Gelukkig is het sinds enige tijd weer mogelijk om per rechtstreekse nachttrein van Utrecht naar Innsbruck te reizen. Met de nieuwe Nightjet nachttrein kan je comfortabel en milieubewust je bestemming bereiken. Ook heb je geen last van files onderweg en bespaar je op een overnachting. Al vanaf €29,90 boek je een treinticket voor de nachttrein van Utrecht naar Innsbruck. Bekijk actuele prijzen en aanbiedingen.

Over de Nightjet nachttrein van Utrecht naar Innsbruck

Na jarenlange trouwe dienst werd de CityNightLine nachttrein opgeheven. De reden hiervoor waren de hoge kosten van het onderhoud en omdat veel rijtuigen moesten worden vervangen. De Deutsche Bahn stopte zodoende met het uitbaten van de populaire CNL. Tot december 2016 reed de CNL nachttrein van Utrecht naar Innsbruck nog dagelijks.

ÖBB Nightjet

Gelukkig besloot de ÖBB, de
Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) besloot in het gat te springen en kwam na Corona met diverse nieuwe verbindingen en ook oude verbindingen werd nieuw leven ingeroepen. Zo ook de route van Utrecht naar Innsbruck (hij vertrekt uit Amsterdam). Er bleek nog volop behoefte aan en vraag naar diverse nachttreinbestemmingen te zijn waaronder de slaaptrein naar Innsbruck. Met de nodige samenwerkingen en subsidies werden diverse plannen gesmeed om nieuwe nachttreinverbindingen in het leven te roepen. Ook werden oude slaaprijtuigen en ligrijtuigen van de DB overgekocht. Zo ontstond de Nightjet nachttrein.

Hieronder de route van de nachttrein naar Innsbruck.

Amsterdam - Innsbruck

Station Vertrektijd
Amsterdam19:30
Utrecht20:02
Arnhem20:37
Düsseldorf21:43
Köln22:16
Bonn23:11
Koblenz23:46
Mainz00:41
Frankfurt Flughafen01:03
Frankfurt(Main)Süd01:17
Würzburg02:41
Nürnberg04:33
Augsburg06:28
München07:23
Rosenheim08:06
Kufstein08:28
Wörgl08:39
Jenbach08:55
Innsbruck09:14
Innsbruck - Amsterdam

Station Vertrektijd
Innsbruck20:44
Jenbach21:06
Wörgl21:23
Kufstein21:35
Rosenheim21:58
München22:54
Augsburg23:26
Nürnberg01:41
Frankfurt(Main)Süd03:47
Frankfurt Flughafen03:59
Mainz04:18
Koblenz05:13
Bonn06:01
Köln06:58
Düsseldorf07:25
Düsseldorf07:47
Arnhem08:49
Utrecht09:30
Amsterdam09:58

Houd er rekening mee dat de dienstregeling onder voorbehoud is en soms kan afwijken van boven getoonde tijden door bijvoorbeeld werkzaamheden. Ook kan het voorkomen dat door werkzaamheden treinstation Arnhem niet wordt aangedaan maar in plaats daarvan wordt gestopt in ‘s-Hertogenbosch. De trein rijdt dan namelijk vaak om via Venlo (grens).

Overnachten

Er bestaan verschillende accommodaties op de nachttrein van Utrecht naar Innsbruck. Van vrij eenvoudig tot erg lux en comfortabel. Prijzen van treintickets voor de nachttrein verschillen uiteraard per accommodatie type. De mate van service verschilt ook per accommodatie. Er zijn in totaal drie verschillende rijtuigen op de Nightjet nachttrein van Utrecht naar Innsbruck te onderscheiden:

Zitrijtuigen

De meest eenvoudige en vaak ook de goedkoopste manier om te overnachten in de trein van Utrecht naar Innsbruck is op basis van een zitplaats in een zespersoons coupé. De zitrijtuigen bestaan uit meerdere coupés waarin in totaal maximaal 6 personen kunnen zitten. Houd er rekening mee dat de zitplaatsen niet verstelbaar zijn. Rugleuningen kunnen dus niet naar achter worden geplaatst. Reis je in een zitrijtuig, dan vind je een was- en toiletruimte aan het begin of einde van het rijtuig. Tegen betaling kan je bij het treinteam in de ligrijtuigen of slaaprijtuigen een snack en/of drankje verkrijgen. Het is mogelijk om met 3 of meerdere personen een zespersoons zitcoupé privé te reserveren voor een bepaalde meerprijs. Bij je treinticket zit automatisch een zitplaatsreservering inbegrepen.

Ligrijtuigen

Een iets comfortabelere manier om de nacht door te brengen is in een ligrijtuig. Dit zijn 4- of 6-persoons coupé met daarin logischerwijs ook respectievelijk 4 of 6 ligplaatsen. Bij een ligrijtuig voor 4 personen vind je aan weerszijden van het gangpad 2 ligplaatsen boven elkaar. Je kunt dus kiezen om boven of onder te gaan liggen. Bij een ligrijtuig voor 6 personen vind je aan weerszijden van het gangpad 3 ligplaatsen boven elkaar. Daarbij heb je zodoende keuze uit een bovenplaats, middenplaats of onderplaats. Bij het boeken kan je jouw voorkeur voor een bepaalde plaats aangeven. Zowel mannen als vrouwen liggen in de ligrijtuigen gemixt door elkaar. De coupés zijn van binnenuit op slot te doen.

De ligplaatsen in het ligrijtuig zijn voorzien van deken, laken en een hoofdkussen. was- en toiletruimte vind je op de gang aan het begin/einde van het rijtuig. Verder zit een ontbijtje (Weens ontbijt) bij de prijs van je treinticket inbegrepen. Uiteraard kan je tegen betaling bij het treinteam in de ligrijtuigen een snack en/of drankje verkrijgen. In de ligcoupés zijn stopcontacten en nachtlampjes aanwezig.

Naast een 4- en 6-persoons ligrijtuig bestaat er ook nog één ligrijtuig voor alleen dames. Boek wel op tijd om hierin een plek te kunnen bemachtigen. Ook is er een speciale rolstoelcoupé voor mindervaliden. Evenals bij de zitrijtuigen is het ook bij de ligrijtuigen mogelijk om een privé coupé te boeken voor maximaal 3 volwassenen.

Slaaprijtuigen

De meest comfortabele manier om in de nachttrein naar Innsbruck te overnachten is in een slaaprijtuig. Ze bestaan voor drie personen (Triple slaapcoupé), twee personen (Double slaapcoupé) of voor één persoon (Single slaapcoupé). Het is mogelijk om een losse bedplaats (op indeling) in een Double of Triple slaaprijtuig te boeken. Je komt dan altijd bij iemand van het zelfde geslacht in de coupé terecht en deelt dus de coupé. Reis je samen met je partner, dan kan je de double boeken en kan je uiteraard wel samen in de coupé overnachten. Ook de slaapcoupé is kunnen doorgaans van binnen en buiten op slot gedaan worden. In de slaapcoupés zijn stopcontacten en nachtlampjes aanwezig.

Verder zijn er twee soorten slaaprijtuigen op de Nightjet naar Wenen aanwezig. De standaard-coupé en de deluxe-coupé. De standaard-coupé is voorzien van alleen een wastafel terwijl de deluxe-coupé ook nog voorzien is van douche (incl. handdoeken) en toilet. In beide coupés tref je een opgemaakt bed incl. deken, laken en hoofdkussen. Ook krijg je een welkomstdrankje, Welcome bag en is er een wekservice. Er zijn tevens handdoeken en toiletartikelen aanwezig die je kan gebruiken. In de ochtend krijg je een à la carte ontbijt aangeboden. Vaak wordt de avond ervoor geïnformeerd naar wat je als ontbijt zou willen hebben. Ruim voordat de nachttrein in Innsbruck aankomt krijg je het ontbijt in je coupé aangeboden.

Voorzieningen op de nachttrein naar Innsbruck

Overnachten op de nachttrein van Utrecht naar Innsbruck is vrij comfortabel. De Nightjet, de ÖBB slaaptrein naar Innsbruck, is voorzien van allerlei voorzieningen en er zijn tal van faciliteiten om je overnachting zo aangenaam mogelijk te maken.

Sanitaire voorzieningen

Zo zijn er in elk zit- en ligrijtuig was- en toiletruimtes aanwezig. Je vindt ze aan het begin/einde van het rijtuig. In de slaaprijtuigen vind je een toiletruimte maar ook een doucheruimte. Een wasruimte is in elke slaapcoupé al te vinden dus niet meer apart in de slaaprijtuigen op de gang.

Catering

Er is ook gedacht aan de innerlijke mens. Hoewel er helaas geen restauratierijtuig in de nachttrein naar Innsbruck meer aanwezig is, is er gelukkig wel een rijtuigbegeleider aanwezig waar je een drankje (koffie, bier, wijn, fris, water) en een snack zoals bijvoorbeeld een chocolatereep of wat pinda’s kunt kopen. Daarnaast kan je ook een bescheiden maaltijd bestellen en in je coupé laten bezorgen en nuttigen. Denk daarbij aan een bord pasta of een Italiaans broodje. De menukaart vind je hier. Ook kan je door de rijtuigbegeleider bijvoorbeeld een flesje melk laten opwarmen voor je baby.

In de ochtend kan je een ontbijtje bestellen bij de rijtuigbegeleider. Vaak vraagt hij de avond ervoor al je een ontbijt wil bestellen voor de volgende ochtend. Je kunt hier de ontbijt menukaart van de nachttrein van Utrecht naar Innsbruck bekijken. Heb je een ligplaats of een bedplaats in een slaaprijtuig geboekt, dan is een ontbijt inbegrepen bij de prijs van je treinticket evenals een flesje mineraalwater. Bij een bedplaats in een slaaprijtuig is zelfs ook nog een welkomstdrankje inbegrepen op de avond van aankomst.

Bagageservice

Natuurlijk moet je ook wat bagage kwijt kunnen. Doorgaans is er voldoende bagageruimte in de ligrijtuigen en slaapcoupés aanwezig om flinke koffers te stallen. Dit kan onder het bed of in het rek boven de deur. In de zitrijtuigen kan je je koffer of tas in de bagagerekken boven de zitplaatsen opbergen of in de bagagerekken aan het begin van het rijtuig.

Ook zijn er stopcontacten in de Nightjet nachttrein van Utrecht naar Innsbruck aanwezig.

Nightjet nachttrein van Utrecht naar Innsbruck

© Bahnfrend, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Waar kan je de Nightjet naar Innsbruck boeken?

Voorheen kon je treintickets voor de Nightjet nachttrein van Utrecht naar Innsbruck alleen via de ÖBB boeken, de Oostenrijkse spoorwegen, aan het loket op een internationaal treinstation of via een gespecialiseerd reisbureau. Sinds 2021 kan je treinkaartjes voor de nachttrein van Utrecht naar Innsbruck ook vrij eenvoudig boeken via de website van NSInternational. Je kunt daarbij kiezen uit zitplaatsen, ligplaatsen of bedplaatsen in een slaaprijtuig. Prijzen bij NSInternational zijn gelijk aan die van de ÖBB of Deutsche Bahn (DB).

Prijs van een treinticket voor de nachttrein naar Innsbruck

Wat kost een treintickets voor de nachttrein van Utrecht naar Innsbruck nu eigenlijk? Vaak kan je erg goedkoop met de nachttrein van Utrecht naar Innsbruck reizen. Daarbij sla je twee vliegen in één klap. Naast een goedkoop treinticket voor de nachttrein naar Innsbruck bespaar je ook nog eens op een hotelovernachting! Al vanaf €29,90 per enkele reis kan je een treinkaartje voor de nachttrein naar Innsbruck kopen. Maar let wel op. De prijzen verschillen per klasse of type accommodatie aan boord van de trein en de prijs van een treinticket voor de nachttrein naar Innsbruck loopt ook op naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. De prijs is namelijk afhankelijk van vraag en aanbod. Reis je in een drukke periode, dan zal je snel/op tijd moeten boeken om een goedkoop treinticket voor de nachttrein van Amsterdam naar Innsbruck te kunnen bemachtigen. Wacht je tot kort voor vertrek, dan kan het zijn dat je wel drie tot vier keer meer voor je treinticket moet betalen aangezien alle voordelige treintickets dan al zijn uitverkocht!

Prijsoverzicht nachttrein naar Wenen

Accommodatie type Vanafprijs Interrail toeslag
Zitplaats, 2e klasse € 29,90 € 14
Ligrijtuig in een coupé met 6 bedden € 49,90 € 34
Ligrijtuig in een coupé met 4 bedden € 59,90 € 44
Slaaprijtuig in een coupé met 3 bedden € 89,90 € 54
Slaaprijtuig in een coupé met 2 bedden € 109,90 € 74
Slaaprijtuig in een coupé met 1 bed € 159,90 € 124

Korting en aanbiedingen op de nachttrein van Utrecht naar Innsbruck

Wil je met korting met de nachttrein naar Innsbruck reizen? Dat kan. Veruit de meeste korting verkrijg je door vroeg te boeken. Hoe eerder je namelijk boekt, hoe groter de kans dat je het goedkoopste treinticket voor de nachttrein naar Innsbruck kunt boeken. Dit Sparschiene-ticket of Non-Flex ticket (soms ook Sparnight of Smart genoemd) is beperkt beschikbaar en loopt op in staffels van tien Euro. Het goedkoopste treinkaartje voor de Nightjet naar Innsbruck begint bij €29,90 voor een zitplaats, €49,90 voor een ligplaats en €89,90 voor een bedplaats. Deze tarieven lopen respectievelijk met staffels van €10 op wanneer een bepaald Sparschiene-tarief is uitverkocht. Dus is het tarief van €29,90 bijvoorbeeld uitverkocht, dan kan je vaak het tarief van €39,90 boeken. De nachttrein naar Innsbruck en uiteraard ook die van Innsbruck naar Nederland of België kan je al 6 maanden voor vertrek boeken. Ben je er snel bij, dan kan je veel geld besparen en goedkoop reizen!

Let er wel op dat de annulerings-en wijzigingsvoorwaarden voor Sparschiene-ticket veel strenger zijn dan wanneer je het duurdere Mid-flex tarief boekt. Bekijk hier de voorwaarden.

Voordeeluren en Railplus

Met zowel de Voordeeluren- als Railpluskaart krijg je geen extra korting op de nachttrein van Utrecht naar Innsbruck. Deze kortingskaarten zijn niet van toepassing. Seniorenkorting op de nachttrein naar Innsbruck is er helaas net als jongerenkorting ook niet. Kinderen t/m 14 jaar reizen vaak wel voor sterk gereduceerd tarief mee.

Veelgestelde vragen over de trein naar Innsbruck

De prijs van een treinticket naar Innsbruck begint bij € 29,90 per enkele reis per persoon. Treinkaartjes kan je vaak ruim voor vertrek al boeken. Hoe korter voor vertrekdatum je boekt, hoe hoger de prijs oploopt. Boek je op korte termijn, dan betaal je soms wel het 3 a 4-voudige voor je ticket. Bekijk actuele prijzen en aanbiedingen naar Innsbruck.
Ja, zonder over te stappen kan je vanuit Nederland per trein naar Innsbruck reizen. Alle treinverbindingen en vertrektijden kan je hier vinden.
Vanuit Amsterdam gezien bedraagt de totale reistijd van de trein naar Innsbruck ongeveer 13u44m.
Bereken hier de reistijd naar Innsbruck vanaf jouw vertrekstation!
Voor een overnachting in Innsbruck raden wij Hotel Goldene Krone Innsbruck aan, een leuke en goed betaalbare accommodatie!
Bekijk een overzicht van accommodaties in Innsbruck en aanbiedingen.
Leuke bezienswaardigheden en dingen om doen in Innsbruck zijn onder andere:
Dom St. Jakob, Hofkirche (keizersgraf), Slot Ambras, Top van Innsbruck (2300m), Stadstoren bezoek en Hoogtepunten Innsbruck.
2022-10-27T20:59:54+02:00