Het is dé manier om goedkoop per trein door Europa te reizen, interrailen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is interrailen niet alleen voor jongeren mogelijk maar ook voor volwassenen en senioren. Veel geïnteresseerden vragen zich echter wel vaak af: hoe werkt interrailen precies? Hieronder een uitgebreide uitleg over interrailen en handige tips die je goed van pas zullen komen!

Het concept interrailen

Leuk en aardig allemaal maar, hoe werkt interrailen nu eigenlijk? Voor we beginnen met een uitleg over interrailen is het handig dat je het concept van interrailen begrijpt. Eigenlijk is interrailen bedoeld om het reizen per trein eenvoudiger en goedkoper te maken. Omdat bijna elk land in Europa een eigen boekingssysteem voor treintickets heeft is het vrij lastig en ook nog eens veel werk om voor meerdere treinverbindingen tickets aan te schaffen. Als je bijvoorbeeld naar Portugal wil reizen, dan kan je via NSInternational een ticket naar Parijs boeken, via SNCF (Franse spoorwegen) een treinticket naar Barcelona en via RENFE (Spaanse spoorwegen) weer een ticket naar Lissabon. Dit is lastig en omslachtig. Om dit probleem op te lossen zijn Interrail passen in het leven geroepen!

Een treinpas in plaats van losse treintickets

Als je met de trein gaat reizen heb je een treinticket nodig. Je treinticket is je vervoersbewijs. Reis je per trein naar het buitenland, dan kan je een treinticket kopen voor een bepaalde trein, zoals de ICE van Amsterdam naar Frankfurt, of voor een heel traject zoals de ICE van Amsterdam naar Frankfurt en aansluitend de ICE van Frankfurt naar München. Een Interrail pas is óók een vervoersbewijs. Hiermee kan je niet alleen maar op één trein of één traject reizen maar met de pas kan je de hele dag door reizen. Je mag zelfs meerdere dagen reizen in een bepaalde periode.

Voordelen aan het reizen met een Interrail pas

Er zitten een aantal grote voordelen aan het reizen met een Interrail pas ten opzichte van het reizen met losse treintickets. We hebben de belangrijkste voordelen voor je uitgelicht:

Flexibiliteit en vrijheid

Een groot voordeel van het reizen o.b.v. een Interrail pas is de vrijheid die je hebt. Internationale treintickets hebben vaak binding aan een trein of treinverbinding. De prijs van je treinticket wordt grotendeels bepaald door de trein en route. Heb je een los treinticket en wil toch een andere trein nemen, dan is dat vaak niet mogelijk of tegen hoge omboekingskosten. Met een Interrail pas heb je geen verplichting om in een bepaalde trein te gaan zitten. Immers is je Interrail pas de gehele dag geldig. Zodoende ben je veel vrijer en kan je op het laatste moment nog beslissen om een andere treinverbinding te nemen.

Een Interrail pas is goedkoop

Ben je van plan om meerdere dagen door bepaalde landen in Europa te gaan reizen? Een Interrail pas wint het dan vrijwel altijd qua prijs van losse treintickets. Zeker op korte termijn is de aanschaf van losse treintickets vaak erg prijzig. Zo kost een treinticket naar Parijs je kort voor vertrek zo €100. Een treinticket naar Berlijn kost je op korte termijn ook al gauw tussen de €70 en €100. Een Interrail pas waarmee je 4 dagen binnen 1 maand mag reizen koop je al vanaf €185. Zeker als je dus op korte termijn wilt kunnen beslissen is een Interrail pas altijd de voordeligste optie!

Nadelen aan het reizen met een Interrail pas

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan het reizen met een Interrail pas. Het is ook goed om je ervan bewust te zijn wat deze nadelen zijn voordat je op Interrail avontuur gaat! Zo weet je waar je rekening mee moet houden.

Verplicht reserveren

Op veel treinen mag je met je Interrail pas zo opstappen. In landen als Duitsland, Groot-Brittannië, Oostenrijk en Zwitserland mag je doorgaans zo de trein opstappen. Echter geldt dit helaas lang niet voor alle treinen in Europa. Voor sommige treinen heb je een verplichte reservering nodig voordat je aan boord gelaten wordt. Deze reserveringen moet je van te voren aanschaffen en zijn soms beperkt beschikbaar. Je moet dus als nog tijdig je trein vastleggen door middel van het maken van een reservering. Naast het feit dat dit ten kosten gaat van je vrijheid en flexibiliteit kost het maken van een reservering ook nog eens geld.

Op veel hogesnelheidstreinen zoals de Thalys naar Parijs, de TGV binnen Frankrijk, de Eurostar van Brussel naar Londen of de X2000 trein in Zweden heb je een verplichte reservering nodig naast je Interrail pas. De prijs van zo’n reservering verschilt per trein en land en kan variëren van €7 tot €35 euro per reservering (per persoon per trein). De ICE hogesnelheidstrein in Duitsland is een uitzondering net als de RJ trein in Oostenrijk. Je mag hierop zonder reservering meereizen. Op vrijwel alle nachttrein in Europa heb je een reservering nodig. Lees meer over het maken van reserveringen voor Interrailers.

Veel gestelde vragen over interrailen

Wat kost de goedkoopste Interrail Global pas?

Al vanaf €185 kan je een Interrail Global pas kopen. Met de pas kan je vier dagen binnen een maand reizen in de tweede klasse. Bekijk alle prijzen van de verschillende Interrail Global passen.
Interrail pas

Hoe werkt interrailen?

Een Interrail pas is een treinpas waarmee je meerdere dagen binnen een bepaalde periode kunt reizen door bepaalde landen in Europa. De pas is als het ware een vervanging van losse treintickets. Je kunt vaak last-minute bepalen wanneer je op de trein stapt.

Wat zijn de voordelen van een Interrail pas?

Reis je met een Interrail pas, dan ben je vaak erg flexibel. Ook heb je meer vrijheid dan wanneer je losse treintickets koopt. Naast flexibiliteit en vrijheid is een Interrail pas vaak ook voordeliger dan losse treintickets. Zeker als je van plan bent om veel met de trein te gaan reizen. Een Interrail Global pas koop je al vanaf €185.