Één van de populairste internationale treinbestemmingen is de bruisende stad Berlijn, de hoofdstad van Duitsland. Vanuit Nederland kan je rechtstreeks met de trein naar Berlijn reizen. Dagelijks rijden er om de twee uur directe intercity treinen naar Berlijn toe. Op een comfortabele manier en met snelheden van soms tegen de 200 kilometer per uur, kom je na iets meer dan zes uur aan op het imposante treinstation Berlin Hauptbahnhof. Dit station ligt om de hoek bij de rijksdag en niet ver van de Berlijnse muur, de Brandenburger Tor en Checkpoint Charlie. Een treinticket naar Berlijn boek je al vanaf €37,90. Bekijk actuele tijden en prijzen.

Treinreis naar Berlijn

Dagelijks rijdt er vanuit Nederland zeven keer een rechtstreekse trein naar Berlijn toe. Ga je een treinreis naar Berlijn maken, dan kan je elke twee uur vertrekken. De Intercity Berlijn vertrekt vanuit Amsterdam CS en stopt nog op de stations Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo en Hengelo voordat de trein bij Bad Bentheim de grens over gaat. Vanuit de meeste treinstations in Nederland kan je prima naar één van de opstapstations van de Intercity trein naar Berlijn reizen om daar op de trein te stappen.

Vanuit Noord-Nederland naar Berlijn reizen
Kom je uit het noorden van het land, dan kan je kiezen om naar Amersfoort of Almelo te reizen en daar op de Intercity trein naar Berlijn te stappen of je kunt via Leer naar Hamburg of Hannover reizen om daar op de rechtstreekse trein naar Berlijn te stappen.

Vanuit Zuid-Nederland naar Berlijn reizen
Vanuit het zuiden van Nederland kan je per regionale trein via Venlo of Herzogenrath naar Düsseldorf, Keulen of Aken reizen om vanaf daar per directe ICE of IC-trein naar Berlijn te reizen.

Hoe vaak rijdt de trein naar Berlijn?

Vanuit Nederland rijdt er om de twee uur een rechtstreekse trein naar Berlijn, de Intercity-Berlijn. Het hele jaar door rijdt deze trein van Amsterdam Centraal naar Berlijn om respectievelijk ongeveer 07:00 uur, 09:00 uur, 11:00 uur, 13:00 uur en 15:00 uur. Daarnaast vertrekt de Intercity trein naar Berlijn in de zomerperiode (eind april tot begin september) ook nog extra om 05:00 uur in de ochtend. Neem je de trein van Berlijn naar Nederland, dan kan je om respectievelijk ongeveer 08:30 uur, 10:30 uur, 12:30 uur, 14:30 uur en 16:30 uur opstappen in Berlijn. Daarnaast rijdt er in de zomerperiode ook weer een extra trein om 06:30 uur van Berlijn naar Amsterdam toe. Kort samengevat: Het hele jaar door rijden er dagelijks 5 treinen van Nederland naar Berlijn en terug en in de zomerperiode rijdt er dagelijks één extra (vroege) trein naar Berlijn en terug.

Daarnaast zijn er trouwens nog alternatieve treinverbindingen naar Duitsland mogelijk. Zo kan je bijvoorbeeld in Düsseldorf of Keulen op de rechtstreekse ICE trein naar Berlijn stappen als je vanuit het zuiden van Nederland reist.

Wanneer kan je een treinticket naar Berlijn boeken?

De boekingstermijn voor de trein naar Berlijn is 180 dagen. Dat wil zeggen dat je treintickets naar Berlijn al 180 dagen voor vertrek kunt boeken. Ben je er vroeg bij, dan heb je de grootste kans op een goedkoop treinticket naar Berlijn. Boek je ongeveer 120 tot 180 dagen voor vertrek, dan heb je de grootste kans op een goedkoop treinticket naar Berlijn. Op korte termijn, bijvoorbeeld een week voor vertrek, moet je rekening houden met tarieven die soms wel 2 a 3 keer hoger liggen dan het voordeligste treinticket naar Berlijn.

Waar vertrekt de trein naar Berlijn?

Er zijn in Nederland diverse treinstations waar je op de trein naar Berlijn kunt stappen. Naast vertrekstation Amsterdam Centraal kan je vervolgens ook in Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo of Hengelo opstappen in Nederland. In Duitsland kan je nog opstappen in Bad Bentheim, Rheine, Osnabrück, Bad Oeynhausen, Minden(Westf), Hannover, Wolfsburg en Stendal. Dit zijn op de terugweg uiteraard ook de uitstapstations met uitzondering van Bad Oeynhausen. Op de terugreis stopt de trein namelijk in Bünde(Westf) in plaats van Bad Oeynhausen.

Waar komt de Intercity trein naar Berlijn aan?

De Intercity trein naar Berlijn stopt op meerdere treinstations. Zo komt de trein eerst aan op treinstation Berlin-Spandau voordat de trein op hoofdstation Berlijn Hauptbahnhof aankomt. Sinds enkele jaren stopt de trein niet meer op treinstation Berlin Ostbahnhof.

Berlin Spandau
Berlin Spandau is een voorstad van Berlijn. Je kunt hier het beste uitstappen als je in de wijken Spandau, Charlottenburg of rond Zoologischer Garten moet zijn. Je kunt in Berlin Spandau overstappen op een regionale trein, de S-Bahn (tram) of U-Bahn (metro). In sommige gevallen is je treinticket naar Berlijn geldig op de S-Bahn en/of U-Bahn.

Berlijn Hauptbahnhof
Het eindstation van de Intercity trein naar Berlijn is Berlijn Hauptbahnhof (Berlin Hbf). Dit is een groot en modern treinstation waar je tal van voorzieningen vindt waaronder winkels, restaurants, kluisjes, toiletten, fietshuur en taxi’s. Ook zijn er goede aansluitingen op de metro, tram en buslijnen in Berlijn.

Route Intercity trein naar Berlijn

Waar boek je een treinticket naar Berlijn?

Ben je op zoek naar een goedkoop treinticket naar Berlijn? Dan moet je zeker even op de website NSInternational.com kijken. Op deze website vind je een handig overzicht met de tarieven per dag in een bepaalde maand. Je kan zo precies zien wat het voordeligste treinticket naar Berlijn kost en wanneer het beschikbaar is. Boeken gaat snel en eenvoudig. Je kan betalen  met met iDEAL of creditcard (Visa en Mastercard). Je e-tickets wordt je vervolgens per e-mail toegestuurd. Je kan je ticket uitprinten of op je mobiele telefoon aan de conducteur tonen als je in de trein zit.

Ook kan je een treinticket naar Berlijn boeken via Bahn.com, de website van de Duitse spoorwegen.

Goedkoop treinticket naar Berlijn boeken

Prijs van een treinticket naar Berlijn

Anders dan prijzen voor een treinkaartje binnen Nederland ligt de prijs van een treinticket naar Berlijn niet vast. Net zoals voor de meeste andere internationale treinen geldt namelijk dat de prijs van een treinticket naar Berlijn oploopt naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. De prijs begint bij €37,90 in de tweede klasse (enkele reis). De prijs voor een ticket in de eerste klasse begint bij €59,90 (incl. gratis zitplaatsreservering). Bekijk actuele prijzen en aanbiedingen voor de trein naar Berlijn.

Naast je treinticket naar Berlijn kan je er ook nog voor kiezen om een zitplaats te reserveren. Aangezien het erg druk kan zijn in de Intercity trein naar Berlijn is dat erg aan te raden. Een zitplaatsreservering in de tweede klasse kost €4,50 per persoon. In de eerste klasse is een reservering voor een zitplaats inbegrepen.

Tips om goedkoop met de trein naar Berlijn te reizen

Er zijn een aantal factoren die de prijs van een treinticket naar Berlijn bepalen. Zo is het moment van boeken van belang maar ook het moment van reizen, de mate van flexibiliteit van je treinticket, het type trein waarmee je reist (of treinverbinding) en natuurlijk ook de klasse. De factor die het zwaarste weegt is echter het moment van boeken. Voor vrijwel alle internationale treinen geldt namelijk dat de prijzen oplopen naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. Zo ook voor tickets voor de trein naar Berlijn en voor zowel de Intercity als andere treinverbindingen zoals de ICE naar Berlijn via Duisburg.

Vroeg boeken
Het moment van boeken is erg bepalend voor de prijs van je treinticket naar Berlijn. Wil je goedkoop met de trein naar Berlijn reizen, dan moet je ervoor zorgen dat je op tijd boekt. Je kunt treinkaartjes naar Berlijn namelijk al 180 dagen voor vertrek boeken (boekingstermijn). Ben je er snel bij, dan is de kans groot dat je het goedkoopste treinticket naar Berlijn kunt boeken. Vanaf €37,90 kan je al een treinticket boeken in de tweede klasse (enkele reis). De prijs voor eerste klasse begint bij €59,90 (incl. gratis zitplaatsreservering). De tariefsoorten van de voordelige treintickets naar Berlijn zijn de Supersparpreis Europa en Sparpreis Europa. Het beste moment om een treinticket naar Berlijn te boeken is 180 tot 90 dagen voor vertrek.

Naarmate de vertrekdatum dichterbij komt loopt de prijs voor je treinkaartje naar Berlijn in staffels van €5 en/of €10 op. Kort voor vertrek zijn de voordelige Supersparpreis Europa en Sparpreis Europa tarieven vaak uitverkocht en betaal je de volle mep, €130,20 (Full-flex tarief) in de tweede klasse en €216,20 (afhankelijk van je vertrekstation in Nederland) in de eerste klasse. Het kan dus zo zijn dat je 3 a 4 keer meer betaalt voor je treinticket naar Berlijn als je tot het laatste moment wacht met boeken. Boek daarom ruim op tijd en bespaar een hoop geld! Bekijk actuele prijzen en aanbiedingen.

Moment van reizen
Boek je wat aan de late kant en wil je toch niet al te duur reizen, probeer dan eens een trein die bijvoorbeeld wat later of eerder vertrekt. De intercity trein naar Berlijn rijdt om de twee uur. De populairste tijdstippen (07:00 en 09:00 vertrek vanuit Amsterdam) zijn vaak duurder dan eerdere of latere treinen omdat de voordelige tarieven al zijn uitverkocht. Het kan tientjes schelen als je een latere of eerdere verbinding neemt. Ook op de terugreis van Berlijn naar Nederland is dit vaak het geval. Ook zitten treinen in en rondom het weekend vaak voller. Ben je flexibel, dan kan je behoorlijk wat geld besparen als je doordeweeks reist. Ook wanneer je feestdagen en drukke vakantieperiodes kunt omzeilen kan je vaak veel geld besparen.

Flexibiliteit
Er zijn verschillende tariefsoorten voor de trein naar Berlijn. Zo bestaat er de Supersparpreis Europa, de Sparpreis Europa en de Flexpreis Europa. De Supersparpreis Europa en de Sparpreis Europa zijn vroegboek tarieven. Ze zijn voordeliger dan de Flexpreis Europa maar de voorwaarden c.q. de flexibiliteit voor wijzigen en annuleren zijn strenger.

 • Supersparpreis Europa = Goedkoop maar niet-flexibele tickets wat betref treinkeuze, wijzigen en annuleren
 • Sparpreis Europa = Iets duurder maar semi-flexibele tickets wat betref treinkeuze, wijzigen en annuleren
 • Flexpreis Europa = Duurste variant maar flexibele tickets wat betref treinkeuze, wijzigen en annuleren

Bekijk meer informatie over de verschillende tariefsoorten van de trein naar Berlijn.

De reisafstand bepaald bij een Full-Flex tarief de prijs van het ticket. Woon je dicht bij de grens, dan zal de prijs voor je Full-flex ticket lager zijn dan wanner je uit Den Helder komt. Bij de vroegboektarieven zijn de prijzen gelijk.

Treinverbinding
Ook kan de prijs per treinverbinding naar Berlijn flink verschillen. Hoewel de Intercity vaak voordeliger is dan de ICE trein kan het soms wel weer schelen als je één keer extra overstapt. Zo kan je de regionale trein via Venlo naar Duisburg/Düsseldorf of Keulen nemen om daar op de trein naar Berlijn te stappen. Vaak is scheelt dit aardig. Kom je vanuit het noorden van het land, dan kan je soms ook goedkoper via Leer/Weener reizen dan wanneer je via Amersfoort of Almelo met de intercity naar Berlijn reist.

Korting op de trein naar Berlijn

Natuurlijk wil iedereen voordelig met de trein naar Berlijn reizen. Nu zijn er diverse manieren waarop je korting op de trein naar Berlijn kunt krijgen. Daarbij spelen boekingstermijn, leeftijd van de reiziger en eventuele kortingskaarten de belangrijkste rol. Vaak is het wel zo dat de mate van korting de flexibiliteit van je treinticket bepalen. Hoe goedkoper je treinticket, hoe strenger de voorwaarden vaak zijn.

Vroegboekkorting

Veruit de meeste korting op de trein naar Berlijn krijg je door vroeg te boeken. De boekingstermijn voor de Intercity Berlijn en andere treinverbindingen naar Berlijn is 180 dagen. Je kan dus al ongeveer 180 dagen voor vertrek een treinticket naar Berlijn boeken. Ben je er snel bij, dan maak je de grootste kans op het goedkoopste treinticket naar Berlijn. De prijs voor het voordeligste treinticket is vaak 2 tot 4 keer voordeliger dan de prijs die je op korte termijn voor je treinkaartje betaalt. Zowel in de eerste als tweede klasse bestaan er vroegboektarieven. Het Supersparpreis Europa tarief is het voordeligste kortingstarief, daarna het Sparpreis Europa tarief.

Als je bijvoorbeeld 180 tot 160 dagen voor vertrek boekt, dan is de kans groot dat je slecht €37,90 voor je treinticket naar Berlijn betaalt. Boek je 6 dagen voor vertrek, dan kost dezelfde rit misschien wel €89! Boek dus altijd op tijd om te profiteren van de meeste korting / de laagste tarieven. Vind hier de voordeligste tarieven.

Voordeelurenkaart en railplus

Korting op de trein naar Berlijn met een kortingskaart zoals een voordeelurenkaart of railplus kaart bestaat. Echter geven deze kortingskaarten alleen op het Flex-tarief korting, niet op een Supersparpreis Europa of een Sparpreis Europa kortingstarief. Korting op korting is niet mogelijk.

Leeftijdskorting

Leeftijdskorting op de Intercity naar Berlijn bestaat in beperkte mate. Alleen voor kinderen is korting van toepassing.

Kinderkorting
Boek je online een treinticket voor de trein naar Berlijn en reis je met een kind in de leeftijd van 4 t/m 14 jaar, dan reist het kind geheel gratis mee in de 2e klasse en 1e klasse. Kinderen van 0 t/m 3 jaar reizen ook geheel gratis mee (op schoot) maar hoeven niet op het ticket vermeld te staan.

Seniorenkorting
Voor senioren bestaat er geen speciale korting op de trein naar Berlijn.

Jongerenkorting
Ook voor jongeren is er geen speciaal kortingtarief op de trein naar Berlijn.

Intercity Berlijn

Veruit de makkelijkste manier om vanuit Nederland per trein naar Berlijn te reizen is met de Intercity. Zonder te hoeven overstappen brengt deze trein je vanaf Amsterdam naar de Duitse hoofdstad toe. De trein is vrij comfortabel en ook redelijk snel. In de Intercity trein naar Berlijn vind je diverse voorzieningen om je een aangename en comfortabele reis te bezorgen.

Over de Intercity naar Berlijn
Hoewel de rijtuigen van de intercity trein naar Berlijn allemaal van de Deutsche Bahn zijn, is de trein zelf een samenwerkingsverband tussen NSInternational en de Deutsche Bahn. Omdat de trein in Nederland wordt aangedreven door locomotieven van de NS en in Duitsland van de Deutsche Bahn vindt er op de grens in Bad Bentheim een locomotiefwissel plaats. Hierdoor staat de trein hier doorgaans rond de 10 minuten stil. Treinen met oneven nummers 141, 143, 145, 147, 149, 241, 243 en 245 rijden vanuit Nederland naar Duitsland terwijl treinen met de even nummers 140, 142, 144, 146, 148, 240, 242 en 244 vanuit Duitsland naar Nederland rijden. Haltes waar de intercity trein naar Berlijn stopt tussen tussen Amsterdam Centraal en Berlin Hbf zijn: Hilversum, Amersfoort Centraal, Apeldoorn, Deventer, Almelo, Hengelo, Bad Bentheim (grens, locomotiefwissel), Rheine, Osnabrück Hbf, Bad Oeynhausen (op de heenreis en Bünde(Westf) op de terugreis), Minden(Westf), Hannover Hbf, Wolfsburg Hbf, Stendal Hbf en Berlin-Spandau.

Rijtuigen
De intercity naar Berlijn rijdt doorgaans met 9 rijtuigen. Daarvan zijn in de regel zeven rijtuigen in de tweede klasse. Het rijtuig waarin zich de bordbistro bevindt is opgesplitst in twee delen waarvan één deel voor de bordbistro bestemd is en één deel voor reizigers in de eerste klasse. Daarnaast is nog één ander heel rijtuig voor reizigers in de eerste klasse bestemd. Zowel in de 1e als de 2e klasse zijn de rijtuigen voorzien van airconditioning en ook vind je aan het begin of einde van elk rijtuig toiletten.

In de rijtuigen voor tweede klasse vind je doorgaans open coupés, de zogenaamde grossraumwagens. Feitelijk zit iedereen bij elkaar in een groot rijtuig net zoals dat in de intercity in Nederland het geval is. In het rijtuig voor eerste klasse vind je 6-persoons coupés. In deze coupés bevinden zich 2 rijen met 3 zitplaatsen tegenover elkaar. Aan het raam bevindt zich een kleine tafel/vensterbank en bij de twee zitplaatsen aan het raam ieder één stopcontact.

Speciale coupés en zitplaatsen
In zowel de 1e als 2e klasse zijn er enkele coupés aanwezig die bestemd zijn voor reizigers met een beperking of reizigers met kinderen. Zo zijn er in totaal 3 rolstoelplaatsen met daarbij 3 begeleidersplaatsen in de trein aanwezig (2 in de 2e klasse en 1 in de 1e klasse). Ook vind je in zowel de eerste als tweede klasse een aantal plaatsen die in principe voorbehouden zijn aan minder valide reizigers.

In de eerste klasse zijn ook twee stiltecoupés te vinden met elk 4 zitplaatsen.
In de ruituigen voor tweede klasse is ook een speciale ruimte ingericht voor fietsen (zie meer info onder).

Kindercoupés
In één rijtuig voor tweede klasse is een speciale familiezone ingericht waar je een kinderafdeling coupé (Kleinkindabteil) en twee familieafdeling coupés (Familienabteil/Familienbereich) voor reizigers met (kleine) kinderen vindt. In de kinderafdeling coupé die bestemd is voor reizigers met een baby of kinderen t/m 3 jaar bevinden zich 4 zitplaatsen. Er is ruimte om een kinderwagen te stallen, plek/tafel voor kinderen om wat te spelen, een uitklapbare babycommode en er is een stopcontact met kinderbeveiliging waar je een flesje kunt opwarmen. In de familiecoupés zit je met maximaal 6 personen privé en heb je geen last van anderen of andere niet van jou. Kinderen hoeven zich zo wat minder in te houden tijdens de reis. Voor €9 kan je een speciale familiereservering maken voor een privé coupe (zowel kinderafdeling als familieafdeling). Voor kinderen kan je bij de bordbistro ook een kindertijdschrift, kleurtjes en kleurplaten ophalen zodat kinderen zich niet hoeven te vervelen tijdens de reis. Je kunt online voor de kindercoupés een reservering maken.

Bagage
Bagage mag je gratis meenemen aan boord van de trein. In feite mag je zoveel bagage meenemen als je zelf kunt dragen. Boven en onder de zitplaatsen bevinden zich bagagerekken waar je (hand)bagage kwijt kunt. Zitten de bagagerekken vol of heb je een grote koffer, dan kan je deze aan het begin (of soms in het midden) van de open coupés (grossraum) in de grote bagagerekken plaatsen. De afmetingen van de bagagerekken in de intercity naar Berlijn zijn standaard 700 x 500 x 300 mm. In de 6-persoons coupés zijn geen rekken voor grotere bagage aanwezig. Naast bagage zoals koffers, rugzakken, laptops en rolkoffers mag je in de intercity trein naar Berlijn ook voorwerpen als een kinderwagen, vouwfiets, step en sportuitrusting als ski’s en surfplanken meenemen. Bij de zitplaatsen aan de raamkant je ook je jas aan een haakje ophangen. Opvouwbare kinderwagens kan je in het bagagerek kwijt en mogen ook in een fietsrijtuig worden gestald.

Fiets meenemen
Wil je een fiets meenemen op de intercity trein naar Berlijn? Dat is ook mogelijk. Er zijn speciale fietscompartimenten op de trein aanwezig waar fietsen kunnen worden gestald. Per trein kunnen er doorgaans 16 fietsen mee. Je moet hiervoor wel een fietsticket (a €12 per fiets per enkele reis) en een fietsplaatsreservering (€4,50 per trein) hebben. Deze kan je op het station aanschaffen.

Stopcontacten
Wil je een laptop gebruiken of je telefoon opladen in de trein? Bij de zitplaatsen aan de raamkant zijn stopcontacten aanwezig waar je gebruik kunt maken van het stroomnetwerk. Soms zit er bij de nieuwere/gerenoveerde intercity treinen naar Berlijn bij elke zitplaats een stopcontact.

WiFi
Helaas is er momenteel (februari 2021) nog niet in alle gevallen WiFi in de intercity naar Berlijn aanwezig. De Deutsche Bahn is wel druk bezig met het realiseren hiervan. Naar verwachting zal er voor eind 2021 in alle intercity trein naar Berlijn gratis WiFi aanwezig zijn.

NS International en DB Lounges
Reizigers met een 1e klas ticket (m.u.v. Supersparpreis tarief (Europa) en Sparpreis Europa) krijgen gratis toegang tot de NS International en DB Lounges. Zo kan je bij de lounges van NS International gebruik maken van draadloos internet en een zelfbedieningsbar met gratis drankjes.

Huisdier meenemen
Het meenemen van een huisdier op de intercity trein naar Berlijn is toegestaan mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Zo is het verplicht om grote honden (groter dan 6 kilo) aan te lijnen en te muilkorven. Ook mogen honden niet in de bord bistro rijtuigen komen. Voor deze honden is ook een vervoersbewijs nodig die je kunt bestellen via 030-2300023 of bij Tickets & Servicewinkels op (middel)grote NS-stations. Blindengeleidehonden kunnen gratis mee maar hebben wel een speciaal vervoerbewijs voor blindengeleidehonden nodig. Kleine honden en huisdieren mogen gratis mee maar moeten wel in een mand of kooi vervoerd worden. Er is feitelijk geen tijd om de hond tijdens de reis uit te laten. In sommige gevallen kan je wel bij de rijtuigbegeleider aangeven dat je met een hond reist en vragen of er in Bad Bentheim bij de locomotiefwissel gelegenheid is om de hond even snel uit te laten.

Bordbistro
In de Intercity trein naar Berlijn is ook een bordbistro te vinden. Je vindt het in het 1e klas rijtuig in de trein. Deze Bord Bistro is iets minder uitgebreid dan een restauratierijtuig maar je kunt er nog altijd een kop koffie, biertje of frisdrank kopen evenals ontbijt en eenvoudige maaltijden (vegetarische, pasta, sandwich, salades). In de bordbistro zijn tafeltjes aanwezig waar je kunt eten. Ook kan je het eten en/of drinken op je eigen zitplaats nuttigen. Betalen kan contant of met creditcard. De menukaart van de bordbistro in de Intercity trein naar Berlijn vind je hier. De prijzen zijn over het algemeen schappelijk maar wel iets hoger dan wanneer je iets op het station koopt. Regels omtrent Corona vind je hier. Een reservering maken in de bordbistro op de trein naar Berlijn is helaas alleen mogelijk voor grotere groepen (10 of meer personen).

Zitplaatsvoorkeur
Reis je in de tweede klasse, dan kan je een zitplaats reserveren (€4,50) in het grossraum, een rijtuig zonder coupés. Je kunt er naast elkaar zitten of met z’n vieren aan een tafeltje (beperkt beschikbaar). Reis je in de 1e klasse, dan reis je in 6-persoons coupés en is een zitplaatsreservering inbegrepen. Ook de speciale coupés zoals de kindercoupe of familiecoupe of stiltecoupe kan je online reserveren. Omdat de trein van rijrichting verander kan je niet gegarandeerd een zitplaats in de rijrichting reserveren. Reis je samen, dan kan je het beste 2 plaatsen tegenover elkaar aan een tafeltje reserveren zodat er altijd iemand de goede richting opkijkt. Bekijk een plattegrond van de intercity trein naar Berlijn.

Het vinden van je rijtuig en zitplaats in de trein
Je reis begint natuurlijk met het vinden van je zitplaats. Bij de 1e klasse zit een zitplaats gratis bij je treinticket inbegrepen. Reis je in de 2e klasse, dan kan je voor €4,50 een zitplaatsreservering bijboeken. Deze reservering garandeert je van een zitplaats. Erg handig, zeker als je met meerdere mensen reist of wanneer je in een drukke periode reist. Op de treinstations waar je kunt instappen staat op borden duidelijk aangegeven op welk deel van het perron de afzonderlijke rijtuigen zullen stoppen. Zo kan je alvast op de juiste plaats wachten op de trein en gelijk in het juiste rijtuig instappen. Eenmaal in het rijtuig kan je op de displays/kaartjes boven de stoelen aan de nummers zien welke zitplaats voor jou is gereserveerd. Heb je geen reservering gemaakt, dan kan je op een plek gaan zitten waarbij geen reservering staat aangegeven.

Hulp bij het ingaan van de trein
Ben je slecht ter been, slechtziend, blind of zit je in een rolstoel, dan kan je speciale assistentie aanvragen om in-, over- en/of uit te stappen. Heb je hulp nodig, dan kan je de NS telefonisch contacteren. Zij kunnen je helpen zodat op alle treinstations van toepassing met uw situatie rekening kan worden gehouden. Het is niet mogelijk om bagage te laten dragen door treinpersoneel.

Begeleiders
Voor begeleiders van reizigers met een visuele beperking of minder valide reizigers is het mogelijk om een begeleider gratis te laten meereizen. De begeleider dient hiervoor wel in het bezit te zijn van een geldige begeleiderskaart en een geldig vervoersbewijs specials voor begeleiders. Meer informatie hierover is via NS te verkrijgen.

Reistijd per trein naar Berlijn

Ga je een treinreis naar Berlijn maken, dan moet je rekenen op een gemiddelde reistijd van ongeveer 6 uur. Vanaf Amsterdam CS gezien is de reistijd per trein naar Berlijn 6 uur en 20 minuten. Vertrek je vanaf één van de andere opstapstations van de Intercity Berlijn, dan doe je vanzelfsprekend iets korter over de rit. Vanaf Hengelo doe je slechts 4 uur en 24 minuten over de treinreis naar Berlijn. Indien je eerst vanuit een ander treinstation in Nederland naar een opstaphalte van de Intercity Berlijn reist kan je hier de totale reistijd naar Berlijn berekenen.

Dienstregeling van de Intercity naar Berlijn 2023

De Intercity naar Berlijn rijdt dagelijks maar liefst zeven keer rechtstreeks naar Berlijn. Opstappen is mogelijk in Amsterdam, CS, Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo en Hengelo. In Duitsland stopt de IC-Berlijn o.a. ook nog in Bad Bentheim, Rheine, Osnabrück, Wolfsburg, Hannover, Stendal en Berlin-Spandau.

Station IC245 IC141 IC143 IC143 IC147 IC149 IC241 IC243
AMSTERDAM CS Vertrek 05:02 07:00 09:00 11:00 13:00 15:00 17:00 19:00
HILVERSUM Vertrek 05:25 07:22 09:22 11:22 13:22 15:22 17:22 19:22
AMERSFOORT Vertrek 05:40 07:36 09:36 11:36 13:36 15:36 17:36 19:36
APELDOORN Vertrek 06:05 08:02 10:02 12:02 14:02 16:02 18:02 20:02
DEVENTER Vertrek 06:17 08:19 10:19 12:19 14:19 16:19 18:19 20:19
ALMELO Vertrek 06:42 08:45 10:45 12:45 14:45 16:45 18:45 20:45
HENGELO Vertrek 06:55 08:58 10:58 12:58 14:58 16:58 18:58 20:58
BAD BENTHEIM Vertrek 07:21 09:28 11:28 13:28 15:28 17:28 19:28 21:28
HANNOVER Aankomst 09:18 11:18 13:18 15:18 17:18 19:18 21:81 23:21
BERLIN HBF Aankomst 11:22 13:22 15:22 17:22 19:22 21:59 23:22

IC245: 19/04 - 31 aug behalve op zondagen en 22/04 en 10/06
IC141: Niet op 25/12 en 01/01
IC143/IC145: Van 09/12 - 09/06 en van 01/09 - 14/12, van 16/06 - 25/08 zondags
IC149: Van 9 dec-12 jan en van 18 mei-14 dec
IC241: Van 9 dec-5 apr en van 3 nov-13 dec, echter niet zaterdags en niet op 24, 25 e en 31 dec; van 7 apr-1nov dagelijks

Treinstation van Berlijn

Het treinstation van Berlijn waar de Intercity vanuit Nederland aankomt en waar ook de ICE aankomt is Berlin Haubtbahnhof (Berlin Hbf). Dit imposante treinstation is het grootste van Berlijn en redelijk nieuw dus er zijn volop voorzieningen te vinden. Een plattegrond van treinstation Berlin Haubtbahnhof vind je hier. Voordat de trein aankomt op dit station stopt de trein ook nog op Berlin Spandau, een voorstation van Berlijn in het westen van de stad. Vanaf station Berlin Hauptbahnhof loop je binnen enkele minuten naar diverse populaire bezienswaardigheden in Berlijn zoals de Rijksdag. Ook kan je overstappen op diverse verbindingen van de bus, de S-bahn en U-bahn (tram en metro) om naar andere bestemmingen en stations in Berlijn te reizen. Ook vertrekken er bussen vanaf het station naar allerlei bestemmingen in de stad.

Natuurlijk zijn er net als in andere grote steden nog meer treinstations in Berlijn te vinden. De belangrijkste treinstations in Berlijn zijn verder: Berlin-Gesundbrunnen, Berlin Ostbahnhof, Berlin-Spandau, Potsdamer Platz, Berlin Friedrichstraße, Berlin Alexanderplatz, Berlin Ostkreuz, Berlin Südkreuz, Berlin – Charlottenburg, Berlin Zoologischer Garten.

[google_map_easy id="48"]

Berlijn tips

Berlijn is een erg populaire stad. En dat is niet voor niets. De stad heeft natuurlijk een interessante geschiedenis en is getekend door de tweede wereldoorlog. Zo vind je nog restanten van de Berlijnse muur, Checkpoint Charlie en het vrij nieuwe spionage museum dat je een kijkje geeft in de tijd van het ijzeren gordijn en de koude oorlog. Naast de historie kan je op het Museumsinsel een aantal musea vinden zoals het Alte Nationalgalerie, Altes Museum, Bode-Museu,m Neues Museum en het Pergamonmuseum.

Om de stad echt goed te verkennen kan je op veel plekken in Berlijn een fiets huren. Je bent er meestal maar een paar Euro per dag voor kwijt. Je kan op eigen gelegenheid de stad ontdekken en bent niet afhankelijk van het openbaar vervoer. Het is handig om je vooraf te oriënteren zodat je weet wat je wilt gaan bekijken en een logische route uitstippelt. Met een handige reisgids van Berlijn kan je je weg eenvoudig vinden. Ook vind je er handige Berlijn tips.

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om tijdens een door een gids begeleide fietstour Berlijn te verkennen. Je kunt onderweg de hoogtepunten van Berlijn tegenkomen zoals de Berlijnse Muur, de Brandenburger Tor, de Rijksdag, de Fernsehturm (TV-toren), het Holocaust Monument, de Gedächtniskirche en de siegessäule.

Ook erg populair bij reizigers die Berlijn komen bezoeken is de Kurfürstendamm, de bekendste winkelstraat van Berlijn. Hier vind je tal van grote warenhuizen en beroemde winkels waar je flink kunt shoppen.

Wanneer je geen zin hebt om te fietsen, dan kan je een openbaar vervoerkaart voor Berlijn kopen. Dit is een van de handige Berlijn tips! Hiermee kan je een bepaald aantal uur (48, 72 etc.) gratis met het openbaar vervoer in Berlijn reizen. Je kunt daarbij kiezen uit zone AB of zone ABC (incl. Potsdamm). Normaal gesproken volstaat de kaart voor zone AB.

Hotel tips Berlijn

Het barst van de hotels in Berlijn. Ze liggen verspreid door de stad. Naast hotels vind je ook goedkope hostels in Berlijn maar ook luxe hotels en appartementen. De meeste toeristen in Berlijn verkiezen een hotel nabij de Kurfürstendamm of in het oosten van Berlijn.

Budget hotel

Air in Berlin

Hotel Air in Berlin ligt erg centraal in Berlijn op 2 minuten loopafstand van de Kurfürstendamm en net ten zuiden van de Zoologischer Garten. Het sfeervolle hotel biedt een erg goed ontbijt. Een tweepersoonskamer boek je hier vanaf €72,- per nacht inclusief een heerlijk ontbijt.

Middenklasse hotel

Riverside City Hotel

Dit mooie klassieke hotel biedt kamers met uitzicht over de Spree rivier en ligt op loopafstand van de winkelstraat Friedrichstrasse. Het hotel is binnen 15 minuten te bereiken vanaf Berlin HBF (centraal station) en de Bondsdag. Een tweepersoonskamer met ontbijt boek je hier vanaf €99 per nacht.

Luxe hotel

Hotel Zoo Berlin

Dit prachtig hotel heeft vele beroemdheden ontvangen. Het hotel bevindt zich in een historisch pand nabij de Zoologischer Garten en de Kurfürstendamm. De kamers zijn ruim en in industriële stijl ingericht. Een tweepersoonskamer met ontbijt boek je hier vanaf €179,- per nacht.

Bezienswaardigheden in Berlijn

Je zal je niet snel vervelen in Berlijn. Er is veel te doen en aan bezienswaardigheden in Berlijn ontbreekt het al helemaal niet. De stad kent vele bezienswaardigheden die absoluut de moeite waard zijn. Veel liggen er in of rondom het centrum van Berlijn. De belangrijkste bezienswaardigheden in Berlijn zijn vrijwel allemaal goed te bereiken met het openbaar vervoer.
Hieronder een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden in Berlijn.

 • Berlijnse Muur
 • Brandenburger Tor
 • Rijksdag
 • Fernsehturm
 • Holocaust Monument
 • Gedächtniskirche
 • Siegessäule
 • Slot Charlottenburg

Foto van Intercity @: MHM55, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons