Jaarlijks reizen er in de zomerperiode behoorlijk wat Nederlanders met hun fiets af naar Denemarken om aldaar over de prachtige eilanden en het vaste land te gaan fietsen. Het meenemen van je fiets op de trein naar en in Denemarken is goed mogelijk. Wel met je met een aantal regels rekening houden. Ook moet je een treinreis met fiets naar Denemarken ruim op tijd boeken.

Met de fiets op de trein naar Denemarken reizen

Wil je vanuit Nederland met de fiets op de trein naar Denemarken reizen? Dat kan! Als je gebruik maakt van intercity treinen of regionale treinen dat is dat mogelijk. Op ICE (InterCityExpress) treinen mag geen fiets mee. Vanuit Nederland rijden er om de twee uur Intercity treinen naar Berlijn. Vanuit Amsterdam, Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo en Hengelo kan je opstappen. Ook kan je op de grens in Bad Bentheim opstappen. Je reis vervolgens met deze Intercity tot aan Osnabrück waar je overstapt op de Intercity naar Hamburg. In Hamburg kan je vervolgens per Intercity doorreizen naar diverse bestemmingen in Denemarken. Denk daarbij aan Flensburg (grens), Kolding, Odense, Kopenhagen, Aarhus, Aalborg, Hjoerring of Hirtshals.

Als reiziger met fiets moet je er rekening mee houden dat je een vervoersbewijs en een reservering voor de fiets hebt. Een vervoersbewijs voor de fiets, een fietsticket, kan je voor €12 uit de automaat in Nederland halen. Een reservering is een wat lastigere kwestie. Een fietsplaatsreservering kan je nog niet online boeken. Je zal hiervoor naar een loket moeten gaan van NSInternational, een gespecialiseerd reisbureau zoals de Treinreiswinkel moeten benaderen of naar een treinstation in Duitsland moeten afreizen. Soms kan je via NSInternational ook telefonisch je reservering regelen. Let erop dat het aantal plekken voor fietsen op alle Intercity treinen naar Denemarken beperkt is. Vaak zijn er 8 fietsplaatsen aanwezig. Heb je concrete plannen, boek dan op tijd. Treinen naar Denemarken zijn 3 maanden voor vertrek al te boeken!

Je fiets meenemen is mogelijk op onderstaande treinen mits en bezit van een fietsticket en fietsplaatsreservering:

  • Fjern- Og regionale treinen
  • InterCity-tog
  • IC-Lyntog

Gratis je fiets meenemen (geen fietsticket en fietsplaatsreservering is nodig):

  • S-trein (de rode S-treinen A – H in regio Kopenhagen)