Via het treinstation van Chambery kan je doorreizen naar het zeer bekende en populaire skigebied Val Thorens in de Franse Alpen. Chambery is vanuit Nederland in de winter per directe trein te bereiken. Op zaterdagen in deze periode wordt een speciale Thalys, de Sneeuw-Thalys, ingezet om je rechtstreeks van Amsterdam, Schiphol en Rotterdam naar Chambery te brengen. Zo kunnen reizigers snel, goedkoop en zonder overstap naar Chambery reizen en vanaf daar door naar de skigebieden. Vanaf €65 boek je al een treinticket naar Chambery.

Per trein naar Chambery reizen

Er zijn twee logische manieren waarop je per trein naar Chambery kunt reizen. Zo rijdt de directe Sneeuw-Thalys naar Chambery in de winterperiode op zaterdagen naar de Franse Alpen. Deze trein vertrekt vroeg uit Nederland en komt aan het begin van de middag aan in Chambery. Ongeveer een uur na aankomst rijdt de Sneeuw-Thalys weer naar Nederland terug. Je kunt online je treinkaartjes voor de trein naar Chambery kopen via de website van NSInternational.nl.

Reis je niet op zaterdag of in de wintersportperiode, dan zal je altijd minimaal één keer moeten overstappen. Je kunt dan per reguliere Thalys naar Parijs reizen, daar overstappen op de metro naar het zuidelijker gelegen station Gare De Lyon en daar op de TGV naar Chambery stappen. Reken minimaal een uur overstaptijd in Parijs.

Sneeuw-Thalys trein naar Bourg Saint Maurice

Per Sneeuw-Thalys naar Chambery reizen

In de winterperiode tussen 21 december 2019 en 11 april 2020 rijdt er op zaterdagen een rechtstreekse trein naar Chambery, de Sneeuw-Thalys (voorheen Ski-Thalys). Deze Sneeuw-Thalys rijdt vanaf Amsterdam CS, via Schiphol, Rotterdam CS, Antwerpen CS en Brussel Midi/Zuid naar een zestal wintersportbestemmingen in de Franse Alpen. Zo doet de Sneeuw-Thalys respectievelijk de volgende plaatsen aan: Chambéry, Albertville, Moûtiers-Salins, Aime La Plagne, Landry en Bourg-Saint-Maurice.

Deze directe hogesnelheidstrein naar Chambery vertrekt in de vroege morgen vanaf Amsterdam CS om op tijd op zijn eindbestemming aan te komen. Na een stop op het eindstation van ongeveer drie uur rijdt de Sneeuw-Thalys in omgekeerde richting weer terug naar Nederland (en België) om weer honderden wintersporters terug naar huis te brengen. Aankomst in Amsterdam CS is laat op de avond.

Treintickets voor de Sneeuw-Thalys naar Chambery kunnen al ruim van te voren online worden geboekt. Prijzen lopen snel op dus het is zorg om er snel bij te zijn als je voordelig met de trein naar Chambery wilt reizen. Op korte termijn betaal je wel 2 tot 3 keer meer voor je ticket dan wanneer je vroeg boekt. Op hele korte termijn zit de voormalige Ski-Thalys zelfs al vaak helemaal vol. Zeker tijdens de Krokusvakantie.

De boekingstermijn van de Sneeuw-Thalys is ruimer dan de reguliere Thalys. Je kunt de trein vaak in de tweede week van september al boeken voor alle vertrekdata in de wintersportperiode.

Aansluitend op je aankomst in een van de bestemmingen van de Sneeuw-Thalys kan je een transfer bijboeken naar je eindbestemming via altibus. Bussen van deze maatschappij sluiten aan op je aankomst per trein.

Voordelen van het reizen per Sneeuw-Thalys
Gratis Wifi
Gereserveerde zitplaats
Barrijtuig (rijtuig 4)
Reis zonder overstap
Stopcontact bij elke stoel
Binnen 9 uur op je bestemming
2 stuks bagage mee
Comfortabel

Per Thalys en TGV naar Chambery reizen

Reis je niet op een zaterdag in de winterperiode, dan zal je altijd minimaal één keer moeten overstappen als je per trein naar Chambery wilt reizen. Je kunt dan per reguliere Thalys en TGV naar Chambery reizen. Daarbij moet je rekening houden met een overstap in Parijs van het ene naar het andere treinstation. Zo kom je in Parijs Gare Du Nord aan en vertrek je weer vanaf Parijs Gare De Lyon. Voor de overstap moet je ongeveer een uur rekenen. Metrokaartje kan je al in de Thalys kopen of uiteraard in de automaat op het station (€1,90 p.p. en mogelijk met pinpas).

Zowel de Thalys als TGV zijn comfortabele treinen die van alle gemakken voorzien zijn. Zo kan je een plek met tafel reserveren (4 personen in een carré of in de 1e klasse 2 personen in een duo), heb je een stopcontact om je telefoon op te laden op je laptop aan te sluiten en is er een bistro aan boord waar je koffie, een biertje of een broodje kunt kopen.

Treintickets voor de Thalys en de TGV kan je respectievelijk 4 en 3 maanden voor vertrek boeken. Wees er snel bij als je zo voordelig mogelijk naar Chambery wilt reizen want de prijzen lopen snel op.

Een transfer aansluitend op de aankomst van de TGV kan je niet via Altibus regelen. Je zult zelf een taxi of bus naar je bestemming moeten regelen.

Reistijd naar Chambery per trein

De reistijd naar Chambery per Sneeuw-Thalys hangt natuurlijk af van je vertrekstation in Nederland. Zo is de reistijd van Amsterdam naar Chambery 06u56m. Ga je van een vertrek uit vanaf Schiphol of Rotterdam CS, dan moet je rekenen op een reistijd van respectievelijk 06u44m en 06u22m. Vertrek je vanaf één van de andere twee Belgische treinstations, dan scheelt dit je weer respectievelijk 45 en 75 minuten van de reistijd t.o.v. een vertrek vanuit Rotterdam CS. Bekijk de tijden hier.

Bekijk hieronder een overzicht van de reistijd naar Chambery per Sneeuw-Thalys trein vanaf de treinstations in Nederland en België.

De getoonde vanafprijs voor de Sneeuw-Thalys naar Chambery is inclusief een zitplaatsreservering (verplicht).

TijdStationTijdStation
05:40Amsterdam CS15:38Bourg Saint Maurice
05:56Schiphol15:45Landry
06:20Rotterdam CS15:55Aime-La Plagne
07:01Antwerpen CS16:12Moûtiers-Salins-Brides-les-Bains
07:44Brussel-Midi/Zuid16:46Albertville
12:21Chambéry17:45Chambéry
13:04Albertville22:10Brussel-Midi/Zuid
13:44Moûtiers-Salins-Brides-les-Bains22:57Antwerpen CS
14:05Aime-La Plagne23:33Rotterdam CS
14:17Landry23:54Schiphol
14:30Bourg Saint Maurice00:13Amsterdam CS

Sneeuw-Thalys transfer bestemmingen

Vanaf de treinstations in de Franse Alpen waar de Sneeuw-Thalys aankomt zijn er transfers naar diverse wintersportbestemmingen in de omgeving mogelijk. Hieronder een overzicht van de Sneeuw-Thalys transfer bestemmingen per station. Als je met een reguliere trein naar Bourg-Saint-Maurice reist zal de transfer in de meeste gevallen niet aansluiten. Via altibus kan je een transfer boeken.
BestemmingStationTreinticket (vanafprijs enkele reis)Tickets
Belle PlagneAime-la-Plagne€ 65Online
ChampagnyMoûtiers€ 65Online
Courchevel 1550Moûtiers€ 65Online
Courchevel 1650Moûtiers€ 65Online
Courchevel 1850Moûtiers€ 65Online
La PlagneAime-la-Plagne€ 65Online
La RosièreBourg St. Maurice€ 65Online
La TaniaMoûtiers€ 65Online
Les Arcs 1600 – 1800Bourg St. Maurice€ 65Online
Les Arcs 2000Bourg St. Maurice€ 65Online
Les MenuiresMoûtiers€ 65Online
MéribelMoûtiers€ 65Online
Méribel MottaretMoûtiers€ 65Online
Tignes Le Lac – Val ClaretBourg St. Maurice€ 65Online
Tignes – Les BoissesBourg St. Maurice€ 65Online
Tignes – Les BrévièresBourg St. Maurice€ 65Online
Val d’IsèreBourg St. Maurice€ 65Online
Val ThorensMoûtiers€ 65Online
ValmorelMoûtiers€ 65Online

Prijs van een treinticket naar Chambery

Zoals de meeste internationale treinen heeft ook de trein naar Chambery geen vaste tarieven. Prijzen voor een treinkaartje naar Chambery lopen op naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. Zo kan je de Sneeuw-Thalys al vanaf de tweede week in september boeken voor de gehele wintersportperiode. Dit terwijl je de reguliere Thalys 4 maanden voor vertrek en de TGV 3 maanden voor vertrek pas kunt boeken.

Ben je er snel bij, dan heb je een grote kans op het voordeligste treinticket naar Chambery van €65 in de 2e klasse en €95 in de 1e klasse. Wacht je tot kort voor vertrek, dan kan je ticket wel 2 tot 3 keer zoveel kosten. Boek je een retour, dan levert dit geen korting op. De prijs is simpelweg een optelsom van de prijs van de heenreis en de terugreis.

Ook kan de prijs per treinverbinding en reisdatum flink verschillen. De populaire treinen in de Krokus of Kerstvakantie zijn vaak voller en duurder omdat de goedkoper treinkaartjes al verkocht zijn.

Een zitplaatsreservering op de Sneeuw-Thalys is verplicht en altijd bij de prijs van je treinticket naar Chambery inbegrepen.

Korting op de trein naar Chambery

Natuurlijk wil iedereen voordelig met de trein naar Chambery reizen. Nu zijn er diverse manieren waarop je korting op de trein naar Chambery kunt krijgen. Daarbij spelen boekingstermijn, leeftijd van de reiziger en eventuele kortingskaarten de belangrijkste rol. Vaak is het wel zo dat de mate van korting de flexibiliteit van je treinticket bepaalt. Hoe goedkoper je treinticket, hoe strenger de voorwaarden vaak zijn.

Vroegboekkorting

Veruit meeste korting op de trein naar Chambery krijg je door vroeg te boeken. Zowel de directe treinverbinding naar Chambery met de Sneeuw-Thalys als de verbinding met één overstap via Parijs kan je ruim van te voren boeken. Ben je er snel bij, dan maak je de grootste kans op het goedkoopste treinticket. De prijs voor het voordeligste treinticket naar Chambery is vaak 2 tot 3 keer voordeliger dan de prijs die je op korte termijn voor je treinkaartje betaalt. De vroegboektarieven zijn de Standard Mini (2e klas Standard) en de iets duurdere Standard (2e klas Standard).

In de 1e klasse is het Comfort tarief (1e klas Comfort) het voordeligste tarief. Bij het duurdere Premium tarief (1e klas Premium) krijg je ook een maaltijd (ontbijt, lunch of diner) aangeboden.

Als je laat bent met boeken, dan is je ticket vaak erg duur. Meestal ben je dan stukken goedkoper uit met een Interrail Global pas. Met de pas kan je 3 dagen reizen binnen 1 maand. Je kunt dus heen- en terugreizen naar Chambery met de pas. De Interrail Global pas koop je al vanaf €168.
Let er wel op het niet toegestaan is om met je Interrail pas op de Sneeuw-Thalys te reizen. Wel mag dit op de reguliere Thalys en TGV. Hiervoor heb je wel een verplichte reservering nodig (€25 per Thalys en €10 per TGV).

Voordeelurenkaart en railplus

Korting op de trein naar Chambery met een kortingskaart zoals een voordeelurenkaart of railplus kaart is niet mogelijk. Je krijgt ook geen korting met je voordeelurenkaart op een TGV. Ook niet met je railpluskaart.

Leeftijdskorting

Voor reizigers uit diverse leeftijdsgroepen bestaat er korting op de trein naar Chambery. Op zowel de Sneeuw-Thalys als de reguliere Thalys hogesnelheidstrein en de TGV zijn er interessante kortingen voor reizigers van bepaalde leeftijd.

Kinderkorting
Boek je online een treinticket voor de Sneeuw-Thalys naar Chambery en reis je met een kind in de leeftijd van 4 t/m 11 jaar, dan reist het kind met korting mee. Kinderen van 0 t/m 3 jaar reizen gratis mee (op schoot) maar hoeven niet op het ticket vermeld te staan.

Indien je met de reguliere Thalys en de TGV reist hebben meereizende kinderen t/m 11 jaar ook recht op korting, deze is groter dan bij de Sneeuw-Thalys. Kinderen tot 4 jaar reizen in beide treinen gratis mee maar hebben geen eigen zitplaats.

Seniorenkorting
Een speciale senioren korting op de Sneeuw-thalys naar Chambery bestaat ook. Deze senioren-tarieven zijn een stuk voordeliger dan de flex-tarieven (hoogste tarieven) maar weer een stuk duurder dan de vroegboektarieven. Vroeg boeken loont dus ook voor senioren.

Jongerenkorting
Speciale jongeren korting op de Sneeuw-Thalys naar Chambery bestaat ook. Deze jongeren-tarieven zijn net als de senioren-tarieven een stuk voordeliger dan de flex-tarieven (hoogste tarieven) maar weer een stuk duurder dan de vroegboektarieven. Vroeg boeken loont dus ook voor jongeren.

Treinstation van Chambery

Reis je per trein naar Chambery, dan kom je aan op het treinstation van Chambery dat ten noorden van het centrum ligt. Vanaf het station loop je binnen enkele minuten naar het centrum van Chambery waar je ook tal van leuke en betaalbare hotels vindt.

Vanaf het station rijden regelmatig bussen naar de diverse wintersportplaatsen in de buurt van Chambery.

Foto Sneeuw-Thalys: Bernard Pépellin [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

2019-09-12T20:45:29+02:00