De in de Noordzee gelegen archipel Helgoland (of in het Deens Heligoland) is een populaire bestemming voor Duitse toeristen die een dagje uit gaan. Sinds een grote storm in de 1800e eeuw deelde het voormalig Britse en Deense eiland op in twee kleinere eilanden. Helgoland speelde tijdens WOII een belangrijke rol. Aangezien het een eiland is rijdt er geen rechtstreekse trein naar Helgoland maar kan je tot aan Cuxhaven (of Hamburg) reizen om daar de ferry naar Helgoland te nemen. Een treinticket naar Cuxhaven boek je vanaf €29,90 per enkele reis.

Treinreis naar Helgoland

Indien je een treinreis naar Helgoland wilt gaan maken zal je een deel per trein en een deel per ferry moeten afleggen. Om in Helgoland te komen zal je eerst per trein naar Cuxhaven of Hamburg moeten reizen. De treinreis naar Hamburg duurt ongeveer vijf uur terwijl je naar Cuxhaven nog anderhalf uur langer onderweg bent. De ferry van Hamburg naar Helgoland (Südhafen) doet er wel weer twee uur langer over dan wanneer je vanuit Cuxhaven vertrekt (respectievelijk ongeveer 4 en 2 uur). Omdat er dagelijks maar één afvaart mogelijk is, zal je de reis per trein van Nederland naar Helgoland inclusief ferryovertocht niet op één dag redden. Je moet onderweg nog overnachten en dan in de ochtend de ferry naar Helgoland nemen (maatschappij Helgoline). Vanuit Hamburg vertrekt de ferry al om 09:00 uur en vanuit Cuxhaven om 11:15 uur. Op de terugreis is ook een overnachting nodig omdat de ferry dan in de namiddig vanuit Helgoland vertrekt. De prijs voor de ferry naar Helgoland is ongeveer €62 retour per volwassene.

Eventueel kan je er zelfs voor kiezen om vanuit Hamburg of Cuxhaven te vliegen naar Helgoland. Dat is natuurlijk niet de goedkoopste optie.