Ben je van plan om door Frankrijk te gaan reizen? Interrailen door Frankrijk is de perfecte manier om op goedkope wijze dit prachtige land te ontdekken. Frankrijk is een land waar je eenvoudig per trein doorheen kunt reizen. In alle uithoeken van het land vind je wel een spoorverbinding. Ben je  van plan om te gaan Interrailen door Frankrijk? Vanaf €127 is er al een interrail pass voor Frankrijk. Dan moet je wel met een aantal dingen rekening houden. Zo is het aan te raden om je Interrail avontuur door Frankrijk gedeeltelijk te plannen. Als je dat niet doet kan je tijdens je reis of bij vertrek tegen onaangename verassingen aanlopen.

Welke Interrail pas voor Frankrijk kan je het beste kopen?

Er zijn verschillende Interrail passen te koop waarmee je door Frankrijk kunt reizen. Het antwoord op de vraag “Welke Interrail pas voor Frankrijk kan je het beste kopen” hangt helemaal af van een aantal punten. Je reisplannen bepalen in grote mate welke Interrail pas het beste bij je past.

De lengte van je reis en ook het aantal reisdagen bepalen welke Interrail pass je het beste kunt kopen. Als je de pas alleen gaat gebruiken om heen-en terug te reizen, dan heb je een andere pas nodig dan wanneer je uitgebreid gaat rondreizen door Frankrijk. Ook je leeftijd kan invloed hebben op de prijs van de Interrail pass. Je reisroute bepaalt het type pass.

Interrail One Country Pass Frankrijk

Interrail Global pass of Interrail One Country pass voor Frankrijk?

Als je gaat Interrailen door Frankrijk kan je tussen twee verschillende Interrail passen kiezen. De Interrail Global Pass of de Interrail One Country pass voor Frankrijk. Met de Interrail Global Pass mag je door vrijwel heel Europa reizen. Sinds 2016 mag je met deze pass ook éénmaal vanaf je vertrekstation naar de grens reizen en ook éénmaal weer terug. Vroeger moest je voor het binnenlandse “aanreis” traject nog een extra treinkaartje kopen (50% korting). Tegenwoordig dekt de pass dus ook je (eenmalige) aansluiting van opstapstation in Nederland naar de grens en weer terug.

Als je alleen naar en door Frankrijk gaat reizen met de Interrail Global pass, dan mag je zodoende de pas gebruiken vanaf je startpunt in Nederland om vervolgens via België naar Frankrijk te reizen en weer terug. Ook mag je uiteraard met de pas interrailen door Frankrijk.

One Country pas Frankrijk

Met de Interrail One Country pass voor Frankrijk mag je officieel alleen in Frankrijk reizen. Je hebt dus aanvullende nog tickets vanaf Nederland tot aan de Frans/Belgische grens (Tourcoing/Blandain) nodig. Reis je met intercity’s of regionale treinen vanuit Nederland via België naar Frankrijk, dan betaal je hiervoor nog een paar tientjes per enkele reis! Uiteraard is de prijs afhankelijk van je opstapplek in Nederland. Een er snel en goedkoop alternatief is de Thalys. Met een One Country pass Frankrijk mag je tegenwoordig niet meer met de Thalys vanuit Nederland naar Parijs reizen. Een reservering voor de Thalys kan je via NSInternational.nl of via de website OUI.SNCF (Franse spoorwegen) boeken.

Lengte en aantal reisdagen van je reis

Als je gaat interrailen door Frankrijk bepaalt ook de lengte van je reis grotendeels welke Interrail pas het beste aansluit op je reiswensen. Zo kan je bij de Interrail Global Pass kiezen uit een reisperiode van 15 dagen, 22 dagen of 1 maand. In de periode kan je kiezen om 5 dagen, 7 dagen, 10 dagen, 15 dagen of 1 maand te reizen. Ook kan je ervoor kiezen om bijvoorbeeld 7 dagen naar keuze (flexibel) te reizen binnen 15 dagen of 15 dagen aaneengesloten. Als je een bepaalde route in gedachte hebt kan je precies bereken hoeveel dagen je in een bepaalde periode kunt reizen en welke pas daarbij hoort.

De Interrail One Country pas voor Frankrijk is in alle gevallen 1 maand geldig. In de maand kan je kiezen om 3, 4, 5, 6 of 8 dagen te reizen. De reisdagen zijn altijd naar keuze en dus kan je zelf bepalen op welke dag je je wilt gaan reizen.

Leeftijd voor een Interrail pas

Interrailen is niet gebonden aan een bepaalde leeftijd. Iedereen kan Interrailen. Hoewel veel mensen denken dat Interrailen alleen voor jongeren bedoeld is, kan iedereen Interrailen. Van jong tot oud. Er zijn Interrail passen voor jongeren, volwassenen, senioren en voor (meereizende) kinderen t/m 11 jaar.

De prijs voor Interrail passen voor senioren en jongeren is lager dan die van volwassen. Vaak ligt de prijs van een jongeren Interrail pas en een senioren Interrail pas 12% tot 18% lager dan die van een volwassene. Kinderen t/m 11 jaar krijgen een kosteloze Interrail pas als ze met een ouder meereizen die ook een Interrail pas heeft (1 kind per volwassene).

Interrailen door Frankrijk of reizen op basis van losse tickets?

Wat is nu eigenlijk het voordeel van een interrailen door Frankrijk ten opzichte van reizen op basis van losse treintickets? Een van de grootste voordelen van een Interrail pas is de vrijheid die je ermee hebt. Reguliere treintickets op de meeste treinen in Frankrijk bestaan uit een reservering en vervoersbewijs in één. Als je dus van te voren een treinticket voor een bepaalde trein op een bepaalde dag hebt geboekt, moet je ook op die dag in die bepaalde trein zitten. Je wordt dus beperkt in je vrijheid. Met je Interrail Frankrijk pas heb je al een geldig vervoersbewijs en heb je alleen nog maar een reservering nodig. Je kunt deze reservering op het station en vaak kort voor vertrek nog regelen. Je bent zo veel flexibelere en kan op de dag zelf bepalen wanneer je naar een andere plek wilt gaan reizen.

Een tweede belangrijke reden om een Interrail te kopen is de prijs. Losse treintickets naar Frankrijk zijn vrij prijzig. Zeker op korte termijn. Zo kan een treinkaartje voor een TGV in Frankrijk op korte termijn meer dan €110 kosten. Een reservering (voor een Interrailer) op diezelfde trein kost je een paar Euro. Je bent dus vaak goedkoper uit met je Interrail pas Frankrijk. Zeker als je meerdere dagen op de bonnefooi gaar reizen. Interrail passen voor jongeren en senioren zijn nog eens goedkoper dan die van volwassene.

Waar kan je interrail reserveringen maken voor Franse treinen?

Een veel gestelde vraag is “Waar kan je interrail reserveringen maken voor Franse treinen?”. Er zijn een aantal mogelijkheden. Zo kan je tijdens het interrailen door Frankrijk op een station in Frankrijk aan het loket je reserveringen kopen. Voordeel is dat je je niet op voorhand hoeft vast te leggen op een trein en je flexibel bent. Nadeel is dat het kan zijn dat een trein vol zit en je moet wachten. Zeker in drukke periodes kan dit voorkomen. Bij sommige treinen is het aantal reserveringen voor Interrailers beperkt. Het is Interrail houders bij bijvoorbeeld de Thalys van Amsterdam naar Parijs erg aan te raden om tijdig je reservering te maken. Probeer dit minimaal 2 weken voor vertrek te regelen. Zeker in het hoogseizoen zitten Thalys treinen snel volgeboekt.

Een tweede mogelijkheid is om je Interrail reserveringen online te maken. Via de website van de SNCF, de Franse spoorwegen, kan je veel treinen die reserveringsplichtig zijn online reserveren. Je ontvangt na betaling een e-ticket dat je kunt uitprinten. Een Interrail reservering voor de Thalys kan je ook via de SNCF regelen. Let erop dat niet alle treinen te reserveren zijn.

Een derde mogelijkheid voor het maken van je Interrail reserveringen is via een gespecialiseerd reisbureau als de Treinreiswinkel. Zij kunnen vrijwel elke reservering in Europa voor je regelen.

Prijzen van Interrail reserveringen van Franse treinen

Naast de kosten van je Interrail pass komen er bij het interrailen door Frankrijk meestal nog extra kosten voor je reserveringen bij tenzij je alleen maar met regionale treinen gaat reizen. Meestal is dat niet het geval want dat kost erg veel tijd. De prijzen voor het reserveren van een trein in Frankrijk voor Interrail houders verschillen per trein. Een Interrail reservering voor de Thalys vanuit Nederland naar Parijs kost je €30. Vanuit België (Antwerpen of Brussel) is dat €20. De TGV Brussel – Zuid Frankrijk kost je €28. Binnenlandse TGV treinen zijn iets goedkoper. Vaak betaal je €6 tot €10 per trein. Afhankelijk van het traject. Voor Interrail reserveringen op Franse intercity’s betaald je gemiddeld €6 per trein. Op regionale treinen (te herkennen aan R, RE) mag je zonder reservering reizen, gewoon instappen dus.

Franse nachttreinen zijn een ander verhaal. Je mag met je tweede klas Interrail pas alleen gebruik maken van zitplaatsen of ligplaatsen in couchette 6 coupé’s. Een ligplaats in een couchette 6 kost je rond de €18. Met een Eerste klas Interrail pas kan je ook in de couchette 4 rijtuigen plaatsnemen. Een reservering kost dan vaak €26 per ligplaats.

De Interrail reservering voor de TGV van Parijs naar Barcelona kost je €34.

Kosten voor interrail reserveringen op Franse treinen
Trein/trajectPrijs Reserveringsinformatie
Treintype Landen Traject 2ᵉ klas 1ᵉ klas Verplicht Online reserveren
Regionaal (RE)FrankrijkDiversnvtnvtNeenvt
IntercitéFrankrijkDivers€6,50€6,50Jainterrail.eu
TGVFrankrijkDivers€10-20€10-20Jainterrail.eu
TGVFR – BEMarseille – Brussel€20€30Jainterrail.eu
TGVFR – LUParijs – Luxemburg€6€6Jainterrail.eu
TGV / ICEFR – DEParijs – Frankfurt
Parijs – München
€13€30Jabahn.com
TGV LyriaFR – CHParijs – Geneve
Parijs – Zürich
€25€52Jainterrail.eu
TGV LyriaFR – CHMarseille – Geneve€16€20Jainterrail.eu
ThelloFR – ITMarseille – Milaan€3€3Neeinterrail.eu
AVEFR – SPParijs – Barcelona
Marseille – Madrid
€34€48Jainterrail.eu
ThalysFR – NLParijs – Amsterdam
Parijs – Keulen
€30€30JaNSInternational
EurostarFR – GBParijs – Londen
Lille – Londen
€30€30JaNSInternational
IC de Nuit nachttreinFrankrijkParijs – Briançon
Parijs – Cerbère
€9 Stoel
€19-25 Couchette 6
€19-25 Couchette 4Jainterrail.eu
Thello nachttreinFR – ITParijs – Venetië
(via Milaan)
€29 Couchette 6
€40 Couchette 4
€45 Slaapcoupé 3
€65 Slaapcoupé 2
€100 Slaapcoupé 1
€75 Slaapcoupé 2 lux*
€125 Slaapcoupé 1 lux*
Jainterrail.eu

* met douche en toilet.

Prijzen van een Interrail One Country pass Frankrijk

Je leeftijd en het aantal reisdagen bepalen de prijs van je pass. In de tabel hieronder vindt je de prijzen van een Interrail One Country pass Frankrijk. Ontdek welke pas je het beste kunt aanschaffen. Meer informatie over de Interrail pass voor Frankrijk pas vind je hier.

Interrail One Country Pass Frankrijk tarieven 2020
InterrailJongere
(12 t/m 27 jaar)
Volwassene
(28 t/m 59 jaar)
Senior
(60+)
Kind
(4 t/m 11*)
Type pas / Klasse 2ᵉ klas 1ᵉ klas 2ᵉ klas 1ᵉ klas 2ᵉ klas 1ᵉ klas 2ᵉ klas 1ᵉ klas
3 dagen binnen 1 maand12715614619513117600
4 dagen binnen 1 maand15018417323015620700
5 dagen binnen 1 maand17021019726217723600
6 dagen binnen 1 maand18923321829119626200
8 dagen binnen 1 maand22427525834423231000

Prijzen van de Interrail Global pass

Ook de prijzen van de Interrail Global pass verschillen. De prijzen van de interrail global pas hangt onder meer af van het aantal reisdagen, je leeftijd en de klasse waarin je reist.

Jongeren en senioren krijgen een korting op de interrail pas ten opzichte van het volwassene tarief. Jongeren worden tegenwoordig gezien van 12 t/m 27 jaar terwijl je een senior bent als je 60 jaar of ouder bent.
Kinderen die met een ouder meereizen en elf jaar of jonger zijn kunnen een gratis Interrail pass krijgen. Maximaal twee kinderen per ouder.

Logischer wijs heeft ook de klasse waarin je reist invloed op de prijs van een interrail pas. Zo is een interrail pas voor de tweede klasse goedkoper dan voor de eerste klasse.

Interrail Global Pass tarieven 2020
InterrailJongere
(12 t/m 27 jaar)
Volwassene
(28 t/m 59 jaar)
Senior
(60+)
Kind
(4 t/m 11*)
Type pas / Klasse 2ᵉ klas 1ᵉ klas 2ᵉ klas 1ᵉ klas 2ᵉ klas 1ᵉ klas 2ᵉ klas 1ᵉ klas
4 dagen binnen 1 maand18524624632822129500
5 dagen binnen 1 maand21228228237625433800
7 dagen binnen 1 maand25133533544630240100
10 dagen binnen 2 maanden30140140153436148100
15 dagen binnen 2 maanden37049349365744459100
15 dagen aaneengesloten33244344359039953100
22 dagen aaneengesloten38951851869046662100
1 maand aaneengesloten50367067089360380400
2 maanden aaneengesloten54873173197565887800
3 maanden aaneengesloten6779029021202812108200