Als je Barcelona wilt gaan bezoeken is het zeker de moeite waard om te overwegen om met de trein te gaan. Met slechts één overstap kan je al naar de populairste stad van Spanje toe reizen. Ook de prijs valt mee als je tijdig boekt. Zo kan je al een treinticket naar Barcelona boeken vanaf €84 in de tweede klasse en vanaf €104 in de eerste klasse!

Treinreis naar Barcelona

De treinreis naar Barcelona vanaf de opstaphalte van de Thalys in Nederland duurt 10,5 a 11,5 uur, afhankelijk van waar je opstapt. De snelste reistijd per trein van Amsterdam naar Barcelona is 11:19 terwijl je van Rotterdam naar Barcelona reist in 10:36. Eerst reis je vanuit Nederland per Thalys naar Parijs. Vervolgens reis je van Parijs per directe TGV trein naar Barcelona. Houd er rekening mee dat je in Parijs wel moet overstappen met de metro. Dit omdat je in het noordelijke station Paris Gare du Nord aankomt met de Thalys en per TGV naar Barcelona reist vanaf het zuidelijk gelegen Paris Gare de Lyon station. Deze overstap per metro duurt ongeveer een half uur. Kaartjes voor de metro in Parijs kan je in de Thalys aanschaffen (barrijtuig) of op het station uit de automaat halen (+/- €1,60).

Traject Vertrektijd Aankomsttijd Reistijd Vanafprijs Tickets
Amsterdam CS - Barcelona Sants 09:15 20:34 11:19 € 84 Zoek ticket
Schiphol - Barcelona Sants 09:34 20:34 11:00 € 84 Zoek ticket
Rotterdam CS - Barcelona Sants 09:58 20:34 10:36 € 84 Zoek ticket
Antwerpen CS - Barcelona Sants 10:33 20:34 10:01 € 78 Zoek ticket
Brussel-Midi - Barcelona Sants 11:13 20:34 09:41 € 78 Zoek ticket
Traject Vertrektijd Aankomsttijd Reistijd Vanafprijs Tickets
Barcelona Sants - Brussel-Midi 09:25 18:17 08:52 € 78 Zoek ticket
Barcelona Sants - Antwerpen CS 09:25 19:27 10:02 € 78 Zoek ticket
Barcelona Sants - Rotterdam CS 09:25 20:02 10:37 € 84 Zoek ticket
Barcelona Sants - Schiphol 09:25 20:25 11:00 € 84 Zoek ticket
Barcelona Sants - Amsterdam CS 09:25 20:44 11:19 € 84 Zoek ticket

Er is dagelijks maar één treinverbinding naar Barcelona mogelijk vanuit Nederland of België. Dit komt omdat de TGV van Parijs naar Barcelona om de 6 uur rijdt. Vanuit België zou je wel een eerdere/latere Thalys op heen-of terugreis kunnen boeken zodat je reistijd iets korter wordt.

Zowel de Thalys als de TGV behalen tijdens de reis snelheden tot 300km per uur. Ook kan je aan boord van beide treinen in de bistro/barrijtuig een drankje en/of broodje of snack aanschaffen. Wanneer je in de eerste klasse (premium) reist krijg je in de Thalys een ontbijtje aangeboden op de heenreis. Op de terugreis een diner.

Nachttrein naar Barcelona

Ook is het mogelijk om met een nachttrein naar Barcelona te reizen. Deels althans. Zo kan je per Thalys naar Parijs reizen (vertrek Amsterdam CS 17:15) om daar op de nachttrein naar Toulouse Matabiau te stappen. Daar kom je om 06:01 aan. Vanaf Toulouse kan je per TGV in 3 uur naar Barcelona reizen. Aankomsttijd is rond 11:10.

Prijs van een treinticket naar Barcelona

De vanafprijs van een treinticket naar Barcelona is €84. Echter kan deze prijs flink oplopen. Zo begint de prijs van de Thalys tot Parijs bij €35, deze kan echter tot €135 oplopen. De prijs van een treinkaartje naar Barcelona vanaf Parijs met de TGV begint bij €49 maar kan tot €169 oplopen. De prijs wordt grotendeels bepaald door vraag en aanbod. Beide treinen zijn 4 maanden vooruit te boeken. Boek je op tijd, dan is de kans op de voordeligste tarieven het grootst. Boek je later, dan lopen de prijzen op omdat de voordeligste tickets al verkocht zijn. Op korte termijn boeken betekend veel betalen. Tot ongeveer het drie-a viervoudige van de vroegboekprijs! Daarom is het van belang om je treinticket naar Barcelona op tijd te boeken.

Boek je op korte termijn, dan ben je in de meeste gevallen stukken voordeliger uit met een Interrail Global pas. Hiermee mag je bijvoorbeeld 3 dagen reizen in een periode van een maand. Zo kan je vanuit Nederland naar Barcelona reizen en weer terug en heb je nog één dag over om bijvoorbeeld nog in Spanje met de trein te reizen. Let er wel op dat je een verplichte reservering op zowel Thalys als TGV nodig hebt.

Ga je nog meer binnen Spanje reizen, dan kan je kiezen om de Interrail One Country pas voor Spanje aan te schaffen.

Korting op je treinticket naar Barcelona

Wil je goedkoop met de trein naar Barcelona reizen, dan moet je er op tijd bij zijn. Omdat prijzen voor een treinkaartje naar Barcelona flink kunnen oplopen is het belangrijk om er op tijd bij te zijn. De grootste korting op je treinticket naar Barcelona is dan ook een vroegboekkorting. Kortingskaarten als een voordeelurenkaart van NS of een Railplus kaart hebben op zowel de Thalys als de TGV geen invloed. Wat wel korting kan opleveren is je leeftijd. Ben je een jongere of senior, dan zijn er speciale kortingstarieven op de Thalys en TGV. Eigenlijk is dit alleen interessant indien je wat laat bent met boeken. De kortingstarieven voor jongeren en senioren zijn namelijk flink hoger dan door voordeligste vroegboektarieven.

Kinderkorting is wel aanzienlijk op de Thalys. Een kind van 11 jaar of jonger reis al vanaf €15 mee met een ouder. Op de TGV is ook kinderkorting mogelijk. Vaak betaal je voor een kind t/m 11 jaar de helft van de prijs van een volwassene. Bekijk tarieven.