Wil je tijdens je reis door Thailand de “Bridge on the river Kwai” uit de gelijknamige film bezoeken? Dat kan. Je kan namelijk per trein van Bangkok naar Kanchanaburi reizen, de plaats waar je de beroemde brug kunt vinden. Ook kan je er voor kiezen om per mini-van Bangkok naar Kanchanaburi te reizen. In Kanchanaburi kan je de brug over de Kwai rivier bezoeken en per trein doorreizen naar de Hellfire Pass.

Van Bangkok naar Kanchanaburi reizen

Tot enkele jaren gelegen was het niet meer mogelijk om per trein vanuit Bangkok naar Kanchanaburi te reizen. Omdat het spoor in slechte staat verkeerde konden trein niet over de rails rijden. Sinds enkele jaren is het wel weer mogelijk om per trein naar Kanchanaburi te reizen doordat het spoor flink gerenoveerd is. Tegenwoordig duurt de treinreis van Bangkok naar Kanchanaburi ongeveer 3 uur. Een treinticket van Bangkok naar Kanchanaburi kost ongeveer 100 Baht (€3) en kan je alleen op het station kopen. Wel kan je online een ticket kopen indien je per mini-van Bangkok naar Kanchanaburi wilt reizen om de beroemde “Bridge on the river Kwai” en de verderop gelegen Hellfire Pass te bezoeken. Je kan voor nog geen $4 tickets kopen. Ook de rit per mini-van duurt ongeveer drie uur en brengt je door een prachtig landschap, voor het laatste deel is erg indrukwekkend.

Route trein van Bangkok naar Kanchanaburi (River Kwai)

De trein naar Kanchanaburi vertrekt vanaf Bangkok Thonburi treinstation in het westen van Bangkok en heeft als eindbestemming Nam Tok (Hellfire pass en Erawan national park). Onderweg passeert de trein de plaatsen Nakhon Pathom, Kanchanaburi, de beroemde River Kwai Bridge, Thakilen, Tham Krasae en Wang Pho. Dagelijks rijden er twee treinen van Bangkok naar Kanchanaburi en terug, één in de ochtend en één in het begin van de middag. Reis je liever op een ander tijdstip, dan kan je beter per mini-van naar Kanchanaburi reizen. Mini-vans rijden vele malen per dag (bekijk tijden).

Treinstation Bangkok Thonburi

Treinstation Bangkok Thonburi

Treinstation Bangkok Thonburi

Treinstation van Kanchanaburi (River Kawi Bridge)

Mocht je ook de Hellfire pas willen bezoeken en de prachtige Erawan watervallen in het Erawan national park, dan is Kanchanaburi de perfecte uitvalsbasis. Van Kanchanaburi kan je eenvoudig de bezienswaardigheden in de omgeving bereiken. Ook zijn er vrij veel leuke en goedkope hotels in Kanchanaburi te vinden.

Treintijden naar Kanchanaburi

Er rijden alleen treinen van Bangkok naar Kanchanaburi met rijtuigen in de 3e klasse. De reistijd is ongeveer drie uur dus de rit is goed te doen. Je moet wel rekening houden met basic treinen. Mocht je toch liever wat meer comfort (en airco) hebben, dan kan je beter met een mini-van naar Kanchanaburi reizen.

trein # 485trein # 257trein # 259
vertrekaankomstvertrekaankomstvertrekaankomst
Bangkok (Thonburi)  07:45 13:35 
Nakhon Pathom  08:54 14:52 
Kanchanaburi05:57 10:45 16:19 
River Kwai Bridge06:05 10:55 16:26 
Thakilen07:19 11:37 17:33 
Tham Krasae07:38 11:41 17:51 
Wang Pho07:49 11:52 18:01 
Nam Tok 08:20 12:20 18:30
trein # 260trein # 258trein # 486
vertrekaankomstvertrekaankomstvertrekaankomst
Nam Tok05:20 12:50 15:15 
Wang Pho05:35 13:02 15:32 
Tham Krasae05:46 13:15 15:58 
Thakilen05:57 13:27 16:10 
River Kwai Bridge07:12 14:36 17:31 
Kanchanaburi07:19 14:44 17:41 
Nakhon Pathom08:51 16:24   
Salaya09:39 17:03   
Talingchan09:55 17:22   
Bangkok (Thonburi) 10:00 17:35  

Bridge on the river Kwai

De beroemde brug over de Kwai rivier (Bridge on the river Kwai) ligt aan de rand van Kanchanaburi, vlakbij het Kanchanaburi Allied War Cemetery, de erebegraafplaats voor diegene die stierven tijdens de aanleg van de Death Railway of ook wel Birma-Siamspoorweg genoemd. De dodenspoorlijn werd onder dwang van de Japanners aangelegd door Engelse, Nederlandse en Australische krijgsgevangen. Het doel van de spoorlijn was het verbinden van Bangkok met Yangoon in Myanmar ter bevoorrading van de Japanse troepen aldaar. Tijdens de aanleg lieten duizenden krijgsgevangenen het leven door de erbarmelijke omstandigheden. Temperaturen waren erg hoog, er was weinig water en voedsel en malaria lag op de loer. Ook moesten de arbeiders vaak meer dan 14 uur achter elkaar doorwerken.

Meer weten over de trein van Bangkok naar Kanchanaburi?

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van de trein van Bangkok naar Kanchanaburi en de geschiedenis van de Bridge over de rivier Kwai en de aanleg van de Hellfire pass? Er zijn diverse handige reisgidsen met volop informatie over de Bridge over de rivier Kwai en de Hellfire pass.

Budget hotel

Canaan Guesthouse

Een betere deal dan het Canaan Guesthouse is er niet te vinden in Kanchanaburi. Dit spotgoedkope maar sfeervolle guesthouse ligt op 3 minuten lopen van het busstation en niet ver van de Brug over de rivier de Kwai en de Erebegraafplaats van Kanchanaburi. Een tweepersoonskamer boek je hier al vanaf €9 per nacht!

Middenklasse hotel

Hotel Tara Raft

Het unieke Tara Raft hotel biedt accommodaties op een vlot, dat op de rivier drijft. De kamers hebben airco, een balkon met uitzicht op de rivier en gratis WiFi. Het hotel ligt op korte afstand van de Erebegraafplaats Kanchanaburi en het treinstation van Kanchanaburi. Een tweepersoonskamer boek je hier al vanaf €26 per nacht.

Luxe hotel

Dheva Mantra Resort

Dit 5-sterren resort is omringd door een tropische plantentuin en een groot in het landschap aangelegd zwembad. De ruime kamers zijn ingericht in aangename kleuren en hebben gratis WiFi. Het resort ligt aan de rand van Kanchanaburi. Een tweepersoonskamer inclusief goed ontbijt boek je hier al vanaf €98 per nacht. Het resort is een echte aanrader!