In het zuiden van Duitsland, in de deelstaat Beieren, ligt het stadje Lindau. Het is vooral de unieke locatie van Lindau die de stad zo aantrekkelijk maakt. Niet alleen ligt Lindau aan de oostelijke oever van de Bodenesee maar het stadje ligt ook (deels) op een eiland. Het is dan ook een zeer geliefde plek voor toeristen en ook fietsers doen de stad vaak aan tijdens hun rondje om de Bodensee, de populaire fietsroute. Er zijn trouwens ook tal van leuke bezienswaardigheden in Lindau te vinden zoals het prachtige stadhuis uit de 15e eeuw en de havenpoort. Het is redelijk goed mogelijk om je fiets mee in de trein naar Lindau te nemen. Al Vanaf €51,90 kan je met de fiets op de trein naar Lindau reizen. Er zijn echter wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Trein en fiets naar Lindau
Fiets in de trein naar Lindau

Beste verbinding voor trein en fiets naar Lindau

De meest logische en gelijk ook de makkelijkste manier om je fiets mee in de trein naar Lindau te nemen is wanneer je vanaf je vertrekstation in Nederland naar Arnhem reist, daar op de Abellio trein naar Düsseldorf stapt en vanaf Düsseldorf vervolgens de Intercity naar Ulm neemt. Vanaf daar kan je het laatste deel van de reis per regionale trein naar Lindau afleggen. Soms kan je ook in Stuttgart al overstappen op de regionale trein naar Lindau. Op deze verbinding hoef je alleen een fietsplaats op de intercity in Duitsland te reserveren. Op andere treinen kan en hoef je niet te reserveren. Dagelijks zijn er 3 a 4 van deze verbindingen naar Lindau waarop de fiets mee kan.

Er rijden ook ICE treinen tussen Düsseldorf en Ulm/Stuttgart waarop de fiets mee kan maar vaak is deze verbinding duurder en er zijn slechts 3 fietsplaatsen op deze ICE’s aanwezig in tegenstelling tot de intercity waar 16 fietsen op meekunnen.

Hieronder enkele voorbeelden van treinverbindingen naar Flensburg waarop je een fiets mee kunt nemen en idem voor de terugreis per trein van Flensburg naar Nederland.

Treinverbinding heen Vertrektijd Aankomsttijd Treintype Fietsplaatsen Bekijk route Opmerking
Amsterdam - Arnhem 07:24 08:28 Intercity 16 Bekijk
Arnhem - Düsseldorf 08:45 10:30 Abellio 12 - 18 Bekijk
Düsseldorf - Ulm 11:27 15:10 ICE 3 Bekijk
Ulm - Lindau 15:15 16:55 Regionaal 12 - 18 Bekijk
  
Amsterdam - Arnhem 07:24 08:28 Intercity 16 Bekijk
Arnhem - Düsseldorf 08:45 10:30 Abellio 12 - 18 Bekijk
Düsseldorf - Ulm 10:48 16:14 Intercity 16 Bekijk
Ulm - Lindau 17:15 18:54 Regionaal 12 - 18 Bekijk


Treinverbinding terug Vertrektijd Aankomsttijd Treintype Fietsplaatsen Bekijk route Opmerking
Lindau - Ulm 10:01 11:42 Regionaal 12 - 18 Bekijk
Ulm - Düsseldorf 11:57 17:09 Intercity 16 Bekijk
Düsseldorf - Arnhem 17:26 19:14 Abellio 12 - 18 Bekijk
Arnhem - Amsterdam 19:32 20:35 Intercity 16 Bekijk
  
Lindau - Ulm 11:05 12:42 Regionaal 12 - 18 Bekijk
Ulm - Düsseldorf 12:49 16:32 ICE 3 Bekijk
Düsseldorf - Arnhem 17:26 19:14 Abellio 12 - 18 Bekijk
Arnhem - Amsterdam 19:32 20:35 Intercity 16 Bekijk

Op welke treinen naar Lindau kan je een fiets meenemen?

Wanneer je met je fiets in de trein naar Lindau wil gaan reizen is het aantal overstappen altijd minimaal drie. Vanuit Nederland of België rijdt er sowieso helaas geen rechtstreekse trein naar Lindau en daarnaast is het ook zo dat je niet in elke willekeurige trein kan gaan zitten indien je een fiets meeneemt. Op welke treinen naar Lindau kan je een fiets meenemen? Reis je per trein en fiets naar Lindau, dan ben je gebonden aan regionale treinen (RE), Intercity treinen (IC) en Eurocity treinen (EC). Op enkele nieuwe type ICE treinen mag je tegenwoordig ook fietsen meenemen maar slechts 3. Er rijdt helaas geen nachttrein naar Lindau waar fietsen op meegenomen kunnen worden.

Veruit de makkelijkste manier om erachter te komen op welke treinen naar Lindau fietsen mee mogen is door het raadplegen van de website van de Deutsche Bahn.

Op deze site kan je na het ingeven van de route, datum en tijdstip ook aangeven (aanvinken) dat je met een fiets reist. Bij de zoekresultaten worden vervolgens alle treinverbindingen naar Lindau waarop fietsen meegenomen kunnen worden getoond. Eventueel kan je ook nog de minimale overstaptijd ingeven zodat je altijd voldoende tijd hebt om over te stappen i.v.m. eventuele vertragingen of wanneer je een overstap hebt waarbij ver moet lopen tussen het ene en andere spoor. Minimaal 15 minuten overstaptijd is raadzaam. Ook kan je nog een overstapstation van je voorkeur aangeven indien je de voorkeur hebt voor een overstap op een bepaald treinstation.

Treintickets voor de trein en fiets naar Lindau boeken

Nadat je op de knop “Zoeken” hebt geklikt worden alle treinverbindingen naar Lindau getoond waarop fietsen mee kunnen worden genomen. De beschikbaarheid wordt hier echter nog niet zichtbaar. Alleen wanneer je een account bij Deutsche Bahn hebt aangemaakt en bent ingelogd kan je op het einde van het (fictieve) boekingsproces zien of er nog vrije fietsplaatsen op de door jou gekozen verbinding beschikbaar zijn. Ook zie je staan daar dat het fietsticket (helaas) niet online kan worden afgegeven.

Fietsplaatsen op de trein naar Lindau

Fietsplaatsreservering op de trein naar Lindau boeken

Neem je een fiets mee in de trein naar Lindau, dan moet je wel vooraf een plek voor je fiets reserveren. Deze reservering kost €4 per fiets per trein en kan je helaas niet online boeken. Het boeken van fietstickets en fietsplaatsreserveringen is alleen mogelijk op de internationale- en grotere treinstations in Nederland, in Duitsland aan het loket, telefonisch via NS International Service Center (030-2300023) of bij een gespecialiseerd reisbureau. Heb je concrete reisplannen, dan is het raadzaam om tijdig je reis te boeken. Aangezien het aantal fietsplaatsen op de trein naar Lindau beperkt is moet je er snel bij zijn, zeker in drukke (vakantie)periodes kunnen de fietsplaatsen snel volgeboekt zijn.

Reis je met je fiets op de trein vanuit Lindau naar Nederland en weet je nog niet wanneer je daar precies aankomt en weer vertrekt omdat je nog niet weet hoelang je onderweg zal zijn, dan is het handig om direct bij aankomst in Lindau je terugreis alvast te regelen op het treinstation.

Boek je ook een zitplaats bij, dan kom je zo dicht mogelijk bij je fiets in de buurt te zitten. Het is ook mogelijk om een driewieler of tandem mee te nemen op de intercity treinen naar Lindau. Voor een driewier zal je drie fietsplaatsen moeten reserveren, voor een tandem twee. Een vouwfiets mag gratis mee indien je de fiets opvouwt, de fiets wordt dan als bagage gezien en mag kosteloos mee.

Fietsticket
Naast de reservering voor een fiets op de treinen naar Lindau heb je ook nog een vervoersbewijs voor je fiets nodig. Dit internationale fietsticket kost €12 per fiets (bij NSInternational) per enkele reis en €10 bij de Deutsche Bahn. Je kunt dit fietskaartje uit de automaat op de grotere stations halen. Het fietsticket naar Lindau is de hele dag geldig vanaf je vertrekstation in Nederland tot aan Lindau.