Ooit was Gent één van de grootste en belangrijkste steden van Noord-Europa. Deze historische stad in België heeft vandaag de dag nog altijd een grote aantrekkingskracht. Gent is namelijk één van de populairste Belgische steden voor toeristen. Jaarlijks bezoeken dan ook behoorlijk wat reizigers deze prachtige stad. Gelukkig is het vrij eenvoudig om vanuit Nederland per trein naar Gent te reizen. Vaak is slechts één overstap nodig. Een treinticket naar Gent boek je al vanaf €18 vanaf enkele treinstations in Nederland. Regelmatig zijn er ook speciale aanbiedingen naar Gent. Bekijk actuele prijzen, tijden en eventuele aanbiedingen voor de trein naar Gent!


Treinreis naar Gent

Vrijwel dagelijks rijden er in totaal ongeveer 26 treinen vanuit Nederland naar Gent toe en weer terug. Wil je met de trein naar Gent reizen, dan kan dat op twee logische manieren. Zo kan je ervoor kiezen om de Intercity-Brussel tot aan Antwerpen-Berchem te nemen en daar over te stappen op de IC naar Gent. Zo kan je ervoor kiezen om grotendeels met de Intercity Brussel te reizen of met de Thalys hogesnelheidstrein. Beide treinverbindingen hebben zo hun voor- en nadelen. Beide treinen rijden niet rechtstreeks van Nederland naar Gent toe. Je zal altijd nog minimaal 1 keer moeten overstappen. Vaak vindt de overstap in Antwerpen-Berchem of Brussel plaats. Eventueel kan je ook de Eurostar hogesnelheidstrein van Amsterdam, of Rotterdam naar Brussel nemen en daar op de IC naar Gent stappen. Indien je dichtbij de grens woont in plaatsen als Roosendaal. Etten-Leur of Bergen op Zoom, dan kan je ook per regionale trein naar Antwerpen te reizen om daar vervolgens over te stappen op de Intercity trein naar Gent. Zo hoef je in Nederland niet eerst terug te reizen naar een opstapstation voor de Intercity of Thalys.

Bekijk hieronder de meest gangbare route van de trein naar Gent (Thalys en Intercity-Direct). Route van de trein naar Gent

Intercity-Brussel

Intercity trein naar Gent
Tickets v.a. € 18

Kom je vanuit het westen of midden van Nederland, dan kan je er het beste voor kiezen om met de Intercity-Brussel te reizen indien je zo voordelig mogelijk wilt reizen. Dagelijks rijden er 16 rechtstreekse Intercity treinen vanuit Nederland naar Brussel toe. 12 daarvan vertrekken vanuit Amsterdam en 4 vertrekken vanuit Den Haag. De Intercity-Brussel die uit Amsterdam vertrekt stopt nog op Schiphol, Rotterdam CS en Breda voordat de trein de grens over gaat. De trein vanuit Den Haag HS stopt nog in Rotterdam CS en Breda. In België stopt de IC nog op treinstation Noorderkempen, Antwerpen Centraal, Antwerpen-Berchem, Mechelen, Brussel Airport Zaventem, Brussel-Noord en Brussel-Centraal voordat eindstation Brussel-Zuid/Midi wordt bereikt. In zowel Brussel als Antwerpen-Berhcem kan je overstappen op de Intercity naar Gent. In beide gevallen hoef je maar 1 keer over te stappen. Via Brussel duurt de reis wel iets langer dan wanneer je via Antwerpen.

De treinreis van Amsterdam naar Brussel duurt doorgaans 3 uur en 8 minuten. Vanaf €29 boek je al een treinticket naar Gent met de IC-Brussel vanaf Amsterdam gezien. Vanaf Breda reis je zelfs vanaf €18 al naar Gent. Zitplaatsen kan je niet reserveren op deze trein. Je kunt zelf een plek om te zitten uitzoeken.

De prijs van een treinticket naar Gent begint bij €18 in de 2e klasse en bij €25 in de 1e klasse. Boek wel minimaal 7 dagen voor vertrek anders liggen de prijzen hoger.

Thalys naar Gent

Reis je liever wat sneller en speelt geld wat minder een rol, dan kan je het beste een deel van de treinreis naar Gent met de Thalys hogesnelheidstrein afleggen. Deze trein rijdt dagelijks 14 keer vanuit Nederland naar Antwerpen en Brussel en weer terug. Je kunt in Amsterdam CS, Schiphol of Rotterdam CS opstoppen om vervolgens met hoge snelheid richting de Belgische hoofdstad te reizen. De Thalys is erg comfortabel en voorzien van alle gemakken. Bij je treinticket zit een zitplaatsreservering inbegrepen zodat je gegarandeerd bent van een zitplaats. In de trein is ook Wifi aanwezig en er zitten stopcontacten bij de stoelen. Via NSInternational kan je eenvoudig in één keer je treinkaartje naar Brussel met de Thalys en als aansluitend een binnenlandse trein naar Gent boeken. Let erop dat de prijzen voor een treintickets voor de Thalys hoger zijn dan wanneer je met de IC-Brussel reist. Zeker op korter termijn!

Een treinticket voor de Thalys naar Gent inclusief zitreservering boek je al vanaf €36,60 per enkele reis.

Thalys naar Gent
Tickets v.a. € 36,60

Trein via Roosendaal of Luik

Regionale trein naar Gent
Tickets v.a. € 24,50

Via Roosendaal naar Gent
Als je op vrij korte afstand van de grens met België woont in de omgeving van plaatsen als Roosendaal, Bergen op Zoom, Goes of Vlissingen, dan is het vaak sneller en goedkoper om eerst naar Roosendaal te reizen om daar vervolgens de trein naar Essen in België te nemen. Vanuit Essen kan je rechtstreeks met de trein naar Antwerpen-Berchem doorreizen om vanaf daar weer naar Gent door te reizen.

Via Luik naar Gent
Kom je uit het oosten van het land of uit de regio Oost-Brabant of Limburg, dan kan je het beste de trein via Maastricht en Luik naar Brussel nemen en daar de trein naar Gent. Met een binnenlandse trein kan je dan eerst naar Maastricht reizen, daarvandaan met de regionale trein naar Luik doorreizen en vervolgens op de intercity naar Brussel stappen. De prijs is vrijwel gelijk aan de prijs van de IC-Brussel. De prijs van een treinticket naar Gent begint bij €24,50 in de 2e klasse. Boek wel minimaal 7 dagen voor vertrek anders liggen de prijzen hoger.

Het reserveren van zitplaatsen op de intercitytreinen binnen de Benelux is niet mogelijk/nodig. Je kunt zelf een plek in de trein uitkiezen. Ook regionale treinen kunnen niet worden gereserveerd. Een reservering voor een zitplaats op de Thalys zit bij je treinticket inbegrepen.

Reistijd naar Gent

Vanaf Amsterdam Centraal gezien is de snelste reistijd van de trein naar Gent 02:18 uur. De reisduur van de treinreis naar Gent kan per dag maar ook per treinverbinding iets verschillen. Natuurlijk is je vertrekstation in Nederland bepalend voor de totale duur van de treinreis naar Gent. De reistijd van de trein van Brussel naar Nederland is ongeveer even lang.

Bereken hier de totale reistijd naar Gent vanaf jouw vertrekstation in Nederland.

Dienstregeling naar Gent

Hieronder de dienstregeling van de trein naar Gent. In het overzicht vind je de beste/populairste/snelste treinverbindingen naar Gent. In sommige gevallen kunnen tijden (wat) afwijken bijvoorbeeld wanneer er werkzaamheden aan het spoor naar Gent gepland zijn. Actuele reistijden voor de trein naar Gent en voor de trein van Gent naar Nederland vind je hier.

Traject Trein Vertrek Aank. Reistijd Overstap Vanafprijs Ticket
Amsterdam - Gent Thalys 08:15 10:33 02:18 1 € 36,60 Online
↓ Schiphol Thalys 08:31 10:33 02:02 1 € 36,60 Online
↓ Rotterdam Thalys 08:54 10:33 01:39 1 € 36,60 Online
Amsterdam - Gent Intercity-Brussel 08:25 11:33 03:08 1 € 29 Online
↓ Rotterdam Intercity-Brussel 09:06 11:33 02:27 1 € 29 Online
↓ Breda Intercity-Brussel 09:34 11:33 01:59 1 € 29 Online
Amsterdam - Gent Intercity-Brussel 09:25 12:33 03:08 1 € 29 Online
↓ Rotterdam Intercity-Brussel 10:06 12:33 02:27 1 € 29 Online
↓ Breda Intercity-Brussel 10:34 12:33 01:59 1 € 29 Online


Traject Trein Vertrek Aank. Reistijd Overstap Vanafprijs Ticket
Gent - Breda Intercity-Brussel 12:27 14:29 02:02 1 € 29 Online
↓ Rotterdam Intercity-Brussel 12:27 14:57 02:30 1 € 29 Online
↓ Amsterdam Intercity-Brussel 12:27 15:38 03:11 1 € 29 Online
Gent - Rotterdam Thalys 13:27 15:05 01:38 1 € 36,60 Online
↓ Schiphol Thalys 13:27 15:28 02:01 1 € 36,60 Online
↓ Amsterdam Thalys 13:27 15:44 02:17 1 € 36,60 Online
Gent - Breda Intercity-Brussel 14:27 16:28 02:01 2 € 29 Online
↓ Rotterdam Intercity-Brussel 14:27 16:56 02:29 2 € 29 Online
↓ Amsterdam Intercity-Brussel 14:27 17:37 03:10 2 € 29 Online
Benieuwd naar de reistijd van de trein van Arnhem, Utrecht, Den Haag, Tilburg, Eindhoven, Roosendaal, Venlo, Maastricht, Leiden, Haarlem, Gouda, Vlissingen, Alkmaar, Hilversum, Nijmegen, Den Bosch, Leeuwarden, Zwolle, Groningen, Assen, Almere, Hengelo, Enschede, Apeldoorn of Deventer naar Gent? Bekijk hier de reistijd.

Prijs van een treinticket naar Gent

Net als bij de meeste andere internationale treinen ligt de prijs voor een treinticket naar Gent niet vast. De prijs is variabel. Zowel de afstand als de boekingstermijn zijn van invloed op de prijs van je treinticket naar Gent. In de regel geldt: hoe groter de afstand tussen je opstapstation in Nederland en Gent, hoe hoger de prijs voor je treinticket is. Woon je in Breda (dus vlakbij de Belgische grens), dan zal je minder voor je treinticket betalen dan wanneer je in Groningen woont.

Ook het moment van boeken, de zogenaamde boekginstermijn, is van invloed op de prijs van je treinticket naar Gent. Zo kan je namelijk tot 7 dagen voor vertrek aanbiedingstarieven naar Brussel boeken als je met de Intercity-Brussel reist. Boek je binnen 7 dagen voor vertrek, dan betaal je vrijwel altijd meer voor je ticket. Tickets voor de reguliere trein naar Gent (Intercities en regionale treinen) kan je al 180 dagen voor vertrek boeken.
Bekijk hier aanbiedingen en actuele prijzen voor de trein naar Gent.

De Thalys is 120 dagen voor vertrek te boeken. Daar lopen de prijzen nog sneller op. Ze beginnen bij €29 maar lopen op tot zo'n €70 per enkele reis (excl. aansluitende trein). Wil je een retour treinticket naar Gent boeken, dan bestaat er geen speciaal kortingstarief. Een treinretour naar Gent bestaat simpelweg uit een treinticket voor de heenreis en een treinticket terug voor de trein van Gent naar Nederland. Voor een retourtje ben je dus minimaal 2 keer de prijs van een enkele reis kwijt.

In onderstaande prijstabel vind je de prijs van de trein naar Gent per vertrekstation in Nederland met de IC-Brussel.

* De prijs van de trein van Roosendaal en Maastricht naar Gent is obv de reguliere IC/Regionale trein.

Korting op de trein naar Gent

Uiteraard willen de meeste reizigers voordelig met de trein naar Gent reizen. Gelukig zijn er meerdere manieren waarop je korting op de trein naar Gent kunt krijgen. Boekingstermijn, leeftijd van de reiziger en eventuele kortingskaarten spelen daarbij de belangrijkste rol. Vaak is het wel zo dat de mate van korting de flexibiliteit van je treinticket bepaalt. Hoe goedkoper je treinticket, hoe strenger de annulerings- en wijzigingsvoorwaarden vaak zijn.
Vroegboekkorting
Door vroeg te boeken kan je veruit de meeste korting op de trein naar Gent krijgen. Reis je met de Intercity-Brussel, dan is het zorg om minimaal 7 dagen voor vertrek je treinticket te boeken. Het Early Bird week & Early Bird weekemd kortingstarief is dan nog te boeken en scheelt je vaak behoorlijk geld. Zo scheelt dat je bijvoorbeeld €16 per enkele reis vanaf Amsterdam gezien.
Indien je per Thalys naar Gent reist is het helemaal zorg om vroeg te boeken. Het beste kan je 1 a 2 weken boeken nadat de trein voor boekingen is opengesteld. Op korte termijn is je ticket soms tot bijna drie keer duurder.
Wil je een goedkoop treinticket naar Gent boeken? Zorg dan dat je op tijd boekt.

Voordeelurenkaart en railplus
Korting op de trein naar Gent met een kortingskaart zoals een voordeelurenkaart of railplus kaart is alleen op een Full-flex tarief van toepassing. Je krijgt geen korting met je voordeelurenkaart op een Sparpreis of Supersparpreis tarief. Ook niet met je railpluskaart. Korting op korting (zoals op het Early Bird kortingstarief) wordt helaas niet gegeven. Vaak is het alleen interessant om met voordeelurenkorting en/of railpluskorting te reizen indien je binnen 1 week boekt. Meestal heeft het gebruik van je kortingskaart dus geen positief effect op de prijs.
Leeftijdskorting
Voor reizigers uit diverse leeftijdsgroepen bestaat er korting op de trein naar Gent. Op zowel de Intercity-Brussel als de Thalys naar Gent bestaan er interessante kortingen voor reizigers van bepaalde leeftijden.

Kinderkorting
Boek je online een treinticket voor de trein naar Gent en reis je met een (eigen) kind of kleinkind in de leeftijd van 4 t/m 11 jaar, dan reist het kind met flinke korting of zelfs gratis mee. Kinderen die op de Intercity of regionale treinen meereizen met een begeleider (volwassene), die reizen geheel gratis mee. Wel hebben ze een ticket nodig met hun naam erop (kosteloos ticket bij boeken). Kinderen van 0 t/m 3 jaar reizen ook gratis mee (op schoot) maar hoeven niet op het ticket vermeld te staan. Per volwassene mag je maximaal 4 kinderen gratis meenemen.

Op de Thalys reizen kinderen van 4 t/m 11 jaar voor gereduceerde prijs mee. Kindertickets voor de Thalys boek je vanaf €15 per enkele reis. Ook hier gaan kinderen t/m 3 jaar gratis mee op schoot.

Seniorenkorting
Speciale korting voor senioren op de intercity en regionale trein naar Gent is er helaas niet. Wel zijn er in België erg voordelige treintickets voor senioren uit de automaat te halen (seniorenbiljet van de NMBS, de Belgische spoorwegen). Op het eerste treinstation in België (Essen) kan je voor €6,80 een dagkaart voor senioren aanschaffen.

De Thalys kent wél speciale tarieven voor senioren. De prijs van het senior tarief op de Thalys naar Brussel is €51 (beperkt beschikbaar). Dit tarief is echter altijd nog duurder dan het voordeligste vroegboek tarief van €29. Wel is het dus goedkoper om als senior op korte termijn te reizen per Thalys. Het tarief voor volwassenen op korte termijn kan immers tot zo'n €70 oplopen.

Jongerenkorting
Speciale korting voor jongeren op de intercity en regionale trein naar Gent is er helaas ook niet. Natuurlijk kan je wel korting krijgen met je studenten-OV (afhankelijk van de voorwaarden natuurlijk).

Op de Thalys zijn wel speciale kortingstarieven voor jongeren van 12 t/m 25 jaar. Dit jongeren tarief is €51 vanaf Amsterdam CS gezien. Dit tarief is echter altijd nog duurder dan het voordeligste vroegboek tarief van €29. Wil je voordelig met de trein naar Brussel reizen, boek dus altijd op tijd!

Fiets mee in de trein naar Gent

Wil je een fiets meenemen op de trein naar Gent? Dat is mogelijk. Wel zijn daar bepaalde regels voor een voorwaarden aan verbonden. Zo verschilt het enorm op welke trein naar Gent je de fiets wilt meenemen. Reizen met je fiets in de Intercity naar Brussel is een stuk gemakkelijker en goedkoper dan wanneer je met de Thalys reist. Vanaf Brussel of Antwerpen kan je vrij eenvoudig met de trein en fiets naar Gent doorreizen indien je van regionale treinen of intercity treinen gebruik maakt. Bekijk online de mogelijke routes.

Treinstation van Gent

Gent heeft twee belangrijke treinstations, Gent-Sint-Pieters en Gent-Dampoort. Het grootste en belagrijkste treinstation van de twee is Gent-Sint-Pieters dat in het zuidwesten van de stad ligt. Vanaf dit moderne treinstation loop je in 15 minuten naar het centrum van Gent toe. Er zijn de nodige voorzieningen en faciliteiten op treinstation Gent-Sint-Pieters te vinden zoals restaurantjes, kiosks, drankautomaten, fietsverhuur, ticketautomaten voor trein-en openbaarvervoer in Gent, een taxistandplaats (op het stationsplein), kluisjes en wachtruimtes. Treinstation Gent Sint-Pieters is een groot station dat op de spoorverbinding ligt die Brussel met Brugge en Oostende verbindt.

Op zoek naar een leuk maar goedkoop hotel in Gent? Tussen treinstation Gent Sint-Pieters en het het centrum van Gent in vind je enkele leuke en goed betaalbare hotels. Prijzen voor een leuk hotel in Gent zijn doorgaans wel wat hoger dan die in andere steden. Dit komt voornamelijk door de grote populariteit van Gent. Zeker in weekenden en tijdens festivals en vakanties kunnen de prijzen flink hoog zijn. Boek daarom je hotel in Gent op tijd indien je in een drukke periode de stad wilt gaan bezoeken.
Treinstation van Gent; title=
Treinstation van Gent; title=

Treinstation Gent-Dampoort ligt in het noordoosten van de stad en op ongeveer 12 minuten loopafstand van het centrum. Hier komen wat minder treinen maar het station ligt wel iets dichter bij het sfeervolle centrum van de stad. Het was sobere treinstation heeft minder voorzieningen en faciliteiten te bieden. Wel vind je er bus-en tramaansluitingen, een taxistandplaats en fietsverhuur.

Openbaarvervoer in Gent

Het openbaarvervoer in Gent is goed geregeld. Vanaf beide treinstations zijn er goede aansluitingen met bussen en trams naar diverse bestemmingen in Gent maar ook in de omgeving van Gent. Je kunt tickets voor bussen en trams in Gent uit de automaten op de treinstations halen en vaak ook in bussen en trams zelf. Ook is het mogelijk om per fiets Gent te verkennen. Je kunt namelijk vrij eenvoudig een fiets huren in Gent. Er zijn op verschillende plekken in de stad punten waar je fietsen kunt huren waaronder op treinstations, bij bus en-of tramhaltes en bij belangrijke punten/bezienswaardigheden in Gent.
Openbaarvervoer in Gent; title=
Openbaarvervoer in Gent; title=

Bezienswaardigheden in Gent

Gent is een van de populairste Belgische steden en ook er geliefd bij reizigers die een weekendje weg willen. Jaarlijks bezoeken ook vele Nederlandse toeristen de stad. Dat is allemaal niet zonder reden natuurlijk. Er zijn dan ook vrij veel leuke bezienswaardigheden in Gent te vinden. Tot de highlights van Gent behoren onder meer het Begijnhof van Gent, kasteel Gravensteen, het Belfort van Gent, de Sint-Bataafkathedraal met daarin het Lam Gods, de Korenmarkt, de Graslei en de Sint-Niklaaskerk. Je kunt de belangrijkste bezienswaardigheden in Gent vrijwel allemaal op een middag zijn tijdens een stadswandeling omdat ze niet ver uit elkaar liggen. We hebben de 10 leukste bezienswaardigheden in Brugge voor je op een rijtje gezet.

Veelgestelde vragen over de trein naar Gent


Al vanaf € 25 kan je een treinticket naar Gent boeken. Treinkaartjes naar Gent kan je vaak ruim voor vertrek al boeken. Hoe korter voor vertrekdatum je boekt, hoe hoger de prijs oploopt. Boek je op korte termijn, dan betaal je soms wel het 2 tot 4-voudige voor je ticket.

Bekijk actuele prijzen en aanbiedingen naar Gent.
Nee, er rijdt vanuit Nederland geen rechtstreekse trein naar Gent. Indien je een treinreis naar Gent maakt zal je altijd minimaal 1 keer moeten overstappen.

Lees hier meer over de beste en snelste reisroutes naar Gent.

Alle treinverbindingen en vertrektijden naar Gent kan je hier vinden.
Vanuit Amsterdam gezien bedraagt de totale reistijd van de trein naar Gent ongeveer 03u13m.

Bereken hier de reistijd naar Gent vanaf jouw vertrekstation!
Voor een overnachting in Gent raden wij Hotel de Flandre aan, een leuke en goed betaalbare accommodatie!
Bekijk een overzicht van accommodaties in Gent en aanbiedingen.
2024-04-14T18:47:43+02:00

Deel of like deze pagina!