Veel gestelde vragen over reizen per trein en fiets

Veel Nederlanders en Belgen gaan graag op vakantie met de fiets. Om mooie fietsroutes af te leggen reizen ze vaak per trein en fiets naar de locatie waar ze hun fietstour beginnen. Omdat de voorwaarden van het meenemen van je fiets in de trein per land en vaak ook per trein verschillen is het vaak voor reiziger erg onduidelijk wat de mogelijkheden zijn. Op deze pagina proberen we antwoord te geven op veel gestelde vragen over reizen per trein en fiets. Zo kan je je optimaal voorbereiden op je fiets-en treinreis.

Mag je een fiets meenemen op de Eurostar naar Londen?2019-06-19T11:50:52+02:00

Een fiets meenemen op de Eurostar naar Londen is mogelijk. Zowel
tussen Brussel en Londen als met de rechtstreekse Eurostar van Londen naar Amsterdam. Dit gaat wel anders dan bij andere treinen.

Fiets mee als bagage

Vouwfietsen mogen mee in elke Eurostar-trein als ze opgevouwen kleiner zijn dan 85 cm en verpakt zijn in een fietshoes/beschermhoes die de fiets volledig bedekt zodat zowel je fiets en de bagage van medereizigers bescherming te geven.

Reguliere fietsen moeten worden gedemonteerd door het zadel, het stuur en de wielen af te nemen. De fiets moet ook vervoerd worden in een fietshoes/beschermhoes. De fiets wordt zodoende onderdeel van de toegestane hoeveelheid bagage, als de totale lengte niet meer dan 85 cm bedraagt. Je fiets wordt zo als reguliere bagage gezien en mag zonder kosten mee.

Tandems mogen niet mee in de Eurostar.

Fiets mee in een fietskist van Eurostar

Ook is het mogelijk om je fiets in een fietskist van Eurostar te laten vervoeren. Je kunt hiervoor de fiets inleveren bij het kantoor voor geregistreerde bagage en daar op je station van aankomst ook weer ophalen. Voorwaarden om de fiets in de fietskist op te bergen is dat je minimaal de wielen van je fiets moet afhalen. Soms kan het zijn dat je ook de pedalen eraf moeten halen, het zadel naar beneden moet stellen en het stuurwiel moet draaien.

Fiets mee zonder te demonteren

Wil je een fiets niet gedemonteerd meenemen op de Eurostar naar Londen? Dat kan gelukkig ook. Hiervoor bestaat een speciaal EuroDespatch punt op Brussel Midi station of Londen St Pancras station (en ook Lille Europe en Parijs Gare du Nord) waar je de fiets kunt inleveren. Dit is een speciale dienst voor geregistreerde bagage. Niet-vouwbare fietsen of fietsen die langer zijn dan 85 cm kunnen hier worden ingecheckt.

Je kunt bij EuroDespatch uit een tweetal opties kiezen om je fiets te laten vervoeren:

-Je stopt je fiets in een gewatteerde fietstas of fietsdoos. EuroDespatch kan een doos voor je voorzien; die is inbegrepen in de prijs van deze service. Dit is de beste manier om je fiets te beschermen.

-Als je je fiets volledig gemonteerd wilt houden kan dat ook. EuroDespatch heeft een beperkt aantal plaatsen in de trein die je vooraf telefonisch kunt reserveren. Je fiets gaat soms mee op een willekeurige trein indien de beschikbaarheid beperkt is.

Kosten voor het meenemen van je fiets

-Boek vooraf (fiets reist in dezelfde trein als jij): £30
-Boek op de dag zelf (fiets reist in de eerst beschikbare trein): £25*

Reserveren en informeren kan via:
eurodespatch@eurostar.com of telefonisch via: + 44 (0)3448 225 822.

Het is niet mogelijk om gewone fietsen of fietsen groter dan 85 cm mee te nemen van of naar Ashford, Ebbsfleet, Calais, Rotterdam Centraal, Disneyland® Paris, Lyon, Avignon of Marseille of de wintersportbestemmingen.

Bekijk meer info en voorwaarden

 
Mag je een fiets meenemen op de TGV in Frankrijk?2017-06-25T18:46:24+02:00

Op lang niet alle TGV treinen in Frankrijk kan de fiets mee. Op de meeste TGV treinen is het überhaupt niet mogelijk om je fiets mee te nemen. Er zijn een aantal uitzonderingen. Op een aantal TGV-verbindingen mag je wel de fiets meenemen (zonder te demonteren). Zo rijden er TGV treinen tussen Lille en Parijs, Parijs en Nantes, Parijs en Bordeaux, Parijs en Dijon en Parijs en Lyon waar fietsen op mee mogen.

Let erop dat het aantal fietsplaatsen bij deze TGV’s zeer beperkt is. Er is slechts plek voor maximaal 4 fietsen. Wees er daarom op tijd bij in drukke periodes zoals de zomervakantie om een plek te reserveren.

 
Mag je een fiets meenemen op de Thalys?2017-06-25T18:41:38+02:00

Op de Thalys mag je een gedemonteerde fiets in een hoes meenemen. Beide wielen van de fiets moeten gedemonteerd zijn en hij moet in een hoes met maximale afmetingen van 135*85*30 cm worden gestoken. Ook moet je minimaal 30 minuten voor het vertrek van de trein op het perron staan zodat je vlot kunt instappen. Je betaalt geen extra toeslag voor de fiets omdat deze wordt gezien als bagage.

Als je een gedemonteerde fiets meeneemt op de Thalys trein mag je verder maxinaal één stuk bagage met afmetingen: max. 75 x 53 x 30 cm meenemen en één stuk handbagage.

Ingeklapte vouwfietsen mag mee op de Thalys.

 
Mag je een fiets meenemen op de ICE naar Duitsland?2019-06-19T12:05:53+02:00

Een fiets meenemen op de ICE naar Duitsland is toegestaan op bepaalde voorwaarden. Het is niet toegestaan om een fiets mee te nemen op de ICE naar Duitsland of binnen Duitsland* die niet is gedemonteerd. Wel mag je gedemonteerde fietsen die binnen de afmetingen van 120cm lang en 90cm breed vallen en waaroverheen een fietshoes zit vervoeren op de ICE. De fiets wordt dan als handbagage gezien. Ook vouwfietsen mogen mee als ze ingeklapt zijn.

Als de fiets voldoet aan deze voorwaarden is het ook niet nodig om een fietsticket of reservering voor de fiets te maken.

*Tegenwoordig kan je binnen Duitsland op sommige ICE treinen je fiets meenemen. Dit zijn enkele uitzonderingen. Voor deze treinen heb je wel een fietsticket en fietsplaatsreservering nodig.

 
Mag je een fiets meenemen op de Intercity direct?2019-06-19T12:14:28+02:00

Op de Intercity direct (ICD) mogen geen fietsen mee. Wel mag er een ingeklapte vouwfiets mee mits verpakt. Deze wordt namelijk als handbagage gezien. Het is wel mogelijk om je gedemonteerde fiets mee te nemen in de Intercity direct indien deze binnen de afmetingen van 120 cm lang en 90 breed valt. Ook moet er een fietshoes omheen.

Een fiets meenemen op de Intercity Brussel mag wel. je hebt hiervoor wel een fietsticket nodig van €12 per enkele reis per fiets. Een reservering voor de fiets is niet mogelijk en nodig met uitzondering van de zomermaanden juli en augustus. Je kunt voor €4 een fietsplaatsreservering maken op de Intercity Brussel.

 
Op welke tijden mag ik mijn fiets meenemen in de trein?2017-06-25T18:24:47+02:00

Je mag alleen met je fiets buiten de spituren reizen in de trein. Je mag je fiets wel in de daluren (tussen 9.00 – 16.00 uur en van 18.30 – 6.30 uur) meenemen.

Maak je echter een internationale reis, dan mag je ook de fiets in de trein meenemen tijdens de spitsuren omdat je anders soms niet je eindbestemming kunt halen. Je moet uiteraard wel over een internationaal vervoerbewijs beschikken.

Vouwfietsen mogen op elk tijdstip mee in de trein zolang je de vouwfiets inklapt. Feitelijk wordt een ingeklapte vouwfiets niet als fiets gezien maar als handbagage.

 
Mag je bagage op de fiets blijven tijdens de treinreis?2017-06-25T18:20:22+02:00

Nee, reizigers dienen de bagage van hun fiets te verwijderen tijdens de reis. Alle tassen (ook tassen aan het voorwiel of stuur) moeten van de fiets gehaald worden.

 
Wat kost het meenemen van je fiets in de trein?2019-06-19T12:22:48+02:00

De kosten van het meenemen van je fiets in de trein verschillen vaak per land en trein. Hieronder een overzicht van de kosten:

  • Nederland: Een dagkaart voor de fiets kost €6,10 en is op werkdagen geldig buiten de spitsuren en in het weekend en op feestdagen de gehele dag. Ook in de zomermaanden juli en augustus is de fietskaart de hele dage geldig. Voor de fiets gelden bij andere binnenlandse vervoerders andere prijzen en voorwaarden dan bij de NS.
  • Duitsland: In Duitsland is er verschil in het type trein waarop je een fiets meeneemt. Het meenemen van je fiets op Duitse regionale treinen kost €6 per dag. Reis je per IC trein, dan betaal je €10 maar is je ticket meerdere dagen geldig. Op de EN nachttrein betaal je €12 voor je fietsticket en geldt je ticket tevens als reservering op de trein. Reis je vanuit Nederland naar Duitsland of andersom, dan kan je een fietsticket kopen van €10 (via DB) of voor €12 bij de NS. Het ticket is meerdere dagen geldig op de route.
  • België: Je fiets meenemen op Belgische treinen kost €8 voor een volledige dag. Je kunt ook een enkele reis fietsticket kopen, deze kost €5. Reis je vanuit Nederland naar België, dan kan je een internationaal fietsticket kopen van €12. Het fietsticket is te onderbreken (overnachten) en 14 dagen geldig op de route.
  • Frankrijk: In Frankrijk mag je op regionale treinen zonder fietstickets reizen. Het kost je helemaal niks. Reis je per Intercité of TGV trein, dan betaal je per trein €10 voor een fietsplaatsreservering en fietsticket ineen. Ook voor de Franse nachttreinen is deze constructie van toepassing. Reis je vanuit Nederland naar Lille en gebruik je alleen regionale treinen en IC treinen, dan betaal je €12 voor een fietskaartje voor het hele traject.
  • Zwitserland: Een dagkaart voor de fiets in Zwitserland kost je CHF20 (+/- €18). Reis je vanuit Nederland naar Zwitserland dan kan je voor €12 een fietsticket kopen dat op het hele traject geldig is (enkele reis). Er zijn ook kortingen op de fietskaart van toepassing indien je in het bezit bent van een Halbtax abonnement of een kind t/m 16 jaar bent.
  • Spanje: Ook in Spanje reis je op regionale treinen gratis en hoef je geen fietsticket te kopen. Op de Spaanse hogesnelheidslijnen kunnen geen fietsen mee.
  • Italië: Binnen Italië mag de fiets alleen mee op regionale treinen. Je kunt voor €3,90 een enkele reis fietskaart kopen aan het loket. Op de Eurostar hogesnelheidstrein en de Intercity in Italië mogen geen fietsen mee. Op de internationale Eurocity treinen (EC) naar München/Innsbruck of Basel/Zürich koop je een fietsplaatsreservering en fietsticket in één voor €10 per trein.
  • Groot-Brittannië: Een fietskaartje binnen Groot-Brittannië is niet nodig. Je mag op treinen die fietsen vervoeren zonder vervoerbewijs voor de fiets instappen. Soms is wel een reservering nodig! Voor de Eurostar van Brussel naar Londen is ook geen fietsticket nodig.
    Je fiets kan mee maar je moet hem vooraf inleveren. Je betaald €40 om je fiets op de Eurostar mee te laten nemen.
 
Mag je tijdens de spits met je fiets in de trein reizen?2019-06-19T12:28:59+02:00

Normaal gesproken is tijdens de spits met je fiets in de trein reizen niet toegestaan. Echter, als je een internationale treinreis maakt en je fiets meeneemt, dan mag je wel met je fiets tijdens de spitsuren reizen. Aangezien het anders lang niet haalbaar is om op één dag je bestemming zoals Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland te bereiken mag je wel in de spitsuren reizen als je naar het buitenland reist met je fiets.

Spitsuren: Werkdagen 06:30 – 09:00 en 16:00 – 18:30.
Daluren: Werkdagen 09:00 – 16:00 en 18:30 – 06:30 en weekenden en feestdagen

Denk eraan dat je wel een fietsticket nodig hebt en soms zelfs een reservering.

Reis je alleen met je fiets in de trein binnen Nederland, dan mag je niet tijdens de spitsuren reizen en zal je moeten wachten tot de drukte voorbij is.

 
 
2019-06-19T11:57:36+02:00
Deze website maakt gebruik van cookies. Accepteer