Midden in de Zwitserse wijnregio Lavaux en aan de oevers van het Meer van Geneve vind je de sfeervolle universiteitsstad Lausanne. De stad heeft een grote aantrekkingskracht op toeristen vanwege de ligging aan de Zwitserse riviera en tevens in het UNESCO-werelderfgoedgebied van de wijnregio Lavaux. Vanuit Nederland kan je prima per trein naar Lausanne reizen. Voor €39,90 boek je al een treinticket naar Lausanne in de tweede klasse. Bekijk actuele prijzen en aanbiedingen naar Lausanne.

Per trein naar Lausanne reizen

Er zijn meerdere manieren waarop je per trein naar Lausanne kunt reizen. Zo kan je zowel overdag als per nachttrein naar Lausanne reizen. Doorgaans is reizen met de dagtrein goedkoper dan reizen per nachttrein, zeker als je met jongeren kinderen (onder 15 jaar) reist. Voor de nachttrein heb je namelijk nog een reservering voor een zitplaats. ligplaats of bedplaats nodig bovenop je treinticket zelf.

Treinverbinding trein naar Lausanne

Per dagtrein naar Lausanne reizen

Een rechtstreekse trein naar Lausanne bestaat helaas niet. Je zal altijd minimaal 1 keer moeten overstappen. Wil je zo snel mogelijk per trein naar Lausanne reizen, dan kan je per Thalys van Amsterdam, Schiphol, Rotterdam of Antwerpen naar Parijs reizen en daar overstappen op de TGV naar Lausanne. Wel moet je er rekening mee houden dat je in Parijs van station moet wisselen (per metro van Gare du Nord naar Gare are de Lyon – +/- 35min.).

Een tweede optie, waarbij je slechts iets langer onderweg bent, is de route per ICE trein naar Lausanne. Het hele jaar door rijden er dagelijks meerdere ICE treinen vanuit Amsterdam CS, Utrecht CS en Arnhem CS richting Lausanne. Deze treinen rijden naar Basel waar je over kunt stappen op de Intercity trein naar Bern en vervolgens de Intercity naar Lausanne. Reis je met de ICE door Duitsland naar Lausanne, dan moet je wel twee keer overstappen (zelfde station). Vaak ben je wel stukken voordeliger uit dan de route via Parijs, zeker op korte termijn.

Let erop dat er dagelijks één rechtstreekse trein naar Basel rijdt (ICE met vertrek rond 08:05). Bij andere ICE treinen naar Zwitserland moet je altijd nog een keer in Duitsland overstappen, vaak in Frankfurt. Vanaf Frankfurt reis je dan door naar Bern waar je overstapt op de rechtstreekse trein naar Lausanne.

Per nachttrein naar Lausanne reizen

Vanuit Nederland bestaat er helaas geen rechtstreekse nachttrein naar Zwitserland meer. Tot enkele jaren geleden reed er dagelijks nog een CityNightLine naar Basel en Zürich vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem. Helaas rijdt deze trein niet meer. Reis je toch liever per nachttrein naar Lausanne dan overdag, dan kan je de NightJet van de ÖBB, de Oostenrijkse spoorwegen, nemen. Elke avond vertrekt deze NJ nachttrein van Hannover naar Basel (eindstation Zürich). Vanuit Nederland kan je dan per IC naar Hannover reizen en daar op de nachttrein naar Basel stappen. Vanaf Basel kan je in de ochtend (rond 08:00) per trein naar Lausanne doorreizen.

In de nachttrein kan je een zitplaats, ligplaats in een couchette of een bedplaats reserveren. Een treinticket van Nederland naar Lausanne inclusief de nachttrein boek je vanaf €87 per enkele reis. Bekijk alle prijzen hier.

Reistijd naar Lausannne per trein

De reistijd naar Lausannne per dagtrein is aanzienlijk korter dan de reistijd van de nachttrein. Natuurlijk is je vertrekstation in Nederland bepalend voor de totale reistijd naar Lausannne maar ook de route. Zo is de snelste manier om per trein naar Lausanne te reizen via Parijs per Thalys en TGV. Je bent dan 8u22m onderweg inclusief overstaptijd in Parijs en vanaf Amsterdam CS gezien. Vanaf Schiphol ben je 15 minuten korter onderweg en vanaf Rotterdam CS ongeveer 40 minuten korter.

Reis je liever per ICE naar Lausanne en ga je van een vertrek uit vanaf Amsterdam CS, dan moet je rekenen op een reistijd van 09u08m (snelste verbinding). Vertrek je vanaf één van de andere twee ICE-stations in Nederland, Utrecht CS of Arnhem CS, dan kan je respectievelijk 30 en 60 minuten van de totale reistijd afhalen.

Reis je per nachttrein, reken dan op een reistijd van bijna 15 uur. Bekijk hieronder een overzicht van de reistijd naar Lausanne per trein vanaf enkele treinstations in Nederland.

Reistijd naar Lausanne per ICE trein en Nachttrein

Het online boeken van de nachttrein naar Brig is via NSInternational niet mogelijk. Via Trainline is dit wel mogelijk maar lastig. Je kunt daarom het beste de 3 trajecten los boeken. Eerst de ICE naar Düsseldorf (zorg voor voldoende overstaptijd), dan de NightJet nachttrein van Hannover naar Basel en dan de trein naar Lausannne.
De getoonde vanafprijs voor de NightJet nachttrein is inclusief een zitplaatsreservering (verplicht). Upgraden naar een ligplaats in couchette 6, couchette 4 of bedplaats in een slaaprijtuig is mogelijk.

Traject Trein Vertrek Aankomst Reistijd Overst. Vanafprijs Ticket
Amsterdam - Lausannne ICE + EC + IC 06:38 17:42 11:04 3 € 49,90 Online
ICE + EC + RE 08:08 20:14 12:06 3 € 49,90 Online
ICE + NJ + IC 18:38 10:15 15:37 2 € 68,80 Online
Utrecht - Lausannne ICE + EC + IC 07:03 17:42 10:39 3 € 49,90 Online
ICE + EC + RE 08:37 20:14 11:37 3 € 49,90 Online
ICE + NJ + IC 19:03 10:15 15:12 2 € 68,80 Online
Arnhem - Lausannne ICE + EC + IC 07:35 17:42 10:07 3 € 49,90 Online
ICE + EC + RE 09:07 20:14 11:07 3 € 49,90 Online
ICE + NJ + IC 19:35 10:15 14:40 2 € 68,80 Online

Prijs van een treinticket naar Lausannne

Zoals de meeste internationale treinen heeft ook de trein naar Lausannne geen vaste tarieven. Prijzen voor een treinkaartje naar Lausannne lopen op naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. De Thalys kan je al 4 maanden voor vertrek boeken. De TGV vaak pas 3 maanden voor vertrek. Ben jij er op tijd bij, dan kan je al per Thals en TGV voor €70 naar Lausannne reizen. Bij je treinticket zit voor beide treinen een zitplaatsreservering inbegrepen. Op korte termijn kan de prijs oplopen tot ruim €200 voor een enkele reis. Op korte termijn kan je daarom beter kiezen voor de verbinding met de ICE.

ICE treinen richting Zwitserland zijn al 180 dagen voor vertrek te boeken. Ben je er snel bij, dan heb je een grote kans op het voordeligste treinticket naar Lausannne van €39,90 in de 2e klasse en €59,90 in de 1e klasse. Wacht je tot kort voor vertrek, dan kan je ticket wel 3 tot vier keer zoveel kosten. Op korte termijn is een Interrail Global pas vaak voordeliger. Vanaf €168 kan je hiermee heen en terug reizen.

Ook kan de prijs per treinverbinding flink verschillen. De populaire treinen zijn vaak voller en duurder omdat de goedkoper treinkaartjes al verkocht zijn. Reis je bijvoorbeeld vanaf Arnhem met de Albellio trein naar Düsseldorf, dan maak je de grootste kans op een goedkoop ticket.

Een zitplaatsreservering op de trein naar Lausannne is niet verplicht maar wel aan te raden, zeker in drukke periodes. Je boek al voor €4 een reservering. In de 1e klasse is je zitplaatsreservering gratis bij je ticket inbegrepen.

Korting op de trein naar Lausannne

Natuurlijk wil iedereen voordelig met de trein naar Lausannne reizen. Nu zijn er diverse manieren waarop je korting op de trein naar Lausannne kunt krijgen. Daarbij spelen boekingstermijn, leeftijd van de reiziger en eventuele kortingskaarten de belangrijkste rol. Vaak is het wel zo dat de mate van korting de flexibiliteit van je treinticket bepalen. Hoe goedkoper je treinticket, hoe strenger de voorwaarden vaak zijn.

Vroegboekkorting

De meeste korting op de trein naar Lausannne krijg je door vroeg te boeken. Zowel de ICE treinverbinding overdag als de verbinding met de nachttrein kan je 6 maanden voor vertrek al boeken. Ben je er snel bij, dan maak je de grootste kans op het goedkoopste treinticket naar Lausannne. De prijs voor het voordeligste treinticket naar Lausannne is vaak 2 tot 3 keer voordeliger dan de prijs die je op korte termijn voor je treinkaartje betaalt. De vroegboektarieven zijn de Sparpreis en de vaak nog voordeligere Supersparpreis.

Als je laat bent met boeken, dan is je ticket vaak erg duur. Meestal ben je dan stukken goedkoper uit met een Interrail Global pas. Met de pas kan je 3 dagen reizen binnen 1 maand. Je kunt dus heen- en terugreizen naar Lausannne met de pas. De Interrail Global pas koop je al vanaf €168.

Reis je met een Interrail pas op de Thalys en TGV, dan heb je nog een verplichte reservering nodig (Thalys €35, TGV €40).

Voordeelurenkaart en railplus

Korting op de trein naar Lausannne (ICE) met een kortingskaart zoals een voordeelurenkaart of railplus kaart is alleen op een Full-flex tarief van toepassing. Je krijgt geen korting met je voordeelurenkaart op een Sparpreis of Supersparpreis tarief. Ook niet met je railpluskaart. Korting op korting wordt helaas niet gegeven. Het Full-flex tarief met voordeelurenkorting en/of railpluskorting is vaak stukken duurder dan een Supersparpreis of Sparpreis. Meestal heeft het gebruik van je kortingskaart dus geen positief effect op de prijs.

Leeftijdskorting

Voor reizigers uit diverse leeftijdsgroepen bestaat er korting op de trein naar Lausannne. Op zowel de ICE hogesnelheidstrein als de nachttrein zijn er interessante kortingen voor reizigers van bepaalde leeftijd.

Kinderkorting
Boek je online een treinticket voor de ICE naar Lausannne en reis je met een kind in de leeftijd van 4 t/m 11 jaar, dan reist het kind geheel gratis mee. Het kind moet wel op het ticket vermeld worden. Kinderen van 0 t/m 3 jaar reizen ook gratis mee (op schoot) maar hoeven niet op het ticket vermeld te staan. Per volwassene mag je maximaal 4 kinderen gratis meenemen.

Voor de Thalys en TGV zijn er ook speciale tarieven voor kinderen. De leeftijdsgrens is 11 jaar. Is een kind onder de 12 jaar, dan kan het in de Thalys meereizen vanaf €15 en in de TGV vanaf €25.

Indien je met de nachttrein reist hebben meereizende kinderen t/m 14 jaar ook recht op een gratis vervoersbewijs. Omdat een reservering voor een zitplaats, ligplaats in couchette of bedplaats in een slaaprijtuig verplicht is voor iedere reiziger, moet een kind wel betalen voor een reservering.

Seniorenkorting
Een speciale senioren korting op de ICE trein naar Lausannne is er helaas niet. Wel krijgt een senior korting op een Interrail pas. Op de NJ nachttrein zijn wel speciale tarieven voor senioren. Deze tarieven zijn echter vaak hoger dan de voordeligste Sparschiene vroegboektarieven.

Op de Thalys en TGV bestaan wel speciale seniorentarieven. De prijs hiervan ligt rond de €85 per trein en is nog altijd aanzienlijk duurder dan wanneer je op tijd boekt.

Jongerenkorting
Speciale jongeren korting op de ICE trein naar Lausannne is er helaas ook niet. Wel krijgt een jongere korting op een Interrail pas. Op de NJ nachttrein naar Lausannne zijn wel speciale tarieven voor jongeren. Deze tarieven zijn echter vaak hoger dan de voordeligste Sparschiene vroegboektarieven.

Op de Thalys en TGV bestaan wel speciale jongerentarieven. De prijs hiervan ligt rond de €85 per trein en is nog altijd aanzienlijk duurder dan wanneer je op tijd boekt.

Treinstation van Lausanne

Het treinstation van Lausanne vind je net ten noorden van het centrum van Lausanne. Vanaf het station loop je binnen enkele minuten naar het centrum van Lausanne waar je ook tal van betaalbare hotels vindt. Vanaf het station rijden regelmatig diverse postbussen (lijnbussen) naar de diverse wintersportplaatsen in de buurt van Lausanne.

[google_map_easy id="151"]