De industriestad Linz is de derde stad van Oostenrijk maar heeft heel wat meer te bieden dan alleen industrie. Hoewel de stad van strategisch groot belang was tijdens de tweede wereldoorlog en er op grote schaal bommen op de stad zijn afgeworpen is het historische centrum van de stad grotendeels bespaard gebleven. De historische binnenstad is zodoende nog in tact en zeker het bezoeken waard. Vanuit Nederland kan je prima per trein naar Linz reizen. Vanaf €39,90 boek je al een treinticket naar Linz.

Per trein naar Linz reizen

Er zijn verschillende manieren waarop je per trein naar Linz kunt reizen. Zo kan je zowel overdag als per nachttrein naar Linz reizen. Doorgaans is reizen met de dagtrein goedkoper dan reizen per nachttrein, zeker als je met jongeren kinderen reist. Voor de nachttrein heb je namelijk nog een reservering voor een zitplaats. ligplaats of bedplaats nodig bovenop je treinticket zelf.

Trein naar Landeck-Zams

Per dagtrein naar Linz reizen

Trein naar Linz
Trein naar Linz
Tickets v.a. €39,90

Een reguliere rechtstreekse trein naar Linz overdag bestaat helaas niet. Je zal altijd minimaal 1 keer moeten overstappen
Het hele jaar door rijden er dagelijks meerdere ICE treinen vanuit Amsterdam CS, Utrecht CS en Arnhem CS richting Linz. Deze treinen rijden naar Duitsland waar je vaak in Köln of Frankfurt over kunt stappen op de rechtstreekse trein naar Linz (ICE).

Wil je de reistijd naar Linz iets verkorten, dan kan dat wanneer je één keer extra overstapt. Zo kan je Vanuit Nederland per ICE naar Frankfurt reizen en daar op de ICE naar Nürnberg stappen. Vanaf Nürnberg kan je per direct trein naar Linz doorreizen. Dit scheelt je één uur reistijd.

Bekijk alle verbindingen.

Per nachttrein naar Linz reizen

Een rechtstreekse nachttrein naar Linz vanuit Nederland bestaat helaas ook niet. Reis je liever per nachttrein naar Linz dan overdag, dan kan je de NightJet van de ÖBB, de Oostenrijkse spoorwegen nemen. Elke avond vertrekt deze NJ nachttrein van Düsseldorf naar Oostenrijk. De eindbestemming is Wenen. Deze NightJet nachttrein stopt ook in Linz (rond 06:43). Vanuit Nederland kan je per ICE naar Düsseldorf reizen.

De ICE kan je via NSInternational boeken, de NightJet via Trainline. Let op de krappe overstaptijd in Düsseldorf.

In de nachttrein kan je een zitplaats, ligplaats in een couchette of een bedplaats reserveren. Een treinticket van Nederland naar Linz inclusief de nachttrein boek je vanaf €48,90 per enkele reis. Bekijk alle prijzen hier.

Nachttrein naar Linz
Nachttrein naar Linz in Oostenrijk
Tickets v.a. €48,90

Reistijd naar Linz per trein

De reistijd naar Linz per dagtrein is aanzienlijk korter dan de reistijd van de nachttrein. Natuurlijk is je vertrekstation in Nederland bepalend voor de totale reistijd naar Linz. Ga je van een vertrek uit vanaf Amsterdam CS, dan moet je rekenen op een reistijd van 09u46m (snelste verbinding). Vertrek je vanaf één van de andere twee ICE-stations in Nederland, Utrecht CS of Arnhem CS, dan kan je respectievelijk 30 en 60 minuten van de totale reistijd afhalen. Reis je per nachttrein, reken dan op een reistijd van iets meer dan 12 uur. Bekijk hieronder een overzicht van de reistijd naar Linz per trein vanaf enkele treinstations in Nederland.

Reistijd naar Linz per ICE trein en Nachttrein

Het online boeken van de nachttrein naar Linz is via NSInternational niet mogelijk. Via Trainline is dit wel mogelijk maar lastig. Je kunt daarom het beste de 3 trajecten los boeken. Eerst de ICE naar Düsseldorf (zorg voor voldoende overstaptijd), dan de NightJet nachttrein van Düsseldorf naar Linz.
De getoonde vanafprijs voor de NightJet nachttrein is inclusief een zitplaatsreservering (verplicht). Upgraden naar een ligplaats in couchette 6, couchette 4 of bedplaats in een slaaprijtuig is mogelijk.

TrajectTreinVertrekAankomstReistijdOverst.VanafprijsTicket
Amsterdam - LinzICE + EC + IC06:3817:4211:043€ 49,90Online
ICE + EC + RE08:0820:1412:063€ 49,90Online
ICE + NJ + IC18:3810:1515:372€ 68,80Online
Utrecht - LinzICE + EC + IC07:0317:4210:393€ 49,90Online
ICE + EC + RE08:3720:1411:373€ 49,90Online
ICE + NJ + IC19:0310:1515:122€ 68,80Online
Arnhem - LinzICE + EC + IC07:3517:4210:073€ 49,90Online
ICE + EC + RE09:0720:1411:073€ 49,90Online
ICE + NJ + IC19:3510:1514:402€ 68,80Online
Bereken de reistijd naar Linz vanaf jouw vertrekstation

Prijs van een treinticket naar Linz

Zoals de meeste internationale treinen heeft ook de trein naar Linz geen vaste tarieven. Prijzen voor een treinkaartje naar Linz lopen op naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. Treinen richting Oostenrijk zijn al 180 dagen voor vertrek te boeken. Ben je er snel bij, dan heb je een grote kans op het voordeligste treinticket naar Linz van €39,90 in de 2e klasse en €59,90 in de 1e klasse. Wacht je tot kort voor vertrek, dan kan je ticket wel 3 tot vier keer zoveel kosten. Op korte termijn is een Interrail Global pas vaak voordeliger. Vanaf €168 kan je hiermee heen en terug reizen.

Ook kan de prijs per treinverbinding flink verschillen. De populaire treinen zijn vaak voller en duurder omdat de goedkoper treinkaartjes al verkocht zijn. Reis je bijvoorbeeld vanaf Arnhem met de Albellio trein naar Düsseldorf, dan maak je de grootste kans op een goedkoop ticket.

Een zitplaatsreservering op de trein naar Linz is niet verplicht maar wel aan te raden, zeker in drukke periodes. Je boek al voor €4 een reservering. In de 1e klasse is je zitplaatsreservering gratis bij je ticket inbegrepen.

Korting op de trein naar Linz

Natuurlijk wil iedereen voordelig met de trein naar Linz reizen. Nu zijn er diverse manieren waarop je korting op de trein naar Linz kunt krijgen. Daarbij spelen boekingstermijn, leeftijd van de reiziger en eventuele kortingskaarten de belangrijkste rol. Vaak is het wel zo dat de mate van korting de flexibiliteit van je treinticket bepalen. Hoe goedkoper je treinticket, hoe strenger de voorwaarden vaak zijn. Op chartertreinen als de Krokus Express en de Alpen Express is geen korting van toepassing.

Vroegboekkorting

De meeste korting op de trein naar Linz krijg je door vroeg te boeken. Zowel de treinverbinding overdag als de verbinding met de nachttrein kan je 6 maanden voor vertrek al boeken. Ben je er snel bij, dan maak je de grootste kans op het goedkoopste treinticket naar Linz. De prijs voor het voordeligste treinticket naar Linz is vaak 2 tot 3 keer voordeliger dan de prijs die je op korte termijn voor je treinkaartje betaalt. De vroegboektarieven zijn de Sparpreis en de vaak nog voordeligere Supersparpreis.

Als je laat bent met boeken, dan is je ticket vaak erg duur. Meestal ben je dan stukken goedkoper uit met een Interrail Global pas. Met de pas kan je 3 dagen reizen binnen 1 maand. Je kunt dus heen- en terugreizen naar Linz met de pas. De Interrail Global pas koop je al vanaf €168.

Voordeelurenkaart en railplus

Korting op de trein naar Linz met een kortingskaart zoals een voordeelurenkaart of railplus kaart is alleen op een Full-flex tarief van toepassing. Je krijgt geen korting met je voordeelurenkaart op een Sparpreis of Supersparpreis tarief. Ook niet met je railpluskaart. Korting op korting wordt helaas niet gegeven. Het Full-flex tarief met voordeelurenkorting en/of railpluskorting is vaak stukken duurder dan een Supersparpreis of Sparpreis. Meestal heeft het gebruik van je kortingskaart dus geen positief effect op de prijs.

Leeftijdskorting

Voor reizigers uit diverse leeftijdsgroepen bestaat er korting op de trein naar Linz. Op zowel de ICE hogesnelheidstrein als de nachttrein zijn er interessante kortingen voor reizigers van bepaalde leeftijd.

Kinderkorting
Boek je online een treinticket voor de ICE naar Linz en reis je met een kind in de leeftijd van 4 t/m 11 jaar, dan reist het kind geheel gratis mee. Het kind moet wel op het ticket vermeld worden. Kinderen van 0 t/m 3 jaar reizen ook gratis mee (op schoot) maar hoeven niet op het ticket vermeld te staan. Per volwassene mag je maximaal 4 kinderen gratis meenemen.

Indien je met de nachttrein reist hebben meereizende kinderen t/m 14 jaar ook recht op een gratis vervoersbewijs. Omdat een reservering voor een zitplaats, ligplaats in couchette of bedplaats in een slaaprijtuig verplicht is voor iedere reiziger, moet een kind wel betalen voor een reservering.

Seniorenkorting
Een speciale senioren korting op de ICE trein naar Linz is er helaas niet. Wel krijgt een senior korting op een Interrail pas. Op de NJ nachttrein zijn wel speciale tarieven voor senioren. Deze tarieven zijn echter vaak hoger dan de voordeligste Sparschiene vroegboektarieven.

Jongerenkorting
Speciale jongeren korting op de ICE trein naar Linz is er helaas ook niet. Wel krijgt een jongere korting op een Interrail pas. Op de NJ nachttrein naar Linz zijn wel speciale tarieven voor jongeren. Deze tarieven zijn echter vaak hoger dan de voordeligste Sparschiene vroegboektarieven.

Treinstation van Linz

Het treinstation van Linz, Linz Hbf, vind je net ten noorden van het centrum van Linz. Vanaf het station loop je binnen enkele minuten naar het centrum van Linz waar je ook tal van leuke en betaalbare hotels vindt. Vanaf het station rijden regelmatig diverse postbussen (lijnbussen) naar de diverse wintersportplaatsen in de buurt van Linz.

Bereken de prijs naar Linz vanaf jouw vertrekstation