Interrailen door Groot-Brittannië is een unieke ervaring en vrij eenvoudig. Tegenwoordig kan je met je Interrail pass op veel treinen binnen Groot-Brittannië terecht. Je kunt alle uithoeken van dit prachtige land voor weinig geld ontdekken. Het reserveren van treinen in Groot-Brittannië is vaak niet eens nodig. Je kunt gewoon opstappen als je in het bezit ben van een Interrail Global Pass of een Interrail One Country pass voor Groot-Brittannië.

Interrailen door Groot-Brittannië, Welke Interrail pas kan je het beste kopen?

Er zijn verschillende Interrail passen te koop. Het antwoord op de vraag “Welke Interrail pas voor Groot-Brittannië kan je het beste kopen” hangt helemaal af van je reisplannen. De lengte van je reis en ook het aantal reisdagen bepalen welke Interrail pass je het beste kunt kopen. Ook je leeftijd kan invloed hebben op de prijs van de Interrail pass. Je reisroute bepaalt het type pass.

Interrail Global pass of Interrail One Country pass voor Groot-Brittannië?

Als je gaat Interrailen door Groot-Brittannië? kan je tussen twee verschillende Interrail passen kiezen. De Interrail Global Pass of de Interrail One Country pass voor Groot-Brittannië?. Met de Interrail Global Pass mag je door vrijwel heel Europa reizen. Sinds 2016 mag je met deze pass ook éénmaal vanaf je vertrekstation naar de grens reizen en ook éénmaal weer terug. Vroeger moest je voor het binnenlandse “aanreis” traject nog een extra treinkaartje kopen (50% korting). Tegenwoordig dekt de pass dus ook je (eenmalige) aansluiting van opstapstation in Nederland naar de grens en weer terug.

Als je alleen naar en door Groot-Brittannië? gaat reizen met de Interrail Global pass, dan mag je zodoende de pas gebruiken vanaf je startpunt in Nederland om vervolgens naar Brussel te reizen en weer terug. In Brussel kan je de Eurostar trein door de Kanaaltunnel naar Londen nemen. In Groot-Brittannië kan je met de pas nog rondreizen.

Met de Interrail One Country pass mag je officieel alleen interrailen door Groot-Brittannië. Het is handig om te weten dat je met een Interrail One Country pass Groot-Brittannië ook op de Eurostar tussen Brussel en Londen mag reizen. Dit komt omdat de toeslag (of reservering) vrij hoog is. Je betaalt namelijk €30 voor een interrail reservering voor de Eurostar trein. Als je die prijs vergelijkt met de prijs voor een reservering in 2016 valt de prijs weer erg mee. Voor een interrail reservering op de Eurostar naar Londen betaalde je toen €105!!

Met je One Country pass mag je dus vanaf Brussel naar Londen reizen. Wel moet je dus nog het aanreisticket vanaf je opstaphalte in Nederland naar Brussel bijboeken. Reis je met intercity’s of regionale treinen vanuit Nederland naar Brussel, dan betaal je hiervoor vaak een paar tientjes per enkele reis! Uiteraard is de prijs afhankelijk van je opstapplek in Nederland.

Een snel alternatief is de Thalys. Een kaartje vanaf Amsterdam, Schiphol of Rotterdam naar Brussel begin bij €29 per enkele reis (tijdig boeken).
Met een One Country pass Groot-Brittannië mag je niet met de Thalys vanuit Nederland naar Brussel reizen. Je moet dus een los treinticket voor de Thalys boeken.

Bekijk hieronder een overzicht van de prijzen van interrail passen Groot-Brittannië!

Interrail One Country Pass Groot-Brittanië tarieven 2020
InterrailJongere
(12 t/m 27 jaar)
Volwassene
(28 t/m 59 jaar)
Senior
(60+)
Kind
(4 t/m 11*)
Type pas / Klasse 2ᵉ klas 1ᵉ klas 2ᵉ klas 1ᵉ klas 2ᵉ klas 1ᵉ klas 2ᵉ klas 1ᵉ klas
3 dagen binnen 1 maand16620519225617323000
4 dagen binnen 1 maand18923321829119626200
5 dagen binnen 1 maand20925724132121728900
6 dagen binnen 1 maand22727926234923631400
8 dagen binnen 1 maand25731729739626735600

TIP!!
De prijs voor een regulier treinticket voor de Eurostar begint bij €59 per enkele reis. Dit treinticket is geldig vanaf elk station in Nederland tot aan Brussel en op de Eurostar naar Londen. Kom je niet uit Zeeland, Noord-Brabant of Limburg, dan is een los treinticket voor de Eurostar (indien je geen kortingskaart hebt) voordeliger dan een regulier ticket tot Brussel met daarbij een interrail reservering op de Eurostar van €30.
Check hier de prijzen van tickets naar Brussel!

Lengte en aantal reisdagen van je reis

Ook de lengte van je reis bepaalt grotendeels welke Interrail pas het beste aansluit op je reis. Zo kan je bij de Interrail Global Pass kiezen uit een reisperiode van 15 dagen, 22 dagen of 1 maand. In de periode kan je kiezen om 5 dagen, 7 dagen, 10 dagen, 15 dagen of 1 maand te reizen. Ook kan je ervoor kiezen om bijvoorbeeld 7 dagen naar keuze (flexibel) te reizen binnen 15 dagen of 15 dagen aaneengesloten. Als je een bepaalde route in gedachte hebt kan je precies bereken hoeveel dagen je in een bepaalde periode kunt reizen en welke pas daarbij hoort.

De Interrail One Country pas voor Groot-Brittannië is in alle gevallen 1 maand geldig. In de maand kan je kiezen om 3, 4, 6 of 8 dagen te reizen. De reisdagen zijn altijd naar keuze en dus kan je zelf bepalen op welke dag je je wilt gaan reizen. Vergelijk de verschillende passen.

Leeftijd voor een Interrail pas

Interrailen is niet gebonden aan een bepaalde leeftijd. Iedereen kan Interrailen. Hoewel veel mensen denken dat Interrailen alleen voor jongeren bedoeld is, kan iedereen Interrailen. Van jong tot oud. Er zijn Interrail passen voor jongeren, volwassenen, senioren en voor (meereizende) kinderen t/m 11 jaar.

De prijs voor Interrail passen voor senioren en jongeren is lager dan die van volwassen. Vaak ligt de prijs van een jongeren Interrail pas en een senioren Interrail pas 12% tot 18% lager dan die van een volwassene. Kinderen t/m 11 jaar krijgen een kosteloze Interrail pas als ze met een ouder meereizen die ook een Interrail pas heeft (1 kind per volwassene). Bekijk de verschillende passen en kortingen.

Losse treintickets of een Interrail Groot-Brittannië?

Wat is nu eigenlijk het voordeel van interrailen door Groot-Brittannië ten opzichte van reizen met losse treintickets? Het grootste voordeel van de Interrail pas is de vrijheid die je ermee hebt. Als je vooraf je treintickets boekt ben je gebonden een aan bepaalde trein en een dag. Met de Interrail pas kan je opstappen wanneer het jou uitkomt.

Een tweede belangrijke reden om een Interrail pas te kopen is de prijs. Losse treintickets binnen het Verenigd Koninkrijk zijn vrij prijzig. Zeker op korte termijn. Zo kan een treinkaartje voor een trein van Manchester naar Londen op korte termijn meer dan €100 kosten. Een reservering (voor een Interrailer) op diezelfde trein is niet verplicht. Je kunt dus zo opstappen met je pas. Je bent dus vaak goedkoper uit met je Interrail. Zeker als je meerdere dagen op de bonnefooi gaar reizen. Interrail passen voor jongeren en senioren zijn nog eens goedkoper dan die van volwassene.

Waar kan je interrail reserveringen maken voor treinen in Groot-Brittannië?

Een veel gestelde vraag is “Waar kan je reserveringen maken voor Britse treinen voor je Interrail?”. Als je gaat Interrailen door Groot-Brittannië kan je op een aantal manieren aan je reserveringen komen. Zo kan je op een station in Groot-Brittannië aan het loket je reserveringen kopen. Voordeel is dat je je niet op voorhand hoeft vast te leggen op een trein en je flexibel bent.

Een tweede mogelijkheid is om je Interrail reserveringen online te maken. Via de website van de SNCF, de Franse spoorwegen, kan je veel treinen die reserveringsplichtig zijn online reserveren. Zo ook de Eurostar naar Londen. Je ontvangt na betaling een e-ticket dat je kunt uitprinten. Let erop dat niet alle treinen in Engeland te reserveren zijn.

Prijzen van Interrail reserveringen van Britse treinen

De prijzen voor het reserveren van een trein in Groot-Brittannië voor Interrail houders verschillen licht per trein. Vaak kost het je rond de €5 per reservering.

Britse nachttreinen zijn een ander verhaal. De mooie nachttreinen in Groot-Brittannië hebben een hogere toeslag voor Interrailers. Vaak betaal je zo’n €30 voor een Interrail reservering op een nachttrein. Als je gaat Interrailen door Groot-Brittannië is het toch wel vaak de moeite waard om een nachttrein te nemen. Je kan ongemerkt lange afstanden afleggen en je bespaart op je overnachting!