Een van Europa’s populairste steden is Praag, de hoofdstad van Tsjechië. In deze bruisende stad vind je naast de mix van cultuur en historie ook tal van gezellige winkelstraten, sfeervolle pleinen en leuke uitgaansgelegenheden. Praag heeft het allemaal. De stad is ook nog een prima per trein te bereiken. Met slechts één overstap reis je al per trein vanuit Nederland naar Praag toe. Een treinticket naar Praag boek je al vanaf €39,90 per enkele reis in de tweede klasse. Bekijk hier actuele prijzen en tijden.

Route van de trein naar Praag

Je kunt op verschillende manieren met de trein naar Praag reizen. De meest voor de hand liggende route van de trein naar Praag is via Berlijn. Zo kan je per directe Intercity vanuit Nederland naar Berlijn reizen en daar overstappen op de rechtstreekse trein naar Praag, een EuroCity trein. Deze zogenaamde EC trein rijdt grote delen langs de prachtige Elbe rivier waardoor je je niet snel zal vervelen. Ook rijdt de trein langs de historische stad Dresden. De Intercity naar Berlijn vertrekt vanuit Amsterdam, Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo en Hengelo.

Ook is het mogelijk om een snellere route naar Praag te nemen. Zo kan je vanuit Amsterdam, Utrecht of Arnhem per ICE via Frankfurt naar Nürnberg reizen om daar over te stappen op de Express-bus naar Praag. Je bent dan twee uur korter onderweg maar moet dus wel een deel van het traject per bus (in je ticket inbegrepen) afleggen. Ook is deze verbinding vaak duurder dan wanneer je via Berlijn naar Praag reist.

Route trein naar Praag
Per dagtrein naar Praag reizen
Intercity trein naar Berlijn
Bordbistro in de intercity naar Berlijn
Tickets v.a. €39,90

Reis je met de trein naar Praag via Berlijn, dan maak je doorgaans gebruik van de InterCity-Berlijn en de EuroCity van Berlijn naar Praag. Beide treinen zijn van diverse voorzieningen voorzien. Zo hebben beide treinen een bordbistro waar je wat kunt eten of een kop koffie, een biertje of wat frisdrank kunt halen. Ook zijn beide treinen voorzien van stopcontacten zodat je een mobiele telefoon kunt opladen of je laptop kunt aansluiten. Wifi is helaas nog niet aanwezig in de treinen (januari 2020).

Voor zowel de IC als de EC trein is een reservering niet verplicht. Echter is het wel mogelijk en aan te raden om een zitplaatsreserveringen bij te boeken. Vooral de InterCity trein naar Berlijn kan flink druk zijn. Een gereserveerde zitplaats is dan erg fijn. Zeker als je met meerdere mensen reist. Zo weet je ook zeker dat je bij elkaar kunt zitten.

Een zitplaats boek je optioneel bij voor €4 in de 2e klasse. In de 1e klasse zit er een gratis zitplaats bij je treinkaartje naar Praag inbegrepen.

Per nachttrein naar Praag reizen

Een rechtstreekse nachttrein naar Praag vanuit Nederland bestaat helaas niet meer. Eind 2018 is de Deutsche Bahn gestopt met de CityNightLine naar Praag. Deze nachttrein van Nederland naar Praag reed dagelijks en was ideaal omdat je zo niet de hele dag in de trein hoefde te zitten en ook nog eens op een overnachting in een hotel bespaarde. Ook voor reizigers die een fiets meenamen bood de CNL uitkomst.

Vandaag de dag is het wel mogelijk om gedeeltelijk per nachttrein naar Praag te reizen. Zo kan je vanuit Nederland per ICE naar Düsseldorf of Köln reizen om daar op de NightJet nachttrein richting München te stappen. In München kan je vervolgens op de Allgäu-Express trein naar Praag stappen. De prijs van deze verbinding ligt vaak wel een stuk hoger dan die van de route via Berlijn. Tickets voor de NightJet nachttrein kan je online boeken.

NightJet nachttrein naar München
NightJet nachttrein naar München
Tickets v.a. €68,80

Reistijd naar Praag per trein

Gezien vanaf Amsterdam CS is de reistijd per trein naar Praag ongeveer 12,5 uur indien je per IC en EC via Berlijn reist. Woon je dichter in de buurt van de Duitse grens, dan neemt de totale reistijd naar Praag wat af. Zo doe je over de treinreis van Hengelo naar Praag 10u28m. Voor de overstap in Berlijn heb je ruim voldoende tijd.

De snelste treinverbinding naar Praag is echter de verbinding via Frankfurt en Nürnberg waarbij je vanaf Nürnberg tot Praag met de DB-Expressbus reist. Deze verbinding duurt in totaal, gezien vanaf Amsterdam CS, 10u17m. Je hebt dus wel twee overstappen en moet 3,5 uur in een bus zitten!

Reistijd trein naar Praag (IC en EC via Berlijn)

TrajectVertrektijdAankomsttijdReistijdOverstapVanafprijs
Amsterdam - Praag07:0019:2612:261€ 39,90  Zoek ticket
Hilversum - Praag07:2119:2612:051€ 39,90  Zoek ticket
Amersfoort - Praag07:3419:2611:521€ 39,90   Zoek ticket
Apeldoorn - Praag08:0019:2611:261€ 39,90 Zoek ticket
Deventer - Praag08:1219:2611:141€ 39,90  Zoek ticket
Almelo - Praag08:4319:2610:431€ 39,90  Zoek ticket
Hengelo - Praag08:5619:2610:301€ 39,90  Zoek ticket
Bereken de reistijd naar Praag vanaf jouw vertrekstation

Prijs van een treinticket naar Praag

Zoals de meeste internationale treinen heeft ook de trein naar Praag geen vaste tarieven. Prijzen voor een treinkaartje naar Praag lopen op naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. Treinen richting Tsjechië zijn al 90 dagen voor vertrek te boeken. Ben je er snel bij, dan heb je een grote kans op het voordeligste treinticket naar Praag van €39,90 in de 2e klasse en €59,90 in de 1e klasse. Wacht je tot kort voor vertrek, dan kan je ticket wel 3 tot vier keer zoveel kosten. Op korte termijn is een Interrail Global pas vaak voordeliger. Vanaf €185 kan je hiermee heen en terug reizen.

Ook de de prijs per treinverbinding flink verschillen. De populaire treinen zijn vaak voller en duurder omdat de goedkoper treinkaartjes al verkocht zijn. Reis je bijvoorbeeld vanaf Amsterdam om 07:00 naar Praag, dan is de kans groter dat je meer betaalt voor je treinticket naar Praag dan wanneer je de eerstvolgende verbinding neemt (09:00 vertrek) die pas na de spits rijdt en dus minder vol zal zitten. Je komt dan wel later aan in Praag.

Een zitplaatsreservering op de trein naar Praag is niet verplicht maar wel aan te raden, zeker in drukke periodes. Je boek al voor €4 een reservering. In de 1e klasse is je zitplaatsreservering gratis bij je ticket inbegrepen.

Korting op de trein naar Praag

Natuurlijk wil iedereen voordelig met de trein naar Praag reizen. Nu zijn er diverse manieren waarop je korting op de trein naar Praag kunt krijgen. Daarbij spelen boekingstermijn, leeftijd van de reiziger en eventuele kortingskaarten de belangrijkste rol. Vaak is het wel zo dat de mate van korting de flexibiliteit van je treinticket bepalen. Hoe goedkoper je treinticket, hoe strenger de voorwaarden vaak zijn.

Vroegboekkorting

De meeste korting op de trein naar Praag krijg je door vroeg te boeken. Zowel de treinverbinding overdag als de verbinding met de nachttrein kan je 3 maanden voor vertrek al boeken. Ben je er snel bij, dan maak je de grootste kans op het goedkoopste treinticket naar Praag. De prijs voor het voordeligste treinticket naar Praag is vaak 2 tot 3 keer voordeliger dan de prijs die je op korte termijn voor je treinkaartje betaalt. De vroegboektarieven zijn de Sparpreis en de vaak nog voordeligere Supersparpreis.

Als je laat bent met boeken, dan is je ticket vaak erg duur. Meestal ben je dan stukken goedkoper uit met een Interrail Global pas. Met de pas kan je 4 dagen reizen binnen 1 maand. Je kunt dus heen- en terugreizen naar Praag met de pas. De Interrail Global pas koop je al vanaf €185.

Voordeelurenkaart en railplus

Korting op de trein naar Praag met een kortingskaart zoals een voordeelurenkaart of railplus kaart is alleen op een Full-flex tarief van toepassing. Je krijgt geen korting met je voordeelurenkaart op een Sparpreis of Supersparpreis tarief. Ook niet met je railpluskaart. Korting op korting wordt helaas niet gegeven. Het Full-flex tarief met voordeelurenkorting en/of railpluskorting is vaak stukken duurder dan een Supersparpreis of Sparpreis. Meestal heeft het gebruik van je kortingskaart dus geen positief effect op de prijs.

Leeftijdskorting

Voor reizigers uit diverse leeftijdsgroepen bestaat er korting op de trein naar Praag. Op zowel de IC/EC-verbinding als de nachttrein zijn er interessante kortingen voor reizigers van bepaalde leeftijd.

Kinderkorting
Boek je online een treinticket voor de IC naar Praag en reis je met een kind in de leeftijd van 4 t/m 14 jaar, dan reist het kind geheel gratis mee. Het kind moet wel op het ticket vermeld worden. Kinderen van 0 t/m 3 jaar reizen ook gratis mee (op schoot) maar hoeven niet op het ticket vermeld te staan. Per volwassene mag je maximaal 4 kinderen gratis meenemen.

Indien je met de nachttrein reist hebben meereizende kinderen t/m 14 jaar ook recht op een gratis vervoersbewijs. Omdat een reservering voor een zitplaats, ligplaats in couchette of bedplaats in een slaaprijtuig verplicht is voor iedere reiziger, moet een kind wel betalen voor een reservering.

Seniorenkorting
Een speciale senioren korting op de IC/EC trein naar Praag is er helaas niet. Wel krijgt een senior korting op een Interrail pas. Op de NJ nachttrein zijn wel speciale tarieven voor senioren. Deze tarieven zijn echter vaak hoger dan de voordeligste Sparschiene vroegboektarieven.

Jongerenkorting
Speciale jongeren korting op de IC/EC trein naar Praag is er helaas ook niet. Wel krijgt een jongere korting op een Interrail pas. Op de NJ nachttrein naar Praag zijn wel speciale tarieven voor jongeren. Deze tarieven zijn echter vaak hoger dan de voordeligste Sparschiene vroegboektarieven.

Treinstation van Praag

Het treinstation van Praag, Praha Hlavni Nadrazi (Praag Hl.N.), vind je aan de rand van het centrum van Praag. Vanaf het station loop je binnen enkele minuten naar het centrum van Praag dat op zo’n 250 meter van het station te vinden is. In het centrum vind je tal van leuke en betaalbare hotels vindt.

Het stationsgebouw van Praag is groot en heeft diverse voorzieningen en faciliteiten zoals toiletten en ticketautomaten.

Vanaf het station rijden regelmatig diverse bussen en trams naar diverse plaatsen en toeristische attracties in de stad. Ook zijn er taxi’s bij het station te vinden.

Kom je pas laat aan in Praag, dan kan je een overnachting boeken. Praha 5 is een aanrader die op korte afstand van het treinstation van Praag ligt en goed betaalbaar is.

Let erop dat er in Praag nog een tweede station te vinden is waar de EuroCity trein die vanuit Berlijn aankomt stopt, Praha-Holesovice. Dit station ligt nabij een groot industriegebied en is niet interessant.

Adres van treinstation Praag

Wilsonova 300/8, 120 00 Vinohrady, Praag, Tsjechië

Bereken de prijs naar Praag vanaf jouw vertrekstation

Veel gestelde vragen over de trein naar Praag

Wat kost een treinticket naar Praag?

De prijs van een treinticket naar Praag begint bij €37,90 (Sparpreis Europa) per enkele reis maar loopt op naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. Op korte termijn kan de prijs oplopen tot het Full-flex tarief van c.a. €180 per enkele reis. Je bent op korte termijn daarom vaak voordeliger uit met een Interrail pas.

Hoelang duurt een treinreis naar Praag?

Reis je per Intercity en Eurocity naar via Berlijn naar Praag, dan moet je op een reistijd van 10u36m rekenen vanaf Amsterdam CS gezien. Vanaf Amersfoort en Almelo doe je er respectievelijk c.a. 30 minuten en 1 uur en 45 minuten korter over.

Waar boek je een treinticket naar Praag?

Via NSInternational kan je snel en makkelijk aan je treintickets naar Praag komen.

Bestaat er korting op de trein naar Praag?

Ja, met een voordeelurenkaart krijg je op het nederlandse traject korting maar alleen op de Full-flex prijs. De Sparpreis Europa vroegboektarieven zijn echter meestel voordeliger.