Er rijden heel wat verschillende treinen rond in Europa. Elke trein heeft weer andere voorzieningen en ook zijn de regels en voorwaarden voor reizigers per trein vaak anders. Het wordt de reiziger vaak niet makkelijk gemaakt. Daar komt nog een bij dat elk land zijn eigen boekingssysteem voor treinen heeft. Waar je bij vliegtickets één wereldwijd boekingssysteem hebt is dat helaas bij treintickets niet het geval. Veel reizigers zien vaak door de bomen het bos niet meer. Om het allemaal iets duidelijker te krijgen hebben we de belangrijkste treinen voor je op een rijtje gezet.

Informatie per trein per land

In onderstaande overzicht vind je informatie per trein per land. De belangrijkste treinen per land worden belicht. Zo kan je eenvoudig vinden wat je zoekt!

Treinen in Nederland

Binnen Nederland rijden vooral regionale treinen (RE), IC (InterCity) treinen, en ICD (InterCityDirect) treinen. Internationale treinen die vanuit Nederland naar buurlanden als België, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland rijden zijn de Thalys, ICD, Thalys, Eurostar en Abellio (Arnhem – Düsseldorf). De meeste van deze treinen kan je online boeken via nsinternational.nl.

Treinen in België

In België rijden, net als in Nederland, vooral IC en RE treinen. Internationale treinen in België zijn de Eurostar, Thalys, ICE en de ICD.

Treinen in Frankrijk

Frankrijk kent redelijk wat verschillende soorten treinen. Zo rijden de TGV, InterCité, Regionale en NE nachttrein in Frankrijk. Internationaal gezien rijden ook AVE treinen, ICE treinen, Tello nachttrein en EC treinen door Frankrijk. Ook rijdt de Thalys door Frankrijk vanuit Nederland, Duitsland, België en Engeland. In de winter rijdt er een speciale Sneeuw-Thalys, in de zomer rijdt de Zon-Thalys.

Treinen in Duitsland

Duitsland is een treinland bij uitstek. Je vindt er diverse regionale treinen, IC treinen, EC treinen, ECE treinen, ICE treinen en autotreinen. Treinen die de grens overgaan bestaan uit TGV treinen, Thalys treinen, Night Jet treinen en Railjet treinen.

Treinen in Oostenrijk

In Oostenrijk kom je regionale treinen tegen, InterCity treinen, RJ hogesnelheidstreinen, EC treinen en de Night Jet treinen en Railjet treinen. De ÖBB, de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij, begint een steeds grotere speler te worden op de Europese treinmarkt.