Interrailen door Duitsland is erg leuk en makkelijk. Duitsland is een land waar je eenvoudig met een Interrail pas doorheen kunt reizen. In alle uithoeken van het land vind je wel spoorverbindingen dus je kunt op erg veel plekken komen. Duitsland is het land bij uitstek dat geschikt is voor Interrailen. Er zijn maar weinig treinen die je moet reserveren, op de meeste treinen kan je zo opstappen als je een Interrail pas hebt.

Welke Interrail pas voor Duitsland kan je het beste kopen?

Er zijn verschillende Interrail passen te koop. Het antwoord op de vraag “Welke Interrail pas voor Duitsland kan je het beste kopen” hangt helemaal af van je reisplannen. De lengte van je reis en ook het aantal reisdagen bepalen welke Interrail pass je het beste kunt kopen. Ook je leeftijd kan invloed hebben op de prijs van de Interrail pass. Je reisroute bepaalt het type pass.

Interrail Global pass of Interrail One Country pass voor Duitsland?

Als je gaat Interrailen door Duitsland kan je tussen twee verschillende Interrail passen kiezen. De Interrail Global Pass of de Interrail One Country pass voor Duitsland. Met de Interrail Global Pass mag je door vrijwel heel Europa reizen. Sinds 2016 mag je met deze pass ook éénmaal vanaf je vertrekstation naar de grens reizen en ook éénmaal weer terug. Vroeger moest je voor het binnenlandse “aanreis” traject nog een extra treinkaartje kopen (50% korting). Tegenwoordig dekt de pass dus ook je (eenmalige) aansluiting van opstapstation in Nederland naar de grens en weer terug.

Met de Interrail Global pass mag je dus vanaf je opstapstation in Nederland tot en door Duitsland reizen en weer terug.

Met de Interrail One Country pass mag je officieel alleen in Duitsland reizen. Je hebt dus aanvullende tickets vanaf Nederland tot aan de Nederlands/Duitse grens (Emmerich/Kaldenkirchen/Bad Bentheim/Leer/Gronau/Herzogenrath) nodig. Reis je met intercity’s of regionale treinen vanuit Nederland, dan betaal je hiervoor nog een paar Euro’s. Uiteraard is de prijs afhankelijk van je opstapplek in Nederland. Ook mag je in Nederland al op de Internationale IC naar Berlijn of de ICE richting Keulen/Düsseldorf/Frankfurt/Basel stappen. Wel heb je dan een treinkaartje tot de grens nodig. Een reservering voor de IC of ICE is niet verplicht maar in drukke periodes wel handig. Je kan via Interrail.eu aan je reservering komen.

Lengte en aantal reisdagen van je reis

Ook de lengte van je reis bepaalt grotendeels welke Interrail pas het beste aansluit op je reis. Zo kan je bij de Interrail Global Pass kiezen uit een reisperiode van 15 dagen, 22 dagen of 1 maand. In de periode kan je kiezen om 5 dagen, 7 dagen, 10 dagen, 15 dagen of 1 maand te reizen. Ook kan je ervoor kiezen om bijvoorbeeld 7 dagen naar keuze (flexibel) te reizen binnen 15 dagen of 15 dagen aaneengesloten. Als je een bepaalde route in gedachte hebt kan je precies bereken hoeveel dagen je in een bepaalde periode kunt reizen en welke pas daarbij hoort.

De Interrail One Country pas voor Duitsland is in alle gevallen 1 maand geldig. In de maand kan je kiezen om 3, 4, 6 of 8 dagen te reizen. De reisdagen zijn altijd naar keuze en dus kan je zelf bepalen op welke dag je je wilt gaan reizen.

Leeftijd voor een Interrail pas

Interrailen is niet gebonden aan een bepaalde leeftijd. Iedereen kan Interrailen. Hoewel veel mensen denken dat Interrailen alleen voor jongeren bedoeld is, kan iedereen Interrailen. Van jong tot oud. Er zijn Interrail passen voor jongeren, volwassenen, senioren en voor (meereizende) kinderen t/m 11 jaar.

De prijs voor Interrail passen voor senioren en jongeren is lager dan die van volwassen. Vaak ligt de prijs van een jongeren Interrail pas en een senioren Interrail pas 12% tot 18% lager dan die van een volwassene. Kinderen t/m 11 jaar krijgen een gratis Interrail pas als ze met een ouder meereizen die ook een Interrail pas heeft (max 2 kinderen per volwassene).

Interrail One Country Pass Duitsland tarieven 2020
Interrail Jongere
(12 t/m 27 jaar)
Volwassene
(28 t/m 59 jaar)
Senior
(60+)
Kind
(4 t/m 11*)
Type pas / Klasse 2ᵉ klas 1ᵉ klas 2ᵉ klas 1ᵉ klas 2ᵉ klas 1ᵉ klas 2ᵉ klas 1ᵉ klas
3 dagen binnen 1 maand 166 205 192 256 173 230 0 0
4 dagen binnen 1 maand 189 233 218 291 196 262 0 0
5 dagen binnen 1 maand 209 257 241 321 217 289 0 0
6 dagen binnen 1 maand 227 279 262 349 236 314 0 0
8 dagen binnen 1 maand 257 317 297 396 267 356 0 0

Losse treintickets of een Interrail Frankrijk?

Wat is nu eigenlijk het voordeel van een Interrail pass Duitsland ten opzichte van losse treintickets? Een van de grootste voordelen van een Interrail pas is de vrijheid die je ermee hebt. Prijzen van treintickets op de meeste treinen in Duitsland zijn onderhevig aan vraag en aanbod. Hoe eerder je boekt, hoe voordeliger je treinticket. Als je voordelig wilt reizen moet je dus op voorhand je route bepalen en uitstippelen. Vervolgens moet je treintickets gaan boeken om jezelf van de laagste prijzen te verzekeren. Als je dus van te voren een treinticket voor een bepaalde trein op een bepaalde dag hebt geboekt, moet je ook op die dag in die bepaalde trein zitten. Je wordt dus beperkt in je vrijheid. Met je Interrail pas heb je al een geldig vervoersbewijs en mag je vaak zo op een bepaalde trein stappen. Je bent zo veel flexibelere en kan op de dag zelf bepalen wanneer je naar een andere plek wilt gaan reizen.

Een tweede belangrijke reden om een Interrail pas te kopen is de prijs. Losse treintickets naar en binnen Duitsland zijn vrij prijzig op korte termijn. Zo kan een treinkaartje voor een ICE trein binnen Duitsland op korte termijn meer dan €110 kosten. Je bent dus vaak goedkoper uit met je Interrail. Zeker als je meerdere dagen op de bonnefooi gaar reizen. Interrail passen voor jongeren en senioren zijn nog eens goedkoper dan die van volwassene.

Waar kan je reserveringen maken voor Duitse treinen voor je Interrail?

Een veel gestelde vraag is “Waar kan je reserveringen maken voor Franse treinen voor je Interrail?”. Er zijn een aantal mogelijkheden. Zo kan je op een station in Duitsland aan het loket je reserveringen kopen. Voordeel is dat je je niet op voorhand hoeft vast te leggen op een trein en je flexibel bent. Het is Interrail houders bij de EN nachttrein erg aan te raden om vooraf je reservering te maken. Probeer dit minimaal 2 weken voor vertrek te regelen. Zeker in het hoogseizoen zitten de EN treinen snel volgeboekt.

Een tweede mogelijkheid is om je Interrail reserveringen online te maken. Via de website van Interrail.eu of de DB kan je veel treinen online reserveren. Je ontvangt na betaling een e-ticket dat je kunt uitprinten.

Een derde mogelijkheid voor het maken van je Interrail reserveringen is via een gespecialiseerd reisbureau als de Treinreiswinkel. Zij kunnen vrijwel elke reservering in Europa voor je regelen.

Prijzen van Interrail reserveringen van Duitse treinen

De prijzen voor het reserveren van een trein in Frankrijk voor Interrail houders verschillen per trein. Een Interrail reservering voor de ICE vanuit Nederland naar Duitsland kost je €4,50. Ook voor een reservering op IC, of binnenlandse EC trein betaal je dit tarief. Voor EC treinen naar Zwitserland of Oostenrijk betaal je €11,- voor je verplichte reservering. Op regionale treinen (te herkennen aan R, RE) mag je zonder reservering reizen, gewoon instappen dus.

Duitse nachttreinen zijn een ander verhaal. Je mag met je tweede klas Interrail pas alleen gebruik maken van zitplaatsen, ligplaatsen in couchette 6 en couchette 4 coupé’s en bedplaatsen in een economy slaaprijtuig voor 3, 2 of 1 persoon (resp: T3, Double of Single).

Een zitplaats op de NJ (NightJet) kost je €14 (geen slaapstoel/ruststoel). Een ligplaats in een couchette 6 kost je rond de €34 en voor een ligplaats en een couchette 4 betaal je €44. Bedplaatsen in een T3 kosten je €74 terwijl je voor een bedplaats in een double slaaprijtuig €94 betaalt. De single slaaprijtuig kost €134 voor een interrail toeslag.

One Country pass Duitsland kopen