Vanaf de bron in Špindlerův Mlýn in het Reuzengebergte in Tsjechië tot aan de Noordzee bij Cuxhaven kan je te fiets de Elbe rivier volgen. Volg de rivier door prachtige dalen en bergen en langs pittoreske dorpen en historische steden. De prachtige Elbe fietsroute (of Elbe Radweg) is enorm populair. Je kunt de 1270 kilometer lange Elbe fietsroute in zijn geheel fietsen of een onderdeel ervan.

Duur van de Elbe fietsroute

Wil je de totale route van de Elbe volgen van bron tot de monding in de Noordzee, dan moet je rekenen op minimaal 14 dagen indien je rustige aan doet. Je fietst dan met een gemiddelde snelheid van 15 tot 20 km per uur zo’n 4 tot 5 uur per dag. Het is handig om met de stroming van de Elbe rivier mee te fietsen anders moet je op een aantal dagen extra rekenen. Hoewel de totale lengte van de Elbe rivier ongeveer 1100 kilometer is, moet je op een totale fietsafstand van bijna 1300 kilometer rekenen. Omdat je op sommige trajecten niet pal naast de rivier kunt fietsen en dus moet uitwijken naar fietspaden die niet direct aan de oever liggen, is de totale reis per fiets langer dan die van de rivier zelf.

Ben je een ervaren fietsen die het een uitdaging vindt om meer kilometers te maken, dan kan je de Elbe fietsroute natuurlijk ook in minder dagen volbrengen. De totale reis kan je dan verkorten met enkele dagen.

Spindlermühle

Elbe fietsroute

Moeilijkheid van de Elbe fietsroute

De Elbe fietsroute is een van de mooiste en tegelijkertijd ook een van de “eenvoudigste” fietsroutes. Het hoogteverschil op de route is minimaal, je hoeft geen hoge bergen te beklimmen. Ook zijn er vrijwel geen steile dalen en hellingen op de route aanwezig. Dit maakt dat de Elbe Radweg ideaal is voor fietsers die voor het eerst op fietsvakantie gaan maar ook voor ouderen en familie’s met kinderen.

De staat van de fietspaden in zowel Tsjechië als Duitsland is goed. De fietspaden worden ook goed onderhouden.

Vervoer naar het beginpunt en terug vanaf het eindpunt van de Elbe fietsroute

Ben je van plan om op eigen gelegenheid de Elbe radweg te gaan doen, dan moet je natuurlijk zelf zien dat je in Špindlerův Mlýn of een andere beginpunt van de route aankomt met je fiets. Ook moet je weer vervoer terug hebben van Cuxhaven of een ander eindpunt van je reis. Er zijn vervolgende opties mogelijk:

Georganiseerde fietsreis

Wil je niet zelf alles regelen maar wil je een georganiseerde fietsreis maken, dan kan dat ook. Er zijn diverse reisorganisaties die je vervoer naar Špindlerův Mlýn (Spindlermühle) en terug van Cuxhaven regelen, je hotelovernachtingen op de route regelen en eventueel de bagage van de ene naar de andere accommodatie vervoeren. Een goede Nederlandse organisatie die de Elbe fietstour aanbiedt is Aktiva tours.