Wil je gaan wintersporten in Zwitserland? De nachttrein naar Zürich is dan een ideale manier van vervoer. Je overnacht comfortabel in de trein, komt al vroeg en uitgerust op je bestemming aan, vermijdt files en bespaart ook nog eens op een overnachting. Daarnaast ben je natuurlijk ook milieubewust bezig. De Nightjet nachttrein naar Zürich is vaak goedkoop. Een treinticket voor de nachttrein naar Zürich boek je al vanaf €29,90 per enkele reis! Bekijk actuele prijzen of aanbiedingen!

Over de nachttrein naar Zürich

Na enkele jaren van afwezigheid is de nachttrein naar Zürich gelukkig weer terug. De

NightJet is een prachtig alternatief voor de ooit zo populaire CityNightLine naar Zürich (CNL). De supernieuwe Nightjet nachttrein naar Zürich is een initiatief van de ÖBB, de Oostenrijkse spoorwegen. De trein rijdt rechtstreeks van Nederland naar Zürich en stopt ook nog in (eindbestemming Basael). Je kunt in Amsterdam, Utrecht en Arnhem opstappen in Nederland. Kom je uit het zuiden van het land, dan kan je ook in Duitsland in Duisburg, Düsseldorf of Köln (Keulen) opstappen.

Wanneer rijdt de Nightjet nachttrein naar Zürich?

Sinds 2022 rijdt de rechtstreekse nachttrein van Nederland naar Zürich dagelijks. Zowel de nachttrein van Nederland naar Zürich als de nachttrein van Zürich naar Nederland kan je dagelijks nemen. Vaak vind je de goedkoopste treintickets voor de nachttrein naar Zürich wanneer je op een doordeweekse dag reist. Dit zijn namelijk vaak de rustigste dagen waardoor de goedkoopste treinkaartjes dan vaak nog niet verkocht zijn. De dagen in en om het weekend (vrijdag t/m zondag) zijn vaak het drukst waardoor je dan vaak duurder uit bent. Wil je de nachttrein naar Zürich nemen om vervolgens te gaan wintersporten? Boek dan ruim op tijd je treintickets. De nachttrein is in de regel al 6 maanden voor vertrek te boeken. Vaak kan je pas in oktober je reis voor de kerstvakantie of krokusvakantie boeken omdat dan de nieuwe dienstregeling voor de winterperiode wordt ingeladen (vaak rond 15 oktober).

Amsterdam - Zürich Hbf

Station Vertrektijd
Amsterdam20:30
Utrecht21:03
Arnhem22:02
Duisburg23:01
Düsseldorf23:16
Köln23:53
Bonn00:14
Koblenz00:49
Mainz01:42
Frankfurt Flughafen02:11
Frankfurt(Main)Süd02:45
Mannheim03:33
Karlsruhe04:03
Baden Baden04:27
Offenburg04:51
Freiburg05:29
Basel Bad06:13
Basel SBB06:45
Zürich Hbf08:05
Zürich Hbf - Amsterdam

Station Vertrektijd
Zürich Hbf21:59
Basel SBB23:13
Basel Bad23:23
Freiburg00:05
Offenburg00:41
Baden Baden01:02
Karlsruhe01:20
Mannheim01:52
Frankfurt(Main)Süd03:13
Frankfurt Flughafen03:29
Mainz03:48
Koblenz04:43
Bonn05:26
Köln05:56
Düsseldorf06:25
Duisburg06:42
Arnhem07:56
Utrecht08:36
Amsterdam09:14

Houd er rekening mee dat de dienstregeling onder voorbehoud is en soms kan afwijken van boven getoonde tijden door bijvoorbeeld werkzaamheden. Ook kan het voorkomen dat door werkzaamheden treinstation Arnhem niet wordt aangedaan maar in plaats daarvan wordt gestopt in ‘s-Hertogenbosch. De trein rijdt dan namelijk vaak om via Venlo (grens).

Paspoort- en ticketcontrole op de nachttrein naar Zürich

Zodra je in de nachttrein bent gestapt zal een rijtuigbegeleider om je vervoersbewijs ofwel je treinticket vragen. Hij/zij controleert of je in het bezit ben van een geldig bewijs en je op de juiste plek in de trein bevindt. Mocht je bij het instappen van de trein je plek niet kunnen vinden, geen probleem. Er zijn voldoende rijtuigbegeleiders die je naar je plek kunnen wijzen.

Omdat Zwitserland niet tot de EU behoort maar wel tot de Schengenlanden mag je er vrij reizen als EU-burger (vrij personenverkeer). Dat betekend in feite dat je niet langs de paspoortcontrole hoeft als je het land binnenrijdt. Er is dus geen paspoortcontrole op de nachttrein naar Zwitserland. Gelukkig ook maar want vaak ga je erg laat of juist heel vroeg de grens over. Je kunt nu dus ongestoord verder slapen. Het kan trouwens voorkomen dat er wel paspoortcontrole plaatsvindt. Dit gebeurt namelijk soms steekproefsgewijs. Ook ten tijde van onrustige periodes (omtrent aanslagen o.i.d.) zal er meer gecontroleerd worden.

Overnachten

Er bestaan verschillende accommodaties op de nachttrein naar Zürich. Van vrij eenvoudig tot erg lux en comfortabel. Prijzen van treintickets voor de nachttrein verschillen uiteraard per accommodatie type. De mate van service verschilt ook per accommodatie. Er zijn in totaal drie verschillende rijtuigen op de Nightjet naar Zürich te onderscheiden:

Zitrijtuigen

De meest eenvoudige en vaak ook de goedkoopste manier om te overnachten in de trein naar Zürich is op basis van een zitplaats in een zespersoons coupé. De zitrijtuigen bestaan uit meerdere coupés waarin in totaal maximaal 6 personen kunnen zitten. Houd er rekening mee dat de zitplaatsen niet verstelbaar zijn. Rugleuningen kunnen dus niet naar achter worden geplaatst. Reis je in een zitrijtuig, dan vind je een was- en toiletruimte aan het begin of einde van het rijtuig. Tegen betaling kan je bij het treinteam in de ligrijtuigen of slaaprijtuigen een snack en/of drankje verkrijgen. Het is mogelijk om met 3 of meerdere personen een zespersoons zitcoupé privé te reserveren voor een bepaalde meerprijs. Bij je treinticket zit automatisch een zitplaatsreservering inbegrepen.

Ligrijtuigen

Een iets comfortabelere manier om de nacht door te brengen is in een ligrijtuig. Dit zijn 4- of 6-persoons coupé met daarin logischerwijs ook respectievelijk 4 of 6 ligplaatsen. Bij een ligrijtuig voor 4 personen vind je aan weerszijden van het gangpad 2 ligplaatsen boven elkaar. Je kunt dus kiezen om boven of onder te gaan liggen. Bij een ligrijtuig voor 6 personen vind je aan weerszijden van het gangpad 3 ligplaatsen boven elkaar. Daarbij heb je zodoende keuze uit een bovenplaats, middenplaats of onderplaats. Bij het boeken kan je jouw voorkeur voor een bepaalde plaats aangeven. Zowel mannen als vrouwen liggen in de ligrijtuigen gemixt door elkaar. De coupés zijn van binnenuit op slot te doen.

De ligplaatsen in het ligrijtuig zijn voorzien van deken, laken en een hoofdkussen. was- en toiletruimte vind je op de gang aan het begin/einde van het rijtuig. Verder zit een ontbijtje bij de prijs van je treinticket inbegrepen. Uiteraard kan je tegen betaling bij het treinteam in de ligrijtuigen een snack en/of drankje verkrijgen. In de ligcoupés zijn stopcontacten en nachtlampjes aanwezig.

Naast een 4- en 6-persoons ligrijtuig bestaat er ook nog één ligrijtuig voor alleen dames. Boek wel op tijd om hierin een plek te kunnen bemachtigen. Ook is er een speciale rolstoelcoupé voor mindervaliden. Evenals bij de zitrijtuigen is het ook bij de ligrijtuigen mogelijk om een privé coupé te boeken voor maximaal 3 volwassenen.

Slaaprijtuigen

De meest comfortabele manier om in de nachttrein naar Zürich te overnachten is in een slaaprijtuig. Ze bestaan voor drie personen (Triple slaapcoupé), twee personen (Double slaapcoupé) of voor één persoon (Single slaapcoupé). Het is mogelijk om een losse bedplaats (op indeling) in een Double of Triple slaaprijtuig te boeken. Je komt dan altijd bij iemand van het zelfde geslacht in de coupé terecht en deelt dus de coupé. Reis je samen met je partner, dan kan je de double boeken en kan je uiteraard wel samen in de coupé overnachten. Ook de slaapcoupé is kunnen doorgaans van binnen en buiten op slot gedaan worden. In de slaapcoupés zijn stopcontacten en nachtlampjes aanwezig.

Verder zijn er twee soorten slaaprijtuigen op de Nightjet naar Zürich aanwezig. De standaard-coupé en de deluxe-coupé. De standaard-coupé is voorzien van alleen een wastafel terwijl de deluxe-coupé ook nog voorzien is van douche (incl. handdoeken) en toilet. In beide coupés tref je een opgemaakt bed incl. deken, laken en hoofdkussen. Ook krijg je een welkomstdrankje, Welcome bag en is er een wekservice. Er zijn tevens handdoeken en toiletartikelen aanwezig die je kan gebruiken. In de ochtend krijg je een à la carte ontbijt aangeboden. Vaak wordt de avond ervoor geïnformeerd naar wat je als ontbijt zou willen hebben.

Voorzieningen op de nachttrein naar Zürich

Overnachten op de trein naar Zürich is vrij comfortabel. De Nightjet, de ÖBB slaaptrein naar Zürich, is voorzien van allerlei voorzieningen en er zijn tal van faciliteiten om je overnachting zo aangenaam mogelijk te maken.

Sanitaire voorzieningen

Zo zijn er in elk zit- en ligrijtuig was- en toiletruimtes aanwezig. Je vindt ze aan het begin/einde van het rijtuig. In de slaaprijtuigen vind je een toiletruimte maar ook een doucheruimte. Een wasruimte is in elke slaapcoupé al te vinden dus niet meer apart in de slaaprijtuigen op de gang.

Catering

Er is ook gedacht aan de innerlijke mens. Hoewel er helaas geen restauratierijtuig in de nachttrein naar Zürich meer aanwezig is, is er gelukkig wel een rijtuigbegeleider aanwezig waar je een drankje (koffie, bier, wijn, fris, water) en een snack zoals bijvoorbeeld een chocolatereep of wat pinda’s kunt kopen. Daarnaast kan je ook een bescheiden maaltijd bestellen en in je coupé laten bezorgen en nuttigen. Denk daarbij aan een bord pasta of een Italiaans broodje. De menukaart vind je hier. Ook kan je door de rijtuigbegeleider bijvoorbeeld een flesje melk laten opwarmen voor je baby.

In de ochtend kan je een ontbijtje bestellen bij de rijtuigbegeleider. Vaak vraagt hij de avond ervoor al je een ontbijt wil bestellen voor de volgende ochtend. Je kunt hier de ontbijt menukaart van de nachttrein naar Zwitserland bekijken. Heb je een ligplaats of een bedplaats in een slaaprijtuig geboekt, dan is een ontbijt inbegrepen bij de prijs van je treinticket evenals een flesje mineraalwater. Bij een bedplaats in een slaaprijtuig is zelfs ook nog een welkomstdrankje inbegrepen op de avond van aankomst.

Bagageservice

Natuurlijk moet je ook wat bagage kwijt kunnen. Doorgaans is er voldoende bagageruimte in de ligrijtuigen en slaapcoupés aanwezig om flinke koffers te stallen. Dit kan onder het bed of in het rek boven de deur. In de zitrijtuigen kan je je koffer of tas in de bagagerekken boven de zitplaatsen opbergen of in de bagagerekken aan het begin van het rijtuig. In het skiseizoen zijn er speciale plekken waar de skispullen kunnen worden opgeborgen indien ze niet in je coupé passen. Vraag hier bij de rijtuigbegeleider naar.

Ook zijn er stopcontacten in de Nightjet naar Zürich aanwezig.

Nightjet nachttrein naar Zürich

Nightjet © Bahnfrend, Wikimedia

Zitplaatsen in de Nightjet nachttrein naar Zürich

Zitplaatsen in de Nightjet Bron: Ralf Roletschek – Wikimedia

Bedplaats in de Nightjet nachttrein naar Zürich

Bedplaats in de Nightjet

Ligplaatsen in de Nightjet nachttrein naar Zürich

Ligplaatsen in de Nightjet Bron: DB Autozug GmbH – Wikimedia

Nightjet nachttrein naar Zürich

Nightjet naar Zürich Bron: Lukas3333 – Wikimedia

Waar kan je de Nightjet naar Zürich boeken?

Voorheen kon je de Nightjet nachttrein naar Zürich alleen via de ÖBB boeken, de Oostenrijkse spoorwegen, aan het loket op een internationaal treinstation of via een gespecialiseerd reisbureau. Sinds 2021 kan je treintickets voor de nachttrein naar Zwitserland ook vrij eenvoudig boeken via de website van NSInternational. Je kunt daarbij kiezen uit zitplaatsen, ligplaatsen of bedplaatsen in een slaaprijtuig. Prijzen bij NSInternational zijn gelijk aan die van de ÖBB of Deutsche Bahn (DB).

Prijs van een treinticket voor de nachttrein naar Zürich

Je kunt vaak erg goedkoop met de nachttrein naar Zürich reizen. Daarbij sla je twee vliegen in één klap. Naast een goedkoop treinticket voor de nachttrein naar Zürich bespaar je ook nog eens op een hotelovernachting! Al vanaf €29,90 per enkele reis kan je een treinkaartje voor de nachttrein naar Zürich kopen. Maar let wel op. De prijzen verschillen per klasse of type accommodatie aan boord van de trein en de prijs van een treinticket voor de nachttrein naar Zwitserland loopt ook op naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. De prijs is namelijk afhankelijk van vraag en aanbod. Reis je in een drukke periode, dan zal je snel/op tijd moeten boeken om een goedkoop treinticket voor de nachttrein naar Zürich te kunnen bemachtigen. Wacht je tot kort voor vertrek, dan kan het zijn dat je wel drie tot vier keer meer voor je treinticket moet betalen aangezien alle voordelige treintickets dan al zijn uitverkocht!

Prijsoverzicht nachttrein naar Basel

Accommodatie type Vanafprijs Interrail toeslag
Zitplaats, 2e klasse € 29,90 € 14
Ligrijtuig in een coupé met 6 bedden € 49,90 € 34
Ligrijtuig in een coupé met 4 bedden € 59,90 € 44
Slaaprijtuig in een coupé met 3 bedden € 89,90 € 54
Slaaprijtuig in een coupé met 2 bedden € 109,90 € 74
Slaaprijtuig in een coupé met 1 bed € 159,90 € 124

Korting en aanbiedingen op de nachttrein naar Zwitserland

Wil je met korting met de nachttrein naar Zwitserland reizen? Dat kan. Veruit de meeste korting verkrijg je door vroeg te boeken. Hoe eerder je namelijk boekt, hoe groter de kans dat je het goedkoopste treinticket voor de nachttrein naar Zwitserland kunt boeken. Dit Sparschiene-ticket of Non-Flex ticket (soms ook Sparnight of Smart genoemd) is beperkt beschikbaar en loopt op in staffels van tien Euro. Het goedkoopste treinkaartje voor de Nightjet naar Zwitserland begint bij €29,90 voor een zitplaats, €49,90 voor een ligplaats en €89,90 voor een bedplaats. Deze tarieven lopen respectievelijk met staffels van €10 op wanneer een bepaald Sparschiene-tarief is uitverkocht. Dus is het tarief van €29,90 bijvoorbeeld uitverkocht, dan kan je vaak het tarief van €39,90 boeken. De nachttrein naar Zwitserland en uiteraard ook die van Zwitserland naar Nederland kan je al 6 maanden voor vertrek boeken. Ben je er snel bij, dan kan je veel geld besparen en goedkoop reizen!

Vaak vind je de goedkoopste treintickets voor de nachttrein naar Zwitserland wanneer je op een doordeweekse dag reist. Dit zijn namelijk vaak de rustigste dagen waardoor de goedkoopste treinkaartjes dan vaak nog niet verkocht zijn. De dagen in en om het weekend (vrijdag t/m zondag) zijn vaak het drukst waardoor je dan vaak duurder uit bent. Wil je de nachttrein naar Zwitserland nemen om vervolgens te gaan wintersporten? Boek dan ruim op tijd je treintickets. De nachttrein is in de regel al 6 maanden voor vertrek te boeken. Vaak kan je pas in oktober je reis voor de kerstvakantie of krokusvakantie boeken omdat dan de nieuwe dienstregeling voor de winterperiode wordt ingeladen (vaak rond 15 oktober).

Let er wel op dat de annulerings-en wijzigingsvoorwaarden voor Sparschiene-ticket veel strenger zijn dan wanneer je het duurdere Mid-flex tarief boekt. Bekijk hier de voorwaarden.

Voordeeluren en Railplus

Met zowel de Voordeeluren- als Railpluskaart krijg je geen extra korting op de nachttrein naar Zwitserland. Deze kortingskaarten zijn niet van toepassing. Seniorenkorting op de nachttrein naar Zwitserland is er helaas net als jongerenkorting ook niet. Kinderen t/m 14 jaar reizen vaak wel voor sterk gereduceerd tarief mee.