Een erg populaire bestemming in Duitsland is de prachtige stad Leipzig. Het is een van de klassieke steden van het land. Vanuit Nederland kan je al per trein met één overstap naar Leipzig reizen. Een treinticket naar Leipzig boek je val vanaf €39,90 per enkele reis.

Treinreis naar Leipzig

Vanuit Nederland zijn er eigenlijk maar twee goede manieren om per trein naar Leipzig te reizen. De meest gebruikte verbinding is met de IC-Berlijn. De IC vanuit Amsterdam CS kan je tot Hannover nemen waar vandaan je vervolgens op een aansluitende IC trein doorreist naar Leipzig. Om de twee uur zijn er IC-verbindingen naar Leipzig mogelijk.

De tweede optie is een ICE-verbinding. Dagelijks kan je kiezen uit meerdere ICE-verbindingen die je naar Leipzig brengen, ofwel meerdere vertrektijden. Deze verbinding is niet sneller dan de route per IC omdat de overstaptijd onderweg vrij lang is.

Op beide routes rijden de treinen met snelheden tot 200 kilometer per uur en zijn voorzien van comfortabele rijtuigen met een bistro waar je wat kunt eten en/of drinken.

Route trein naar Leipzig

Reistijd van de trein naar Leipzig

De reistijd per trein van Amsterdam naar Leipzig is 7u19m indien je per Intercity via Hannover reist. Vertrek je vanaf Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo of Hengelo, dan is de reistijd natuurlijk en stuk korter. Bekijk reistijd naar Leipzig vanaf jouw vertrekstation.

Reis je liever met de ICE via Frankfurt, dan moet je op een reistijd van ongeveer 8 uur rekenen. De overstap in Frankfurt (of soms Duisburg) duurt namelijk bijna één uur.

Reistijd naar Leipzig per Intercity

Traject Vertrektijd Aankomsttijd Reistijd Overstap Vanafprijs Ticket
Amsterdam - Leipzig 09:00 16:19 07:19 1 € 39,90 Online
Hilversum - Leipzig 09:22 16:19 06:57 1 € 39,90 Online
Amersfoort - Leipzig 09:36 16:19 06:43 1 € 39,90 Online
Apeldoorn - Leipzig 10:02 16:19 06:17 1 € 39,90 Online
Deventer - Leipzig 10:19 16:19 06:00 1 € 39,90 Online
Almelo - Leipzig 10:45 16:19 05:34 1 € 39,90 Online
Hengelo - Leipzig 10:58 16:19 05:21 1 € 39,90 Online
Om de twee uur is er een vertrek naar Leipzig mogelijk.

Prijs van een treinticket naar Leipzig

Net als de meeste prijzen voor internationale treinreizen ligt ook de prijs van een treinticket naar Leipzig niet vast. Hoewel de prijs van een treinticket naar Leipzig begint bij €39,90 is deze variabel. Prijzen lopen op naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. Je kunt je ticket al 6 maanden voor vertrek boeken. Ben je er snel bij, dan is de kans groot dat je het voordeligste treinticket kunt boeken. Wacht je met boeken tot kort voor vertrek, dan moet je rekenen op prijzen van 2 a 3 keer zo hoog. Boek je enkele maanden voor vertrek, dan zal je ongeveer €50 to €70 voor je ticket betalen. In de eerste klasse beginnen de prijzen bij €59.

Geldig vanaf elk station in Nederland
Boek je een Supersparpreis of Sparpreis vroegboek tarief naar Leipzig, dan is dit ticket hetzelfde tarief vanaf elk station in Nederland. Woon je bijvoorbeeld in Zwolle en stap je in Arnhem op de ICE, boek dan ook je treinkaartje vanaf Zwolle naar Leipzig. Het tarief van Zwolle naar Leipzig is gelijk aan het tarief van Arnhem naar Leipzig. Zo voorkom je onnodige kosten en hoef je niet nog een los treinticket van Zwolle naar Arnhem te betalen. Full-fex tarieven zijn wel afhankelijk van het treinstation waar je opstapt. Bekijk prijzen vanaf jouw opstapstation.

Tips
Wil je een treinticket naar Leipzig boeken, doe dat dan op tijd zodat je veel geld kunt besparen. Korting bij vroeg boeken kan oplopen tot 76% t.o.v. het Full-flex tarief. Ideaal is 4 tot 6 maanden voor vertrek.

De treinverbinding naar Leipzig met de Intercity via Hannover is vaak een stuk voordeliger dan wanneer je per ICE naar Leipzig reist. Ook is de reistijd van de IC-verbinding vanaf de meeste treinstations korter.

Korting op je treinticket naar Leipzig

Geld besparen op je treinticket naar Leipzig is zeker mogelijk. Je kunt namelijk behoorlijk besparen op de aanschaf van een treinkaartje naar Leipzig als je op tijd je ticket boekt. Vroeg boeken levert je de meeste korting op. Deze korting is 2 tot 3 keer voordeliger dan de prijs die je op korte termijn voor je treinkaartje naar Leipzig betaalt.

Korting met voordeeluren of railplus
Korting met een voordeelurenkaart of railpluskaart op een treinticket naar Leipzig is alleen van toepassing als je een Full-flex tarief boekt. Er wordt geen korting op korting gegeven. Als je bijvoorbeeld al een kortingstarief naar Leipzig boekt zoals een Supersparpreis of Sparpreis, dan krijg je met je kortingskaart geen extra korting meer op je treinticket naar Leipzig.

Kies je toch voor het Full-flex tarief met je voordeelurenkorting of railpluskorting, dan ben je vaak stukken duurder uit dan wanneer je een Supersparpreis of Sparpreis kortingstarief boekt (behalve op korte termijn). Meestal heeft je kortingskaart dus geen positief effect op de prijs.

Kinderkorting

Als je met kinderen met de trein naar Leipzig reist, dan is er een flinke kinderkorting van toepassing. Kinderen t/m 14 jaar die met (groot)ouder reizen kunnen geheel gratis meereizen. Per (groot)ouder mogen er maximaal 5 kinderen meereizen. Ze moeten wel op je treinticket staan aangegeven. Kinderen tot 4 jaar mogen gratis meer zonder op het ticket te zijn aangegeven.

Seniorenkorting
Een speciale senioren korting op de trein naar Leipzig is er helaas niet. Ook voor senioren valt de grootste korting te behalen door vroeg te boeken.

Jongerenkorting
Jongerenkorting op de trein naar Leipzig is er helaas niet.

Treinstation van Leipzig

Het treinstation van Leipzig, Leipzig Hbf (of Leipzig Hauptbahnhof) ligt aan de noordwestkant van het stadscentrum. Vanaf Leipzig Haubtbahnhof kan je eenvoudig een S-bahn (tram) naar het centrum van de stad nemen of naar een andere locatie. Vanaf het treinstation loop je in 10 minuten naar het centrum van Leipzig dat op 500 meter afstand ligt.

Het treinstation van Leipzig is een kopstation dat met 23 sporen behoorlijk groot is. De sporen zijn te bereiken per trap, roltrap of lift, handig als je slecht ter been bent of met een fiets reist. Ook zijn er kluisjes, pinautomaten, Wifi hotsports, restaurants en toiletten (incl. invalidentoiletten) te vinden.

Aan de zuidkant van het station vind je bussen en taxi’s en ook het stadscentrum van Leipzig. Aan de noordwest kant vind je trams (S-Bahn).

Plattegrond van treinstation Leipzig

Adres van treinstation Leipzig Hbf: Willy-Brandt-Platz 5, 04109 Leipzig, Duitsland

Informatie over Leipzig

Leipzig is één van de oudste steden van Duitsland. De middelgrote stad ligt tussen de grote steden Antwerpen en Brussel in. Echter vormde Mechelen een korte periode in de 16e eeuw het bestuurlijke centrum van het koninkrijk der Nederlanden. Margaretha van Oostenrijk bestuurde vanuit de stad het koninkrijk. Dat is ook de reden waarom er nog veel historische gebouwen in het centrum zijn te vinden. Vier gebouwen staan zelfs op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Mechelen heeft een middeleeuws stadscentrum met daar middenin een prachtige grote markt. In en rondom het centrum vind je een verscheidenheid aan historische huizen en panden. Zo vind je er renaissancehuizen uit de zestiende eeuw maar ook huizen in rococostijl uit de achttiende eeuw. Er zijn 6 kerken in de stad te vinden.

De stad Leipzig is een echte studentenstad en heeft door zijn rijke geschiedenis veel te bieden aan toeristen. De bezienswaardigheden in Mechelen liggen op korte afstand van elkaar wat het erg gemakkelijk maakt om te ze bezoeken. Het openbaar vervoer in Mechelen is goed geregeld. Er rijden diverse lijnbussen maar een ritje met de paardentram of een boottocht (boot naar Planckendael of de boot langs de Binnendijle) behoort ook tot de mogelijkheden. In de stad vind je ook meerdere interessante musea en een oude brouwerij met een museum erin (Brouwerij het Anker).

Bezienswaardigheden in Leipzig

Er zijn flink wat bezienswaardigheden in Heidelberg te vinden, je kan je zeker een paar dagen goed vermaken in de sfeervolle historische stad. Hieronder een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden in Heidelberg: