Een van de grootste en belangrijkste steden van Zwitserland is Zürich. Jaarlijks reizen vrij veel toeristen en zakenlui of naar het economische hart van het land. De trein is een populaire manier van vervoer. Aansluitingen naar Zürich zijn erg goed. Sinds 2016 is het helaas niet meer mogelijk om per directe trein van Nederland naar Zürich te reizen. De CNL nachttrein is helaas uit de dienstregeling gehaald. Reis je per trein naar Zürich, dan zal je minimaal één keer moeten overstappen. Vaak in Frankfurt of Basel. Een treinticket naar Zürich boek je al vanaf €40 per enkele reis in de 2e klasse.

Hoe boek je een goedkoop treinticket naar Zürich?

Als je een goedkoop treinticket naar Zürich wil boeken moet je wel met een aantal dingen rekening houden. De prijzen van internationale treintickets naar Zwitserland zijn gebaseerd op vraag en aanbod. Hoe groter de vraag is, hoe hoger de prijs. Ze betaal je in drukke vakantieperiodes (Kerstvakantie, Krokusvakantie, Meivakantie enz.) vaak meer voor je treinkaartje naar Zürich en andere bestemmingen in Zwitserland dan wanneer je in een rustige periode reist.

Ook speel het moment van boeken een belangrijke rol. Vroeg boeken betekend vaak goedkoop reizen. Treinen naar Zürich kan je 6 maanden voor vertrek boeken zodra de dienstregeling is ingeladen (oktober). Wacht je met boeken, dan lopen de prijzen alleen maar op. Op korte termijn kan je wel 2 a 3 maal zoveel voor je treinticket betalen dan wanneer je op tijd boekt (6 tot 3 maanden voor vertrek).

Prijzen van treintickets lopen in staffels op. Het goedkoopste treinticket naar Zürich boek je voor €40 en het duurste voor €167 per enkele reis. Tussen beide prijzen vind je vaak staffels van ongeveer €10. Is het voordeligste tarief van €40 uitverkocht, dan is het tarief van €50 te boeken. Zo loopt de prijs steeds iets op tot het volprijs tarief van €167. Bekijk prijzen en tijden.

Trein naar Zürich

Er zijn verschillende manieren om per trein naar Zürich te reizen. De meest populaire en voor de hand liggende manier is per ICE trein (InterCityExpress). Ook is het mogelijk om per EC/IC trein of met regionale treinen naar Zwitserland te reizen. Via Frankrijk reizen is ook mogelijk per Thalys en TGV trein.

ICE naar Zürich

Dagelijks rijden er vanaf Amsterdam CS, Utrecht CS en Arnhem 6 a 7 ICE treinen richting Zürich in Zwitserland. Een ICE rijdt vanuit Nederland rechtstreeks naar Basel. Vanaf daar kan je overstappen op een binnenlandse trein die je binnen een uur naar Zürich brengt. De andere ICE treinen rijden tot aan Frankfurt. Daar zal je moeten overstappen op een andere ICE die vervolgens rechtstreeks naar Zürich rijdt. De kortste reistijd van Amsterdam CS naar Zürich is 08.09 uur. Je komt in hartje Zürich op Zürich Haubtbahnhof (Hbf) aan.

EC naar Zürich

Vanuit Frankfurt kan je ook met andere treinen doorreizen naar Zürich zoals met EC en IC treinen. Vaak zijn treinkaartjes voor de EC goedkoper dan die voor ICE treinen. Je gaat dan ook wel iets langzamer en het comfort en de voorzieningen zijn wat minder.

Regionale trein naar Zürich

Heb je de tijd en wil je goedkoop reizen maar boek je op korte termijn? Dan is het Schönes Wochenende ticket of een Schönes Tag ticket een uitkomst voor je. Je kunt ermee vanaf €42,- met regionale treinen naar Schafhausen (grens Duitsland/Zwitserland nabij Zürich) reizen. De rit duurt wel vrij lang en je moet 3 tot 5 keer overstappen. Kaartjes haal je uit de automaat in Venlo of Bad Bentheim (Schönes Wochenende ticket of een Schönes Tag ticket).

Tips: Op korte termijn voordelig naar Zürich reizen

Ben je laat met boeken maar wil je op korte termijn voordelig naar Zürich reizen? Er zijn enkele tips en trucs die er voor zorgen dat je op korte termijn toch nog voordelig aan je treinkaartje naar Zürich komt. Zo kan het vaak enorm schelen als je met een ander soort trein reist. Doorgaans reis je per ICE naar Zürich. Dit is een hogesnelheidstrein (A-categorie trein) en vaak ook duurder dan B-categorie treinen (IC, EC of NJ) of C-categorie treinen (regionale treinen). Als je bijvoorbeeld via Venlo naar Düsseldorf reist en daar de rechtstreekse EC trein naar Basel neemt, dan kan je flink op je kosten besparen. Deze trein is vaak stukken voordeliger dan de ICE trein naar Zürich. Ook met IC treinen (vaak extra overstap in Stuttgart) kan je vaak goedkoop reizen. Ook kan je met een Schönes Wochenende ticket of een Schönes Tag ticket 1 dag op regionale treinen reizen voor slechts +/- €42. Het ticket is geldig vanaf Venlo en Bad Bentheim (grens) en in heel Duitsland tot aan Basel Bad.