Nederlanders zijn gek op fietsen. Steeds vaker zoeken ze in de vakantie het buitenland op om een mooie fietstour te gaan maken. België is een erg populaire bestemming met uiteraard de prachtige Belgische Ardennen als populairste regio. Per trein en fiets naar België reizen is vrij eenvoudig. Je zit al in een paar uur met je fiets in de Belgische Ardennen of op een andere plek in België. Ook het treinkaartje naar België is vrij goedkoop. Lees de uitgebreide mogelijkheden en plan je fietsreis naar België!

Op welke treinen naar België kan je een fiets meenemen?

Als je vanuit Nederland naar België wilt reizen en je wil je fiets meenemen, dan zijn er volop mogelijkheden. Per trein en fiets naar België reizen is erg eenvoudig. Op alle Intercity treinen en regionale treinen binnen Nederland en België kan je een fiets meenemen. Ook op de internationale treinen. Alleen op de Thalys en de ICD, de Intercity direct mogen geen fietsen mee. Op de treinen die fietsen kunnen vervoeren kan je fietsen in de entree plaatsen in de speciale rijtuigen die voor fietsen zijn ingericht. Indien er heel toevallig al een grote groep fietsers in de trein staat kan het zijn dat je geweigerd wordt en de volgende trein moet nemen. Deze kans is wel bijzonder klein.

Alle treinen tussen Nederland en België waar fietsen op mee mogen kunnen niet worden gereserveerd. Als je de fiets wilt meenemen moet je voor de fiets een fietsticket kopen. Een fietsticket vanaf Nederland naar België kost €12 per enkele reis. Je fietskaart of fietsticket bestaat uit twee delen. Op het ene ticket staat het bedrag van €12 en hou je bij de hand i.v.m. controle door de conducteur. Het tweede ticket hang je aan de fiets zodat de conducteur kan zien dat er voor betaald is. Het ticket is twee weken geldig. Je kunt dus je reis onderbreken en de volgende dag doorreizen zonder dat je een extra fietsticket hoeft te kopen. Reis je bijvoorbeeld vanuit Amsterdam naar Namen in de Ardennen en overnacht je bij je tante in Antwerpen, dan kan je het fietsticket op de 1e en 2e reisdag gebruiken. Enige voorwaarde die gesteld wordt is dat je via een logische route reist.

Waar boek je een internationaal fietsticket naar België?

Een internationaal fietsticket naar België kan je eenvoudig op een willekeurig station in Nederland uit de automaat halen. Je kunt treintickets en fietstickets binnen de gehele BeNeLux uit alle automaten in Nederland halen. Ook je terugreis kan je er al boeken. Weet je de terugreisdatum nog niet, dan kan je ook in België eenvoudig je terugreis boeken. Het is helaas niet mogelijk om online je fietstickets te boeken. Je zult dus altijd je fietskaarten uit de automaat moeten halen, ze aan het loket moeten regelen of via een reisbureau (Treinreiswinkel) moeten boeken.

De kosten van het internationale fietsticket naar België bedragen €12 per enkele reis per fiets. Ook je eigen ticket kan je uit de automaat halen. Kunt in één keer het ticket naar België boeken en aangeven of je in het bezit bent van een kortingskaart zoals een Voordeelurenkaart of een Railplus kaart. Beide kaarten leveren korting op. Ook kan je dit ticket alvast online boeken.

Met je fiets in de trein in de spits naar België reizen

Je mag met je fiets in de trein tijdens de spits reizen zolang je reis onderdeel uitmaakt van een internationale treinreis. Aangezien je niet altijd op tijd je bestemming kunt bereiken indien je pas na de spits (09:00) vertrekt, is er een uitzonderingsregel gemaakt voor het reizen met fiets naar het buitenland. Reis je alleen binnen Nederland met de fiets, dan mag je alleen na de spits reizen. Per trein en fiets naar België reizen mag dus wel tijdens de spits.

Handige treinverbindingen met fiets naar België

Vanuit veel steden in Nederland kan je met één overstap met de trein en fiets naar België reizen. Diverse Intercity treinen vanuit alle hoeken van het land sluiten aan op de directe Intercity trein die vanuit Amsterdam CS, Den Haag HS, Rotterdam CS, Dordrecht of Roosendaal naar België rijdt.
De rechtstreekse Intercity naar België stops in Antwerpen, Mechelen, Burssel Noord, Brussel Centraal en Brussel Zuid (Brussel Zuid = Brussel Midi).

Kaart treinroutes met fiets naar België overzicht
Op boven getoonde kaart staan de aansluitingen op de rechtstreekse Intercity trein van Amsterdam naar Brussel (paarse lijn) aangegeven.

  • IC Amsterdam – Brussel met stops in Den Haag Hs, Rotterdam CS, Dordrecht, Roosendaal en Antwerpen
  • IC Den Helder – Amsterdam met stops in Schagen, Heerhugowaard, Alkmaar, Castricum en Zaandaam
  • IC Groningen – Rotterdam met stops in Assen, Zwolle, Amersfoort, Utrecht CS en Gouda
  • IC Zwolle – Roosendaal met stops in Deventer, Zutphen, Arnhem, Nijmegen, Oss, Den Bosch, Tilburg, Breda en Etten-Leur
  • IC Vlissingen – Roosendaal met stops in Middelburg, Goes en Bergen op Zoom

Meer weten over het reizen per trein en fiets naar België?

Wil je nog meer weten over het reizen per trein en fiets naar België? Op de website van NSInternational.com en de NMBS, de Belgische spoorwegen vindt je nog meer uitgebreide informatie over het reizen per trein en fiets naar België.