De Nightjet is de nachttrein van de ÖBB, de Oostenrijkse spoorwegen. De Nightjet (afgekort NJ) rijdt op verschillende trajecten door meerdere landen van Europa en naar meerdere bestemmingen. In 2017 zijn er flink wat Nightjet verbindingen bijgekomen om de City Night Line van de Deutsche Bahn te vervangen. Door verouderd materiaal is de DB grotendeels gestopt met nachttreindiensten. Gelukkig is de ÖBB met zijn goede en vrij nieuwe treinen in het ontstane gat gesprongen. Er zijn zelfs plannen om het netwerk uit te breiden en weer een directe nachttrein vanuit Nederland naar Duitsland en Oostenrijk te laten rijden.

Waarom met de Nightjet nachttrein reizen?

Er zijn al flink wat Nightjet verbindingen. Het netwerk is al aardig uitgebreid. Omdat de langeafstandstreinen soms ook fietsen en auto’s vervoeren is de vraag naar deze verbindingen vrij groot. Je stapt in de avond in en komt de volgende morgen redelijk uitgerust op je plek van bestemming aan. Reizen op deze manier is vrij ontspannen en goedkoop. Reis je met de fiets, dan hoef je ook niet meerdere malen over te stappen. Erg handig daarom.

Netwerk van de Nightjet

Hoewel het aantal treinverbindingen van de Nightjet nog altijd groeit, bestaan er toch al een flink aantal verbindingen. Hoofdrol daarin spelen de Oostenrijkse steden Wenen en Innsbruck. De stations in deze steden vormen de belangrijkste schakels in het netwerk van de Nightjet. Vrijwel alle treinen hebben als vertrek-of eindstation Wenen of Innsbruck. Uiteraard kan je onderweg eerder uitstappen.

De belangrijkste verbindingen van de Nightjet zijn (voor Nederlanders en Belgen):

Klasse 2e klasse 1e klasse
Accommodatie Zitplaats (coupé) Ligplaats in couchette Bedplaats in slaaprijtuig
Accommodatie type Zitplaats Couchette 6 Couchette 4 T3 Double Single Double deluxe Single deluxe
Vanafprijzen p.p. €39 €49 €59 €69 €89 €119 €129 €139

Zitplaatsen bevinden zich in 6-persoons coupe’s. Couchettes bestaan voor 4 of 6 personen (waarvan 1 vrouwencoupé). In slaaprijtuigen in de 2e klasse is een wastafel aanwezig en krijg je ontbijt. In slaaprijtuigen in de 1e klasse is een wastafel, douche en toilet aanwezig. Ook krijgt je er ontbijt aangeboden.
Een reservering op de Night Jet (NJ) nachttrein is verplicht. Snacks en dranken zijn bij de steward in de trein verkrijgbaar. Er is geen restauratierijtuig aanwezig in de trein.

NightJet nachttrein boeken

De Nightjet nachttrein naar Wenen, Innsbruck, Rome, Budapest of Venetië kan je eenvoudig online boeken via de website van NSInternational. Hier kan je alle accommodaties op de nachttrein boeken.