In het zuiden van Duitsland vind je de prachtige Bodensee. Het meer wordt gedeeld door Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk en wordt grotendeels opgevuld met water uit de Rijn die in Zwitserland ontspringt. Jaarlijks reizen veel toeristen naar de Bodensee af. Veel bezoekers fietsen de beroemde Bodensee Radweg (Rondje Bodensee) om de prachtige oevers van het meer te ontdekken. Hoewel erg geen rechtstreekse trein naar de Bodensee rijdt is de regio toch prima per trein te bereiken. Een treinticket naar de Bodensee boek je al vanaf €37,90 per enkele reis. Bekijk actuele prijzen en tijden.

Per trein naar de Bodensee reizen

Maak je een treinreis naar de Bodensee, dan hoef je slechts één keer over te stappen. Elke dag rijdt er één ICE hogesnelheidstrein vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem rechtstreeks naar Basel. De trein heeft als eindbestemming Basel SBB maar je kunt het beste in Basel Bad uitstappen. Vanuit Basel Bad rijden er regelmatig regionale treinen naar Schaffhausen, een mooi beginpunt voor de Bodensee fietsroute. Schaffhausen ligt bij de prachtige Rheinfall watervallen, de grootste waterval van Europa.

Wil je met de fiets op de trein naar de Bodensee reizen, dan kan je het beste per binnenlandse treinen naar Arnhem reizen, daar op de Abellio trein naar Duisburg stappen. Vanuit Duisburg rijdt er een Eurocity trein rechtstreeks naar Basel Bad. Daar kan je een regionale trein naar Schaffhausen nemen. Let erop dat je de Eurocity (EC) trein moet reserveren voor je fiets. Beschikbaarheid is beperkt.

Ook kan je vanuit Nederland de IC-Berlijn tot Osnabrück nemen, daar op de IC stappen naar Offenburg en vervolgens met de regionale trein via Singen naar Schaffhausen reizen. Op beide IC treinen is een reservering voor je fiets verplicht.

Naast fietsplaatsreserveringen heb je voor beide trajecten ook een fietsticket (vervoersbewijs voor je fiets) nodig. Deze haal je eenvoudig uit de automaat en kost je €12 per fiets.
Lees meer over het reizen per fiets en trein naar Duitsland.

Route trein naar Dortmund

Reistijd per trein naar de Bodensee

Ga je een treinreis naar de Bodensee maken, dan moet je rekenen op een gemiddelde reistijd van 5,5 tot 7,5 uur. De totale reistijd van de trein naar de Bodensee hangt natuurlijk af van je vertrekstation in Nederland en de route. De reistijd per rechtstreekse trein van Amsterdam naar de Bodensee is 7 uur en 34 minuten. Reis je vanaf Utrecht of Arnhem, één van de andere twee opstaphaltes van de ICE, dan is de totale reistijd naar de Bodensee respectievelijk c.a. 30 minuten en 60 minuten korter.

Indien je vanuit het noorden van het land reist moet je op een iets langere reistijd rekenen.
Reis je per fiets en trein naar de Bodensee, dan is de gemiddelde reistijd 7 tot 10 uur.Traject Trein Vertrek Aankomst Reistijd Overst. Vanafprijs Ticket
Amsterdam - Schaffhausen ( de Bodensee) ICE + RE 08:08 15:42 07:34 1 € 37,90 Online
Utrecht - Schaffhausen ( de Bodensee) ICE + RE 08:33 15:42 07:09 1 € 37,90 Online
Arnhem - Schaffhausen ( de Bodensee) ICE + RE 09:05 15:42 06:37 1 € 37,90 Online

Prijs van een treinticket naar de Bodensee

Zoals bij de meeste internationale treinverbindingen het geval is ligt ook de prijs van een treinticket naar de Bodensee niet vast. Treinen richting Duitsland en ook naar bestemmingen rondom de Bodensee zijn al 180 dagen voor vertrek te boeken. Hoe eerder je boekt, hoe groter de kans op een goedkoop treinkaartje naar de Bodensee. De prijs van een treinticket naar de Bodensee begint bij €37,90 in de 2e klasse en bij €69,90 in de 1e klasse. De prijs kan echter oplopen tot wel het drievoudige of zelfs het viervoudige van die prijs. Bekijk actuele prijzen en aanbiedingen naar de Bodensee.

Een zitplaatsreservering op de trein naar de Bodensee is niet verplicht maar wel aan te raden, zeker in drukke periodes. Je boek al voor €4 een reservering. In de 1e klasse is je zitplaatsreservering gratis bij je ticket inbegrepen. Regionale treinen kunnen niet worden gereserveerd.

TIP: Het type trein waarmee je reist heeft vaak invloed op de prijs maar ook moment van reizen. Reis je met regionale treinen of Intercity treinen, dan is de kans groter op een goedkoop treinticket naar de Bodensee dan wanneer je per ICE reist. Reis je tijdens de spits, dan is je treinkaartje vaak ook duurder dan wanneer je buiten de spits om reist.

Korting op de trein naar de Bodensee

Er zijn diverse manieren waarop je met korting op de trein naar de Bodensee kunt reizen. Daarbij spelen boekingstermijn, leeftijd van de reiziger en eventuele kortingskaarten de belangrijkste rol.

Vroegboekkorting

Wil je goedkoop met de trein naar de Bodensee reizen, dan is het zorg om op tijd te boeken. Veruit de meeste korting op de trein naar de Bodensee krijg je door vroeg te boeken. Ben je er snel bij, dan maak je de grootste kans op het goedkoopste treinticket naar de Bodensee van €37,90. De vroegboektarieven of kortingstarieven naar de Bodensee zijn de Supersparpreis en de iets duurdere Sparpreis.

Voordeelurenkaart en railplus

Heb je een voordeelurenkaart en wil je dus met voordeelurenkorting naar de Bodensee reizen? Dat is mogelijk. Wel moet je er rekening mee houden dat je met je voordeelurenkaart alleen korting krijgt op het Full-flex tarief. Je krijgt geen korting op vroegboektarieven.

Met railpluskorting op de trein naar de Bodensee reizen is ook mogelijk. Echter krijg je alleen op het Full-flex tarief korting.

Het Full-flex tarief met voordeelurenkorting en/of railpluskorting is vaak stukken duurder dan wanneer je een Supersparpreis of Sparpreis tarief boekt. Meestal heeft het gebruik van je kortingskaart dus geen positief effect op de prijs. Maak je toch gebruik van een kortingskaart, houd dan rekening met de voorwaarden van de kaart (bijvoorbeeld na 09:00 vertrekken).

Kinderkorting op de trein naar de Bodensee

Boek je online een treinticket voor de trein naar de Bodensee en reis je met een kind in de leeftijd van 4 t/m 14 jaar, dan reist het kind geheel gratis mee. Het kind moet wel op het ticket vermeld worden. Kinderen van 0 t/m 3 jaar reizen ook gratis mee (op schoot) maar hoeven niet op het ticket vermeld te staan. Per volwassene mag je maximaal 4 kinderen gratis meenemen.

Seniorenkorting en jongerenkorting

Een speciale seniorenkorting op de trein naar de Bodensee is er helaas niet net als jongerenkorting.

Treinbestemmingen rondom de Bodensee

Er zijn diverse treinbestemmingen rondom de Bodensee. Je kunt met een overstap in Basel Bad eenvoudig naar diverse treinstations rondom de Bodensee komen (zie kaart).

[google_map_easy id="68"]

Veel gestelde vragen over de trein naar de Bodensee

Wat kost een treinticket naar de Bodensee?

De prijs van een treinticket naar de Bodensee begint bij €37,90 maar loopt op naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. Ook is de prijs verschillend per route. Bereken hier het tarief vanaf jouw vertrekstation.

Hoelang duurt een treinreis naar de Bodensee?

Reis je per ICE naar Basel Bad en vervolgens per regionale trein naar Schaffhausen bij de Bodensee, dan moet je op een reistijd van 7u34m rekenen vanaf Amsterdam CS. Vanaf Utrecht en Arnhem doe je er respectievelijk c.a. 30 en 60 minuten korter over.

Waar boek je een treinticket naar de Bodensee?

Via NSInternational kan je snel en makkelijk aan je treintickets naar de Bodensee komen.

Bestaat er korting op de trein naar de Bodensee?

Ja, met een Super Sparpreis vroegtarief ben je vaak het voordeligst uit. Ook met je voordeelurenkaart krijg je korting op de trein naar de Bodensee, wel alleen op de Full-flex prijs. Bekijk eventuele aanbiedingen naar de Bodensee.

Hoe reis je met de fiets op de trein naar de Bodensee?

De snelste manier waarop je met je fiets in de trein naar de Bodensee kunt reizen is via Arnhem en Duisburg per Abellio en dan met de Eurocity naar Offenburg. Vervolgens via Singen naar Schaffhausen bij de Bodensee.Bekijk hier de mogelijkheden.

Rijdt er vanuit Nederland een rechtstreekse trein naar de Bodensee?

Nee, je zal minimaal één keer moeten overstappen. Doorgaans in Basel Bad.