Op vrij korte afstand van Basel en in het centrum van Zwitserland vind je de stad Interlaken. Hoewel Interlaken een leuke bescheiden stad is komen de meeste reizigers hier alleen op doorreis langs. Veel reizigers, zowel in de winter als in de zomer, reizen door naar het achterland van Interlaken, het prachtige Berner Oberland. Vaak zoeken reizigers plaatsen als Lauterbrunnen, Grindelwald en Mürren op voor een verblijf iets hoger in de bergen. Vanuit Nederland kan je prima per trein naar Interlaken reizen. Een treinticket naar Interlaken boek je al vanaf €39,90 per enkele reis.

Per trein naar Interlaken reizen

Er zijn verschillende manieren waarop je per trein naar Interlaken kunt reizen. Zo kan je zowel overdag als per nachttrein naar Interlaken reizen. Doorgaans is reizen met de dagtrein goedkoper dan reizen per nachttrein, zeker als je met jongeren kinderen reist. Voor de nachttrein heb je namelijk nog een reservering voor een zitplaats. ligplaats of bedplaats nodig bovenop je treinticket zelf.

Trein naar Interlaken

Per dagtrein naar Interlaken reizen

Een rechtstreekse trein naar Interlaken bestaat helaas niet. Je zal altijd minimaal 1 keer moeten overstappen
Dagelijks rijden er meerdere ICE treinen vanuit Amsterdam CS, Utrecht CS en Arnhem CS richting Interlaken. Deze treinen rijden naar Basel waar je kunt overstappen op de trein naar Interlaken.

Let erop dat er dagelijks één rechtstreekse trein naar Basel rijdt (ICE met vertrek rond 08:05). Bij andere ICE treinen naar Zwitserland moet je altijd nog een keer in Duitsland overstappen, vaak in Frankfurt maar reis je vervolgens direct door naar eindbestemming Interlaken Ost.

De prijs van een treinticket naar Interlaken begint bij €39,90 in de 2e klasse en bij €59,90 in de 1e klasse. Een zitplaats boek je optioneel bij voor €4 in de 2e klasse. In de 1e klasse zit er een gratis zitplaats bij je treinkaartje inbegrepen.

Per nachttrein naar Interlaken reizen

Vanuit Nederland bestaat er helaas geen rechtstreekse nachttrein naar Interlaken. Reis je liever per nachttrein naar Interlaken dan overdag, dan kan je de NightJet van de ÖBB, de Oostenrijkse spoorwegen nemen. Elke avond vertrekt deze NJ nachttrein van Hannover naar Zürich. Vanuit Nederland kan je dan per IC naar Hannover reizen en daar op de nachttrein naar Zürich stappen. Vanaf Zürich kan je de volgende ochtend eenvoudig doorreizen naar Interlaken.

In de nachttrein kan je een zitplaats, ligplaats in een couchette of een bedplaats reserveren. Een treinticket van Nederland naar Sankt Moritz inclusief de nachttrein boek je vanaf €87 per enkele reis. Bekijk alle prijzen hier.

Reistijd naar Interlaken per trein

De reistijd naar Interlaken per dagtrein is aanzienlijk korter dan de reistijd van de nachttrein. Natuurlijk is je vertrekstation in Nederland bepalend voor de totale reistijd naar Interlaken. Ga je van een vertrek uit vanaf Amsterdam CS, dan moet je rekenen op een reistijd van 08u49m. Vertrek je vanaf één van de andere twee ICE-stations in Nederland, Utrecht CS of Arnhem CS, dan kan je respectievelijk 30 en 60 minuten van de totale reistijd afhalen. Reis je per nachttrein, reken dan op een reistijd van bijna 15 uur. Bekijk hieronder een overzicht van de reistijd naar Interlaken per trein vanaf enkele treinstations in Nederland.

Reistijd naar Interlaken per ICE trein en Nachttrein

Het online boeken van de nachttrein naar Interlaken is via NSInternational niet mogelijk. Via Trainline is dit wel mogelijk maar lastig. Je kunt daarom het beste de 3 trajecten los boeken. Eerst de ICE naar Düsseldorf (zorg voor voldoende overstaptijd), dan de NightJet nachttrein van Hannover naar Zürich en dan de trein naar Interlaken.
De getoonde vanafprijs voor de NightJet nachttrein is inclusief een zitplaatsreservering (verplicht). Upgraden naar een ligplaats in couchette 6, couchette 4 of bedplaats in een slaaprijtuig is mogelijk.

Traject Trein Vertrek Aankomst Reistijd Overst. Vanafprijs Ticket
Amsterdam - Interlaken ICE + EC + IC 06:38 17:42 11:04 3 € 49,90 Online
ICE + EC + RE 08:08 20:14 12:06 3 € 49,90 Online
ICE + NJ + IC 18:38 10:15 15:37 2 € 68,80 Online
Utrecht - Interlaken ICE + EC + IC 07:03 17:42 10:39 3 € 49,90 Online
ICE + EC + RE 08:37 20:14 11:37 3 € 49,90 Online
ICE + NJ + IC 19:03 10:15 15:12 2 € 68,80 Online
Arnhem - Interlaken ICE + EC + IC 07:35 17:42 10:07 3 € 49,90 Online
ICE + EC + RE 09:07 20:14 11:07 3 € 49,90 Online
ICE + NJ + IC 19:35 10:15 14:40 2 € 68,80 Online

Prijs van een treinticket naar Interlaken

Zoals de meeste internationale treinen heeft ook de trein naar Interlaken geen vaste tarieven. Prijzen voor een treinkaartje naar Interlaken lopen op naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. Treinen richting Zwitserland zijn al 180 dagen voor vertrek te boeken. Ben je er snel bij, dan heb je een grote kans op het voordeligste treinticket naar Interlaken van €39,90 in de 2e klasse en €59,90 in de 1e klasse. Wacht je tot kort voor vertrek, dan kan je ticket wel 3 tot vier keer zoveel kosten. Op korte termijn is een Interrail Global pas vaak voordeliger. Vanaf €168 kan je hiermee heen en terug reizen.

Ook kan de prijs per treinverbinding flink verschillen. De populaire treinen zijn vaak voller en duurder omdat de goedkoper treinkaartjes al verkocht zijn. Reis je bijvoorbeeld vanaf Arnhem met de Albellio trein naar Düsseldorf, dan maak je de grootste kans op een goedkoop ticket.

Een zitplaatsreservering op de trein naar Interlaken is niet verplicht maar wel aan te raden, zeker in drukke periodes. Je boek al voor €4 een reservering. In de 1e klasse is je zitplaatsreservering gratis bij je ticket inbegrepen.

Korting op de trein naar Interlaken

Natuurlijk wil iedereen voordelig met de trein naar Interlaken reizen. Nu zijn er diverse manieren waarop je korting op de trein naar Interlaken kunt krijgen. Daarbij spelen boekingstermijn, leeftijd van de reiziger en eventuele kortingskaarten de belangrijkste rol. Vaak is het wel zo dat de mate van korting de flexibiliteit van je treinticket bepalen. Hoe goedkoper je treinticket, hoe strenger de voorwaarden vaak zijn.

Vroegboekkorting

De meeste korting op de trein naar Interlaken krijg je door vroeg te boeken. Zowel de treinverbinding overdag als de verbinding met de nachttrein kan je 6 maanden voor vertrek al boeken. Ben je er snel bij, dan maak je de grootste kans op het goedkoopste treinticket naar Interlaken. De prijs voor het voordeligste treinticket naar Interlaken is vaak 2 tot 3 keer voordeliger dan de prijs die je op korte termijn voor je treinkaartje betaalt. De vroegboektarieven zijn de Sparpreis en de vaak nog voordeligere Supersparpreis.

Als je laat bent met boeken, dan is je ticket vaak erg duur. Meestal ben je dan stukken goedkoper uit met een Interrail Global pas. Met de pas kan je 3 dagen reizen binnen 1 maand. Je kunt dus heen- en terugreizen naar Interlaken met de pas. De Interrail Global pas koop je al vanaf €168.

Voordeelurenkaart en railplus

Korting op de trein naar Interlaken met een kortingskaart zoals een voordeelurenkaart of railplus kaart is alleen op een Full-flex tarief van toepassing. Je krijgt geen korting met je voordeelurenkaart op een Sparpreis of Supersparpreis tarief. Ook niet met je railpluskaart. Korting op korting wordt helaas niet gegeven. Het Full-flex tarief met voordeelurenkorting en/of railpluskorting is vaak stukken duurder dan een Supersparpreis of Sparpreis. Meestal heeft het gebruik van je kortingskaart dus geen positief effect op de prijs.

Leeftijdskorting

Voor reizigers uit diverse leeftijdsgroepen bestaat er korting op de trein naar Interlaken. Op zowel de ICE hogesnelheidstrein als de nachttrein zijn er interessante kortingen voor reizigers van bepaalde leeftijd.

Kinderkorting
Boek je online een treinticket voor de ICE naar Interlaken en reis je met een kind in de leeftijd van 4 t/m 11 jaar, dan reist het kind geheel gratis mee. Het kind moet wel op het ticket vermeld worden. Kinderen van 0 t/m 3 jaar reizen ook gratis mee (op schoot) maar hoeven niet op het ticket vermeld te staan. Per volwassene mag je maximaal 4 kinderen gratis meenemen.

Indien je met de nachttrein reist hebben meereizende kinderen t/m 14 jaar ook recht op een gratis vervoersbewijs. Omdat een reservering voor een zitplaats, ligplaats in couchette of bedplaats in een slaaprijtuig verplicht is voor iedere reiziger, moet een kind wel betalen voor een reservering.

Seniorenkorting
Een speciale senioren korting op de ICE trein naar Interlaken is er helaas niet. Wel krijgt een senior korting op een Interrail pas. Op de NJ nachttrein zijn wel speciale tarieven voor senioren. Deze tarieven zijn echter vaak hoger dan de voordeligste Sparschiene vroegboektarieven.

Jongerenkorting
Speciale jongeren korting op de ICE trein naar Interlaken is er helaas ook niet. Wel krijgt een jongere korting op een Interrail pas. Op de NJ nachttrein naar Interlaken zijn wel speciale tarieven voor jongeren. Deze tarieven zijn echter vaak hoger dan de voordeligste Sparschiene vroegboektarieven.

Treinstation van Interlaken

Het belangrijkste treinstation van Interlaken, Interlaken Ost, vind je aan de oostkant van het centrum van Interlaken. Vanaf het station loop je binnen enkele minuten naar het centrum van Interlaken waar je ook tal van leuke en betaalbare hotels vindt. Vanaf het station rijden regelmatig diverse postbussen (lijnbussen) naar de diverse wintersportplaatsen in de buurt van Interlaken.

Let erop dat Interlaken nog een ander treinstation heeft, Interlaken West, Dit station ligt echter in een grotendeels industriegebied. Veruit de meeste reizigers stappen in Interlaken Ost uit. Op station Interlaken Ost zijn ook goede aansluitingen naar andere bestemmingen in het Berner Oberland.

[google_map_easy id="149"]