Aan de voet van de Alpen in de Duitse deelstaat Beieren ligt München, één van de grootste en belangrijkste steden van Duitsland. De stad is een ideale treinbestemming omdat je hier aan een van de vele fietsroutes in de omgeving kunt beginnen. Zo kan je in de omgeving van München aan de Alpe Adria fietsroute, de Tauern fietsroute of de Donau fietsroute beginnen. Het is redelijk goed te doen om je fiets mee in de trein naar München te nemen. Al Vanaf €51,90 kan je met de fiets op de trein naar München reizen. Er zijn echter wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Trein en fiets naar München
Fiets in de trein naar München

Beste treinverbinding voor trein en fiets naar München

Er zijn in grote lijnen twee manieren waarop je een fiets mee in de trein naar München kunt nemen. Zo kan je ervoor kiezen om geheel overdag te reizen waarbij je minimaal twee keer zal moeten overstappen of je kunt voor de verbinding inclusief nachttrein kiezen. Hierbij hoef je slechts één keer over te stappen (in Hannover).

Overdag
Reis je het liefst overdag, dan kan je per binnenlandse trein naar Arnhem reizen, daar op de Abellio stappen naar Düsseldorf en vervolgens vanaf Düsseldorf de directe ICE naar München nemen. Op deze ICE kunnen fietsen mee als zijn het er helaas slechts drie. Snel boeken is dus wel belangrijk.

Zit de ICE van Düsseldorf naar München vol, dan kan je ook vanaf Düsseldorf naar Stuttgart reizen per Intercity en vervolgens weer per Intercity doorreizen naar München. Op deze intercity treinen kunnen doorgaans 16 fietsen mee.

’s Nachts
Ook is het mogelijk om ’s nachts naar München te reizen. Je kunt dan eerst de Intercity-Berlijn vanuit Amsterdam, Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo of Hengelo tot aan Hannover nemen om daar vervolgens op de NightJet nachttrein naar München te stappen. Op deze nachttrein zijn 6 fietsplaatsen.

Hieronder enkele voorbeelden van treinverbindingen naar München waarop je een fiets mee kunt nemen en idem voor de terugreis per trein van München naar Nederland.

Treinverbinding heen Vertrektijd Aankomsttijd Treintype Fietsplaatsen Bekijk route Opmerking
Amsterdam - Arnhem 07:24 08:28 Intercity 16 Bekijk
Arnhem - Düsseldorf 08:45 10:33 Abellio 12 -18 Bekijk
Düsseldorf - Stuttgart 10:48 14:46 Intercity 16 Bekijk
Stuttgart - München 15:58 18:11 Eurocity 8 Bekijk
  
Amsterdam *- Hannover 17:10 21:18 Intercity 16 Bekijk
Hannover - München 21:57 07:11 NightJet 6 Bekijk


Treinverbinding terug Vertrektijd Aankomsttijd Treintype Fietsplaatsen Bekijk route Opmerking
München - Stuttgart 08:47 11:05 Intercity 16 Bekijk
Stuttgart - Düsseldorf 11:37 15:31 Intercity 16 Bekijk
Düsseldorf - Arnhem 16:26 18:14 Abellio 12 -18 Bekijk
Arnhem - Amsterdam 18:31 19:35 Intercity 16 Bekijk
  
München - Hannover 22:50 06:49 NightJet 6 Bekijk
Hannover - Amsterdam * 08:40 13:00 Intercity 16 Bekijk
 * In- en uitstappen op de Intercity-Berlijn is naast Amsterdam ook mogelijk in Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo en Hengelo.

Op welke treinen naar München kan je een fiets meenemen?

Wanneer je met je fiets in de trein naar München wil gaan reizen is het aantal overstappen altijd minimaal twee. Vanuit Nederland of België rijdt er sowieso helaas geen rechtstreekse trein naar München en daarnaast is het ook zo dat je niet in elke willekeurige trein kan gaan zitten indien je een fiets meeneemt. Op welke treinen naar München kan je een fiets meenemen? Reis je per trein en fiets naar München, dan ben je gebonden aan regionale treinen (RE), Intercity treinen (IC) en Eurocity treinen (EC). Op enkele nieuwe type ICE treinen mag je tegenwoordig ook fietsen meenemen. Ook de NightJet nachttrein neemt fietsen mee. Veruit de makkelijkste manier om erachter te komen op welke treinen naar München fietsen mee mogen is door het raadplegen van de website van de Deutsche Bahn.

Op deze site kan je na het ingeven van de route, datum en tijdstip ook aangeven (aanvinken) dat je met een fiets reist. Bij de zoekresultaten worden vervolgens alle treinverbindingen naar München waarop fietsen meegenomen kunnen worden getoond. Eventueel kan je ook nog de minimale overstaptijd ingeven zodat je altijd voldoende tijd hebt om over te stappen i.v.m. eventuele vertragingen of wanneer je een overstap hebt waarbij ver moet lopen tussen het ene en andere spoor. Minimaal 15 minuten overstaptijd is raadzaam. Ook kan je nog een overstapstation van je voorkeur aangeven indien je de voorkeur hebt voor een overstap op een bepaald treinstation.

Treintickets voor de trein en fiets naar München boeken

Nadat je op de knop “Zoeken” hebt geklikt worden alle treinverbindingen naar München getoond waarop fietsen mee kunnen worden genomen. De beschikbaarheid wordt hier echter nog niet zichtbaar. Alleen wanneer je een account bij Deutsche Bahn hebt aangemaakt en bent ingelogd kan je op het einde van het (fictieve) boekingsproces zien of er nog vrije fietsplaatsen op de door jou gekozen verbinding beschikbaar zijn. Ook zie je staan daar dat het fietsticket (helaas) niet online kan worden afgegeven.

Fietsplaatsen op de trein naar München

Fietsplaatsreservering op de trein naar München boeken

Neem je een fiets mee in de trein naar München, dan moet je wel vooraf een plek voor je fiets reserveren. Deze reservering kost €4 per fiets per trein en kan je helaas niet online boeken. Het boeken van fietstickets en fietsplaatsreserveringen is alleen mogelijk op de internationale- en grotere treinstations in Nederland, in Duitsland aan het loket, telefonisch via NS International Service Center (030-2300023) of bij een gespecialiseerd reisbureau. Heb je concrete reisplannen, dan is het raadzaam om tijdig je reis te boeken. Aangezien het aantal fietsplaatsen op de trein naar München beperkt is moet je er snel bij zijn, zeker in drukke (vakantie)periodes kunnen de fietsplaatsen snel volgeboekt zijn.

Reis je met je fiets op de trein vanuit München naar Nederland en weet je nog niet wanneer je daar precies aankomt en weer vertrekt omdat je nog niet weet hoelang je onderweg zal zijn, dan is het handig om direct bij aankomst in München je terugreis alvast te regelen op het treinstation.

Boek je ook een zitplaats bij, dan kom je zo dicht mogelijk bij je fiets in de buurt te zitten. Het is ook mogelijk om een driewieler of tandem mee te nemen op de intercity treinen naar München. Op de ICE kunnen geen driewielers of tandems mee. Voor een driewier zal je drie fietsplaatsen op de IC moeten reserveren, voor een tandem twee. Een vouwfiets mag gratis mee indien je de fiets opvouwt, de fiets wordt dan als bagage gezien en mag kosteloos mee.

Fietsticket
Naast de reservering voor een fiets op de treinen naar München heb je ook nog een vervoersbewijs voor je fiets nodig. Dit internationale fietsticket kost €12 per fiets (bij NSInternational) per enkele reis en €10 bij de Deutsche Bahn. Je kunt dit fietskaartje uit de automaat op de grotere stations halen. Het fietsticket naar München is de hele dag geldig vanaf je vertrekstation in Nederland tot aan München.