Na hoofdstad Kopenhagen is Aarhus (Århus) de grootste stad van Denemarken. De bruisende stad ligt aan zee, wordt gezien als onofficiële hoofdstad van Jutland en is feitelijk de culturele hoofdstad van Denemarken. Door de vele studenten heeft de stad de jonge bevolkingen van Europa. Er zijn volop cafe’s, uitgaansgelegenheden en culturele trekpleisters in de stad te vinden. Kortom, een prima stad om te bezoeken. Wil je vanuit Nederland per trein naar Aarhus reizen, dan moet je een aantal keer overstappen. Een rechtstreekse trein naar Aarhus vanuit Nederland bestaat helaas niet. Vanaf €39,90 boek je al een treinticket naar Aarhus in de 2e klasse. Bekijk actuele tijden en prijzen.

  • Prijs: vanaf €39,90

  • Reistijd: 10 tot 11 uur

  • Overstappen: 2 keer (minimaal)

  • Kinderen t/m 14 jaar gratis mee
  • Grote vroegboekkortingen

  • Zitplaatsen te reserveren

  • 3 maanden vooruit te boeken

  • Fiets op de trein mogelijk

Treinreis naar Aarhus

Tot eind 2017 kan je nog op twee manieren per trein naar Aarhus reizen. Zo kon je ervoor kiezen om geheel overdag te reizen of deels per nachttrein. Tot het einde van 2017 reed er vanuit Nederland een nachttrein naar Denemarken. Deze CityNightLine naar Denemarken stopte onder andere in Kolding en Odense voordat de eindbestemming Kopenhagen werd bereikt. In Kolding kon je dan in de ochtend overstappen op de Intercity trein naar Aarhus. Helaas is het tegenwoordig alleen nog mogelijk om overdag naar Aarhus te reizen. (Deels) per nachttrein naar Aarhus reizen is helaas niet meer mogelijk.

Per dagtrein naar Aarhus reizen

Er bestaat helaas geen rechtstreekse trein naar Aarhus vanuit Nederland. Je zal altijd minimaal 2 keer moeten overstappen als je met de trein naar Aalborg wilt reizen. De meeste gangbare treinverbinding vanuit Nederland naar Aarhus is met de IC-Berlijn tot aan Osnabrück waar je overstapt op de IC naar Hamburg. Vanaf Hamburg reis je per directe trein naar Aarhus door, ook weer per Intercity. Boek altijd een verbinding met voldoende overstaptijd in Hamburg. Vertragingen op het traject naar Hamburg komen regelmatig voor. Dagelijks is er één treinverbinding naar Aarhus mogelijk met slechts twee overstappen. Bij de drie andere mogelijke verbindingen stap je altijd minimaal drie keer over. In de zomer periode is er nog wel een extra verbinding waarbij je slechts twee keer overstapt (dan vertrekt de IC-Berlijn al om +/- 05:00 uit Amsterdam.

Een zitplaats boek je optioneel bij voor €4,50 in de 2e klasse. In de 1e klasse zit er een gratis zitplaats bij je treinkaartje naar Aarhus inbegrepen.

Reistijd naar Aarhus per trein

De reistijd naar Aarhus per trein is behoorlijk. Je moet op een flinke zit rekenen. Natuurlijk is je vertrekstation in Nederland bepalend voor de exacte reistijd naar Aarhus. Ga je van een vertrek uit vanaf Amsterdam CS, dan moet je rekenen op een reistijd van 10u18m. Vertrek je vanaf één van de andere stations waar de Intercity naar Osnabrück (eindbestemming Berlijn) vandaan vertrekt, dan is de reistijd natuurlijk wat korter. Vertrek je bijvoorbeeld vanaf Amersfoort of Almelo, dan kan je respectievelijk 34 minuten en 103 minuten van de totale reistijd afhalen. Reis je per trein van Aarhus naar Nederland, dan moet je ongeveer op dezelfde reistijd rekenen.

Reistijd naar Aarhus per trein

TrajectTreinVertrekAankomstReistijdOverst.VanafprijsTicket
Amsterdam - AarhusIC + IC + IC09:0019:1810:182€ 39,90Online
Amersfoort - AarhusIC + IC + IC09:3419:1809:442€ 39,90Online
Almelo - AarhusIC + IC + IC10:4319:1808:352€ 39,90Online

Prijs van een treinticket naar Aarhus

Zoals de meeste internationale treinen heeft ook de trein naar Aarhus geen vaste tarieven. Prijzen voor een treinkaartje naar Aarhus lopen op naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. Treinen richting Denemarken zijn al 90 dagen voor vertrek te boeken. Ben je er snel bij, dan heb je een grote kans op het voordeligste treinticket naar Aarhus van €39,90 in de 2e klasse en €69,90 in de 1e klasse. Wacht je tot kort voor vertrek, dan kan je ticket wel 3 tot vier keer zoveel kosten. Op korte termijn is een Interrail Global pas vaak voordeliger. Vanaf €168 kan je hiermee heen en terug reizen.

Een zitplaatsreservering op de trein naar Aarhus is niet verplicht maar wel aan te raden, zeker in drukke periodes. Je boekt al voor €4,50 een reservering. In de 1e klasse is je zitplaatsreservering gratis bij je ticket inbegrepen.

Korting op de trein naar Aarhus

Natuurlijk wil iedereen voordelig met de trein naar Aarhus reizen. Nu zijn er diverse manieren waarop je korting op de trein naar Aarhus kunt krijgen. Daarbij spelen boekingstermijn, leeftijd van de reiziger en eventuele kortingskaarten de belangrijkste rol. Vaak is het wel zo dat de mate van korting de flexibiliteit van je treinticket bepalen. Hoe goedkoper je treinticket, hoe strenger de voorwaarden vaak zijn.

Vroegboekkorting

De meeste korting op de trein naar Aarhus krijg je door vroeg te boeken. Zowel de treinverbinding overdag als de verbinding met de nachttrein kan je 6 maanden voor vertrek al boeken. Ben je er snel bij, dan maak je de grootste kans op het goedkoopste treinticket naar Aarhus. De prijs voor het voordeligste treinticket naar Aarhus is vaak 2 tot 3 keer voordeliger dan de prijs die je op korte termijn voor je treinkaartje betaalt. De vroegboektarieven zijn de Sparpreis en de vaak nog voordeligere Supersparpreis.

Als je laat bent met boeken, dan is je ticket vaak erg duur. Meestal ben je dan stukken goedkoper uit met een Interrail Global pas. Met de pas kan je 3 dagen reizen binnen 1 maand. Je kunt dus heen- en terugreizen naar Aarhus met de pas. De Interrail Global pas koop je al vanaf €168.

Voordeelurenkaart en railplus

Korting op de trein naar Aarhus met een kortingskaart zoals een voordeelurenkaart of railplus kaart is alleen op een Full-flex tarief van toepassing. Je krijgt geen korting met je voordeelurenkaart op een Sparpreis of Supersparpreis tarief. Ook niet met je railpluskaart. Korting op korting wordt helaas niet gegeven. Het Full-flex tarief met voordeelurenkorting en/of railpluskorting is vaak stukken duurder dan een Supersparpreis of Sparpreis. Meestal heeft het gebruik van je kortingskaart dus geen positief effect op de prijs.

Leeftijdskorting

Leeftijdskorting op de trein naar Aarhus is alleen voor kinderen van 14 jaar jonger van toepassing die met een ouder of grootouder meereizen. Voor reizigers uit de diverse andere leeftijdsgroepen is de vroegboekkorting vrijwel altijd goedkoper dan korting o.b.v. leeftijd.

Kinderkorting
Boek je online een treinticket voor de IC naar Aarhus en reis je met een kind in de leeftijd van 4 t/m 14 jaar, dan reist het kind geheel gratis mee. Het kind moet wel op het ticket vermeld worden. Kinderen van 0 t/m 3 jaar reizen ook gratis mee (op schoot) maar hoeven niet op het ticket vermeld te staan. Per volwassene mag je maximaal 4 kinderen gratis meenemen.

Seniorenkorting
Een speciale senioren korting op de IC trein naar Aarhus is er helaas niet. Wel krijgt een senior korting op een Interrail pas.

Jongerenkorting
Speciale jongeren korting op de IC trein naar Aarhus is er helaas ook niet. Wel krijgt een jongere korting op een Interrail pas.

Treinstation van Aarhus

Het treinstation van Aarhus vind je enkele honderden meters ten zuiden van het centrum van Aarhus. Vanaf het station loop je on ongeveer 10 minuten naar het centrum van Aarhus waar je ook tal van leuke en betaalbare hotels vindt. Vanaf het station rijden regelmatig diverse bussen (lijnbussen) naar diverse plaatsen in de buurt van Aarhus. Openbaar vervoer in Aarhus is goed geregeld. Er rijden door de hele stad trammen en bussen.

Wil je dichter bij het de ferry of de haven van Aarhus uitstappen, dan kan dat. Er is ten noorden van het centrum nog een treinstation in Aarhus, Østbanetorvet. Hiervandaan loop je in enkele minuten naar de haven en zee.