Het is vrij eenvoudig om vanuit Nederland met de trein naar Brussel te reizen. Vanaf verschillende treinstations in Nederland rijden er dagelijks diverse rechtstreekse treinen naar Brussel. Daarbij kan je er voor kiezen om met de Intercity of met de snellere en comfortabelere Thalys naar Brussel te reizen. Al vanaf €14 kan je vanuit Nederland een treinticket naar Brussel boeken met vertrek van bepaalde treinstations. Bekijk aanbiedingen en actuele prijzen voor de trein naar Brussel.


Treinreis naar Brussel

Dagelijks rijden er vanuit Nederland 30 treinen naar Brussel en weer terug. Wil je met de trein naar Brussel reizen, dan kan je in grote lijnen kiezen uit twee soorten treinen. Zo kan je ervoor kiezen om met de Intercity Brussel te reizen of met de Thalys hogesnelheidstrein. Zowel het reizen per Intercity als het reizen met de Thalys heeft zo z’n voor-en nadelen. Woon je dichtbij de grens in plaatsen als Roosendaal of Bergen op Zoom, dan kan je ook per regionale trein naar Brussel reizen via Roosendaal. Je hoeft dan niet eerst terug te reizen naar een opstapstation voor de Intercity of Thalys.

Bekijk hieronder de meest gangbare route van de trein naar Brussel (Thalys en Intercity-Direct). Route van de trein naar Brussel

Intercity-Brussel

Intercity trein naar Brussel
Tickets v.a. € 12

Reis je vanuit het westen of midden van Nederland per trein naar Brussel en ben je op zoek naar de voordeligste optie, dan kan je er het beste voor kiezen om met de Intercity-Brussel te reizen. Dagelijks rijden er 16 rechtstreekse Intercity treinen vanuit Nederland naar Brussel toe. 12 daarvan vertrekken vanuit Amsterdam en 4 vertrekken vanuit Den Haag. De Intercity-Brussel die uit Amsterdam vertrekt stopt nog op Schiphol, Rotterdam CS en Breda voordat de trein de grens over gaat. De trein vanuit Den Haag HS stopt nog in Rotterdam CS en Breda. In België stopt de IC nog op treinstation Noorderkempen, Antwerpen Centraal, Antwerpen-Berchem, Mechelen, Brussel Airport Zaventem, Brussel-Noord en Brussel-Centraal voordat eindstation Brussel-Zuid/Midi wordt bereikt. De treinreis van Amsterdam naar Brussel duurt doorgaans 2 uur en 52 minuten. Vanaf €25 boek je al een treinticket naar Brussel met de IC-Brussel vanaf Amsterdam gezien. Vanaf Breda reis je zelfs vanaf €14 al naar Brussel. Zitplaatsen kan je niet reserveren op deze trein. Je kunt zelf een plek om te zitten uitzoeken.

De prijs van een treinticket naar Brussel begint bij €12 in de 2e klasse en bij €16 in de 1e klasse. Boek wel minimaal 7 dagen voor vertrek anders liggen de prijzen hoger.

Thalys naar Brussel

Indien je liever wat sneller naar Brussel reist kan je beter de Thalys hogesnelheidstrein nemen. Deze trein rijdt dagelijks 14 keer vanuit Nederland naar Brussel en weer terug. Je kunt in Amsterdam CS, Schiphol of Rotterdam CS opstoppen om vervolgens met hoge snelheid richting de Belgische hoofdstad te reizen. De Thalys naar Brussel is erg comfortabel en voorzien van alle gemakken. Bij je treinticket zit een zitplaatsreservering inbegrepen zodat je gegarandeerd bent van een zitplaats. In de trein is ook Wifi aanwezig en er zitten stopcontacten bij de stoelen. Via NSInternational kan je eenvoudig in één keer je treinkaartje naar Brussel met de Thalys en als aansluitend een binnenlandse trein boeken. Let erop dat de prijzen voor een treintickets voor de Thalys hoger zijn dan wanneer je met de IC-Brussel reist. Zeker op korter termijn!

Een treinticket voor de Thalys naar Brussel inclusief zitreservering boek je al vanaf €29 per enkele reis.

Thalys naar Brussel
Tickets v.a. € 29

Trein via Roosendaal of Luik

Regionale trein naar Brussel
Tickets v.a. € 10,50

Via Roosendaal naar Brussel
Woon je op korte afstand van de grens bij Roosendaal in plaatsen als Bergen op Zoom, Goes of Vlissingen, dan is het vaak sneller en goedkoper om eerst naar Roosendaal te reizen om daar vervolgens de trein naar Essen in België te nemen. Vanuit Essen kan je rechtstreeks met de trein naar Brussel doorreizen.

Via Luik naar Brussel
Kom je uit het oosten van het land of uit de regio Oost-Brabant of Limburg, dan kan je het beste de trein via Maastricht en Luik naar Brussel nemen. Met een binnenlandse trein kan je dan eerst naar Maastricht reizen, daarvandaan met de regionale trein naar Luik doorreizen en vervolgens op de intercity naar Brussel stappen. De prijs is vrijwel gelijk aan de prijs van de IC-Brussel. De prijs van een treinticket naar Brussel begint bij €10,50 in de 2e klasse. Boek wel minimaal 7 dagen voor vertrek anders liggen de prijzen hoger.

Het reserveren van zitplaatsen op de intercitytreinen binnen de Benelux is niet mogelijk/nodig. Je kunt zelf een plek in de trein uitkiezen. Ook regionale treinen kunnen niet worden gereserveerd. Een reservering voor een zitplaats op de Thalys zit bij je treinticket inbegrepen.

Reistijd naar Brussel

Vanaf Amsterdam Centraal gezien is de snelste reistijd van de trein naar Brussel 01:53 uur. De reisduur van de treinreis naar Brussel kan per dag maar ook per treinverbinding iets verschillen. Natuurlijk is je vertrekstation in Nederland bepalend voor de totale duur van de treinreis naar Brussel. De reistijd van de trein van Brussel naar Nederland is ongeveer even lang.

Bereken hier de totale reistijd naar Brussel vanaf jouw vertrekstation in Nederland.

Dienstregeling naar Brussel

Hieronder de dienstregeling van de trein naar Brussel. In het overzicht vind je de beste/populairste/snelste treinverbindingen naar Brussel. In sommige gevallen kunnen tijden (wat) afwijken bijvoorbeeld wanneer er werkzaamheden aan het spoor naar Brussel gepland zijn. Actuele reistijden voor de trein naar Brussel en voor de trein van Brussel naar Nederland vind je hier.

Traject Trein Vertrek Aank. Reistijd Overstap Vanafprijs Ticket
Amsterdam - Brussel Thalys 07:15 09:08 01:53 0 € 29 Online
↓ Schiphol Thalys 07:31 09:08 01:37 0 € 29 Online
↓ Rotterdam Thalys 07:54 09:08 01:14 0 € 29 Online
Amsterdam - Brussel Intercity-Brussel 08:25 11:17 02:52 0 € 25 Online
↓ Rotterdam Intercity-Brussel 09:06 11:17 02:11 0 € 25 Online
↓ Breda Intercity-Brussel 09:34 11:17 01:43 0 € 25 Online
Amsterdam - Brussel Intercity-Brussel 09:25 12:17 02:52 0 € 25 Online
↓ Rotterdam Intercity-Brussel 10:06 12:17 02:11 0 € 25 Online
↓ Breda Intercity-Brussel 10:34 12:17 01:43 0 € 25 Online


Traject Trein Vertrek Aank. Reistijd Overstap Vanafprijs Ticket
Brussel - Breda Intercity-Brussel 13:45 15:29 01:44 0 € 25 Online
↓ Rotterdam Intercity-Brussel 13:45 15:57 02:12 0 € 25 Online
↓ Amsterdam Intercity-Brussel 13:45 16:38 02:53 0 € 25 Online
Brussel - Rotterdam Thalys 13:52 15:05 01:13 0 € 29 Online
↓ Schiphol Thalys 13:52 15:28 01:36 0 € 29 Online
↓ Amsterdam Thalys 13:52 15:44 01:52 0 € 29 Online
Brussel - Breda Intercity-Brussel 15:44 17:29 01:45 0 € 25 Online
↓ Rotterdam Intercity-Brussel 15:44 17:57 02:13 0 € 25 Online
↓ Amsterdam Intercity-Brussel 15:44 18:38 02:54 0 € 25 Online
Benieuwd naar de reistijd van de trein van Arnhem, Utrecht, Den Haag, Tilburg, Eindhoven, Roosendaal, Venlo, Maastricht, Leiden, Haarlem, Gouda, Vlissingen, Alkmaar, Hilversum, Nijmegen, Den Bosch, Leeuwarden, Zwolle, Groningen, Assen, Almere, Hengelo, Enschede, Apeldoorn of Deventer naar Brussel? Bekijk hier de reistijd.

Prijs van een treinticket naar Brussel

Net als bij de meeste andere internationale treinen ligt de prijs voor een treinticket naar Brussel niet vast. De prijs is variabel. Zowel de afstand als de boekingstermijn zijn van invloed op de prijs van je treinticket naar Brussel. In de regel geldt: hoe groter de afstand tussen je opstapstation in Nederland en Brussel, hoe hoger de prijs voor je treinticket is. Woon je in Breda (dus vlakbij de Belgische grens), dan zal je minder voor je treinticket betalen dan wanneer je in Groningen woont.

Ook het moment van boeken, de zogenaamde boekginstermijn, is van invloed op de prijs van je treinticket naar Brussel. Zo kan je namelijk tot 7 dagen voor vertrek aanbiedingstarieven naar Brussel boeken als je met de Intercity-Brussel reist. Boek je binnen 7 dagen voor vertrek, dan betaal je vrijwel altijd meer voor je ticket. Tickets voor de reguliere trein naar Brussel (Intercities en regionale treinen) kan je al 180 dagen voor vertrek boeken.
Bekijk hier aanbiedingen en actuele prijzen voor de trein naar Brussel.

De Thalys is 120 dagen voor vertrek te boeken. Daar lopen de prijzen nog sneller op. Ze beginnen bij €29 maar lopen op tot zo'n €70 per enkele reis (excl. aansluitende trein). Wil je een retour treinticket naar Brussel boeken, dan bestaat er geen speciaal kortingstarief. Een treinretour naar Brussel bestaat simpelweg uit een treinticket voor de heenreis en een treinticket terug voor de trein van Brussel naar Nederland. Voor een retourtje ben je dus minimaal 2 keer de prijs van een enkele reis kwijt.

In onderstaande prijstabel vind je de prijs van de trein naar Brussel per vertrekstation in Nederland met de IC-Brussel.

* De prijs van de trein van Roosendaal en Maastricht naar Brussel is obv de reguliere IC/Regionale trein.

Korting op de trein naar Brussel

Uiteraard willen de meeste reizigers voordelig met de trein naar Brussel reizen. Gelukig zijn er meerdere manieren waarop je korting op de trein naar Brussel kunt krijgen. Boekingstermijn, leeftijd van de reiziger en eventuele kortingskaarten spelen daarbij de belangrijkste rol. Vaak is het wel zo dat de mate van korting de flexibiliteit van je treinticket bepaalt. Hoe goedkoper je treinticket, hoe strenger de annulerings- en wijzigingsvoorwaarden vaak zijn.
Vroegboekkorting
Door vroeg te boeken kan je veruit de meeste korting op de trein naar Brussel krijgen. Reis je met de Intercity-Brussel, dan is het zorg om minimaal 7 dagen voor vertrek je treinticket te boeken. Het Early Bird week & Early Bird weekemd kortingstarief is dan nog te boeken en scheelt je vaak behoorlijk geld. Zo scheelt dat je bijvoorbeeld €16 per enkele reis vanaf Amsterdam gezien.
Indien je per Thalys naar Brussel reist is het helemaal zorg om vroeg te boeken. Het beste kan je 1 a 2 weken boeken nadat de trein voor boekingen is opengesteld. Op korte termijn is je ticket soms tot bijna drie keer duurder.
Wil je een goedkoop treinticket naar Brussel boeken? Zorg dan dat je op tijd boekt.

Voordeelurenkaart en railplus
Korting op de trein naar Brussel met een kortingskaart zoals een voordeelurenkaart of railplus kaart is alleen op een Full-flex tarief van toepassing. Je krijgt geen korting met je voordeelurenkaart op een Sparpreis of Supersparpreis tarief. Ook niet met je railpluskaart. Korting op korting (zoals op het Early Bird kortingstarief) wordt helaas niet gegeven. Vaak is het alleen interessant om met voordeelurenkorting en/of railpluskorting te reizen indien je binnen 1 week boekt. Meestal heeft het gebruik van je kortingskaart dus geen positief effect op de prijs.
Leeftijdskorting
Voor reizigers uit diverse leeftijdsgroepen bestaat er korting op de trein naar Brussel. Op zowel de Intercity-Brussel als de Thalys naar Brussel bestaan er interessante kortingen voor reizigers van bepaalde leeftijden.

Kinderkorting
Boek je online een treinticket voor de trein naar Brussel en reis je met een (eigen) kind of kleinkind in de leeftijd van 4 t/m 11 jaar, dan reist het kind met flinke korting of zelfs gratis mee. Kinderen die op de Intercity of regionale treinen meereizen met een begeleider (volwassene), die reizen geheel gratis mee. Wel hebben ze een ticket nodig met hun naam erop (kosteloos ticket bij boeken). Kinderen van 0 t/m 3 jaar reizen ook gratis mee (op schoot) maar hoeven niet op het ticket vermeld te staan. Per volwassene mag je maximaal 4 kinderen gratis meenemen.

Op de Thalys reizen kinderen van 4 t/m 11 jaar voor gereduceerde prijs mee. Kindertickets voor de Thalys boek je vanaf €15 per enkele reis. Ook hier gaan kinderen t/m 3 jaar gratis mee op schoot.

Seniorenkorting
Speciale korting voor senioren op de intercity en regionale trein naar Brussel is er helaas niet. Wel zijn er in België erg voordelige treintickets voor senioren uit de automaat te halen (seniorenbiljet van de NMBS, de Belgische spoorwegen). Op het eerste treinstation in België (Essen) kan je voor €6,80 een dagkaart voor senioren aanschaffen.

De Thalys kent wél speciale tarieven voor senioren. De prijs van het senior tarief op de Thalys naar Brussel is €51 (beperkt beschikbaar). Dit tarief is echter altijd nog duurder dan het voordeligste vroegboek tarief van €29. Wel is het dus goedkoper om als senior op korte termijn te reizen per Thalys. Het tarief voor volwassenen op korte termijn kan immers tot zo'n €70 oplopen.

Jongerenkorting
Speciale korting voor jongeren op de intercity en regionale trein naar Brussel is er helaas ook niet. Natuurlijk kan je wel korting krijgen met je studenten-OV (afhankelijk van de voorwaarden natuurlijk).

Op de Thalys zijn wel speciale kortingstarieven voor jongeren van 12 t/m 25 jaar. Dit jongeren tarief is €51 vanaf Amsterdam CS gezien. Dit tarief is echter altijd nog duurder dan het voordeligste vroegboek tarief van €29. Wil je voordelig met de trein naar Brussel reizen, boek dus altijd op tijd!

Fiets mee in de trein naar Brussel

Het is goed mogelijk om de fiets mee in de trein naar Brussel te nemen. Wel zijn daar bepaalde regels voor een voorwaarden aan verbonden. Zo verschilt het enorm op welke trein naar Brussel je de fiets wilt meenemen. Reizen met je fiets in de Intercity naar Brussel is een stuk gemakkelijker en goedkoper dan wanneer je met de Thalys reist.
Fiets in de trein naar Brussel
Fiets meenemen in de trein naar Brussel

Fiets mee in de Intercity naar Brussel

Veruit de makkelijkste manier om met je fiets op de trein naar Brussel te reizen is per Intercity. In de Intercity zijn speciale fietsrijtuigen, te herkennen aan het fietslogo aan de buitenkant van de trein, waar je je fiets kunt stallen tijdens de reis. Een reservering voor je fiets op de Intercity naar Brussel maken is helaas niet mogelijk. Je kunt simpelweg gewoon je fiets plaatsen op één van de beschikbare fietsplaatsen in de trein. Wel is een fietsticket, in feite een vervoersbewijs voor de fiets, verplicht. Dit ticket kost €12 per fiets per enkele reis. Een fietsticket online kopen is helaas momenteel nog niet mogelijk.

Wees ervan bewust dat er slechts 4 fietsplaatsen op de Intercity-Brussel zijn. Indien deze plekken al vergeven zijn zal je op de volgende trein moeten wachten. Je fietsticket is de gehele dag geldig dus ook op de volgende trein naar Brussel.

In de zomer met uitzondering van de zomermaanden juli en augustus is het wel mogelijk en verplicht om een fietsplaatsreservering te maken op de IC-Brussel. Dit kan bij de balie op het station (of telefonisch via NSInternational: 030-2300023) voor € 4 enkele reis. Je hebt naast je fietsplaatsreservering nog wel je fietsticket van €12 nodig.

Natuurlijk kan je wel alvast online je treinticket naar Brussel boeken. Boek je een ticket kort voor vertrek aan de balie, dan zijn er geen vroegboekkortingen meer beschikbaar en betaal je dus meer!

Reis je met een vouwfiets op de Intercity-Brussel, dan kan dat kosteloos indien je de fiets opvouwt en opbergt in de bagagevakken of onder/achter je stoel. Een fietsticket is niet nodig. Voor het reizen met een tandem of fietskar (bobkar) heb je een extra fietsticket nodig.

Fiets mee in de Thalys naar Brussel

Het meenemen van fietsen aan boord van Thalys is uitsluitend toegestaan als de fietsen verpakt zijn in een fietshoes (135x85x30 cm). Daarbij is het noodzakelijk om het voor-of achterwiel te demonteren. Ook ben je verplicht om 30 minuten voor vertrek van de trein aanwezig zijn op het perron om voldoende tijd te hebben de fiets te demonteren.

Een ingeklapte vouwfiets op de Thalys mag gratis mee omdat deze wordt beschouwd als handbagage (indien de fiets de afmetingen van een koffer niet overschrijdt, namelijk 75x53x30 cm). Tandems en fietskarren mogen niet mee op de Thalys.

Fiets mee op regionale trein naar Brussel

Voor het reizen met de fiets op een regionale trein richting Brussel heb je alleen een internationaal fietsticket van €12 nodig. Een reservering voor je fiets is niet nodig en mogelijk.

Treinstation van Brussel

Wil je met de trein naar de Brussel reizen, dan kan je het beste op treinstation Brussel-Midi (zelfde als Brussel-Zuis) uitstappen. Dit is het belangrijkste treinstation in Brussel. Het treinstation ligt op loopafstand van het centrum van Brussel en van diverse leuke, betaalbare hotels. Vanaf het station heb je goede aansluitingen op treinen naar plaatsen in de omgeving maar ook bussen en trams. Ook kan je op het treinstation van Brussel-Zuid eenvoudig een taxi regelen.

Natuurlijk kan je ook op Brussel-Noord of Brussel-Centraal uitstappen als je daar in de buurt moet zijn.

Veelgestelde vragen over de trein naar Brussel


Al vanaf € 25 kan je een treinticket naar Brussel boeken. Treinkaartjes naar Brussel kan je vaak ruim voor vertrek al boeken. Hoe korter voor vertrekdatum je boekt, hoe hoger de prijs oploopt. Boek je op korte termijn, dan betaal je soms wel het 2 tot 4-voudige voor je ticket.

Bekijk actuele prijzen en aanbiedingen naar Brussel.
Ja, het is mogelijk om zonder over te stappen vanuit Nederland per trein naar Brussel te reizen.

Alle treinverbindingen en vertrektijden naar Brussel kan je hier vinden.
Vanuit Amsterdam gezien bedraagt de totale reistijd van de trein naar Brussel ongeveer 02u52m.

Bereken hier de reistijd naar Brussel vanaf jouw vertrekstation!
Voor een overnachting in Brussel raden wij Miroir27 aan, een leuke en goed betaalbare accommodatie!
Bekijk een overzicht van accommodaties in Brussel en aanbiedingen.
2023-05-31T21:29:28+02:00

Deel of like deze pagina!