Een land in Azië om bij uitstek per trein te verkennen is India. Het land heeft een zeer uitgebreid spoorwegnetwerk dat grotendeels door de Engelsen is aangelegd ten tijde van hun aanwezigheid in de 18e en 19e eeuw. Het spoorwegnetwerk reikt tot in vrijwel alle uithoeken van India, treinen rijden frequent en prijzen voor treintickets in India zijn doorgaans erg laag. De trein is dus hét ideale vervoermiddel om het land me te ontdekken. Tegenwoordig kan je online treintickets in India boeken voor veel verbindingen.

Treinen in India

Dagelijks maken ruim 20 miljoen reizigers gebruik van de trein in India. Dit zijn grotendeels Indiërs die tussen huis en werk of tussen huis en familie reizen. Veruit de meeste treinen in India zijn dan ook eenvoudige regionale treinen of treinen die vergelijkbaar zijn met Europese InterCity treinen. Vaak rijden ze niet al te hard vanwege dieren die over het spoor kunnen lopen.

In totaal bestaan er acht klassen in treinen in India. In de meeste treinen zijn niet alle klassen aanwezig maar een deel ervan. Hieronder een overzicht van de verschillende klassen in Indiase treinen.

1e klas en airconditioning (AC1 of A1)

De meest luxe manier om per trein in India te reizen is in AC1 of A1. Vaak vind je deze klasse alleen in langeafstandstreinen. De coupe’s bestaan uit 2 of 4 bedden, hebben airco en zijn voorzien van wastafel. De coupe is vrij ruim. Uiteraard worden de bedden overdag in zitplaatsen ingebouwd. De AC1 en A1 zijn ook de duurste accommodaties. Dekens, kussen en lakens zijn aanwezig. In deze accommodatie heb je de meeste ruimte, comfort en rust.

Niveau 2 met airconditioning (AC2 of A2)

De klasse die het meest door buitenlandse reizigers gebruikt wordt is de AC2 of A2. Je vindt deze rijtuigen in langeafstandstreinen. In deze klasse vind je aan de ene kant van het gangpad vier ligplaatsen boven elkaar (2 onder, 2 boven) en aan de andere kant 2 ligplaatsen boven elkaar in de rijrichting. Je kan de ligplaatsen vergelijken met couchette’s in Europese treinen. Groot verschil is dat de ligplaatsen zich in een open ruimte bevinden. Er is geen tussenmuur met deur. Wel zijn er gordijntjes aanwezig zodat je toch wat privacy hebt. Ook hier worden de ligplaatsen overdag omgebouwd naar leren stoelen. Dekens, kussen en lakens zijn aanwezig.

Niveau 3 met airconditioning (AC3 of A3)

Deze klasse is in grote lijnen vergelijkbaar met Niveau 2 met airco. Enige grote verschil is dat je geen 4 ligplaatsen boven elkaar vindt maar 6 (couchette 6). De accommodatie is vaak vrij druk omdat veel Indiërs in deze accommodaties reizen op nachttreinen.

1e klas zonder airconditioning (FC)

Dit type rijtuigen zal je waarschijnlijk niet snel tegenkomen. Vroeger werd deze veel gebruikt maar na een upgrade van de rijtuigen door de Indiase spoorwegen zijn veruit de meeste rijtuigen van type FC verdwenen. De 1e klasse rijtuigen zonder airco hebben geen meerwaarde meer. De coupe’s zijn te vergelijken met de AC1 of A1 coupe’s maar dan dus zonder airco, geen wastafel en geen beddengoed.

AC Executive zitplaatsen met airco (EC)

Deze accommodatie vind je op een aantal treinen van de Shatabdi Express. De coupe’s met airco hebben ruime zitplaatsen en er zijn gratis drankjes inbegrepen die aan je stoel geserveerd worden. Aan beide klanten van het gangpad vind je steeds 2 zitplaatsen naast elkaar. Dit is de meest comfortabele manier van reizen in dagtreinen.

AC zitplaatsen (CC)

Deze rijtuigen met airco vind je op diverse trein in India. De coupe’s hebben zitplaatsen met aan de ene kant van het gangpad 3 stoelen naast elkaar en aan de andere kant 2 stoelen naast elkaar. De ruimte is beperkter dan in de EC klasse en ook is de stoelruimte kleiner. Nog altijd is deze klasse vrij comfortabel.

Sleeper Class (SL)

De meest gebruikte accommodatie door Indiërs is de sleeper class. In deze rijtuigen vind je 6 ligplaatsen boven elkaar een de ene kant van het gangpad en 2 ligplaatsen boven elkaar in de rijrichting aan de ander kant. De rijtuigen kunnen er vol raken, er is geen beddengoed voorhanden en het kan er flink vies zijn. Een avontuurlijke manier om de nacht door te brengen. Houd er rekening mee dat er alleen fans zijn. De ramen kunnen wel deels open zodat je toch wat frisse licht kunt meester maken.

2e klasse zitplaatsen (met of zonder reservering)

Als je wat geld wild uitsparen en gebroken wilt aankomen op je bestemming, dan moet je zeker deze plekken boeken. De welbekende houten bankjes vind je in deze type rijtuigen. Je kunt kiezen voor een ticket met reservering (2S) of zonder zitplaatsreservering (II). Let erop dat veel Indiërs op deze wijze reizen omdat dit de goedkoopste optie van reizen per trein in India is. Het kan dus erg druk zijn. Zeker op de plekken die niet gereserveerd kunnen worden. Een lange treinreis in deze klasse is zeker niet aan te raden. Een tripje van enkele uren is goed te doen en een unieke ervaring!

Treintickets in India boeken

Waar kan je nu eigenlijk treintickets in India boeken? Er zijn een aantal manieren. De makkelijkste manier is online. Sinds kort kan je via 12go.asia online je treintickets in India boeken. De site is duidelijk, geeft veel informatie en boeken en betalen gaat makkelijk en vlot. Veel treinverbindingen in India zijn via 12go.asia maar niet allemaal. Online boeken is zeker aan te raden omdat treinen in India vaak snel volgeboekt zijn. Wil je dus garantie op een plek, zorg er dan voor dat je je treinticket op tijd online boekt.

Een tweede manier om aan je treintickets in India te komen is natuurlijk het loket. Op vrijwel alle treinstations in India vind je een loket waar je ter plekke aan je treintickets komt komen. Omdat treinen vaak snel volgeboekt zijn moet je er wel rekening houden dat jet niet altijd mee kan op een trein die je in gedachten hebt en je dus vertraging oploopt ten opzichte van je planning. Wil je zekerheid? Boek dan je treintickets binnen India online.

De derde optie om aan je treintickets binnen India te komen is via een reisbureau. In Nederland is dat slecht mogelijk omdat er vrijwel niets aan te verdienen valt. In India wordt je overspoelt met aanbieders van treintickets. Vaak komen ook scams voor. Via reisbureaus in Indian boeken wordt niet aangeraden. Boek je tickets bij het loket op het treinstation of online.