De klassieke stad Wenen is één van de populairste steden in Europa. Jaarlijks zoeken miljoenen mensen de hoofdstad van Oostenrijk op om te genieten van de prachtige gebouwen, musea en fijne sfeer. Vervelen zal je niet snel doen in Wenen want het barst van de bezienswaardigheden in Wenen. Je kunt prima vanuit Nederland per trein naar Wenen reizen, zowel overdag per ICE hogesnelheidstrein als per rechtstreekse nachttrein. Vanaf €29,90 kan je al een treinticket naar Wenen boeken. Bekijk actuele prijzen en aanbiedingen voor de trein naar Wenen.


Treinreis naar Wenen

In grote lijnen zijn er twee manieren waarop je met de trein naar de Wenen kunt reizen. Zo kan je ervoor kiezen om overdag te reizen of je kunt per nachttrein naar Wenen reizen. Reis je overdag, dan zal je altijd moeten overstappen.

Bekijk hieronder de meest gangbare route van de trein naar Wenen. Verbinding trein naar Wenen

Dagtrein naar Wenen

Trein naar Wenen
Tickets v.a. € 46,90

Dagelijks zijn er overdag twee goede treinverbindingen naar Wenen mogelijk. In beide gevallen reis je per ICE hogesnelheidstrein vanuit Amsterdam, Utrecht of Arnhem naar Frankfurt om daar over te stappen op de rechtstreekse ICE trein naar Wenen. Deze reis per ICE is erg comfortabel.

Let er goed op waar de overstap plaats vindt. Soms is dit namelijk op het vliegveld van Frankfurt (Flughaven) maar soms ook op het hoofdstation (Frankfurt Hbf).

Kom je uit het zuiden van het land, dan kan je eventueel ook per regionale trein naar Aken of Keulen reuzen om daar op de ICE naar Wenen te stappen.

Het reserveren van zitplaatsen in de IC, EC, RJ en ICE treinen in Duitsland en Oostenrijk is doorgaans niet verplicht maar optioneel en wel aan te raden. Regionale treinen kunnen niet worden gereserveerd.

De prijs van een treinticket naar Wenen begint bij € 46,90 in de 2e klasse en bij € 89,90 in de 1e klasse. Een zitplaats boek je voor een paar Euro optioneel bij in de 2e klasse (prijs verschilt per trein). In de 1e klasse zit er een gratis zitplaats bij je treinkaartje inbegrepen bij de IC/ICE door Duitsland.

Nachttrein naar Wenen

Ook is het weer mogelijk om per nachttrein naar Wenen te reizen. Zo kan je in de avond in Amsterdam, Utrecht of Arnhem op de directe NightJet nachttrein naar Wenen stappen. Dit is de enige trein naar Wenen waarbij je niet hoeft over te stappen. Tickets boek je al vanaf € 29,90 per enkele reis!

In de nachttrein kan je een zitplaats, ligplaats in een couchette of een bedplaats reserveren. Een treinticket voor de nachttrein inclusief reservering boek je vanaf € 29,90 per trein.

Bekijk de prijzen van alle accommodaties op de nachttrein hier.

Nachttrein naar Wenen
Tickets v.a. € 29,90

Reistijd naar Wenen

Vanaf Amsterdam Centraal gezien is de snelste reistijd van de trein naar Wenen 10:37 uur. De reisduur van de treinreis naar Wenen kan per dag iets verschillen. Natuurlijk is je vertrekstation in Nederland bepalend voor de totale duur van de treinreis naar Wenen.
Reis je met de Intercity-Berlijn en vertrek je niet vanaf Amsterdam CS maar vanaf één van de andere opstapstations van de IC-Berlijn in Nederland (Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo of Hengelo), dan kan je respectievelijk 20, 34, 60, 72, 103 of 116 minuten van de totale reistijd afhalen.
Reis je met de ICE en vertrek je niet vanaf Amsterdam CS maar vanaf één van de andere twee opstapstation van de ICE trein in Nederland (Utrecht CS of Arnhem CS), dan kan je respectievelijk 30 of 60 minuten van de totale reistijd afhalen.

Reis je deels per nachttrein naar Wenen, reken dan op een reistijd van in totaal ongeveer uur.

Bereken hier de totale reistijd naar Wenen vanaf jouw vertrekstation in Nederland.

Dienstregeling naar Wenen

Hieronder de dienstregeling van de trein naar Wenen. In het overzicht vind je de beste/populairste/snelste treinverbinding naar Wenen. In sommige gevallen kunnen tijden (wat) afwijken. Actuele reistijden voor de trein naar Wenen en voor de trein van Wenen naar Nederland vind je hier.

Traject Trein Vertrek Aank. Reistijd Overstap Vanafprijs Ticket
Amsterdam - Wenen ICE + ICE 08:08 18:45 10:37 1 € 46,90 Online
↓ Utrecht ICE + ICE 08:33 18:45 10:12 1 € 46,90 Online
↓ Arnhem ICE + ICE 09:05 18:45 09:40 1 € 46,90 Online
Amsterdam - Wenen ICE + ICE 10:38 23:05 12:27 1 € 46,90 Online
↓ Utrecht ICE + ICE 11:03 23:05 12:02 1 € 46,90 Online
↓ Arnhem ICE + ICE 11:35 23:05 11:30 1 € 46,90 Online
Amsterdam - Wenen NightJet 19:30 09:19 13:49 0 € 29,90 Online
↓ Utrecht NightJet 20:02 09:19 13:17 0 € 29,90 Online
↓ Arnhem NightJet 20:27 09:19 12:52 0 € 29,90 Online
Benieuwd naar de reistijd van de trein van Rotterdam, Den Haag, Tilburg, Eindhoven, Roosendaal, Breda, Venlo, Maastricht, Leiden, Haarlem, Gouda, Vlissingen, Alkmaar, Hilversum, Nijmegen, Den Bosch, Leeuwarden, Zwolle, Groningen, Assen, Almere, Hengelo, Enschede, Apeldoorn of Deventer naar Wenen? Bekijk hier de reistijd.

Prijs van een treinticket naar Wenen

Net zoals bij de meeste internationale treinen varieert ook de prijs van een treinticket naar Wenen. In de regel lopen de prijzen van treintickets op naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. De prijs voor een treinkaartje naar Wenen begint bij €46,90 in de 2e klasse en €89,90 in de 1e klasse. Boek je gelijk binnen een aantal dagen nadat de trein boekbaar is geworden, dan is de kans op een goedkoop treinticket naar Wenen het grootst. Wacht je een aantal weken, dan betaal je misschien al het dubbele voor je treinkaartje en boek je pas enkele dagen voor vertrek je treinticket, dan betaal je vaak het drie- a viervoudige van de vanafprijs. Treinen richting Oostenrijk zijn vaak 90 tot 180 dagen voor vertrek te boeken zijn.

Wil je een retour treinticket naar Wenen, dan bestaat er geen speciaal kortingstarief. Een retourtje bestaat simpelweg uit een treinticket voor de heenreis en een treinticket terug voor de trein van Wenen naar Nederland. Voor een retour ben je dus minimaal 2 keer de prijs van een enkele reis kwijt.

Interrailen naar Wenen


Op korte termijn ben je vaak aanzienlijk voordeliger uit (als je retour reist) wanneer je een Interrail Global pas aanschaft. De goedkoopste Interrail Global pas boek je al vanaf €185 in de 2e klasse. Met deze pas mag je in totaal 4 dagen reizen binnen een periode van 1 maand en kan je dus vanaf je vertrekstation in Nederland naar Wenen reizen en weer terug.

Ga je interrailen naar Wenen, dan kan je optioneel een zitplaatsreservering bijboeken op de IC, EC en ICE treinen in Duitsland en Tsjechië. De regionale treinen (R-treinen) zijn vaak niet reserveerbaar. Reis je deels met de nachttrein, dan is een reservering verplicht. Bij boeken staat per trein duidelijk aangegeven of een trein reserveringsplichting is.

Korting op de trein naar Wenen

Voordelig met de trein naar Wenen reizen wil iedereen wel. Nu zijn er diverse manieren waarop je korting op de trein naar Wenen kunt krijgen. Boekingstermijn, leeftijd van de reiziger en eventuele kortingskaarten spelen daarbij de belangrijkste rol. Vaak is het wel zo dat de mate van korting de flexibiliteit van je treinticket bepaalt. Hoe goedkoper je treinticket, hoe strenger de annulerings- en wijzigingsvoorwaarden vaak zijn.
Vroegboekkorting
Door vroeg te boeken kan je veruit de meeste korting op de trein naar Wenen krijgen. Ben je er snel bij, binnen enkele dagen nadat een trein is opengesteld voor boekingen, dan maak je de grootste kans op een goedkoop treinticket naar Wenen. De prijs voor het voordeligste treinticket naar Wenen is vaak 3 tot 4 keer voordeliger dan de prijs die je voor je treinkaartje betaalt als je pas kort voor vertrek boekt. Enkele vroegboektarieven op dit traject zijn de Sparpreis en de vaak nog voordeligere Supersparpreis.

Als je laat bent met boeken, dan is je ticket vaak erg duur. Meestal ben je dan stukken goedkoper uit met een Interrail Global pas. Met de pas kan je 4 dagen reizen binnen een periode van 1 maand. Je kunt dus heen- en terugreizen naar Wenen met de pas. De Interrail Global pas koop je al vanaf €185. Het is ook mogelijk om een los treinticket tot aan de grens van Oostenrijk te boeken en om vervolgens een Interrail One Countrypas voor Oostenrijk bij te boeken. Deze pas is alleen geldig in Oostenrijk. Vaak ben je zo voordeliger uit als je laat boekt. Helemaal als je van plan bent om meer reizen binnen Oostenrijk te gaan maken.
Voordeelurenkaart en railplus
Korting op de trein naar Wenen met een kortingskaart zoals een voordeelurenkaart of railplus kaart is alleen op een Full-flex tarief van toepassing. Je krijgt geen korting met je voordeelurenkaart op een Sparpreis of Supersparpreis tarief. Ook niet met je railpluskaart. Korting op korting wordt helaas niet gegeven. Het Full-flex tarief met voordeelurenkorting en/of railpluskorting is vaak stukken duurder dan een Supersparpreis of Sparpreis. Meestal heeft het gebruik van je kortingskaart dus geen positief effect op de prijs.
Leeftijdskorting
Voor reizigers uit diverse leeftijdsgroepen bestaat er korting op de trein naar Wenen. Op zowel de ICE hogesnelheidstrein als de nachttrein zijn er interessante kortingen voor reizigers van bepaalde leeftijd.

Kinderkorting
Boek je online een treinticket voor de trein naar Wenen en reis je met een kind in de leeftijd van 4 t/m 11 jaar, dan reist het kind geheel gratis mee. Het kind moet wel op het ticket vermeld worden. Kinderen van 0 t/m 3 jaar reizen ook gratis mee (op schoot) maar hoeven niet op het ticket vermeld te staan. Per volwassene mag je maximaal 4 kinderen gratis meenemen.. Per volwassene mag je maximaal 4 kinderen gratis meenemen. Indien je met de nachttrein of hogesnelheidstrein reist hebben meereizende kinderen t/m 14 jaar vaak ook recht op korting. Omdat een reservering voor een zitplaats, ligplaats in couchette of bedplaats in een slaaprijtuig verplicht is voor iedere reiziger, moet een kind wel betalen voor een reservering.

Seniorenkorting
Een speciale senioren korting op de IC en ICE trein richting Wenen is er helaas niet. Op de NJ nachttrein zijn wel speciale tarieven voor senioren. Deze tarieven zijn echter vaak hoger dan de voordeligste Sparschiene vroegboektarieven. Ook krijgt een senior korting op een Interrail pas.

Jongerenkorting
Speciale jongeren korting op de IC en ICE trein richting Wenen is er helaas ook niet. Op de NJ nachttrein zijn wel speciale tarieven voor senioren. Deze tarieven zijn echter vaak hoger dan de voordeligste Sparschiene vroegboektarieven. Ook krijgt een jongere korting op een Interrail pas.

Treinstation van Wenen

Natuurlijk zijn er meerdere treinstations in Wenen te vinden, het is immers een grote stad. Reis je vanuit Nederland per trein naar Wenen, dan kom je aan op het treinstation Wien Hbf (Hauptbahnhof). Het treinstation van Wenen ligt ongeveer 3 kilometer ten zuiden van de binnenstad van Wenen (Innere Stadt), het historische centrum. Slot Belvedere ligt ongeveer op 1 kilometer loopafstand van het centraal station van Wenen. Per bus, tram (S-Bahn) of metro (U-Bahn) kan je snel en goedkoop van de ene plek naar de andere plek reizen binnen Wenen. Tickets haal je simpelweg uit de kaartautomaat. Ook kan je een meerdaagse pas voor het openbaar vervoer van Wenen kopen, de Vienna Card.

Voorzieningen op station Wenen
Er zijn tal van voorzieningen op het nieuwe treinstation van Wenen te vinden. Denk daarbij aan liften, fietshuur, pinautomaten/geldautomaten, geldwisselkantoren, (gehandicapten)toiletten, gebedsruimtes, kluisjes, taxi-service en Wifi. Natuurlijk zijn er ook tal van restaurantjes en winkels in het stationsgebouw te vinden.

Hotels
Een aantal betaalbare maar leuke hotels in Wenen vind je in en rondom het centrum. Vanaf het station rijden regelmatig diverse treinen en bussen naar verschillende plaatsen in de buurt van Wenen.

Plaatsen in de omgeving van Wenen zijn onder andere: Schwechat, Klosterneuburg, Baden bei Wien, Vösendorf, Bruck an der Leitha, Wiener Neustadt, Neulengbach, Sankt Pölten en Gänserndorf.

[google_map_easy id="91"]

Hotel tips Wenen

Wenen is een prachtige klassieke stad die nog altijd erg populair is onder toeristen. Het barst dan ook van de hotels in Wenen. Voor elke reiziger is wel een geschikt hotel of guesthouse in Wenen te vinden. De accommodaties in het centrum van Wenen zijn meestal flink prijzig. Zit je iets meer buiten het centrum, dan is je accommodatie vaak een stuk voordeliger. Bekijk hieronder enkele hotel tips Wenen en vind het hotel dat het beste bij je past!

Budget hotel

Motel One Wien-Hauptb.

Motel One Wien-Hauptbahnhof ligt direct naast het centraal station van Wenen. Diverse winkels, restaurants en supermarkten en het slot Belvedere liggen op loopafstand van het hotel evenals een metrostation. De moderne kamers van het Wien-Hauptbahnhof Motel One zijn voorzien van airconditioning, een flatscreen-tv, een badkamer en gratis WIFI.

Middenklasse hotel

Hotel de France Wien

Midden in het centrum van Wenen aan de elegante boulevard Ringstraße ligt dit prachtige 5-sterren hotel. Vanaf het hotel loop je zo naar de belangrijkste bezienswaardigheden in Wenen. Het hotel heeft een restaurant, bar met pianomuziek en in de zomer een terras aan de straat. De lichte kamers zijn voorzien van gratis internet, satelliet-tv, thee- en koffiefaciliteiten.

Luxe hotel

Hotel Lamée

Het prachtige designhotel Lamée ligt in het centrum van de stad, op slechts 200 m van de Stephansdom. Het biedt een dakterras met een panoramisch uitzicht over Wenen. De luxe, geluiddichte kamers zijn modern en voorzien van een full-HD lcd-tv, gratis internet en een Nespresso-apparaat. Bezienswaardigheden zoals de Albertina, de Hofburg en de Spaanse Rijschool liggen op loopafstand.

Veelgestelde vragen over de trein naar Wenen


Al vanaf € 49,90 kan je een treinticket naar Wenen boeken. Treinkaartjes naar Wenen kan je vaak ruim voor vertrek al boeken. Hoe korter voor vertrekdatum je boekt, hoe hoger de prijs oploopt. Boek je op korte termijn, dan betaal je soms wel het 2 tot 4-voudige voor je ticket.

Bekijk actuele prijzen en aanbiedingen naar Wenen.
Nee, er rijdt vanuit Nederland geen rechtstreekse trein naar Wenen. Indien je een treinreis naar Wenen maakt zal je altijd minimaal 1 keer moeten overstappen.

Lees hier meer over de beste en snelste reisroutes naar Wenen.

Alle treinverbindingen en vertrektijden naar Wenen kan je hier vinden.
Vanuit Amsterdam gezien bedraagt de totale reistijd van de trein naar Wenen ongeveer 10u37m.

Bereken hier de reistijd naar Wenen vanaf jouw vertrekstation!
Voor een overnachting in Wenen raden wij Hotel-Pension Wild aan, een leuke en goed betaalbare accommodatie!
Bekijk een overzicht van accommodaties in Wenen en aanbiedingen.
2024-04-13T21:36:52+02:00

Deel of like deze pagina!