Het is een mooie ervaring om Italië per trein te ontdekken. Interrailen door Italië is de ideale manier om veel van het land te zien voor weinig geld. Het uitgebreide spoorwegnetwerk van Italië brengt je naar alle uithoeken van het land maar ook naar de belangrijkste bezienswaardigheden en historische steden. Met de Interrail Global pass of de One Country Interrail pas Italië kan je eenvoudig en voordelig door Italië reizen.

Welke Interrail pas kan je het beste voor Italië kopen?

Er zijn twee soorten Interrail passen waarmee je door Italië kunt reizen. De Interrail Global pass en de Interrail One Country pass Italië. Met beide passen is het mogelijk om op Italiaanse treinen te reizen. Het grote verschil zit hem in het feit dat je met de Interrail Global pass ook nog door andere landen kunt reizen. Maakt je reis deel uit van een rondreis door meerdere landen van Europa, dan kan je het beste de Global pass aanschaffen. Wil je puur en alleen met de trein door Italië reizen, dan sluit de Interrail One country pass Italië het beste bij je reiswensen aan.

Van beide Interrail passen heb je verschillende varianten. Zo is er een jongeren pass maar ook een pas voor volwassenen en senioren. Kinderen van 11 jaar of jonger die met een ouder meereizen hebben recht op een gratis Interrail pass (max. 1 kind per ouder). Ook de reisduur en het aantal reisdagen verschilt per pas. Zo kan je er bij de Interrail Global pass voor kiezen om bijvoorbeeld 3, 5 of 7 dagen te reizen in een periode van 1 maand, of 10 of 15 dagen binnen 2 maanden. Ook kan je voor een langere periode aaneengesloten reizen. Bij de Interrail One Country pass Italië is je pas altijd 1 maand geldig. Je kunt daarbij kiezen of je 3, 4, 5, 6 of 8 dagen binnen die maand wilt gaan reizen.

Reserveringen voor treinen in Italië

Er rijden verschillende treinen naar en door Italië. Alle internationale treinen naar Italië en binnen Italië hebben reserveringsplicht voor interrailers. Als je gaat interrailen door Italië moet je dus voor de meeste treinen reserveringen aanschaffen. De regionale treinen zijn de enige uitzondering. Op regionale treinen (te herkennen aan RE of R) kan je zonder reservering en alleen met je interrail pas zo opstappen.

Treinen binnen Italië die gereserveerd moeten worden zijn onder andere de Eurostar hogesnelheidslijn (€10 per reservering), de Intercity’s (€6,50) en de ICN nachttrein (€7 voor een zitplaats en €16 voor een ligplaats in een couchette). Ook internationale treinen naar Italië of vanuit Italië moeten gereserveerd worden. Zo betaal je voor de EC trein vanuit München naar Verona/Bolzano/Venezië €11 voor een reservering. Ook voor de EC Milaan – Basel/Zürich betaal je €11 voor een reservering. Voor de EN nachttrein betaal je €4,50 voor een zitplaats, €34 voor een ligplaats in een couchette 6 en €44 voor een ligplaats in een couchette 4. Voor een bedplaats in een double slaaprijtuig (2-persoons slaaprijtuig) betaal je €72 per bedplaats.
De TGV van Parijs naar Turijn kan niet voor interrailers worden gereserveerd. Je zal er een los treinticket voor moeten kopen.

Interrail reserveringen voor treinen in Italië maken

Als je gaat interrailen door Italië kan je op verschillende manieren aan je reserveringen voor een bepaalde trein komen. De makkelijkste en meest voor de hand liggende manier is uiteraard om naar het station te gaan. Aan het loket op de grotere stations in Italië kan je alle reserveringen binnen heel Italië maken. Ook op de grote stations in Duitsland (bijv. München) kan je reserveringen maken voor Italiaanse treinen evenals op de grotere internationale stations van de buurlanden (Parijs, Nice, Basel, Zürich en Villach ).

Een tweede manier om aan je interrail reserveringen voor Italiaanse treinen te komen is online boeken. Via de website ACPrail kan je de meeste reserveringen online maken.

Ook via gespecialiseerde reisbureaus in Nederland kan je reserveringen maken. De Treinreiswinkel is veruit de beste optie. Wel kan je bij hen alleen reserveringen maken indien je ook de Interrail pass bij ze aanschaft. Ga je alleen interrailen door Italië en verder niet door andere landen, dan kan je gemakkelijk aan het loket op het treinstation je reservering regelen.

Interrail One Country Pass Italië tarieven 2020
InterrailJongere
(12 t/m 27 jaar)
Volwassene
(28 t/m 59 jaar)
Senior
(60+)
Kind
(4 t/m 11*)
Type pas / Klasse 2ᵉ klas 1ᵉ klas 2ᵉ klas 1ᵉ klas 2ᵉ klas 1ᵉ klas 2ᵉ klas 1ᵉ klas
3 dagen binnen 1 maand10513512716911415200
4 dagen binnen 1 maand12616315320413818400
5 dagen binnen 1 maand14618917723616021300
6 dagen binnen 1 maand16421220026618023900
8 dagen binnen 1 maand19825624032021628900

* 2 kinderen van 4 t/m 11 jaar reizen gratis mee met een ouder. Kinderen onder de 4 jaar hoeven geen eigen Interrail pas te hebben en reizen gratis mee met een ouder. De in de tabel getoonde prijzen zijn in Euro’s.