De Donau fietsroute is de populairste fietsroute van Oostenrijk en een van de bekendste fietsroutes in Europa. De fietsroute wordt ook wel Donau Radweg genoemd. De route volgt de loop van de rivier de Donau vanaf de bron in Donaueschingen in Duitsland tot aan de monding van de rivier in de Zwarte zee. Langs de op één na langste rivier van Europa van je pittoreske dorpjes, indrukwekkende kerken en prachtige kastelen. Vooral het stuk tussen Donaueschingen en Wenen is erg populair onder fietsers.

De route

De totale lengte van de Donau fietsroute is ongeveer 1500 km. De route is in drie trajecten opgedeeld. Het eerste deel van de Donau fietsroute begin bij de bron van de Donau in het Duitse Donaueschingen. Vervolgens loopt de route in oostelijke richting tot aan de Duits-Oostenrijkse grensplaats Passau. De lengte van het “Duitse traject van de Donau fietsroute” is 559 kilometer.

Het tweede traject van de fietsroute brengt je van Passau naar de Wenen, de Oostenrijkse hoofdstad. Daarbij zijn er twee verschillende routes tussen Passau en Linz mogelijk, de noordelijke en zuidelijke route. De noordelijke route loopt via de plaatsen Kramesau en Sankt Martin en is 88 km lang. De zuidelijke route loopt via Engelhartszell en Aschach en is net iets korter met 86 kilometer lengte. De totale lengte van de “Oostenrijkse Donau fietsroute” bedraagt 634 kilometer.

Tenslotte fiets je van Wenen naar Boedapest, het laatste en Hongaarse deel van de Donau fietsroute. De lengte van de “Hongaarse Donau fietsroute” is 307 kilometer. Ook in Hongarije zijn er verschillende trajecten mogelijk. Zo kan je door het Slowaakse gedeelte van de Kleine Hongaarse Laagvlakte fietsen of er voor kiezen om via de steden Győr en Mosonmagyaróvár fietsen die zeker de moeite waard zijn.

van Donaueschingen naar Passau

Het eerste deel van de Donau fietsroute wordt afgelegd van de bron van de Donau in Donaueschingen in het zuidwesten van Duitsland naar Passau toe. Via een prachtige route fiets je langs de nog smalle rivier richting het zuidoosten van Duitsland naar de grensplaats Passau. Onderweg kom je schitterende kastelen tegen, mooie heuvellandschappen en sfeervolle dorpjes. Eenmaal in Passau aangekomen staat je het historische centrum van Passau te wachten als toetje van het eerste deel van de Donau fietsroute. Het eerste deel van de route is dus geheel door Duitsland. Je kunt per trein en fiets vrij eenvoudig vanuit Nederland naar Donaueschengen reizen en ook weer terug van Passau naar Nederland.

van Passau naar Wenen

Het tweede deel van de Donau Radweg fiets je alleen door Oostenrijk heen, van grensplaats Passau tot aan de Oostenrijkste hoofdstad Wenen. De rivier de Donau is hier aanzienlijk breder dan in het grootste deel van het Duitse traject.

van Wenen naar Budapest

Het traject van Wenen naar Budapest brengt je door een aangenaam heuvellandschap. De hoogteverschillen zijn niet al te groot. De rivier is hier al een stuk breder geworden en kronkelt minder dan in Duitsland.

van Budapest naar de Zwarte zee

Het laatste deel van de route brengt je van de Hongaarse hoofdstad Boedapest tot aan het punt waar de Donau de Zwarte zee in stroomt in Roemenië. Ook hier tref je veelal een glooiend landschap aan maar vooral ook laaggelegen gebieden met weilanden.

Donau fietsroute
Donau fietsroute Dürnstein

Leuke hotels langs de Donau fietsroute (Radweg)

Tijdens het afleggen van de populaire fietsroute heb je uiteraard ook een plek nodig om de nacht door te brengen. Er zijn gelukkig volop hotels langs de Donau fietsroute te vinden. In de vele kleine dorpjes op de route vind je naast kleinschalige hotels ook guesthouses en B&B’s.