De historische stad Potsdam vind je ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Berlijn. In zijn ruim 1000 jaar lange geschiedenis heeft de UNESO-werelderfgoed stad altijd een belangrijke rol gespeeld. Zo was het ooit de residentiestad van de Pruisische koningen en het toneel van de vredesbesprekingen aan het einde van WOII. Diverse kastelen zijn bewijs van de rol die de stad ooit vervulde. Veel rijke inwoners van Berlijn hebben een buitenhuis in Potsdam. Vanuit Nederland rijdt er helaas geen rechtstreekse trein naar Potsdam maar met slechts één overstap kan je er al komen. Een treinticket naar Potsdam boek je al vanaf €37,90 per enkele reis. Bekijk aanbiedingen en actuele prijzen naar Potsdam.

Treinreis naar Potsdam

Als je per trein naar Potsdam reist is er eigenlijk maar één logische verbinding. De meest handige en snelle treinreis naar Potsdam is per IC-Berlijn vanuit Amsterdam tot aan Berlijn. Daar kan je overstappen op de regionale rechtstreekse trein naar Postdam of een Intercity. Dagelijks zijn er vanuit Nederland om de twee uur treinverbindingen naar Potsdam via Berlijn waarbij je dus slechts een keer hoeft over te stappen.

Reis je vanuit het zuiden van Nederland naar Potsdam, dan kan je er ook voor kiezen om per regionale trein naar Düsseldorf, Duisburg of Keulen te reizen om daar op de directe trein naar Berlijn te stappen. Bekijk de mogelijkheden.

Route trein naar Potsdam

Fiets op de trein naar Potsdam meenemen

Ook is het mogelijk om per trein en fiets naar Potsdam (of terug) te reizen. Wil je een fiets in de trein naar Potsdam meenemen, dan mag dat alleen indien je per regionale trein en/of Intercity reist. Op de eerdere genoemde routes via Berlijn kan je een fiets meenemen.
Voor de Intercity heb je verplicht een fietsplaatsreservering nodig. Voor regionale treinen kan en hoeft dat niet. Ook heb je vanaf je opstaphalte in Nederland tot aan Potsdam een fietsticket nodig van €12 per fiets. Kijk hier voor info over het reserveren van fietsplaatsen op de trein naar Potsdam.

Reistijd van de trein naar Potsdam

Je moet rekenen op een reistijd per trein naar Stralsund van ongeveer 7 uur gezien vanuit Amsterdam. Dit is inclusief de overstaptijd die je hebt in Berlijn. Stap je dichter bij de grens op de IC-Berlijn, dan kan dat 30 minuten tot anderhalf uur reistijd schelen. Vanuit het zuiden of noorden van het land doe je doorgaans iets langer over de treinreis naar Potsdam. Wanneer je een fiets in de trein naar Potsdam meeneemt is de reistijd naar Potsdam ook ongeveer 7 uur. Hieronder een indicatie van de reistijd per trein naar Potsdam vanaf de opstaphaltes van de IC-Berlijn.

Trein naar Potsdam (via Berlijn)

Traject Trein Vertrek Aankomst Reistijd Overst. Vanafprijs Ticket
Amsterdam - Potsdam IC + RE 09:00 16:06 07:06 1 € 37,90 Online
Hilversum - Potsdam IC + RE 09:20 16:06 06:46 1 € 37,90 Online
Amersfoort - Potsdam IC + RE 09:34 16:06 06:32 1 € 37,90 Online
Apeldoorn - Potsdam IC + RE 10:00 16:06 06:06 1 € 37,90 Online
Deventer - Potsdam IC + RE 10:12 16:06 05:54 1 € 37,90 Online
Almelo - Potsdam IC + RE 10:43 16:06 05:23 1 € 37,90 Online
Hengelo - Potsdam IC + RE 10:56 16:06 05:10 1 € 37,90 Online

Prijs van een treinticket naar Potsdam

Zoals bij de meeste internationale treinverbindingen het geval is ligt ook de prijs van een treinticket naar Potsdam niet vast. Treinen richting Duitsland en ook naar Potsdam zijn al 180 dagen voor vertrek te boeken. Hoe eerder je boekt, hoe groter de kans op een goedkoop treinkaartje naar Potsdam. De prijs van een treinticket naar Potsdam begint bij €37,90 in de 2e klasse en bij €59,90 in de 1e klasse. De prijs kan echter oplopen tot wel het drievoudige of zelfs het viervoudige van die prijs. Bekijk actuele prijzen en aanbiedingen naar Potsdam.

Een zitplaatsreservering op de trein naar Potsdam is niet verplicht maar wel aan te raden, zeker in drukke periodes. Je boek al voor €4 een reservering op de IC en ICE. In de 1e klasse is je zitplaatsreservering gratis bij je ticket inbegrepen. Regionale treinen kunnen niet worden gereserveerd.

TIP: Het type trein waarmee je reist heeft vaak invloed op de prijs maar ook moment van reizen. Reis je met regionale treinen of Intercity treinen, dan is de kans groter op een goedkoop treinticket naar Potsdam dan wanneer je per ICE reist. Reis je tijdens de spits, dan is je treinkaartje vaak ook duurder dan wanneer je buiten de spits om reist.

Korting op de trein naar Potsdam

Er zijn diverse manieren waarop je met korting op de trein naar Potsdam kunt reizen. Daarbij spelen boekingstermijn, leeftijd van de reiziger en eventuele kortingskaarten de belangrijkste rol.

Vroegboekkorting

Wil je goedkoop met de trein naar Potsdam reizen, dan is het zorg om op tijd te boeken. Veruit de meeste korting op de trein naar Potsdam krijg je door vroeg te boeken. Ben je er snel bij, dan maak je de grootste kans op het goedkoopste treinticket naar Potsdam van €37,90. De vroegboektarieven of kortingstarieven naar Potsdam zijn de Supersparpreis en de iets duurdere Sparpreis.

Voordeelurenkaart en railplus

Heb je een voordeelurenkaart en wil je dus met voordeelurenkorting naar Potsdam reizen? Dat is mogelijk. Wel moet je er rekening mee houden dat je met je voordeelurenkaart alleen korting krijgt op het Full-flex tarief. Je krijgt geen korting op vroegboektarieven.

Met railpluskorting op de trein naar Potsdam reizen is ook mogelijk. Echter krijg je alleen op het Full-flex tarief korting.

Het Full-flex tarief met voordeelurenkorting en/of railpluskorting is vaak stukken duurder dan wanneer je een Supersparpreis of Sparpreis tarief boekt. Meestal heeft het gebruik van je kortingskaart dus geen positief effect op de prijs. Maak je toch gebruik van een kortingskaart, houd dan rekening met de voorwaarden van de kaart (bijvoorbeeld na 09:00 vertrekken).

Kinderkorting op de trein naar Potsdam

Boek je online een treinticket voor de trein naar Potsdam en reis je met een kind in de leeftijd van 4 t/m 14 jaar, dan reist het kind geheel gratis mee. Het kind moet wel op het ticket vermeld worden. Kinderen van 0 t/m 3 jaar reizen ook gratis mee (op schoot) maar hoeven niet op het ticket vermeld te staan. Per volwassene mag je maximaal 4 kinderen gratis meenemen.

Seniorenkorting en jongerenkorting

Een speciale seniorenkorting op de trein naar Potsdam is er helaas niet net als jongerenkorting.

Waar boek je een goedkoop treinticket naar Potsdam?

Ben je op zoek naar een goedkoop treinticket naar Potsdam? Via de websites NSInternational.nl en bahn.com (website van de Deutsche Bahn) kan je goedkope treintickets naar Potsdam vinden. Wil je met de fiets in de trein naar Potsdam reizen, dan kan je via bahn.com eenvoudig routes opzoeken waar ook je fiets op mee kan (Nederlandstalig).

Omgeving van Potsdam

Er zijn vanuit de omgeving van Potsdam diverse rechtstreekse treinverbindingen naar Potsdam toe. Zo kan je per directe trein naar Potsdam reizen vanuit plaatsen als Berlijn, Bad Belzig, Michendorf, Ludwigsfelde, Brandenburg an der Havel en Dessau,

Indien je op vakantie in Potsdam gaat of een weekend weg naar Potsdam, dan kan je met een regioticket voordelig in de omgeving van Potsdam reizen. Via bahn.com kan je een Brandenburg-Berlin-Ticket boeken waarmee erg goedkoop op regionale treinen in de deelstaten Brandenburg en Berlin kunt reizen.

Je kunt met het ticket onder andere naar de volgende plaatsen reizen: Szcecin, Tantow, Passow, Lichtenberg, Warnitz, Löwenberg, Meyenburg, Pritzwalk, Neustadt, Nauen, Henningsdorf, Berlin-Tegel Flughafen, Schönebeck, Joachimsthal, Frankfurt am Oder, Fürstenwalde, Berlin-Schönefeld Flughafen, Ludwigsfelde, Wünsdorf-Waldstadt, Michendorf, Jüterbog, Herzberg, Elsterwerda, Cottbus, Dresden, Falkenberg, Rathenow, Witenberge, Bad Belzig en Werder. Bekijk hier een overzicht.

Veel gestelde vragen over de trein naar Potsdam

Wat kost een treinticket naar Potsdam?

De prijs van een treinticket naar Potsdam begint bij €37,90 maar loopt op naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. Ook is de prijs verschillend per route. Bereken hier het tarief vanaf jouw vertrekstation.

Hoelang duurt een treinreis naar Potsdam?

Reis je per trein naar Potsdam, dan moet je op een reistijd van ongeveer 7 uur rekenen vanaf Amsterdam CS. Vanaf Amersfoort doe je 20 minuten korter over de rit en vananf Almelo zelfs 1 uur en 45 minuten korter.

Waar boek je een treinticket naar Potsdam?

Via NSInternational kan je snel en makkelijk aan je treintickets naar Potsdam komen.

Bestaat er korting op de trein naar Potsdam?

Ja, met een Super Sparpreis vroegtarief ben je vaak het voordeligst uit. Ook met je voordeelurenkaart krijg je korting op de trein naar Potsdam, wel alleen op de Full-flex prijs. Bekijk eventuele aanbiedingen naar Potsdam.

Rijdt er een rechtstreekse trein naar Potsdam vanuit Nederland ?

Nee, ja zal minimaal een keer moeten overstappen.

Kan je een fiets meenemen op de trein naar Potsdam?

Ja, maak je gebruik van Intercity treinen en/of regionale treinen, dan kan je een fiets meenemen. Wel is een reservering voor je fiets op de Intercity verplicht. Ook is een fietsticket (€12) nodig.