Hoog in de Franse Pyreneeën ligt het bekende bedevaartsoord Lourdes. Jaarlijks bezoeken tienduizenden toeristen de grotten en het heilige water in de plaats. Vanuit Nederland rijdt er geen rechtstreekse trein naar Lourdes. Je minimaal één keer overstappen om de heilige plaats te bereiken. Een treinticket naar Lourdes boek je al vanaf €64 in de tweede klasse.

Treinreis naar Lourdes

Er zijn twee logische manieren om vanuit Nederland per trein naar Lourdes te reizen. Omdat er geen reguliere directe trein naar Lourdes bestaat zal je altijd minimaal één keer moeten overstappen. Feitelijk reis je altijd via Parijs naar Lourdes. Het is wel mogelijk om Parijs te mijden maar dan stap je minimaal 3 keer extra over (Brussel, Lyon, Toulouse).

De makkelijkste en snelste manier om per trein naar Lourdes te reizen is per Thalys vanuit Amsterdam, Schiphol, Rotterdam of Antwerpen naar Parijs. Daar moet je van je aankomststation Gare Du Nord per metro overstappen naar het zuidelijk gelegen station Paris Montparnasse. Vanaf dit station kan je per directe trein naar Lourdes doorreizen. Vaak is deze directe trein een TGV, een Franse hogesnelheidstrein. De Thalys boek je simpelweg op NSInternational.com terwijl je de goedkoopste treinticket van Parijs naar Lourdes op OUI.SNCF vindt.

Ook is het mogelijk om per TGV van Parijs naar Dax te reizen en daar op de regionale trein naar Lourdes te stappen.

Ook is het mogelijk om de deels per nachttrein naar Lourdes te reizen. Wederom reis je dan eerst per Thalys naar Parijs om daar vervolgens van station de wisselen. Vervolgens stap je op directe nachttrein naar Toulouse. De nachttrein van Parijs naar Toulouse kan je online via OUI.SNCF
boeken. Vanaf Toulouse kan je de laatste 2 uur een kwartier per regionale trein naar Lourdes doorreizen.

Trein naar Lourdes

Per Thalys en TGV naar Lourdes reizen

Met de Thalys en TGV reis je op een comfortabele manier naar Lourdes toe. Beide treinen rijden met snelheden tot 300 kilometer per uur over het speciaal aangelegde hogesnelheidsspoor. Bij je treinkaartje naar Lourdes is bij zowel de Thalys als de TGV een zitplaatsreservering inbegrepen. Je bent dus altijd gegarandeerd van een plek om te zitten. Bij je zitplaatsen zit een stopcontact om je telefoon op te laden of je laptop op aan te sluiten. Ook kan je voldoende bagage meenemen. In de treinen is een bordbistro of bordrestaurant aanwezig waar je een kop koffie, wat fris of een broodje kunt kopen.

De Thalys naar Parijs kan je 4 maanden voor vertrek al boeken, de TGV
doorgaans 3 maanden voor vertrek.

Lees meer over de Thalys naar Parijs.

Nachttrein naar Lourdes

De nachttrein van Parijs naar Toulouse, Intercité de nuit, is een prima trein waarop ook fietsen mee kunnen (reserveringsplicht). Op de nachttrein kan je een zitplaats (verstelbare stoel) reserveren of een ligplaats in een couchette. Op de trein zijn speciale couchettes die alleen voor vrouwen bedoeld zijn.

De nachttrein naar Toulouse stopt onderweg slechts twee keer, in Les-Aubrais-Orleans en Montauban Ville Bourbon.

Boeken kan via OUI.sncf.

Vanaf Toulouse reis je eenvoudig per regionale trein verder naar Lourdes (fietsen kunnen mee zonder reservering).

Reistijd naar Lourdes per trein

De snelste treinverbinding naar Lourdes doet er 09u26m over. Dit is de verbinding via Parijs per Thalys en TGV. Om de snelste verbinding te halen moet hoef je pas laat te vertrekken maar kom je ook laat aan. De Thalys van deze verbinding vertrekt namelijk al om 11:15 vanuit Amsterdam CS. Aankomst in Lourdes is al om 20:41. Vertrek uit Schiphol en Rotterdam CS is respectievelijk 16 en 43 minuten later. Houd wel rekening met een overstap in Parijs van minimaal één uur.

Er is dagelijks één verbinding mogelijk per Thalys en rechtstreekse TGV naar Lourdes. In de andere gevallen heb je een overstap in Bayonne (bijvoorbeeld: 08:15 – 19:05).

Reis je liever per nachttrein via Toulouse naar Lourdes, dan moet je op een minimale reistijd vanaf 15:30 rekenen vanaf Amsterdam gezien. Je kan dan vertrekken om 17:15 waarbij je aankomt in Lourdes om 08:45. Houd ook hier rekening met een overstap in Parijs van minimaal één uur.

Reistijd naar Lourdes per Thalys & TGV en per Thalys en nachttrein


Traject Trein Vertrek Aankomst Reistijd Overst. Vanafprijs Ticket
Amsterdam - Lourdes THA + TGV 06:15 13:13 06:58 1 € 55 Online
THA + TGV + RE 08:15 15:32 07:17 2 € 70 Online
THA + TGV + RE 11:15 18:32 07:17 2 € 70 Online
Schiphol - Lourdes THA + TGV 06:31 13:13 06:42 1 € 55 Online
THA + TGV + RE 08:31 15:32 07:01 2 € 70 Online
THA + TGV + RE 11:31 18:32 07:01 2 € 70 Online
Rotterdam - Lourdes THA + TGV 06:54 13:13 06:19 1 € 55 Online
THA + TGV + RE 08:58 15:32 06:34 2 € 70 Online
THA + TGV + RE 11:58 18:32 06:34 2 € 70 Online

Prijs van een treinticket naar Lourdes

Zoals de meeste internationale treinen heeft ook de trein naar Lourdes geen vaste tarieven. Prijzen voor een treinkaartje naar Lourdes met Thalys en TGV trein lopen op naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. Zo is de Thalys al 4 maanden voor vertrek te boeken en de TGV vaak 3 maanden voor vertrek. Ben je er snel bij, dan heb je een grote kans op het voordeligste treinticket naar Lourdes van €62 in de 2e klasse en €108 in de 1e klasse. Wacht je tot kort voor vertrek, dan kan je ticket wel 3 tot vier keer zoveel kosten. Op korte termijn is een Interrail Global pas vaak voordeliger. Vanaf €168 kan je hiermee heen en terug reizen. Wil je gaan interrailen naar Lourdes, dan heb je wel nog een reservering nodig als je per Thalys en TGV reist (€25 reserveringskosten per Thalys en €10 a €20 per TGV). Een couchette ligplaats in de nachttrein kan je voor €30 reserveringen.

Ook kan de prijs per treinverbinding flink verschillen. De populaire treinen zijn vaak voller en duurder omdat de goedkoper treinkaartjes al verkocht zijn. Reis je bijvoorbeeld om in de spits (vertrek 08:15 met de Thalys uit Amsterdam), dan betaal je vaak meer dan wanneer je op een rustiger moment reist. De voordelige kaartjes zullen in drukke treinen namelijk eerder vergeven zijn.

Een zitplaatsreservering op de Thalys en TGV is altijd bij de ticketprijs inbegrepen evenals een zitplaats of ligplaats bij de nachttrein.

Korting op de trein naar Lourdes

Natuurlijk wil iedereen voordelig met de trein naar Lourdes reizen. Nu zijn er diverse manieren waarop je korting op de trein naar Lourdes kunt krijgen. Daarbij spelen boekingstermijn, leeftijd van de reiziger en eventuele kortingskaarten de belangrijkste rol. Vaak is het wel zo dat de mate van korting de flexibiliteit van je treinticket bepalen. Hoe goedkoper je treinticket, hoe strenger de voorwaarden vaak zijn.

Vroegboekkorting

De meeste korting op de trein naar Lourdes krijg je door vroeg te boeken. Ben je er snel bij, dan maak je de grootste kans op het goedkoopste treinticket naar Lourdes. De prijs voor het voordeligste treinticket naar Lourdes is vaak 2 tot 3 keer voordeliger dan de prijs die je op korte termijn voor je treinkaartje betaalt. De vroegboektarieven zijn het Non-Flex tarief en het vaak wat duurdere Mid-Flex tarief.

Als je laat bent met boeken, dan is je ticket vaak erg duur. Meestal ben je dan stukken goedkoper uit met een Interrail Global pas. Met de pas kan je 3 dagen reizen binnen 1 maand. Je kunt dus heen- en terugreizen naar Lourdes met de pas. De Interrail Global pas koop je al vanaf €168.

Voordeelurenkaart en railplus

Korting op de trein naar Lourdes met een kortingskaart zoals een voordeelurenkaart of railplus kaart is er niet.

Leeftijdskorting

Voor reizigers uit diverse leeftijdsgroepen bestaat er korting op de trein naar Lourdes. Op zowel de Thalys en TGV hogesnelheidstrein zijn interessante kortingen voor reizigers van bepaalde leeftijd.

Kinderkorting
Boek je online een treinticket voor de Thalys en TGV naar Lourdes en reis je met een kind in de leeftijd van 4 t/m 11 jaar, dan reist het kind met flinke korting mee. Het kind moet wel op het ticket vermeld worden. Kinderen van 0 t/m 3 jaar reizen geheel gratis mee (op schoot) maar hoeven niet op het ticket vermeld te staan.

Seniorenkorting
Ook bestaat er een speciale senioren korting op de Thalys en TGV naar Lourdes. Wel is dit kortingstarief een stuk duurder dan de voordeligste vroegboek tarieven. De seniorentarieven zijn weer voordeliger dan de tarieven die je kunt boeken wanneer je op korte termijn vertrekt.

Jongerenkorting
Ook bestaat er een speciale jongeren korting op de Thalys en TGV naar Lourdes. Wel is dit kortingstarief een stuk duurder dan de voordeligste vroegboek tarieven. De jongerentarieven zijn weer voordeliger dan de tarieven die je kunt boeken wanneer je op korte termijn vertrekt.

Treinstation van Lourdes

Het treinstation van Lourdes vind je net ten noorden van het centrum van Lourdes. Vanaf het station loop je binnen enkele minuten naar het centrum van Lourdes waar je ook tal van leuke en betaalbare hotels vindt. Vanaf het station rijden regelmatig diverse bussen (lijnbussen) naar diverse plaatsen in de buurt van Lourdes en in de Pyreneeën.

[google_map_easy id="37"]