Verscholen in het Ruhrgebied van je de stad Essen. De stad herbergt de “mooiste kolenmijn ter wereld”. Ook zijn er tal van kunstgalerijen te vinden, een prachtig kasteel en diverse musea. De stad heeft de gemiddelde bezoeker veel te bieden. Een rechtstreekse trein naar Essen vanuit Nederland rijdt er helaas niet. Een overstap is nodig om de stad te bereiken. Een treinticket naar Essen boek je al vanaf €18,90 per enkele reis. Bekijk actuele prijzen en tijden.

Per trein naar Essen reizen

Reis je per trein naar Essen, dan zal je minimaal één keer moeten overstappen. Een rechtstreekse trein naar Essen is er helaas niet vanuit Nederland. Er zijn verschillende treinverbindingen mogelijk om de stad te bereiken. De meest logische manier is echter om per ICE hogesnelheidstrein te reizen. Zo kan je in Amsterdam, Utrecht of Arnhem op de ICE naar Duisburg stappen en daar overstappen op de directe ICE trein naar Essend. Ook kan je vanaf Duisburg naar Essen reizen per regionale trein.

Een tweede mogelijk optie is om per binnenlandse trein naar Arnhem te reizen, daar op de Abellio trein naar Oberhausen te stappen en vervolgens op de regionale trein naar Essen. Wil je met de fiets op de trein naar Essen reizen, dan kan je deze verbinding gebruiken. Een fietsplaatsreservering is niet mogelijk en nodig, een fietsticket wel (uit de automaat). Lees meer over het reizen per fiets en trein naar Duitsland.

Route trein naar Essen Duitsland

Reistijd per trein naar Essen

Ga je een treinreis naar Essen maken, dan moet je rekenen op een minimale reistijd van 2,5 tot 3 uur. De totale reistijd van de trein naar Essen hangt natuurlijk af van je vertrekstation in Nederland en de route. De reistijd per trein van Amsterdam naar Essen is 2 uur en 19 minuten. Reis je vanaf Utrecht of Arnhem, één van de andere twee opstaphaltes van de ICE, dan is de totale reistijd naar Essen respectievelijk c.a. 30 minuten en 60 minuten korter.

Indien je vanuit het noorden van het land reist moet je op een iets langere reistijd rekenen.
De treinverbinding naar Essen met de Abellio trein via Arnhem duurt ongeveer 3 uur en 11 minuten gezien vanuit Amsterdam.Traject Trein Vertrek Aankomst Reistijd Overst. Vanafprijs Ticket
Amsterdam - Essen ICE + RE 08:08 10:27 02:19 1 € 18,90 Online
Utrecht - Essen ICE + RE 08:33 10:27 01:54 1 € 18,90 Online
Arnhem - Essen ICE + RE 09:05 10:27 01:22 1 € 18,90 Online
Bereken de reistijd naar Essen vanaf jouw vertrekstation

Prijs van een treinticket naar Essen

Zoals bij de meeste internationale treinverbindingen het geval is ligt ook de prijs van een treinticket naar Essen niet vast. Treinen richting Duitsland en ook naar Essen zijn al 180 dagen voor vertrek te boeken. Hoe eerder je boekt, hoe groter de kans op een goedkoop treinkaartje naar Essen. De prijs van een treinticket naar Essen begint bij €18,90 in de 2e klasse en bij €29,90 in de 1e klasse. De prijs kan echter oplopen tot wel het drievoudige of zelfs het viervoudige van die prijs. Bekijk actuele prijzen en aanbiedingen naar Essen.

Een zitplaatsreservering op de trein naar Essen is niet verplicht maar wel aan te raden, zeker in drukke periodes. Je boek al voor €4 een reservering. In de 1e klasse is je zitplaatsreservering gratis bij je ticket inbegrepen. Regionale treinen kunnen niet worden gereserveerd.

TIP: Het type trein waarmee je reist heeft vaak invloed op de prijs maar ook moment van reizen. Reis je met regionale treinen of Intercity treinen, dan is de kans groter op een goedkoop treinticket naar Essen dan wanneer je per ICE reist. Reis je tijdens de spits, dan is je treinkaartje naar Essen vaak ook duurder dan wanneer je buiten de spits om reist.

Korting op de trein naar Essen

Er zijn diverse manieren waarop je met korting op de trein naar Essen kunt reizen. Daarbij spelen boekingstermijn, leeftijd van de reiziger en eventuele kortingskaarten de belangrijkste rol.

Vroegboekkorting

Wil je goedkoop met de trein naar Essen reizen, dan is het zorg om op tijd te boeken. Veruit de meeste korting op de trein naar Essen krijg je door vroeg te boeken. Ben je er snel bij, dan maak je de grootste kans op het goedkoopste treinticket naar Essen van €18,90. De vroegboektarieven of kortingstarieven naar Dortmund zijn de Supersparpreis en de iets duurdere Sparpreis.

Voordeelurenkaart en railplus

Heb je een voordeelurenkaart en wil je dus met voordeelurenkorting naar Essen reizen? Dat is mogelijk. Wel moet je er rekening mee houden dat je met je voordeelurenkaart alleen korting krijgt op het Full-flex tarief. Je krijgt geen korting op vroegboektarieven.

Met railpluskorting op de trein naar Essen reizen is ook mogelijk. Echter krijg je alleen op het Full-flex tarief korting.

Het Full-flex tarief met voordeelurenkorting en/of railpluskorting is vaak stukken duurder dan wanneer je een Supersparpreis of Sparpreis tarief boekt. Meestal heeft het gebruik van je kortingskaart dus geen positief effect op de prijs. Maak je toch gebruik van een kortingskaart, houd dan rekening met de voorwaarden van de kaart (bijvoorbeeld na 09:00 vertrekken).

Kinderkorting op de trein naar Dortmund

Boek je online een treinticket voor de trein naar Essen en reis je met een kind in de leeftijd van 4 t/m 14 jaar, dan reist het kind geheel gratis mee. Het kind moet wel op het ticket vermeld worden. Kinderen van 0 t/m 3 jaar reizen ook gratis mee (op schoot) maar hoeven niet op het ticket vermeld te staan. Per volwassene mag je maximaal 4 kinderen gratis meenemen.

Seniorenkorting en jongerenkorting

Een speciale seniorenkorting op de trein naar Essen is er helaas niet net als jongerenkorting.

Treinstation van Essen

Het treinstation van Essen, Essen Hbf, vind je net ten zuiden van het centrum van Essen. Vanaf het treinstation van Essen loop je in 10 minuten naar het centrum toe. Ook kan je een bus naar het centrum nemen. Bussen rijden regelmatig. Niet ver van het stationsplein van Essen vind je enkele leuke en betaalbare hotels. Het stationsgebouw van Essen is van gemiddelde grootte. Er zijn behoorlijk wat faciliteiten en voorzieningen op het treinstation van Essen te vinden. Zo zijn er liften, roltrappen, kiosks, pinautomaten, toiletten, douches, bagageverzendservice en een informatiebalie/ticketbalie.

Bekijk hier een plattegrond van het treinstation van Dortmund.

Adres van treinstation Essen Hbf

Essen Hbf, Am Hauptbahnhof 5, 45127 Essen, Duitsland

[google_map_easy id="69"]
Bekijk hotelaanbiedingen in Dortmund

Veel gestelde vragen over de trein naar Dortmund

Wat kost een treinticket naar Essen?

De prijs van een treinticket naar Essen begint bij €18,90 maar loopt op naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. Ook is de prijs verschillend per route. Bereken hier het tarief vanaf jouw vertrekstation.

Hoelang duurt een treinreis naar Essen?

Reis je per ICE naar Essen, dan moet je op een reistijd van 2u19m rekenen vanaf Amsterdam CS. Vanaf Utrecht en Arnhem doe je er respectievelijk c.a. 30 en 60 minuten korter over.

Waar boek je een treinticket naar Essen?

Via NSInternational kan je snel en makkelijk aan je treintickets naar Essen komen.

Bestaat er korting op de trein naar Essen?

Ja, met een Super Sparpreis vroegtarief ben je vaak het voordeligst uit. Ook met je voordeelurenkaart krijg je korting op de trein naar Essen, wel alleen op de Full-flex prijs. Bekijk eventuele aanbiedingen naar Essen.