Gelegen aan de Middelandse zee is vind je de sfeervolle en tweede stad van Frankrijk, Marseille. De stad behoort door de oudste steden van Europa. Door de ideale ligging aan de kust heeft de stad zich kunnen ontwikkelen tot een belangrijke stad. Vanuit Nederland kan je in de zomermaanden op zaterdagen rechtstreeks per trein naar Marseille reizen. Een treinticket naar Marseille boek je al vanaf €76 per enkele reis. Bekijk actuele prijzen en aanbiedingen naar Marseille.

Trein naar Marseille

Er zijn eigenlijk twee goede mogelijkheden om vanuit Nederland per trein naar Marseille te reizen. In beide gevallen zal je onderweg één keer moeten overstappen. Allereerst is het mogelijk om vanuit Amsterdam CS, Schiphol of Rotterdam CS naar Parijs Gare du Nord te reizen per Thalys hogesnelheidstrein. Daar zal je moeten overstappen met een metro of taxi naar het zuidelijker gelegen treinstation Paris Gare de Lyon. Vanaf dit treinstation vertrek je per TGV naar Marseille. Ook de TGV is een comfortabele hogesnelheidstrein. Voordeel van deze reis is dat de verbinding meestal voordeliger is dan het alternatief. Nadeel is dat je in Parijs van het ene naar het andere treinstation moet overstappen per metro of taxi. Een metroticket kan je in bistro van de Thalys aanschaffen of uit een automaat op Parijs Gare du Nord halen.

Ook is het mogelijk om per Intercity of Thalys tot aan Brussel Midi (Zuid) te reizen. Daar kan je dan overstappen op de TGV die je rechtstreeks naar Marseille brengt. Voordeel is dat je niet hoeft te wisselen van treinstation zoals in Parijs wel het geval is. Dit scheelt je bijna een uur in de reistijd. Nadeel is dat deze verbinding ten opzichte van de route via Parijs meestal wel duurder is.

Reistijd per trein naar Marseille

Omdat je in Brussel niet hoeft over te stappen naar een ander treinstation is de verbinding via Brussel met de directe TGV naar Marseille sneller dan de verbinding via Parijs. De snelste reistijd per trein naar Marseille via Brussel is 7u40m vanaf Amsterdam CS gezien. Reis je wel via Parijs omdat dat iets voordeliger is, dan is de reistijd naar Marseille 9u15m vanaf Amsterdam CS gezien. Vertrek je vanaf Schiphol, dan is de reistijd 16 minuten korter. Vanaf Rotterdam CS gezien is de reistijd 43 minuten korter. Vanaf het zuiden van het land kan je eventueel ook in Antwerpen op de Thalys naar Parijs stappen.

Tegenwoordig is het ook mogelijk om per Eurostar tot aan Brussel te reizen en daar over te stappen op de TGV naar Marseille of je kan per Thalys naar Marne La Vallee reizen en daar op de TGV naar Marseille stappen, je hoeft dan niet in Parijs van station te wisselen. De overstaptijd in Brussel is ook een stuk ruimer dan wanneer je met de Thalys naar Brussel reist.

Reistijd trein naar Marseille (via Parijs)

Traject Vertrektijd Aankomsttijd Reistijd Overstap Vanafprijs Ticket
Amsterdam - Marseille 09:15 18:18 09:03 1 € 84 Online
Schiphol - Marseille 09:31 18:18 08:47 1 € 84 Online
Rotterdam - Marseille 09:58 18:18 08:20 1 € 84 Online

Reistijd trein naar Marseille (via Brussel)

Traject Vertrektijd Aankomsttijd Reistijd Overstap Vanafprijs Ticket
Amsterdam - Marseille 08:15 15:55 07:40 1 € 94 Online
Schiphol - Marseille 08:31 15:55 07:24 1 € 94 Online
Rotterdam - Marseille 08:58 15:55 06:57 1 € 94 Online

Prijs van een treinticket naar Marseille

Net als de meeste internationale treinen ligt ook de prijs van een treinticket naar Marseille niet vast. Prijzen lopen op naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. Zo is de voordeligste prijs voor een treinkaartje naar Marseille €76 in de tweede klasse en €108 in de eerste klasse. Deze prijzen lopen op tot €232 in de tweede klasse en €347 in de eerste klasse (route via Parijs). Retour moet je op korte termijn op het dubbele rekenen. De route via Brussel zit op korte termijn (binnen een week vaak al) snel volgeboekt omdat deze verbinding populair is.

Wil je dus goedkoop per trein naar Marseille reizen, dan is het zaak om op tijd je treinticket naar Marseille te boeken. De Thalys kan je 4 maanden voor vertrek al boeken, de TGV vaak ook maar soms wordt deze trein later of eerder opengesteld voor boekingen. Ben je toch aan de late kant, dan kan je nog altijd reizen met een Interrail Global pas. De 3-daagse Interrail pas koop je al vanaf €168. Je kunt er heen-en terug mee reizen maar moet nog wel reserveringen hebben op Thalys en/of TGV.