Een land in Azië om bij uitstek per trein te verkennen is Sri Lanka. Tijdens hun koloniale overheersing legden de Engelsen met behulp van de lokale bevolking tal van spoorlijnen in Sri Lanka aan. De meeste delen van het land en de grootste en belangrijkste steden van Sri Lanka kan je dan ook prima per trein bereiken. Sinds eind juli 2018 kan je treintickets in Sri Lanka online boeken.

Treinen in Sri Lanka

Het spoorwegnetwerk van Sri Lanka beslaat het grootste deel van het land. Vooral langs de westkust (met hoofdstad Colombo), door centraal Sri Lanka en in het noorden liggen veel spoorlijnen. In totaal bestaat het spoornetwerk van Sri Lanka uit 5 hoofdspoorlijnen. Ze heb je de “Southern line” die van de hoofdstad Colombo langs de kust naar Mataram in het zuiden loopt en de “Main line” die vanuit Colombo naar de bergen in centraal Sri Lanka loopt en steden als Kandy en Badulla aandoet. De derde spoorlijn is de “Kelani Valley Line” die van Colombo naar Avissawella loopt, een stad ten oosten van Colombo. De vierde spoorlijn, de “Puttalam line” verbindt Colombo met de stad Puttalam ten noorden van de hoofdstad en loopt langs de kust. De vijfde en laatste spoorlijn is de “Nothern line“. Deze spoorlijn loopt van Polghahawela in centraal Sri Lanka naar het noordelijker gelegen Maho waar de lijn in twee delen wordt opgesplitst. Beide delen vertakken zich verderop nogmaals. Steden als Batticaloa, Trincomalee, Jaffna en Talaimannar kan je via deze spoorlijn bereiken.

Treintickets in Sri Lanka boeken

Er zijn sinds kort twee manieren om aan je treintickets in Sri Lanka te komen. Uiteraard kan je eenvoudigweg je treinkaartje op het station regelen. In de grote steden zijn de treinstations dagelijks geopend. In de kleinere plaatsen soms alleen bepaalde dagdelen. Een tweede optie om aan je treinkaartjes voor treinen in Sri Lanka te komen is online boeken. Sinds eind juli 2018 kan je treintickets in Sri Lanka online boeken. Zo ben je verzekerd van een plaats in de trein en kan je jouw reis plannen. Je loop zo geen risico om een trein te missen omdat ie vol zit. Op drukke feestdagen kan dat namelijk geregeld voorkomen.

Verschillende klassen

Er zijn 3 verschillende klassen op treinen in Sri Lanka. Zo kan je 1e, 2e of 3e klasse reizen. Bij de 1e klasse is een zitplaats standaard inbegrepen. Bij de 2e en 3e klasse heb je de keuze om een reservering (tegen kosten) bij te boeken. Je kunt dus treintickets kopen inclusief of exclusief zitplaatsreservering.

1e klasse

Reis je in Sri Lanka 1e klasse in een trein, dan heb je vaak een stuk minder drukte aan je hooft. Het kan soms in de 2e of 3e klasse erg druk zijn. Ook is het comfort groter en heb je in de 1e klasse airconditioning. Ramen kunnen dan ook niet open. Een zitplaatsreservering is inbegrepen. Reizen in de 1e klasse geeft je een beetje het gevoel alsof je in een Europese trein zit.

2e klasse

Een 2e klas ticket kan je met of zonder zitplaatsreservering kopen. Het verschil in prijs is vrij klein. Een zitplaats wordt wel aangeraden omdat het soms erg druk kan zijn in de 2e klasse. Airco is er niet maar ramen (en deuren) kunnen worden geopend. Stoelen zijn iets minder comfortabel dan in 1e klasse maar nog goed te doen. Heb je geen zitplaatsreservering, dan zit je vaak niet op een zachte bank.

3e klasse

Ook in de 3e klasse kan je kiezen voor een treinticket inclusief of exclusief zitplaats. Hou er rekening mee dat treinstellen van de 3e klasse NIET vol kunnen raken. Het kan er dus erg druk zijn. Zeker tijdens feestdagen. Het comfort is ook stukken minder. Heb je geen zitplaatsreservering, dan zit je vaak niet op een zachte bank. Er is geen airco maar wel fans. Fans zijn wel vaak stuk!

Korting, voor iets meer geld heb je een zitplaatsreservering die je vaak een stuk meer comfort geeft. Reizen in de 3e klasse brengt het risico op erg volle treinstellen met zich mee. De 1e klasse optie of 2e klasse met zitplaatsreservering is erg aan te raden. Lees meer over klassen in treinen in Sri Lanka.

Populaire treinverbindingen in Sri Lanka

Er zijn een aantal erg populaire treinverbindingen in Sri Lanka waar veel toeristen gebruik van maken. Zo is de spoorlijn van Colombo naar Kandy erg populair. De trein die over dit spoor rijdt brengt je door de bergen en langs tal van groen gekleurde theeplantages die langs de route liggen. Ook de verbindingen tussen Colombo en Matara en tussen Colombo en Puttalem zijn erg in trek. Deze twee routes brengen je langs de prachtige westkust van Sri Lanka.

Ook de routes door het voormalige Tamil gebied zijn erg mooi. Ze brengen je door vlaktes met rivieren, bossen en kleine dorpjes. Sommige delen van het spoor in het noorden van het land zijn aan onderhoud toe. Soms zijn ze tijdelijk gesloten voor onderhoudswerkzaamheden.