijn. Wil je er zeker van zijn dat je je fiets mee in de trein naar Berlijn kunt nemen, dan is het erg verstandig om op tijd te boeken. Ook voor de prijs van je treinticket naar Berlijn is dat raadzaam aangezien de prijs begint bij €37,90 maar kan oplopen tot ongeveer het drievoudige op korte termijn.

Reis je met je fiets op de trein vanuit Berlijn naar Nederland en weet je nog niet wanneer je daar precies aankomt en weer vertrekt omdat je nog niet weet hoelang je onderweg zal zijn, dan is het handig om direct bij aankomst in Berlijn je terugreis alvast te regelen op het treinstation of natuurlijk online.

  • 6 treinverbindingen per dag
  • 16 fietsplaatsen per trein
  • Korte reistijd, slechts 06:22 uur vanaf Amsterdam
  • Rechtstreeks zonder overstappen
  • Treintickets vanaf €51,90 per enkele reis incl. fiets
  • Gereserveerde plek voor je fiets
  • Eenvoudig online te boeken
  • Barrijtuig, WiFi en stopcontacten
  • Aankomst in hartje Berlijn
  • Opstappen in Amsterdam, Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo of Hengelo