Aan de voet van de Matterhorn, de hoogste berg van Zwitserland, vind je het sfeervolle bergdorp Zermatt. In dit skioord kan je prima skiën en gebruik maken van één van de vele kabelbanen die het gebied rijk is. Vanuit Nederland reis je met twee overstappen al per trein naar Zermatt toe. Vanaf €39,90 boek je al een treinticket naar Zermatt in de tweede klasse. Bekijk actuele prijzen en aanbiedingen naar Zermatt.

Per trein naar Zermatt reizen

Er zijn verschillende manieren waarop je per trein naar Zermatt kunt reizen. Zo kan je zowel overdag als per nachttrein naar Zermatt reizen. Doorgaans is reizen met de dagtrein goedkoper dan reizen per nachttrein, zeker als je met jongere kinderen reist. Voor de nachttrein heb je namelijk nog een reservering voor een zitplaats, ligplaats of bedplaats nodig bovenop het treinticket zelf. Ook is de treinreis naar Zermatt overdag sneller dan wanneer je de nachttrein (deels) neemt.

Route trein naar Zermatt

Per dagtrein naar Zermatt reizen

Een rechtstreekse trein naar Zermatt bestaat helaas niet. Je zal altijd minimaal 2 keer moeten overstappen.
In het winterseizoen rijden er dagelijks meerdere ICE treinen vanuit Amsterdam CS, Utrecht CS en Arnhem CS richting Zermatt. De meeste van deze treinen rijden tot aan Frankfurt waar je zal moeten overstappen op de aansluitende ICE naar Zwitserland. Er rijdt dagelijks echter één ICE rechtstreeks naar Zwitserland. Deze trein rijdt naar Basel waar je over kunt stappen op de trein naar Brig of Visp. Vanaf daar kan je de rechtstreekse trein naar Zermatt nemen.

Let erop dat er dagelijks één rechtstreekse trein naar Basel rijdt (ICE met vertrek rond 08:08). Aangezien de de enige directe trein naar Zwitserland is zit hij vaak snel vol. Boek je treinticket voor deze trein dus op tijd!! Bij andere ICE treinen naar Zwitserland moet je altijd nog een keer in Duitsland overstappen, vaak in Frankfurt. Vanaf Frankfurt reis je door naar Bern. In Bern neem je de trein naar Brig of Visp om daar over te stappen op de directe trein naar Zermatt.

De prijs van een treinticket naar Zermatt begint bij €39,90 in de 2e klasse en bij €59,90 in de 1e klasse. Een zitplaats boek je optioneel bij voor €4 in de 2e klasse. In de 1e klasse zit er een gratis zitplaats bij je treinkaartje inbegrepen.

Per nachttrein naar Zermatt reizen

Vanuit Nederland bestaat er helaas geen rechtstreekse nachttrein naar Zermatt. Reis je liever per nachttrein naar Zermatt dan overdag, dan kan je de NightJet van de ÖBB, de Oostenrijkse spoorwegen nemen. Elke avond vertrekt deze NJ nachttrein van Hannover naar Zürich. Vanuit Nederland kan je dan per IC naar Hannover reizen en daar op de nachttrein naar Zürich stappen. Vanaf Zürich kan je naar Brig of Visp reizen om daar op de directe trein naar Zermatt te stappen.

In de nachttrein kan je een zitplaats, ligplaats in een couchette of een bedplaats reserveren. Een treinticket van Nederland naar Zermatt inclusief de nachttrein boek je vanaf €87 per enkele reis. Bekijk alle prijzen hier.

Sinds eind 2016 rijdt de CityNightLine nachttrein Zwitserland (CNL) helaas niet meer vanuit Nederland. Deze trein was ideaal voor wintersports maar is door de DB uit de running gehaald.

Reistijd naar Zermatt per trein

De reistijd per trein naar Zermatt is aanzienlijk korter dan de reistijd van de nachttrein. Natuurlijk is je vertrekstation in Nederland bepalend voor de totale reistijd naar Zermatt. Ga je van een vertrek uit vanaf Amsterdam CS, dan moet je rekenen op een reistijd van 10u06m (snelste verbinding). Vertrek je vanaf één van de andere twee ICE-stations in Nederland, Utrecht CS of Arnhem CS, dan kan je respectievelijk 30 en 60 minuten van de totale reistijd afhalen. Reis je per nachttrein naar Zermatt, reken dan op een reistijd van bijna 15 uur. Bekijk hieronder een overzicht van de reistijd naar Zermatt per trein vanaf enkele treinstations in Nederland.

Reistijd naar Zermatt per ICE trein en Nachttrein

Het online boeken van de nachttrein naar Zermatt is via NSInternational niet mogelijk. Via Trainline is dit wel mogelijk maar lastig. Je kunt daarom het beste de 3 trajecten los boeken. Eerst de ICE naar Düsseldorf (zorg voor voldoende overstaptijd), dan de NightJet nachttrein van Hannover naar Zürich en dan de trein naar Zermatt via Brig of Visp.
De getoonde vanafprijs voor de NightJet nachttrein is inclusief een zitplaatsreservering (verplicht). Upgraden naar een ligplaats in couchette 6, couchette 4 of bedplaats in een slaaprijtuig is mogelijk.

Traject Trein Vertrek Aankomst Reistijd Overst. Vanafprijs Ticket
Amsterdam - Zermatt ICE + EC + IC 06:38 17:42 11:04 3 € 49,90 Online
ICE + EC + RE 08:08 20:14 12:06 3 € 49,90 Online
ICE + NJ + IC 18:38 10:15 15:37 2 € 68,80 Online
Utrecht - Zermatt ICE + EC + IC 07:03 17:42 10:39 3 € 49,90 Online
ICE + EC + RE 08:37 20:14 11:37 3 € 49,90 Online
ICE + NJ + IC 19:03 10:15 15:12 2 € 68,80 Online
Arnhem - Zermatt ICE + EC + IC 07:35 17:42 10:07 3 € 49,90 Online
ICE + EC + RE 09:07 20:14 11:07 3 € 49,90 Online
ICE + NJ + IC 19:35 10:15 14:40 2 € 68,80 Online

Prijs van een treinticket naar Zermatt

Zoals de meeste internationale treinen heeft ook de trein naar Zermatt geen vaste tarieven. Prijzen voor een treinkaartje naar Zermatt lopen op naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. Treinen richting Zwitserland zijn al 180 dagen voor vertrek te boeken. Ben je er snel bij, dan heb je een grote kans op het voordeligste treinticket naar Zermatt van €39,90 in de 2e klasse en €59,90 in de 1e klasse. Wacht je tot kort voor vertrek, dan kan je ticket wel 3 tot vier keer zoveel kosten. Op korte termijn is een Interrail Global pas vaak voordeliger. Vanaf €168 kan je hiermee heen en terug reizen.

Ook kan de prijs per treinverbinding flink verschillen. De populaire treinen zijn vaak voller en duurder omdat de goedkoper treinkaartjes al verkocht zijn. Reis je bijvoorbeeld vanaf Arnhem met de Albellio trein naar Düsseldorf, dan maak je de grootste kans op een goedkoop ticket.

Een zitplaatsreservering op de trein naar Zermatt is niet verplicht maar wel aan te raden, zeker in drukke periodes. Je boek al voor €4 een reservering. In de 1e klasse is je zitplaatsreservering gratis bij je ticket inbegrepen.

Een treinticket voor de trein naar Zermatt kan je online boeken via NSInternational en Trainline.

Korting op de trein naar Zermatt

Natuurlijk wil iedereen voordelig met de trein naar Zermatt reizen. Nu zijn er diverse manieren waarop je korting op de trein naar Zermatt kunt krijgen. Daarbij spelen boekingstermijn, leeftijd van de reiziger en eventuele kortingskaarten de belangrijkste rol. Vaak is het wel zo dat de mate van korting de flexibiliteit van je treinticket bepalen. Hoe goedkoper je treinticket, hoe strenger de voorwaarden vaak zijn.

Vroegboekkorting

De meeste korting op de trein naar Zermatt krijg je door vroeg te boeken. Zowel de treinverbinding overdag als de verbinding met de nachttrein kan je 6 maanden voor vertrek al boeken. Ben je er snel bij, dan maak je de grootste kans op het goedkoopste treinticket naar Zermatt. De prijs voor het voordeligste treinticket naar Zermatt is vaak 2 tot 3 keer voordeliger dan de prijs die je op korte termijn voor je treinkaartje betaalt. De vroegboektarieven zijn de Sparpreis en de vaak nog voordeligere Supersparpreis.

Interrailen naar Zermatt

Als je laat bent met boeken, dan is je ticket vaak erg duur. Meestal ben je dan stukken goedkoper uit als je gaat interrailen naar Zermatt. Zo kan je een Interrail Global pas aanschaffen waarmee je 3 dagen kunt reizen binnen 1 maand. Je kunt dus heen- en terugreizen naar Zermatt met de pas. De Interrail Global pas koop je al vanaf €168 via NSInternational of online via Interrail zelf. Ga je interrailen naar Zermatt en reis je overdag, dan zijn zitplaatsreserveringen niet verplicht. Reis je per nachttrein naar Zermatt, dan is een reservering voor een zitplaats, ligplaats of bedplaats wel verplicht. Lees meer over het maken van interrail reserveringen.

Voordeelurenkaart en railplus

Korting op de trein naar Zermatt met een kortingskaart zoals een voordeelurenkaart of railplus kaart is alleen op een Full-flex tarief van toepassing. Je krijgt geen korting met je voordeelurenkaart op een Sparpreis of Supersparpreis tarief. Ook niet met je railpluskaart. Korting op korting wordt helaas niet gegeven. Het Full-flex tarief met voordeelurenkorting en/of railpluskorting is vaak stukken duurder dan een Supersparpreis of Sparpreis. Meestal heeft het gebruik van je kortingskaart dus geen positief effect op de prijs.

Leeftijdskorting

Voor reizigers uit diverse leeftijdsgroepen bestaat er korting op de trein naar Zermatt. Op zowel de ICE hogesnelheidstrein als de nachttrein zijn er interessante kortingen voor reizigers van bepaalde leeftijd.

Kinderkorting
Boek je online een treinticket voor de ICE naar Zermatt en reis je met een kind in de leeftijd van 4 t/m 11 jaar, dan reist het kind geheel gratis mee. Het kind moet wel op het ticket vermeld worden. Kinderen van 0 t/m 3 jaar reizen ook gratis mee (op schoot) maar hoeven niet op het ticket vermeld te staan. Per volwassene mag je maximaal 4 kinderen gratis meenemen.

Indien je met de nachttrein reist hebben meereizende kinderen t/m 14 jaar ook recht op een gratis vervoersbewijs. Omdat een reservering voor een zitplaats, ligplaats in couchette of bedplaats in een slaaprijtuig verplicht is voor iedere reiziger, moet een kind wel betalen voor een reservering.

Seniorenkorting
Een speciale senioren korting op de ICE trein naar Zermatt is er helaas niet. Wel krijgt een senior korting op een Interrail pas. Op de NJ nachttrein zijn wel speciale tarieven voor senioren. Deze tarieven zijn echter vaak hoger dan de voordeligste Sparschiene vroegboektarieven.

Jongerenkorting
Speciale jongeren korting op de ICE trein naar Zermatt is er helaas ook niet. Wel krijgt een jongere korting op een Interrail pas. Op de NJ nachttrein naar Zermatt zijn wel speciale tarieven voor jongeren. Deze tarieven zijn echter vaak hoger dan de voordeligste Sparschiene vroegboektarieven.

Treinstation van Zermatt

Het treinstation van Zermatt vind je net ten zuiden van het centrum van Zermatt. Vanaf het station loop je binnen enkele minuten naar het centrum van Zermatt waar je ook tal van leuke en betaalbare hotels vindt. Vanaf het station rijden regelmatig diverse postbussen (lijnbussen) naar de diverse wintersportplaatsen in de buurt van Zermatt.

[google_map_easy id="90"]

Tips voor het boeken van een treinticket naar Zermatt

Wil je per trein naar Zermatt gaan reizen? Er zijn een aantal nuttige en handige tips voor het boeken van een treinticket naar Zermatt. Deze tips hebben voornamelijk betrekking op de prijs van je treinticket.

1) Boek je treinticket naar Zermatt op tijd. Hoe eerder je boekt, hoe lager de prijs van je treinkaartje.
2) Ben je laat met boeken maar wil je toch voordelig met de trein naar Zermatt reizen, boek dan een Interrail pas.
3) Boek niet de rechtstreekse ICE naar Basel maar stap 1 keer extra over om geld te besparen.
4) Reis als het kan niet in drukke vakantieperiodes of weekenden om voordeliger uit te zijn.
5) Reis goedkoper per EC langs de Rijn of per Abellio via Arnhem.

Glacier Express en Gornergratbahn

Zermatt is een populaire treinbestemming in Zwitserland. Het is tevens beginpunt (of eindpunt) van de beroemde Glacier Express. De panoramatrein brengt je vanuit St Moritz via plaatsen als Chur Andermatt en Brig naar Zermatt toe. Onderweg passeer je prachtige landschappen, gletsjers, rivieren en indrukwekkende bergpassen. De reistijd van de Glacier Express naar Zermatt is ongeveer acht uur. In de trein kan je uitstekend genieten van het prachtige landschap door de grote panoramaramen in je rijtuig. Ook kan je lunchen of dineren in de Glacier Express naar Zermatt.

Naast de Glacier Express is Zermatt ook het beginpunt van de Gornergratbahn. Deze bergtrein brengt je naar de hoogste bergtoppen van Europa waar je een spectaculair uitzicht op de omgeving hebt. Je kunt vanaf de Gornergratbahn de Matterhorn zien liggen.