Eindelijk is het zover, de nachttrein naar Wenen rijdt weer! Sinds 25 mei 2021 is het eindelijk weer mogelijk om rechtstreeks vanuit zowel Nederland als België met de nachttrein naar Wenen te reizen. Je stapt ’s avonds in en komt de volgende ochtend uitgerust op je bestemming aan. En dit al vanaf €29,90 per enkele reis! Je spaart ook nog eens geld uit omdat je geen hotelovernachting hoeft te boeken. Ideaal! Bekijk actuele prijzen en ook aanbiedingen voor de nachttrein naar Wenen.

Over de nachttrein naar Wenen

Tot december 2016 reed er nog dagelijks een nachttrein naar Wenen vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem. Deze CNL, of CityNightLine, was in beheer van de Duitse spoorwegen, de Deutsche Bahn. Het was een begrip bij veel reizigers en een ideale manier om goedkoop te reizen, een stedentrip mee te maken of om je fiets mee te nemen zonder over te hoeven stappen. Veel van de rijtuigen waren echter sterk verouderd en toe aan vervanging of renoveren. Omdat deze kostenpost dermate groot was besloot de Deutsche Bahn helaas te stoppen met het uitbaten van deze nachttrein. Ook achtte de Deutsche Bahn de nachttreinen niet meer rendabel. Net als de nachttrein naar Wenen stopte de DB ook met de nachttreinen naar onder andere Kopenhagen, Praag, Zürich en München/Innsbruck. Zo was er geen mogelijkheid meer om te overnachten in de trein naar Wenen, je kon alleen nog overdag met de trein naar Wenen reizen.

ÖBB Nightjet

Gelukkig besloot de ÖBB, de Oostenrijkse spoorwegen, enkele jaren laten om in het ontstane gat te springen. Er bleek nog volop behoefte aan en vraag naar diverse nachttreinbestemmingen te zijn waaronder de slaaptrein naar Wenen. Met de nodige samenwerkingen en subsidies werden diverse plannen gesmeed om nieuwe nachttreinverbindingen in het leven te roepen. Ook werden oude slaaprijtuigen en ligrijtuigen van de DB overgekocht. Zo ontstond de Nightjet nachttrein. De Nightjet naar Wenen rijdt vanuit Nederland en België en uiteraard rijdt de Nightjet nachttrein ook van Wenen naar Nederland en België terug.

Route en bestemmingen van de Nightjet naar Wenen

De Nightjet naar Wenen vertrekt in Nederland vanuit Amsterdam en doet vervolgens nog Utrecht en Arnhem aan voordat de trein de grens met Duitsland over gaat. Vervolgens worden nog een aantal Duitse steden aangedaan als Düsseldorf, Köln, Bonn, Koblenz, Würzburg, Nürnberg, Regensburg en Passau. In Würzburg, Nürnberg en Regensburg stopt de trein in de nacht of vroege morgen. Vrijwel direct nadat de Nightjet het treinstation van Passai heeft verlaten rijd je Oostenrijk in. Daar kan je eventueel nog in Wels, Linz, Amstetten, St.Pölten of Wien Meidling, een voorstation van Wenen, uitstappen.

Net als bij de CityNightLine bestaan de meeste Nightjet nachttreinen bij vertrek uit meerdere treindelen met verschillende eindbestemmingen, die gedurende de nacht worden gesplitst. Vaak gebeurt dat in Nürnberg. Vanaf dit punt rijdt het treinstel naar Wenen door in oostelijke richting terwijl het treinstel naar Innsbruck naar het zuiden door rijdt. Ideaal dus en je hoeft niet over te stappen. Als je netjes op de voor jouw gereserveerde plek gaat liggen of zitten, dan kom je vanzelf op de juiste bestemming aan.
Hieronder de route van de nachttrein naar Wenen.

Wanneer rijdt de Nightjet nachttrein naar Wenen?

De nachttrein van Nederland naar Wenen rijdt elke dag. Zowel heen vanuit Nederland naar Wenen als terug van Wenen naar Nederland. Vaak vind je de goedkoopste treintickets voor de nachttrein naar Wenen wanneer je op een doordeweekse dag reist. Dit zijn namelijk vaak de rustigste dagen waardoor de goedkoopste treinkaartje dan vaak nog niet verkocht zijn. De dagen in en om het weekend (vrijdag t/m zondag) zijn vaak het drukst waardoor je dan vaak duurder uit bent.

Let erop dat de nachttrein van Brussel naar Wenen maar drie dagen in de week heen en terug rijdt.

Amsterdam - Wenen

Station Vertrektijd
Amsterdam Centraal 19:30
Utrecht Centraal 20:02
Arnhem Centraal 20:37
Düsseldorf Hbf 21:43
Köln Hbf 22:16
Bonn Hbf 23:11
Koblenz Hbf 23:46
Würzburg Hbf 02:41
Nürnberg Hbf 04:08
Regensburg Hbf 05:07
Passau Hbf 06:15
Wels Hbf 07:17
Linz/Donau Hbf 07:48
Amstetten NÖ Bahnhof 08:17
St.Pölten Hbf 08:53
Wien Meidling Bahnhof 09:23
Wien Hbf 09:28

Wien - Amsterdam

Station Vertrektijd
Wien Hbf 19:53
Wien Meidling Bahnhof 20:01
St.Pölten Hbf 20:30
Linz/Donau Hbf 21:36
Wels Hbf 21:50
Passau Hbf 22:53
Regensburg Hbf 23:56
Nürnberg Hbf 01:41
Mainz Hbf 04:18
Koblenz Hbf 05:13
Bonn Hbf 06:01
Köln Hbf 06:58
Düsseldorf Hbf 07:25
Duisburg Hbf 07:47
Arnhem Centraal 08:49
Utrecht Centraal 09:30
Amsterdam Centraal 09:58

Houd er rekening mee dat de dienstregeling onder voorbehoud is en soms kan afwijken van boven getoonde tijden door bijvoorbeeld werkzaamheden. Ook kan het voorkomen dat door werkzaamheden treinstation Arnhem niet wordt aangedaan maar in plaats daarvan wordt gestopt in ‘s-Hertogenbosch. De trein rijdt dan namelijk vaak om via Venlo (grens).

Paspoort- en ticketcontrole

Zodra je in de nachttrein bent gestapt zal een rijtuigbegeleider om je vervoersbewijs ofwel je treinticket vragen. Hij/zij controleert of je in het bezit ben van een geldig bewijs en je op de juiste plek in de trein bevindt. Handig want als je in een verkeerd rijtuig zit kan het zijn dat je vanaf Nürnberg (waar de trein wordt gesplitst in een rijtuig dat naar Wenen rijdt en een rijtuig dat naar Innsbruck rijdt) de verkeerde richting op reist. Mocht je bij het instappen van de trein je plek niet kunnen vinden, geen probleem. Er zijn voldoende rijtuigbegeleiders die je naar je plek kunnen wijzen.

Tegenwoordig is er geen paspoortcontrole meer onderweg. Je reist namelijk door Nederland, Duitsland en Oostenrijk. Drie Schengenlanden waar er vrij personenverkeer geldt. Gelukkig ook maar want vaak ga je erg laat of juist heel vroeg de grens over. Je kunt nu dus ongestoord verder slapen. Het kan trouwens voorkomen dat er wel paspoortcontrole plaatsvindt. Dit gebeurt namelijk soms steekproefsgewijs. Ook ten tijde van onrustige periodes (omtrent aanslagen o.i.d.) zal er meer gecontroleerd worden.

Overnachten

Er bestaan verschillende accommodaties op de nachttrein naar Wenen. Van vrij eenvoudig tot erg lux en comfortabel. Prijzen van treintickets voor de nachttrein verschillen uiteraard per accommodatie type. De mate van service verschilt ook per accommodatie. Er zijn in totaal drie verschillende rijtuigen op de Nightjet naar Wenen te onderscheiden:

Zitrijtuigen

De meest eenvoudige en vaak ook de goedkoopste manier om te overnachten in de trein naar Wenen is op basis van een zitplaats in een zespersoons coupé. De zitrijtuigen bestaan uit meerdere coupés waarin in totaal maximaal 6 personen kunnen zitten. Houd er rekening mee dat de zitplaatsen niet verstelbaar zijn. Rugleuningen kunnen dus niet naar achter worden geplaatst. Reis je in een zitrijtuig, dan vind je een was- en toiletruimte aan het begin of einde van het rijtuig. Tegen betaling kan je bij het treinteam in de ligrijtuigen of slaaprijtuigen een snack en/of drankje verkrijgen. Het is mogelijk om met 3 of meerdere personen een zespersoons zitcoupé privé te reserveren voor een bepaalde meerprijs. Bij je treinticket zit automatisch een zitplaatsreservering inbegrepen.

Ligrijtuigen

Een iets comfortabelere manier om de nacht door te brengen is in een ligrijtuig. Dit zijn 4- of 6-persoons coupé met daarin logischerwijs ook respectievelijk 4 of 6 ligplaatsen. Bij een ligrijtuig voor 4 personen vind je aan weerszijden van het gangpad 2 ligplaatsen boven elkaar. Je kunt dus kiezen om boven of onder te gaan liggen. Bij een ligrijtuig voor 6 personen vind je aan weerszijden van het gangpad 3 ligplaatsen boven elkaar. Daarbij heb je zodoende keuze uit een bovenplaats, middenplaats of onderplaats. Bij het boeken kan je jouw voorkeur voor een bepaalde plaats aangeven. Zowel mannen als vrouwen liggen in de ligrijtuigen gemixt door elkaar. De coupés zijn van binnenuit op slot te doen.

De ligplaatsen in het ligrijtuig zijn voorzien van deken, laken en een hoofdkussen. was- en toiletruimte vind je op de gang aan het begin/einde van het rijtuig. Verder zit een ontbijtje (Weens ontbijt) bij de prijs van je treinticket inbegrepen. Uiteraard kan je tegen betaling bij het treinteam in de ligrijtuigen een snack en/of drankje verkrijgen. In de ligcoupés zijn stopcontacten en nachtlampjes aanwezig.

Naast een 4- en 6-persoons ligrijtuig bestaat er ook nog één ligrijtuig voor alleen dames. Boek wel op tijd om hierin een plek te kunnen bemachtigen. Ook is er een speciale rolstoelcoupé voor mindervaliden. Evenals bij de zitrijtuigen is het ook bij de ligrijtuigen mogelijk om een privé coupé te boeken voor maximaal 3 volwassenen.

Slaaprijtuigen

De meest comfortabele manier om in de nachttrein naar Wenen te overnachten is in een slaaprijtuig. Ze bestaan voor drie personen (Triple slaapcoupé), twee personen (Double slaapcoupé) of voor één persoon (Single slaapcoupé). Het is mogelijk om een losse bedplaats (op indeling) in een Double of Triple slaaprijtuig te boeken. Je komt dan altijd bij iemand van het zelfde geslacht in de coupé terecht en deelt dus de coupé. Reis je samen met je partner, dan kan je de double boeken en kan je uiteraard wel samen in de coupé overnachten. Ook de slaapcoupé is kunnen doorgaans van binnen en buiten op slot gedaan worden. In de slaapcoupés zijn stopcontacten en nachtlampjes aanwezig.

Verder zijn er twee soorten slaaprijtuigen op de Nightjet naar Wenen aanwezig. De standaard-coupé en de deluxe-coupé. De standaard-coupé is voorzien van alleen een wastafel terwijl de deluxe-coupé ook nog voorzien is van douche (incl. handdoeken) en toilet. In beide coupés tref je een opgemaakt bed incl. deken, laken en hoofdkussen. Ook krijg je een welkomstdrankje, Welcome bag en is er een wekservice. Er zijn tevens handdoeken en toiletartikelen aanwezig die je kan gebruiken. In de ochtend krijg je een à la carte ontbijt aangeboden. Vaak wordt de avond ervoor geinformeerd naar wat je als ontbijt zou willen hebben.

Voorzieningen

Overnachten op de trein naar Wenen is vrij comfortabel. De Nightjet, de ÖBB slaaptrein naar Wenen, is voorzien van allerlei voorzieningen en er zijn tal van faciliteiten om je overnachting zo aangenaam mogelijk te maken.

Sanitaire voorzieningen

Zo zijn er in elk zit- en ligrijtuig was- en toiletruimtes aanwezig. Je vindt ze aan het begin/einde van het rijtuig. In de slaaprijtuigen vind je een toiletruimte maar ook een doucheruimte. Een wasruimte is in elke slaapcoupé al te vinden dus niet meer apart in de slaaprijtuigen op de gang.

Catering

Er is ook gedacht aan de innerlijke mens. Hoewel er helaas geen restauratierijtuig in de nachttrein naar Wenen meer aanwezig is, is er gelukkig wel een rijtuigbegeleider aanwezig waar je een drankje (koffie, bier, wijn, fris, water) en een snack zoals bijvoorbeeld een chocolatereep of wat pinda’s kunt kopen. Daarnaast kan je ook een bescheiden maaltijd bestellen en in je coupé laten bezorgen en nuttigen. Denk daarbij aan een bord pasta of een Italiaans broodje. De menukaart vind je hier. Ook kan je door de rijtuigbegeleider bijvoorbeeld een flesje melk laten opwarmen voor je baby.

In de ochtend kan je een ontbijtje bestellen bij de rijtuigbegeleider. Vaak vraagt hij de avond ervoor al je een ontbijt wil bestellen voor de volgende ochtend. Je kunt hier de ontbijt menukaart van de nachttrein naar Wenen bekijken. Heb je een ligplaats of een bedplaats in een slaaprijtuig geboekt, dan is een ontbijt inbegrepen bij de prijs van je treinticket evenals een flesje mineraalwater. Bij een bedplaats in een slaaprijtuig is zelfs ook nog een welkomstdrankje inbegrepen op de avond van aankomst.

Bagageservice

Natuurlijk moet je ook wat bagage kwijt kunnen. Doorgaans is er voldoende bagageruimte in de ligrijtuigen en slaapcoupés aanwezig om flinke koffers te stallen. Dit kan onder het bed of in het rek boven de deur. In de zitrijtuigen kan je je koffer of tas in de bagagerekken boven de zitplaatsen opbergen of in de bagagerekken aan het begin van het rijtuig.

Ook zijn er stopcontacten in de Nightjet naar Wenen aanwezig.

Nightjet nachttrein naar Wenen

Nightjet © Bahnfrend, Wikimedia

Zitplaatsen in de Nightjet nachttrein naar Wenen

Zitplaatsen in de Nightjet Bron: Ralf Roletschek – Wikimedia

Bedplaats in de Nightjet nachttrein naar Wenen

Bedplaats in de Nightjet

Ligplaatsen in de Nightjet nachttrein naar Wenen

Ligplaatsen in de Nightjet Bron: DB Autozug GmbH – Wikimedia

Nightjet nachttrein naar Wenen

Nightjet naar WenenBron: Lukas3333 – Wikimedia

Waar kan je de Nightjet naar Wenen boeken?

Voorheen kon je de Nightjet nachttrein naar Wenen alleen via de ÖBB boeken, de Oostenrijkse spoorwegen, aan het loket op een internationaal treinstation of via een gespecialiseerd reisbureau. Sinds 2021 kan je treintickets voor de nachttrein naar Wenen ook vrij eenvoudig boeken via de website van NSInternational. Je kunt daarbij kiezen uit zitplaatsen, ligplaatsen of bedplaatsen in een slaaprijtuig. Prijzen bij NSInternational zijn gelijk aan die van de ÖBB of Deutsche Bahn (DB).

Prijs van een treinticket voor de nachttrein naar Wenen

Je kunt vaak erg goedkoop met de nachttrein naar Wenen reizen. Daarbij sla je twee vliegen in één klap. Naast een goedkoop treinticket voor de nachttrein naar Wenen bespaar je ook nog eens op een hotelovernachting! Al vanaf €29,90 per enkele reis kan je een treinkaartje voor de nachttrein naar Wenen kopen. Maar let wel op. De prijzen verschillen per klasse of type accommodatie aan boord van de trein en de prijs van een treinticket voor de nachttrein naar Wenen loopt ook op naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. De prijs is namelijk afhankelijk van vraag en aanbod. Reis je in een drukke periode, dan zal je snel/op tijd moeten boeken om een goedkoop treinticket voor de nachttrein naar Wenen te kunnen bemachtigen. Wacht je tot kort voor vertrek, dan kan het zijn dat je wel drie tot vier keer meer voor je treinticket moet betalen aangezien alle voordelige treintickets dan al zijn uitverkocht!

Prijsoverzicht nachttrein naar Wenen

Accommodatie type Vanafprijs Interrail toeslag
Zitplaats, 2e klasse € 29,90 € 14
Ligrijtuig in een coupé met 6 bedden € 49,90 € 34
Ligrijtuig in een coupé met 4 bedden € 59,90 € 44
Slaaprijtuig in een coupé met 3 bedden € 89,90 € 54
Slaaprijtuig in een coupé met 2 bedden € 109,90 € 74
Slaaprijtuig in een coupé met 1 bed € 159,90 € 124

Korting en aanbiedingen op de nachttrein naar Wenen

Wil je met korting met de nachttrein naar Wenen reizen? Dat kan. Veruit de meeste korting verkrijg je door vroeg te boeken. Hoe eerder je namelijk boekt, hoe groter de kans dat je het goedkoopste treinticket voor de nachttrein naar Wenen kunt boeken. Dit Sparschiene-ticket of Non-Flex ticket (soms ook Sparnight of Smart genoemd) is beperkt beschikbaar en loopt op in staffels van tien Euro. Het goedkoopste treinkaartje voor de Nightjet naar Wenen begint bij €29,90 voor een zitplaats, €49,90 voor een ligplaats en €89,90 voor een bedplaats. Deze tarieven lopen respectievelijk met staffels van €10 op wanneer een bepaald Sparschiene-tarief is uitverkocht. Dus is het tarief van €29,90 bijvoorbeeld uitverkocht, dan kan je vaak het tarief van €39,90 boeken. De nachttrein naar Wenen en uiteraard ook die van Wenen naar Nederland of België kan je al 6 maanden voor vertrek boeken. Ben je er snel bij, dan kan je veel geld besparen en goedkoop reizen!

Let er wel op dat de annulerings-en wijzigingsvoorwaarden voor Sparschiene-ticket veel strenger zijn dan wanneer je het duurdere Mid-flex tarief boekt. Bekijk hier de voorwaarden.

Voordeeluren en Railplus

Met zowel de Voordeeluren- als Railpluskaart krijg je geen extra korting op de nachttrein naar Wenen. Deze kortingskaarten zijn niet van toepassing. Seniorenkorting op de nachttrein naar Wenen is er helaas net als jongerenkorting ook niet. Kinderen t/m 14 jaar reizen vaak wel voor sterk gereduceerd tarief mee.

Veelgestelde vragen over de trein naar Wenen


Al vanaf € 29,90 kan je een treinticket naar Wenen boeken. Treinkaartjes naar Wenen kan je vaak ruim voor vertrek al boeken. Hoe korter voor vertrekdatum je boekt, hoe hoger de prijs oploopt. Boek je op korte termijn, dan betaal je soms wel het 2 tot 4-voudige voor je ticket.

Bekijk actuele prijzen en aanbiedingen naar Wenen.
Ja, het is mogelijk om zonder over te stappen vanuit Nederland per trein naar Wenen te reizen.

Alle treinverbindingen en vertrektijden naar Wenen kan je hier vinden.
Vanuit Amsterdam gezien bedraagt de totale reistijd van de trein naar Wenen ongeveer 13u58m.

Bereken hier de reistijd naar Wenen vanaf jouw vertrekstation!
Voor een overnachting in Wenen raden wij Hotel-Pension Wild aan, een leuke en goed betaalbare accommodatie!
Bekijk een overzicht van accommodaties in Wenen en aanbiedingen.
2024-04-13T20:37:21+02:00

Deel of like deze pagina!