De kunststad Brugge staat in de top drie van populairste bestemmingen in België. De historische stad is goed per trein te bereiken. Het is vrij eenvoudig om vanuit Nederland met de trein naar Brugge te reizen. Al vanaf €18 boek je een treinticket naar Brugge vanaf sommige treinstations in Nederland. Regelmatig zijn er ook speciale aanbiedingen naar Brugge. Bekijk actuele prijzen en mogelijke aanbiedingen voor de trein naar Brugge!


Treinreis naar Brugge

Elke dag rijden er ongeveer 26 treinen vanuit Nederland naar Brugge toe en weer terug. Wil je met de trein naar Brugge reizen, dan kan dat grofweg op twee manieren. Je kunt er voor kiezen om grotendeels met de Intercity Brussel te reizen of met de Thalys hogesnelheidstrein. Zowel het reizen per Intercity als het reizen met de Thalys heeft zo z’n voor-en nadelen. Beide treinen rijden niet rechtstreeks van Nederland naar Brugge toe. Je zal altijd nog minimaal 1 keer moeten overstappen. Vaak vindt de overstap in Antwerpen of Brussel plaats. Woon je dichtbij de grens in plaatsen als Roosendaal of Bergen op Zoom, dan kan je ook per regionale trein naar Antwerpen of Brussel reizen om daar vervolgens over te stappen op de Intercity trein naar Brugge. Zo hoef je in Nederland niet eerst terug te reizen naar een opstapstation voor de Intercity of Thalys.

Bekijk hieronder de meest gangbare route van de trein naar Brugge (Thalys en Intercity-Direct). Route van de trein naar Brugge

Intercity-Brussel

Intercity trein naar Brugge
Tickets v.a. € 18

Als je vanuit het westen of midden van Nederland per trein naar Brugge reist, en ben je op zoek naar de voordeligste optie, dan kan je er het beste voor kiezen om met de Intercity-Brussel te reizen. Dagelijks rijden er 16 rechtstreekse Intercity treinen vanuit Nederland naar Brussel toe. 12 daarvan vertrekken vanuit Amsterdam en 4 vertrekken vanuit Den Haag. De Intercity-Brussel die uit Amsterdam vertrekt stopt nog op Schiphol, Rotterdam CS en Breda voordat de trein de grens over gaat. De trein vanuit Den Haag HS stopt nog in Rotterdam CS en Breda. In België stopt de IC nog op treinstation Noorderkempen, Antwerpen Centraal, Antwerpen-Berchem, Mechelen, Brussel Airport Zaventem, Brussel-Noord en Brussel-Centraal voordat eindstation Brussel-Zuid/Midi wordt bereikt. In zowel Brussel als Antwerpen kan je overstappen op de Intercity naar Brugge. Stap je in Brussel over, dan hoef je maar 1 keer over te stappen maar is de reis wel iets langer dan wanneer je via Antwerpen reist en 2 keer overstapt.

De treinreis van Amsterdam naar Brussel duurt doorgaans 2 uur en 52 minuten. Vanaf €25 boek je al een treinticket naar Brussel met de IC-Brussel vanaf Amsterdam gezien. Vanaf Breda reis je zelfs vanaf €14 al naar Brussel. Zitplaatsen kan je niet reserveren op deze trein. Je kunt zelf een plek om te zitten uitzoeken.

De prijs van een treinticket naar Brugge begint bij €18 in de 2e klasse en bij €25 in de 1e klasse. Boek wel minimaal 7 dagen voor vertrek anders liggen de prijzen hoger.

Thalys naar Brugge

Indien je liever wat sneller naar Brugge reist kan je beter een deel van de reis met de Thalys hogesnelheidstrein afleggen. Deze trein rijdt dagelijks 14 keer vanuit Nederland naar Brussel en weer terug. Je kunt in Amsterdam CS, Schiphol of Rotterdam CS opstoppen om vervolgens met hoge snelheid richting de Belgische hoofdstad te reizen. De Thalys naar Brussel is erg comfortabel en voorzien van alle gemakken. Bij je treinticket zit een zitplaatsreservering inbegrepen zodat je gegarandeerd bent van een zitplaats. In de trein is ook Wifi aanwezig en er zitten stopcontacten bij de stoelen. Via NSInternational kan je eenvoudig in één keer je treinkaartje naar Brussel met de Thalys en als aansluitend een binnenlandse trein naar Brugge boeken. Let erop dat de prijzen voor een treintickets voor de Thalys hoger zijn dan wanneer je met de IC-Brussel reist. Zeker op korter termijn!

Een treinticket voor de Thalys naar Brugge inclusief zitreservering boek je al vanaf €36,60 per enkele reis.

Thalys naar Brugge
Tickets v.a. € 36,60

Trein via Roosendaal of Luik

Regionale trein naar Brugge
Tickets v.a. € 24,50

Via Roosendaal naar Brugge
Woon je op korte afstand van de grens bij Roosendaal in plaatsen als Bergen op Zoom, Goes of Vlissingen, dan is het vaak sneller en goedkoper om eerst naar Roosendaal te reizen om daar vervolgens de trein naar Essen in België te nemen. Vanuit Essen kan je rechtstreeks met de trein naar Brussel doorreizen om vanaf daar weer naar Brugge door te reizen.

Via Luik naar Brussel
Kom je uit het oosten van het land of uit de regio Oost-Brabant of Limburg, dan kan je het beste de trein via Maastricht en Luik naar Brussel nemen en daar de trein naar Brugge. Met een binnenlandse trein kan je dan eerst naar Maastricht reizen, daarvandaan met de regionale trein naar Luik doorreizen en vervolgens op de intercity naar Brussel stappen. De prijs is vrijwel gelijk aan de prijs van de IC-Brussel. De prijs van een treinticket naar Brugge begint bij €24,50 in de 2e klasse. Boek wel minimaal 7 dagen voor vertrek anders liggen de prijzen hoger.

Het reserveren van zitplaatsen op de intercitytreinen binnen de Benelux is niet mogelijk/nodig. Je kunt zelf een plek in de trein uitkiezen. Ook regionale treinen kunnen niet worden gereserveerd. Een reservering voor een zitplaats op de Thalys zit bij je treinticket inbegrepen.

Reistijd naar Brugge

Vanaf Amsterdam Centraal gezien is de snelste reistijd van de trein naar Brugge 02:46 uur. De reisduur van de treinreis naar Brugge kan per dag maar ook per treinverbinding iets verschillen. Natuurlijk is je vertrekstation in Nederland bepalend voor de totale duur van de treinreis naar Brugge. De reistijd van de trein van Brussel naar Nederland is ongeveer even lang.

Bereken hier de totale reistijd naar Brugge vanaf jouw vertrekstation in Nederland.

Dienstregeling naar Brugge

Hieronder de dienstregeling van de trein naar Brugge. In het overzicht vind je de beste/populairste/snelste treinverbindingen naar Brugge. In sommige gevallen kunnen tijden (wat) afwijken bijvoorbeeld wanneer er werkzaamheden aan het spoor naar Brugge gepland zijn. Actuele reistijden voor de trein naar Brugge en voor de trein van Brugge naar Nederland vind je hier.

Traject Trein Vertrek Aank. Reistijd Overstap Vanafprijs Ticket
Amsterdam - Brugge Thalys 07:15 10:01 02:46 2 € 36,60 Online
↓ Schiphol Thalys 07:31 10:01 02:30 2 € 36,60 Online
↓ Rotterdam Thalys 07:54 10:01 02:07 2 € 36,60 Online
Amsterdam - Brugge Intercity-Brussel 08:25 12:01 03:36 2 € 29 Online
↓ Rotterdam Intercity-Brussel 09:06 12:01 02:55 2 € 29 Online
↓ Breda Intercity-Brussel 09:34 12:01 02:27 2 € 29 Online
Amsterdam - Brugge Intercity-Brussel 09:25 13:01 03:36 2 € 29 Online
↓ Rotterdam Intercity-Brussel 10:06 13:01 02:55 2 € 29 Online
↓ Breda Intercity-Brussel 10:34 13:01 02:27 2 € 29 Online


Traject Trein Vertrek Aank. Reistijd Overstap Vanafprijs Ticket
Brugge - Breda Intercity-Brussel 13:31 16:26 02:55 2 € 29 Online
↓ Rotterdam Intercity-Brussel 13:31 16:54 03:23 2 € 29 Online
↓ Amsterdam Intercity-Brussel 13:31 17:35 04:04 2 € 29 Online
Brugge - Rotterdam Thalys 14:58 17:05 02:07 2 € 36,60 Online
↓ Schiphol Thalys 14:58 17:28 02:30 2 € 36,60 Online
↓ Amsterdam Thalys 14:58 17:44 02:46 2 € 36,60 Online
Brugge - Breda Intercity-Brussel 16:31 19:29 02:58 1 € 29 Online
↓ Rotterdam Intercity-Brussel 16:31 19:57 03:26 1 € 29 Online
↓ Amsterdam Intercity-Brussel 16:31 20:38 04:07 1 € 29 Online
Benieuwd naar de reistijd van de trein van Arnhem, Utrecht, Den Haag, Tilburg, Eindhoven, Roosendaal, Venlo, Maastricht, Leiden, Haarlem, Gouda, Vlissingen, Alkmaar, Hilversum, Nijmegen, Den Bosch, Leeuwarden, Zwolle, Groningen, Assen, Almere, Hengelo, Enschede, Apeldoorn of Deventer naar Brugge? Bekijk hier de reistijd.

Prijs van een treinticket naar Brugge

Net als bij de meeste andere internationale treinen ligt de prijs voor een treinticket naar Brugge niet vast. De prijs is variabel. Zowel de afstand als de boekingstermijn zijn van invloed op de prijs van je treinticket naar Brugge. In de regel geldt: hoe groter de afstand tussen je opstapstation in Nederland en Brugge, hoe hoger de prijs voor je treinticket is. Woon je in Breda (dus vlakbij de Belgische grens), dan zal je minder voor je treinticket betalen dan wanneer je in Groningen woont.

Ook het moment van boeken, de zogenaamde boekginstermijn, is van invloed op de prijs van je treinticket naar Brugge. Zo kan je namelijk tot 7 dagen voor vertrek aanbiedingstarieven naar Brussel boeken als je met de Intercity-Brussel reist. Boek je binnen 7 dagen voor vertrek, dan betaal je vrijwel altijd meer voor je ticket. Tickets voor de reguliere trein naar Brugge (Intercities en regionale treinen) kan je al 180 dagen voor vertrek boeken.
Bekijk hier aanbiedingen en actuele prijzen voor de trein naar Brugge.

De Thalys is 120 dagen voor vertrek te boeken. Daar lopen de prijzen nog sneller op. Ze beginnen bij €29 maar lopen op tot zo'n €70 per enkele reis (excl. aansluitende trein). Wil je een retour treinticket naar Brugge boeken, dan bestaat er geen speciaal kortingstarief. Een treinretour naar Brugge bestaat simpelweg uit een treinticket voor de heenreis en een treinticket terug voor de trein van Brugge naar Nederland. Voor een retourtje ben je dus minimaal 2 keer de prijs van een enkele reis kwijt.

In onderstaande prijstabel vind je de prijs van de trein naar Brugge per vertrekstation in Nederland met de IC-Brussel.

* De prijs van de trein van Roosendaal en Maastricht naar Brugge is obv de reguliere IC/Regionale trein.

Korting op de trein naar Brugge

Uiteraard willen de meeste reizigers voordelig met de trein naar Brugge reizen. Gelukig zijn er meerdere manieren waarop je korting op de trein naar Brugge kunt krijgen. Boekingstermijn, leeftijd van de reiziger en eventuele kortingskaarten spelen daarbij de belangrijkste rol. Vaak is het wel zo dat de mate van korting de flexibiliteit van je treinticket bepaalt. Hoe goedkoper je treinticket, hoe strenger de annulerings- en wijzigingsvoorwaarden vaak zijn.
Vroegboekkorting
Door vroeg te boeken kan je veruit de meeste korting op de trein naar Brugge krijgen. Reis je met de Intercity-Brussel, dan is het zorg om minimaal 7 dagen voor vertrek je treinticket te boeken. Het Early Bird week & Early Bird weekemd kortingstarief is dan nog te boeken en scheelt je vaak behoorlijk geld. Zo scheelt dat je bijvoorbeeld €16 per enkele reis vanaf Amsterdam gezien.
Indien je per Thalys naar Brugge reist is het helemaal zorg om vroeg te boeken. Het beste kan je 1 a 2 weken boeken nadat de trein voor boekingen is opengesteld. Op korte termijn is je ticket soms tot bijna drie keer duurder.
Wil je een goedkoop treinticket naar Brugge boeken? Zorg dan dat je op tijd boekt.

Voordeelurenkaart en railplus
Korting op de trein naar Brugge met een kortingskaart zoals een voordeelurenkaart of railplus kaart is alleen op een Full-flex tarief van toepassing. Je krijgt geen korting met je voordeelurenkaart op een Sparpreis of Supersparpreis tarief. Ook niet met je railpluskaart. Korting op korting (zoals op het Early Bird kortingstarief) wordt helaas niet gegeven. Vaak is het alleen interessant om met voordeelurenkorting en/of railpluskorting te reizen indien je binnen 1 week boekt. Meestal heeft het gebruik van je kortingskaart dus geen positief effect op de prijs.
Leeftijdskorting
Voor reizigers uit diverse leeftijdsgroepen bestaat er korting op de trein naar Brugge. Op zowel de Intercity-Brussel als de Thalys naar Brugge bestaan er interessante kortingen voor reizigers van bepaalde leeftijden.

Kinderkorting
Boek je online een treinticket voor de trein naar Brugge en reis je met een (eigen) kind of kleinkind in de leeftijd van 4 t/m 11 jaar, dan reist het kind met flinke korting of zelfs gratis mee. Kinderen die op de Intercity of regionale treinen meereizen met een begeleider (volwassene), die reizen geheel gratis mee. Wel hebben ze een ticket nodig met hun naam erop (kosteloos ticket bij boeken). Kinderen van 0 t/m 3 jaar reizen ook gratis mee (op schoot) maar hoeven niet op het ticket vermeld te staan. Per volwassene mag je maximaal 4 kinderen gratis meenemen.

Op de Thalys reizen kinderen van 4 t/m 11 jaar voor gereduceerde prijs mee. Kindertickets voor de Thalys boek je vanaf €15 per enkele reis. Ook hier gaan kinderen t/m 3 jaar gratis mee op schoot.

Seniorenkorting
Speciale korting voor senioren op de intercity en regionale trein naar Brugge is er helaas niet. Wel zijn er in België erg voordelige treintickets voor senioren uit de automaat te halen (seniorenbiljet van de NMBS, de Belgische spoorwegen). Op het eerste treinstation in België (Essen) kan je voor €6,80 een dagkaart voor senioren aanschaffen.

De Thalys kent wél speciale tarieven voor senioren. De prijs van het senior tarief op de Thalys naar Brussel is €51 (beperkt beschikbaar). Dit tarief is echter altijd nog duurder dan het voordeligste vroegboek tarief van €29. Wel is het dus goedkoper om als senior op korte termijn te reizen per Thalys. Het tarief voor volwassenen op korte termijn kan immers tot zo'n €70 oplopen.

Jongerenkorting
Speciale korting voor jongeren op de intercity en regionale trein naar Brugge is er helaas ook niet. Natuurlijk kan je wel korting krijgen met je studenten-OV (afhankelijk van de voorwaarden natuurlijk).

Op de Thalys zijn wel speciale kortingstarieven voor jongeren van 12 t/m 25 jaar. Dit jongeren tarief is €51 vanaf Amsterdam CS gezien. Dit tarief is echter altijd nog duurder dan het voordeligste vroegboek tarief van €29. Wil je voordelig met de trein naar Brussel reizen, boek dus altijd op tijd!

Fiets mee in de trein naar Brugge

In de trein naar Brugge kan je een fiets meenemen. Wel zijn daar bepaalde regels voor en voorwaarden aan verbonden. Zo verschilt het enorm op welke trein naar Brugge je de fiets wilt meenemen. Reizen met je fiets in de Intercity naar Brussel/Antwerpen is een stuk gemakkelijker en goedkoper dan wanneer je met de Thalys reist. Vanaf Brussel of Antwerpen kan je vrij eenvoudig met de trein en fiets naar Brugge doorreizen indien je van regionale treinen of intercity treinen gebruik maakt. Bekijk online de mogelijke routes.

Treinstation van Brugge

Het treinstation van Brugge is van middelgrote omvang en ook vrij modern. Het blokkige gele gebouw is niet echt mooi te noemen maar wel praktisch ingericht. Ook zijn de belangrijkste voorzieningen en faciliteiten op het treinstation van Brugge aanwezig. Denk daarbij aan een busstation, fietshuur, drankautomaten, ticketautomaten, wat broodjeszaken, een kiosk, kluisjes, een taxistandplaats etc.
Treinstation van Brugge; title=
Treinstation van Brugge; title=


Openbaarvervoer in Brugge

Brugge is een stad die niet erg groot is. Je kunt op zich vrij gemakkelijk de meeste bezienswaardigheden in Brugge te voet bereiken. Vanaf het treinstation van Brugge loop je in enkele minuten de stad in en naar de belangsrijkste bezienswaardigheden toe. Ben je slecht te been of heb je geen zin om te lopen? Dan zijn er gelukkig goede alternatieven om Brugge te ontdekken. Zo is het openbaarvervoer in Brugge goed geregeld. Voor het stationsplein bij het treinstation van Brugge vind je ook een busstation waar diverse bussen vertrekken. Ze rijden met regelmaat naar meerdere bestemmingen in het centrum van Brugge maar ook naar plaatsen in de omgeving van Brugge. Je kunt in de bus ter plekke een buskaartje kopen (betaalpas langs de grijze scanner halen). Je betaalt rond de 2 Euro voor een enkele reis naar een bestemming in het centrum van Brugge.

Het is trouwens ook mogelijk om Brugge per fiets te verkennen. Je kunt op diverse plaatsen een fiets huren in Brugge, zo ook op het treinstation van Brugge.

Bezienswaardigheden in Brugge

De Belgische stad Brugge staat bekend om zijn gezellige sfeer, leuke pleintjes met restaurants en brasserieren en schattige huisjes. Daarnaast zijn er ook tal van leuke bezienswaardigheden in Brugge te vinden die meer dan de moeite van een bezoek waard zijn. Omdat Brugge een vrij kleine en compacte stad is, kan je de stad ook eenvoudig te voet verkennen omdat de highlights van Brugge op korte afstand van elkaar liggen. Aanraders in Brugge zijn onder andere de Grote markt, de Belfort toren aan de Grote markt, het Begijnhof en het uitzichtspunt (waar veel karakteristieke foto's van Brugge worden gemaakt). We hebben de 10 leukste bezienswaardigheden in Brugge voor je op een rijtje gezet.

Veelgestelde vragen over de trein naar Brugge


Al vanaf € 29 kan je een treinticket naar Brugge boeken. Treinkaartjes naar Brugge kan je vaak ruim voor vertrek al boeken. Hoe korter voor vertrekdatum je boekt, hoe hoger de prijs oploopt. Boek je op korte termijn, dan betaal je soms wel het 2 tot 4-voudige voor je ticket.

Bekijk actuele prijzen en aanbiedingen naar Brugge.
Nee, er rijdt vanuit Nederland geen rechtstreekse trein naar Brugge. Indien je een treinreis naar Brugge maakt zal je altijd minimaal 1 keer moeten overstappen.

Lees hier meer over de beste en snelste reisroutes naar Brugge.

Alle treinverbindingen en vertrektijden naar Brugge kan je hier vinden.
Vanuit Amsterdam gezien bedraagt de totale reistijd van de trein naar Brugge ongeveer 03u19m.

Bereken hier de reistijd naar Brugge vanaf jouw vertrekstation!
Voor een overnachting in Brugge raden wij Golden Tree Hotel aan, een leuke en goed betaalbare accommodatie!
Bekijk een overzicht van accommodaties in Brugge en aanbiedingen.
2024-04-13T17:33:09+02:00

Deel of like deze pagina!