Per trein op vakantie gaan wordt steeds populairder. Vaak is de trein sneller dan de auto en vanwege de belasting van het klimaat is vliegen voor veel mensen vaak ook geen optie meer. Zodra ze de trein instappen begint de vakantie voor veel reizigers al. Er zijn behoorlijk wat treinvakanties waarbij je redelijk goed per trein naar een vakantiebestemming met daarbij een geschikte accommodatie kunt reizen.

Bestemmingen

Natuurlijk zijn lang niet alle bestemmingen even goed per trein te bereiken. Daarom is het goed om eerst te overwegen welke treinvakanties en bestemming voor jou geschikt zijn. Als je niet te lang in de trein wilt zitten moet je niet naar Griekenland, Spanje of Noorwegen gaan reizen. Je kunt dan beter kiezen voor Duitsland, Frankrijk, Zwitserland of Oostenrijk. Ook Groot-Brittannië is een goede optie omdat je daar prima per ferry kunt komen. Maakt ook het reizen per trein deel uit van je vakantie, dan zijn de verder weg gelegen bestemmingen ook goed haalbaar.

Meest populaire landen voor treinvakanties

Veruit de meest populaire landen voor treinvakanties zijn Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk en Italië. Zo’n 80% van de reizigers die treinvakanties maken vertrekken in de zomer of winterperiode naar deze landen toe. Noorwegen en Groot-Brittannië zijn samen goed voor ongeveer 10% terwijl de laatste 10% bestaan uit treinvakanties naar overige bestemmingen.

Als je met jongere kinderen reist (t/m 14 jaar) zijn bestemmingen Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk ideaal. Kinderen t/m 14 jaar die met ouder of grootouder meereizen gaan namelijk geheel gratis mee. Optioneel kan je een zitplaats reserveren voor €4,50 per kind. Per nachttrein zal er voor een kind wel een verplichte zitplaats, ligplaats in een couchette of bedplaats in een slaaprijtuig moeten worden geboekt.