Ötztal zelf is niet zozeer een belangrijke wintersportbestemming. Dit dorp in het westen van Oostenrijk wordt hoofdzakelijk gebruikt als eindstation van de trein waarvandaan veel reizigers per postbus of taxi verder de bergen in gaan. De meeste wintersporters die per trein naar Ötztal gaan reizen door naar wintersportplaatsen als Serfaus, Sölden, Obergurgl of Kühtai. In de winter rijden er diverse treinen naar Ötztal. Vanaf €39,90 kan je al een treinticket naar Ötztal boeken in de tweede klasse. Bekijk actuele prijzen en aanbiedingen naar Ötztal.

Trein naar Ötztal

Er zijn verschillende manieren waarop je per trein naar Ötztal kunt reizen. Zo kan je zowel overdag als per nachttrein naar Ötztal reizen. Doorgaans is reizen met de dagtrein goedkoper dan reizen per nachttrein, zeker als je met jongeren kinderen reist. Voor de nachttrein heb je namelijk nog een reservering voor een zitplaats. ligplaats of bedplaats nodig bovenop je treinticket zelf.

Route trein naar Ötztal
Per dagtrein naar Ötztal reizen

Een reguliere rechtstreekse trein naar Ötztal overdag bestaat helaas niet. Je zal altijd minimaal 2 keer moeten overstappen
In het winterseizoen rijden er dagelijks meerdere ICE treinen vanuit Amsterdam CS, Utrecht CS en Arnhem CS richting Ötztal. Deze treinen rijden naar Duitsland waar je vaak in Düsseldorf, Keulen, Frankfurt of Mannheim moet overstappen op een andere ICE voor je in München aankomt.
In München stap je over op een Intercity naar Innsbruck of Kufstein. Vanaf daar rijdt er een rechtstreekse trein naar Ötztal. De prijs van een treinticket naar Ötztal begint bij €39,90 in de 2e klasse en bij €59,90 in de 1e klasse. Een zitplaats boek je optioneel bij voor €4 in de 2e klasse. In de 1e klasse zit er een gratis zitplaats bij je treinkaartje inbegrepen.

In de Krokusvakantie kan je zonder overstappen naar Ötztal reizen. Op zaterdag rijdt er een speciale trein naar Ötztal, de Krokus Express, vanuit diverse steden in Nederland rechtstreeks naar Ötztal. De reis duurt vrij lang maar je hoeft niet over te stappen. Een retour boek je al voor €149 per persoon.

Per nachttrein naar Ötztal reizen

Een reguliere rechtstreekse nachttrein naar Ötztal vanuit Nederland bestaat helaas ook niet. Reis je liever ’s nachts dan overdag, dan kan je de NightJet van de ÖBB, de Oostenrijkse spoorwegen nemen. Elke avond vertrekt deze NJ nachttrein van Düsseldorf naar Oostenrijk. De eindbestemming is Innsbruck. Reis je naar Ötztal, dan kan je in Innsbruck overstappen op de Intercity trein naar Ötztal. Vanuit Nederland kan je per ICE naar Düsseldorf reizen of met de regionale trein via Venlo. In de nachttrein kan je een zitplaats, ligplaats in een couchette of een bedplaats reserveren. Een treinticket van Nederland naar Ötztal inclusief de nachttrein boek je vanaf €87 per enkele reis. Bekijk alle prijzen hier.

Speciaal in de wintermaanden rijdt er een rechtstreekse nachttrein naar Ötztal vanuit Den Haag, Leiden, Haarlem, Amsterdam, Utrecht en Arnhem. Deze Alpen Express vertrekt elke vrijdagavond en komt de volgende ochtend aan in Ötztal. Op zaterdagavond rijdt de trein weer terug om vervolgens op zondagochtend weer in Nederland aan te komen. Treintickets voor deze trein boek je via Treinreiswinkel. Een transfer van Ötztal naar een wintersportplaats in de buurt is bij te boeken.

Reistijd naar Ötztal per trein

De reistijd naar Ötztal per trein overdag is aanzienlijk korter dan de reistijd van de nachttrein. Natuurlijk is je vertrekstation in Nederland bepalend voor de totale reistijd naar Ötztal. Ga je van een vertrek uit vanaf Amsterdam CS, dan moet je rekenen op een reistijd van 11u32m. Vertrek je vanaf één van de andere twee ICE-stations in Nederland, Utrecht CS of Arnhem CS, dan kan je respectievelijk 30 en 60 minuten van de totale reistijd afhalen. Reis je per nachttrein, reken dan op een reistijd van bijna 18 uur. Bekijk hieronder een overzicht van de reistijd naar Ötztal per trein vanaf enkele treinstations in Nederland.

Reistijd naar Ötztal per ICE trein en Nachttrein

Het online boeken van de nachttrein naar Ötztal is via NSInternational niet mogelijk. Via Trainline is dit wel mogelijk maar lastig. Je kunt daarom het beste de 3 trajecten los boeken. Eerst de ICE naar Düsseldorf (zorg voor voldoende overstaptijd), dan de NightJet nachttrein van Düsseldorf naar Wörgl en dan de trein naar Ötztal.
De getoonde vanafprijs voor de NightJet nachttrein is inclusief een zitplaatsreservering (verplicht). Upgraden naar een ligplaats in couchette 6, couchette 4 of bedplaats in een slaaprijtuig is mogelijk.

Traject Trein Vertrek Aankomst Reistijd Overst. Vanafprijs Ticket
Amsterdam - Ötztal ICE + EC + RE 08:08 18:10 10:02 3 € 39,90 Online
ICE + NJ + RJX 18:38 10:10 15:32 2 € 68,80 Online
Utrecht - Ötztal ICE + EC + RE 08:37 18:10 09:33 3 € 39,90 Online
ICE + NJ + RJX 19:03 10:10 15:07 2 € 68,80 Online
Arnhem - Ötztal ICE + EC + RE 09:07 18:10 09:03 3 € 39,90 Online
ICE + NJ + RJX 19:35 10:10 14:35 2 € 68,80 Online

Prijs van een treinticket naar Ötztal

Zoals de meeste internationale treinen heeft ook de trein naar Ötztal geen vaste tarieven. Prijzen voor een treinkaartje naar Ötztal lopen op naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. Treinen richting Oostenrijk zijn al 180 dagen voor vertrek te boeken. Ben je er snel bij, dan heb je een grote kans op het voordeligste treinticket naar Ötztal van €39,90 in de 2e klasse en €59,90 in de 1e klasse. Wacht je tot kort voor vertrek, dan kan je ticket wel 3 tot vier keer zoveel kosten. Op korte termijn is een Interrail Global pas vaak voordeliger. Vanaf €168 kan je hiermee heen en terug reizen.

Ook de de prijs per treinverbinding flink verschillen. De populaire treinen zijn vaak voller en duurder omdat de goedkoper treinkaartjes al verkocht zijn. Reis je bijvoorbeeld vanaf Arnhem met de Albellio trein naar Düsseldorf, dan maak je de grootste kans op een goedkoop ticket.

Een zitplaatsreservering op de trein naar Ötztal is niet verplicht maar wel aan te raden, zeker in drukke periodes. Je boek al voor €4 een reservering. In de 1e klasse is je zitplaatsreservering gratis bij je ticket inbegrepen.

Korting op de trein naar Ötztal

Natuurlijk wil iedereen voordelig met de trein naar Ötztal reizen. Nu zijn er diverse manieren waarop je korting op de trein naar Ötztal kunt krijgen. Daarbij spelen boekingstermijn, leeftijd van de reiziger en eventuele kortingskaarten de belangrijkste rol. Vaak is het wel zo dat de mate van korting de flexibiliteit van je treinticket bepalen. Hoe goedkoper je treinticket, hoe strenger de voorwaarden vaak zijn. Op chartertreinen als de Krokus Express en de Alpen Express is geen korting van toepassing.

Vroegboekkorting

De meeste korting op de trein naar Ötztal krijg je door vroeg te boeken. Zowel de treinverbinding overdag als de verbinding met de nachttrein kan je 6 maanden voor vertrek al boeken. Ben je er snel bij, dan maak je de grootste kans op het goedkoopste treinticket naar Ötztal. De prijs voor het voordeligste treinticket naar Ötztal is vaak 2 tot 3 keer voordeliger dan de prijs die je op korte termijn voor je treinkaartje betaalt. De vroegboektarieven zijn de Sparpreis en de vaak nog voordeligere Supersparpreis.

Als je laat bent met boeken, dan is je ticket vaak erg duur. Meestal ben je dan stukken goedkoper uit met een Interrail Global pas. Met de pas kan je 3 dagen reizen binnen 1 maand. Je kunt dus heen- en terugreizen naar Ötztal met de pas. De Interrail Global pas koop je al vanaf €168.

Voordeelurenkaart en railplus

Korting op de trein naar Ötztal met een kortingskaart zoals een voordeelurenkaart of railplus kaart is alleen op een Full-flex tarief van toepassing. Je krijgt geen korting met je voordeelurenkaart op een Sparpreis of Supersparpreis tarief. Ook niet met je railpluskaart. Korting op korting wordt helaas niet gegeven. Het Full-flex tarief met voordeelurenkorting en/of railpluskorting is vaak stukken duurder dan een Supersparpreis of Sparpreis. Meestal heeft het gebruik van je kortingskaart dus geen positief effect op de prijs.

Leeftijdskorting

Voor reizigers uit diverse leeftijdsgroepen bestaat er korting op de trein naar Ötztal. Op zowel de ICE hogesnelheidstrein als de nachttrein zijn er interessante kortingen voor reizigers van bepaalde leeftijd.

Kinderkorting
Boek je online een treinticket voor de ICE naar Ötztal en reis je met een kind in de leeftijd van 4 t/m 11 jaar, dan reist het kind geheel gratis mee. Het kind moet wel op het ticket vermeld worden. Kinderen van 0 t/m 3 jaar reizen ook gratis mee (op schoot) maar hoeven niet op het ticket vermeld te staan. Per volwassene mag je maximaal 4 kinderen gratis meenemen.

Indien je met de nachttrein reist hebben meereizende kinderen t/m 14 jaar ook recht op een gratis vervoersbewijs. Omdat een reservering voor een zitplaats, ligplaats in couchette of bedplaats in een slaaprijtuig verplicht is voor iedere reiziger, moet een kind wel betalen voor een reservering.

Seniorenkorting
Een speciale senioren korting op de ICE trein naar Ötztal is er helaas niet. Wel krijgt een senior korting op een Interrail pas. Op de NJ nachttrein zijn wel speciale tarieven voor senioren. Deze tarieven zijn echter vaak hoger dan de voordeligste Sparschiene vroegboektarieven.

Jongerenkorting
Speciale jongeren korting op de ICE trein naar Ötztal is er helaas ook niet. Wel krijgt een jongere korting op een Interrail pas. Op de NJ nachttrein naar Ötztal zijn wel speciale tarieven voor jongeren. Deze tarieven zijn echter vaak hoger dan de voordeligste Sparschiene vroegboektarieven.

Treinstation van Ötztal

Het treinstation van Ötztal in de regio Imst vind je net ten zuiden van de rivier de Inn en midden in het centrum van Ötztal. De plaats Ötztal ligt op het eindpunt van het dal op de plek waar de rivier de Ötz, ook wel de Ötztaler Ache genoemd, in de rivier de Inn uitkomt.

Vanaf het station loop je binnen enkele minuten naar het kleine centrum van Ötztal waar je ook tal van leuke en betaalbare hotels vindt. Het stationsgebouw van Ötztal is redelijk groot en heeft diverse voorzieningen en faciliteiten zoals toiletten, ticketautomaten en een restaurant.

Vanaf het station rijden regelmatig diverse postbussen (lijnbussen) naar de diverse wintersportplaatsen in de omgeving van Ötztal. Per postbus of taxi reis je vrij eenvoudig van Ötztal naar bestemmingen als Arzl im Pitztal, Haiming, Hochgurgl, Hochsölden, Imst, Imsterberg, , Längenfeld, Mieming, Mils bij Imst, Mötz, Nassereith, Obergurgl, Obsteig, Oetz, Ried, Rietz, Roppen, St. Leonhard im Pitztal, Sautens, Silz, Sölden, Stams, Tarrenz, Umhausen, Vent en Wenns.

[google_map_easy id="12"]

Adres van treinstation Ötztal

Ötztal Bahnhof, 6430 Ötztal, Oostenrijk