De Swiss Pass is een treinpas waarmee je op de meeste treinen, bussen en boten in Zwitserland mag reizen. Je boekt al een pas vanaf €173. Naast de dagen waarop je gratis reist krijg je ook 50% korting op losse treintickets. Ook is de pas geldig op het openbaar vervoer in 90 steden en krijg je korting op diverse musea.

Waar boek je online je Swiss Pass?

Je kunt tegenwoordig online je Swiss Pass boeken via acprail.com. Let erop dat je alleen als toerist een Swiss pass kunt kopen. Dat is de reden waarom de passen op een zeer beperkt aantal locaties binnen Zwitserland te koop zijn. Het is daarom raadzaam om je Swiss pass voor vertrek aan te schaffen.

Geldigheid Swiss Pass

De Swiss Pass is op veruit de meeste treinen, bussen en boten in Zwitserland geldig. Veruit de meeste vervoerders binnen Zwitserland zijn bij de pass aangesloten. Wil je erachter komen of je Swiss Pass op een bepaalde treinlijn, buslijn of bootverbinding binnen Zwitserland geldig is? Bekijk dan de overzichtskaart hier.

Treinen
Zwitserland is een echt treinland. De Swiss pass is dan ook geldig op bijna alle treinen binnen Zwitserland. Dit geldt voor regionale treinen (IR, RE, R, S), InterCity treinen (IC), EuroCity treinen (EC), ICE treinen, TGV treinen en zelfs op de panoramatreinen. Reis je met een panoramatrein, dan heb je vaak nog wel een verplichte reservering nodig. Zo is een reservering verplicht op de Bernina Express, de Glacier Express, de Gotthard Panorama Express, de Golden Pass en de Belle Epoque. Een reservering kost verschilt per seizoen in prijs en varieert van €13 tot €34 per persoon. De pass is tevens voor het gehele traject van de Bernina Express geldig, ook het traject per bus door Italië.

Boten
Op veruit de meeste treinen maar ook postbussen en boten over bijvoorbeeld het Vierwoudstedenmeer, het Meer van Geneve, de Zürichsee, de Brienzersee, de Thunersee en Lac de Neuchatel is de pas geldig. Een reservering voor een boot is niet nodig (en mogelijk) je kunt gewoon na het tonen van je Swiss Pass opstappen.

Bussen
Ook op de Zwitserse postbus is de Swiss pas geldig. De bussen rijden vaak over hoge bergpassen waar treinen niet komen. In enkele gevallen is een reservering nodig maar in de meeste gevallen kan je zo opstappen met je pass.