Een populaire vakantiebestemming in Duitsland is het Zwarte Woud (Schwarzwald). Het grotendeels beboste laaggebergte in het zuidwesten van Duitsland is onder meer rijk aan bergen, meren, historische plaatsen en prachtige kastelen. De regio is prima per trein te bereiken. Dagelijks rijd er vanuit Nederland een rechtstreekse trein naar het Zwarte Woud toe. Een treinticket naar het Zwarte Woud boek je al vanaf €37,90 per enkele reis. Bekijk actuele prijzen en tijden.

Per trein naar het Zwarte Woud reizen

Reis je per trein naar het Zwarte Woud, dan zal je niet over te stappen. Elke dag rijdt er één ICE hogesnelheidstrein vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem rechtstreeks naar het Zwarte Woud. De trein doet daar de stad Freiburg aan voordat de trein naar zijn eindbestemming Basel rijdt. Vanuit Freiburg kan je eenvoudig per regionale trein (of soms bus) doorreizen naar de diverse leuke vakantieplaatsen zoals Baden-Baden, Bad Wildbad, Bad Herrenalb, Bad Liebenzell, Bad Teinach-Zavelstein, Baiersbronn, Donaueschingen, Dornstetten, Ettlingen, Freudenstadt, Gengenbach, Gernsbach, Gersbach, Hausach, Hinterzarten, Ittersbach, Lautenbach, Offenburg, Schiltach, Schluchsee, Titisee-Neustadt, Triberg, of Villingen-Schwenningen.

Wil je met de fiets op de trein naar het Zwarte Woud reizen, dan kan je het beste per binnenlandse treinen naar Venlo reizen, daar op de regionale trein naar Keulen stappen en vervolgens per IC naar Mannheim reizen. In Mannheim vertrekt er om de 2 uur een ICE naar Freiburg waarom fietsen mee mogen. Op de IC en ICE is het verplicht om een fietsplaats te reserveren. Een fietsplaatsreservering is niet mogelijk en nodig op de regionale treinen. Vanaf je opstapstation in Nederland tot aan Freiburg heb je nog een fietstickets voor je fiets nodig (€12). Lees meer over het reizen per fiets en trein naar Duitsland.

Route trein naar Dortmund

Reistijd per trein naar het Zwarte Woud

Ga je een treinreis naar het Zwarte Woud maken, dan moet je rekenen op een gemiddelde reistijd van 5 tot 7 uur. De totale reistijd van de trein naar het Zwarte Woud hangt natuurlijk af van je vertrekstation in Nederland en de route. De reistijd per rechtstreekse trein van Amsterdam naar het Zwarte Woud is 5 uur en 52 minuten. Reis je vanaf Utrecht of Arnhem, één van de andere twee opstaphaltes van de ICE, dan is de totale reistijd naar het Zwarte Woud respectievelijk c.a. 30 minuten en 60 minuten korter.

Indien je vanuit het noorden van het land reist moet je op een iets langere reistijd rekenen.
Reis je per fiets en trein naar het Zwarte Woud, dan is de gemiddelde reistijd 7 a 10 uur.Traject Trein Vertrek Aankomst Reistijd Overst. Vanafprijs Ticket
Amsterdam - Freiburg (Zwarte Woud) ICE 08:08 14:00 05:52 0 € 37,90 Online
Utrecht - Freiburg (Zwarte Woud) ICE 08:33 14:00 05:27 0 € 37,90 Online
Arnhem - Freiburg (Zwarte Woud) ICE 09:05 14:00 04:55 0 € 37,90 Online
Bereken de reistijd naar het Zwarte Woud vanaf jouw vertrekstation

Prijs van een treinticket naar het Zwarte Woud

Zoals bij de meeste internationale treinverbindingen het geval is ligt ook de prijs van een treinticket naar het Zwarte Woud niet vast. Treinen richting Duitsland en ook naar bestemming in het Zwarte Woud zijn al 180 dagen voor vertrek te boeken. Hoe eerder je boekt, hoe groter de kans op een goedkoop treinkaartje naar het Zwarte Woud. De prijs van een treinticket naar het Zwarte Woud begint bij €37,90 in de 2e klasse en bij €69,90 in de 1e klasse. De prijs kan echter oplopen tot wel het drievoudige of zelfs het viervoudige van die prijs. Bekijk actuele prijzen en aanbiedingen naar het Zwarte Woud.

Een zitplaatsreservering op de trein naar het Zwarte Woud is niet verplicht maar wel aan te raden, zeker in drukke periodes. Je boek al voor €4 een reservering. In de 1e klasse is je zitplaatsreservering gratis bij je ticket inbegrepen. Regionale treinen kunnen niet worden gereserveerd.

TIP: Het type trein waarmee je reist heeft vaak invloed op de prijs maar ook moment van reizen. Reis je met regionale treinen of Intercity treinen, dan is de kans groter op een goedkoop treinticket naar het Zwarte Woud dan wanneer je per ICE reist. Reis je tijdens de spits, dan is je treinkaartje vaak ook duurder dan wanneer je buiten de spits om reist.

Korting op de trein naar het Zwarte Woud

Er zijn diverse manieren waarop je met korting op de trein naar het Zwarte Woud kunt reizen. Daarbij spelen boekingstermijn, leeftijd van de reiziger en eventuele kortingskaarten de belangrijkste rol.

Vroegboekkorting

Wil je goedkoop met de trein naar het Zwarte Woud reizen, dan is het zorg om op tijd te boeken. Veruit de meeste korting op de trein naar het Zwarte Woud krijg je door vroeg te boeken. Ben je er snel bij, dan maak je de grootste kans op het goedkoopste treinticket naar het Zwarte Woud van €37,90. De vroegboektarieven of kortingstarieven naar het Zwarte Woud zijn de Supersparpreis en de iets duurdere Sparpreis.

Voordeelurenkaart en railplus

Heb je een voordeelurenkaart en wil je dus met voordeelurenkorting naar het Zwarte Woud reizen? Dat is mogelijk. Wel moet je er rekening mee houden dat je met je voordeelurenkaart alleen korting krijgt op het Full-flex tarief. Je krijgt geen korting op vroegboektarieven.

Met railpluskorting op de trein naar het Zwarte Woud reizen is ook mogelijk. Echter krijg je alleen op het Full-flex tarief korting.

Het Full-flex tarief met voordeelurenkorting en/of railpluskorting is vaak stukken duurder dan wanneer je een Supersparpreis of Sparpreis tarief boekt. Meestal heeft het gebruik van je kortingskaart dus geen positief effect op de prijs. Maak je toch gebruik van een kortingskaart, houd dan rekening met de voorwaarden van de kaart (bijvoorbeeld na 09:00 vertrekken).

Kinderkorting op de trein naar het Zwarte Woud

Boek je online een treinticket voor de trein naar het Zwarte Woud en reis je met een kind in de leeftijd van 4 t/m 14 jaar, dan reist het kind geheel gratis mee. Het kind moet wel op het ticket vermeld worden. Kinderen van 0 t/m 3 jaar reizen ook gratis mee (op schoot) maar hoeven niet op het ticket vermeld te staan. Per volwassene mag je maximaal 4 kinderen gratis meenemen.

Seniorenkorting en jongerenkorting

Een speciale seniorenkorting op de trein naar het Zwarte Woud is er helaas niet net als jongerenkorting.

Treinbestemmingen in het Zwarte Woud

Er zijn diverse treinbestemmingen in het Zwarte Woud. Je kunt met een overstap in Freiburg, Offenburg of Karlsruhe eenvoudige naar de treinstations in het Zwarte Woud komen (zie kaart).

[google_map_easy id="68"]
Bekijk hotelaanbiedingen in het Zwarte Woud

Veel gestelde vragen over de trein naar het Zwarte Woud

Wat kost een treinticket naar het Zwarte Woud?

De prijs van een treinticket naar het Zwarte Woud begint bij €37,90 maar loopt op naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. Ook is de prijs verschillend per route. Bereken hier het tarief vanaf jouw vertrekstation.

Hoelang duurt een treinreis naar het Zwarte Woud?

Reis je per rechtstreeks ICE naar het Zwarte Woud, dan moet je op een reistijd van 5u52m rekenen vanaf Amsterdam CS. Vanaf Utrecht en Arnhem doe je er respectievelijk c.a. 30 en 60 minuten korter over.

Waar boek je een treinticket naar het Zwarte Woud?

Via NSInternational kan je snel en makkelijk aan je treintickets naar het Zwarte Woud komen.

Bestaat er korting op de trein naar het Zwarte Woud?

Ja, met een Super Sparpreis vroegtarief ben je vaak het voordeligst uit. Ook met je voordeelurenkaart krijg je korting op de trein naar het Zwarte Woud, wel alleen op de Full-flex prijs. Bekijk eventuele aanbiedingen naar het Zwarte Woud.

Hoe reis je met de fiets op de trein naar het Zwarte Woud?

De snelste manier waarop je met je fiets in de trein naar het Zwarte Woud kunt reizen is via Venlo, Keulen en Mannheim. Bekijk hier de mogelijkheden.

Rijdt er vanuit Nederland een rechtstreekse trein naar het Zwarte Woud?

Ja, je kunt vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem per directe ICE hogesnelheidstrein naar het Zwarte Woud reizen (treinstation Freiburg).