Als je gaat interrailen mag je op veel treinen gratis meereizen als je in het bezit bent van een Interrail pass. Op sommige treinen mag je echter alleen meereizen als je een reservering hebt. Zonder verplichte reservering kom je de trein niet in. Interrail reserveringen maken kan uiteraard op het station vlak voor vertrek. Ook kan je in sommige gevallen online je Interrail reserveringen maken. Bekijk hieronder een overzicht per land van treinen per land en ontdek op welke treinen er wel of geen verplichte reservering nodig is.

Waar kan je Interrail reserveringen maken?

Interrail reserveringen maken is op een drietal manieren mogelijk. Zo kan je sommige Interrail reserveringen online boeken. Je kan natuurlijk via de website van Interrail je reserveringen maken maar ook kan je via acprail.com en voyages-sncf.com de meeste treinen binnen Europa en zelfs ver daarbuiten reserveren. Denk daarbij aan TGV treinen, Intercités, Thalys, Eurostar, X2000 en nachttreinen. De website van voyages-sncf.com heeft een handige Nederlandse pagina. Hier kan je ook je Interrail pas bestellen.

Een tweede optie voor het kopen van je Interrail reserveringen is aan een loket. In Nederland kan je op de Internationale stations je Interrail reserveringen kopen voor treinen als de Thalys, Eurostar, EN nachttrein of TGV (Frankrijk).

De andere mogelijkheid om aan je Interrail reserveringen te komen is via de Treinreiswinkel. Ze kunnen vrijwel alle reserveringen boeken in Europa. Reserveringen voor treinen in landen als Frankrijk, Spanje, Italië, Zwitserland, Oostenrijk, Hongarije, Zweden, Denemarken, Noorwegen of Polen zijn geen probleem.

Overzicht Interrail reserveringen per land

Per land verschillende de voorwaarden voor interrailers. In sommige landen kan je vrijwel zonder reserveringen reizen terwijl je in andere landen op de meeste treinen juist weer vaak verplichte reserveringen moet maken. Het type trein bepaalt per land of een reservering voor interrailers nodig is of niet. Hieronder vind je een toelichting per land.

Interrail reserveringen voor Nederland

Met je Interrail pass mag je in Nederland zonder reservering op alle Intercity’s (IC) en regionale treinen (RE) reizen. Ook op de Intercity Direct (ICD) mits je de grens over gaat. Binnen Nederland betaal je een toeslag voor de ICD. Ook op de Internationale IC naar Berlijn en de ICE naar Duitsland mag je zonder toeslag internationaal reizen. De Thalys is de enige uitzondering. Voor de Thalys heb je altijd een reservering nodig. Reis je vanuit Amsterdam, Schiphol of Rotterdam naar Parijs, dan betaal je €25 voor je 2e klas Interrail reservering of €35 voor je 1e klas reservering. Stap je in Antwerpen, Brussel of Lille uit, dan betaal je respectievelijk €20 en €30 voor je Interrail reservering. Het maken van een Interrail reservering voor de Thalys is mogelijk aan het loket van een international treinstation. Let erop dat de Interrail reserveringen voor de Thalys beperkt beschikbaar zijn. Vooral in het hoogseizoen en tijdens vakantieperiodes kan je vaak op korte termijn geen Interrail reserveringen meer maken.

Let erop dat je met een Interrail Global Pass als inwoner van Nederland maar éénmaal vanaf je opstapstation in Nederland naar de grens mag reizen en ook weer éénmaal terug. Je mag dus niet meerdere dagen door Nederland reizen. Wil je dat wel doen, dan kan je een reductiekaartje kopen met 50% korting.

Als inwoner van Nederland is het niet toegestaan een Interrail One Country pass voor Nederland te kopen. In het land waar je woonachtig bent mag je geen One Country pass gebruiken.

Interrail reserveringen in België

Voor België gelden in grote lijnen dezelfde regels voor interrailers als in Nederland. Op Intercity- en regionale treinen mag je zonder reserveringen reizen. Voor de Thalys naar Parijs, Lille, Rotterdam, Schiphol, Amsterdam of Keulen heb je een verplichte interrail reservering nodig. De prijs voor een 2e klas interrail reservering op de Thalys is €20 terwijl die voor de 1e klasse €30 is.

Vanuit België rijden er ook ICE treinen naar Duitsland. Op deze trein heb je geen reservering nodig. Je kan gewoon met je Interrail pass op de ICE meereizen. Vanuit België rijdt de Eurostar trein naar Londen. Ook een Interrail reservering op de Eurostar trein is verplicht. Een reservering die geldig is met je Interrail Global Pass kost €30 op basis van 2e klasse en €45 op basis van 1e klasse. Vanuit Brussel rijden er dagelijks ook TGV treinen naar Frankrijk. De trein rijdt via Lille naar Parijs’ Charles de Gaulle vliegveld om verder te rijden richting Lyon, Orange, Valence en Marseille. De afstand bepaalt de prijs van je Interrail reservering op de TGV. De prijs varieert van €20 tot €28 2e klasse en €25 tot €35 voor 1e klasse. Let erop dat de Interrail reserveringen voor Thalys, Eurostar en TGV treinen beperkt beschikbaar zijn. Vooral in het hoogseizoen en tijdens vakantieperiodes kan je vaak op korte termijn geen Interrail reserveringen meer maken. Wees er daarom op tijd bij. Via Interrail.eu of voyages-sncf.com kan je online je reserveringen maken.

Veel gestelde vragen over het maken van Interrail reserveringen

Wat kost een Interrail reservering voor de Thalys naar Parijs?

Ga je interrailen en wil je een reservering voor de Thalys maken, dan kost dit je €30 in zowel de 2e als 1e klasse. Een Interrail reservering voor de Thalys kan je online maken.

Is een reservering op de ICE verplicht als je gaat interrailen?

Nee, op vrijwel alle ICE hogesnelheidstreinen kan je als Interrailer zonder reservering meereizen. Op nacht-ICE treinen is reserveren wel verplicht. Lees de uitgebreide uitleg over interrailen.

Wat kost een Interrail reservering voor de Eurostar naar Parijs?

Wil je naar Groot-Brittannië gaan interrailen, dan kan je voor €35 een reservering maken op de rechtstreekse Eurostar (vanaf Amsterdam of Rotterdam), of voor €30 vanaf Brussel. Een Interrail reservering voor de Eurostar kan je online maken.

Waar kan je interrail reserveringen maken?

Sommige interrail reserveringen kan je eenvoudig online maken. Andere kan je alleen telefonisch of aan het loket maken.