Tussen de Belgische hoofdstad Brussel en havenstad Antwerpen in ligt de sfeervolle stad Mechelen. Als je met de trein langs de stad rijdt valt direct de hoge Sint-Romboutstoren op die je in het centrum van Mechelen vindt. Mechelen zelf is absoluut een bezoekje waard en ideaal voor een weekendje weg. Een treinreis naar Mechelen maken is vrij eenvoudig. Vanuit Nederland kan je per rechtstreekse trein naar Mechelen reizen. Al vanaf €18 kan je een treinticket naar Mechelen boeken vanaf diverse treinstations in Nederland. Bekijk actuele prijzen en aanbiedingen voor de trein naar Mechelen.


Treinreis naar Mechelen

Wil je vanuit Nederland rechtstreeks met de trein naar Mechelen reizen? Dan kan. Dagelijks rijdt er ongeveer 16 keer een trein van Nederland naar Mechelen toe en weer terug, de Intercity-Brussel. Vrijwel elk uur kan je op de trein stappen op diverse grotere treinstations in Nederland. Naast de Intercity-Brussel zijn er nog twee alternatieve manieren om per trein naar Mechelen te reizen. Zo kan je ook deels per Thalys reizen of de regionale trein vanuit Roosendaal nemen. Alle drie de verbindingen hebben zo z’n voor-en nadelen.

Bekijk hieronder de meest gangbare route van de trein naar Mechelen (Thalys en Intercity-Direct). Route van de trein naar Mechelen

Intercity-Brussel

Intercity trein naar Mechelen
Tickets v.a. € 9

Indien je in het westen of midden van Nederland woont en indien je op zoek bent naar de goedkoopste manier van reizen naar Mechelen, dan kan je het beste met de Intercity-Brussel reizen. Dagelijks rijden er 16 rechtstreekse Intercity treinen vanuit Nederland naar eindbestemming Brussel toe. Je kunt in Mechelen uitstappen. 12 van deze treinen vertrekken vanuit Amsterdam en 4 vertrekken vanuit Den Haag. De Intercity-Brussel die uit Amsterdam vertrekt stopt nog op Schiphol, Rotterdam CS en Breda voordat de trein de grens over gaat. De trein vanuit Den Haag HS stopt nog in Rotterdam CS en Breda. In België stopt de IC nog op treinstation Noorderkempen, Antwerpen Centraal, Antwerpen-Berchem, Mechelen, Brussel Airport Zaventem, Brussel-Noord en Brussel-Centraal voordat eindstation Brussel-Zuid/Midi wordt bereikt. De treinreis van Amsterdam naar Antwerpen duurt doorgaans 2 uur en 12 minuten. Vanaf €25 boek je al een treinticket naar Mechelen met de IC-Brussel vanaf Amsterdam gezien. Vanaf Breda of Tilburg reis je zelfs vanaf €14 al naar Mechelen. Een zitplaats kan je niet reserveren op deze trein. Je kunt zelf een plek uitzoeken om te gaan.

De prijs van een treinticket naar Mechelen begint bij €9 in de 2e klasse en bij €12 in de 1e klasse. Boek wel minimaal 7 dagen voor vertrek anders liggen de prijzen hoger.

Thalys naar Mechelen

Indien je liever wat minder lang onderweg bent kan je beter de Thalys hogesnelheidstrein naar Mechelen nemen. Deze trein rijdt dagelijks 14 keer vanuit Nederland naar Antwerpen en weer terug. In Antwerpen kan je overstappen op een Intercity naar Mechelen. De Thalys stopt helaas niet in Mechelen. Je kunt in Amsterdam CS, Schiphol of Rotterdam CS opstappen om vervolgens met hoge snelheid richting de Belgische havenstad te reizen. De Thalys naar Antwerpen is erg comfortabel en voorzien van alle gemakken. Bij je treinticket zit een zitplaatsreservering inbegrepen zodat je gegarandeerd bent van een zitplaats. In de trein is ook Wifi aanwezig en er zitten stopcontacten bij de stoelen. Via NSInternational kan je eenvoudig in één keer je treinkaartje naar Mechelen met de Thalys en eventuele aansluitende binnenlandse trein boeken. Let erop dat de prijzen voor een treintickets voor de Thalys hoger zijn dan wanneer je met de IC-Brussel reist. Zeker op korter termijn!

Een treinticket voor de Thalys naar Mechelen inclusief zitreservering boek je al vanaf €29 per enkele reis.

Thalys naar Mechelen
Tickets v.a. € 29

Trein via Roosendaal of Luik

Regionale trein naar Mechelen
Tickets v.a. € 11,40

Via Roosendaal naar Mechelen
Woon je op korte afstand van de grens bij Roosendaal in plaatsen als Bergen op Zoom, Goes, Etten-Leur of Vlissingen, dan is het vaak sneller en goedkoper om eerst naar Roosendaal te reizen om daar vervolgens de trein naar Essen in België te nemen. Vanuit Essen kan je rechtstreeks met de trein naar Mechelen doorreizen. Vanaf € 11,40 kan je al een treinticket naar Mechelen boeken vanaf Roosendaal!

Via Luik naar Mechelen
Kom je uit het oosten van het land of uit de regio Oost-Brabant of Limburg, dan kan je het beste de trein via Maastricht en Luik naar Brussel nemen en vervolgens een intercity naar Mechelen. Met een binnenlandse trein kan je dan eerst naar Maastricht reizen, daarvandaan met de regionale trein naar Luik doorreizen en vervolgens op de intercity via Brussel naar Mechelen stappen. De prijs is vrijwel gelijk aan de prijs van de IC-Brussel. De prijs van een treinticket naar Mechelen begint bij €11,40 in de 2e klasse. Boek wel minimaal 7 dagen voor vertrek anders liggen de prijzen hoger.

Het reserveren van zitplaatsen op de intercitytreinen binnen de Benelux is niet mogelijk/nodig. Je kunt zelf een plek in de trein uitkiezen. Ook regionale treinen kunnen niet worden gereserveerd. Een reservering voor een zitplaats op de Thalys zit bij je treinticket inbegrepen.

Reistijd naar Mechelen

Vanaf Amsterdam Centraal gezien is de snelste reistijd van de trein naar Mechelen 01:15 uur. De reisduur van de treinreis naar Mechelen kan per dag maar ook per treinverbinding iets verschillen. Natuurlijk is je vertrekstation in Nederland bepalend voor de totale duur van de treinreis naar Mechelen. De reistijd van de trein van Brussel naar Nederland is ongeveer even lang.

Bereken hier de totale reistijd naar Mechelen vanaf jouw vertrekstation in Nederland.

Dienstregeling naar Mechelen

Hieronder de dienstregeling van de trein naar Mechelen. In het overzicht vind je de beste/populairste/snelste treinverbindingen naar Mechelen. In sommige gevallen kunnen tijden (wat) afwijken bijvoorbeeld wanneer er werkzaamheden aan het spoor naar Mechelen gepland zijn. Actuele reistijden voor de trein naar Mechelen en voor de trein van Mechelen naar Nederland vind je hier.

Traject Trein Vertrek Aank. Reistijd Overstap Vanafprijs Ticket
Amsterdam - Mechelen Thalys 08:15 09:30 01:15 0 € 29 Online
↓ Schiphol Thalys 08:31 09:30 00:59 0 € 29 Online
↓ Rotterdam Thalys 08:54 09:30 00:36 0 € 29 Online
Amsterdam - Mechelen Intercity-Brussel 08:25 10:16 01:51 0 € 20 Online
↓ Rotterdam Intercity-Brussel 09:06 10:16 01:10 0 € 20 Online
↓ Breda Intercity-Brussel 09:34 10:16 00:42 0 € 20 Online
Amsterdam - Mechelen Intercity-Brussel 09:25 11:16 01:51 0 € 20 Online
↓ Rotterdam Intercity-Brussel 10:06 11:16 01:10 0 € 20 Online
↓ Breda Intercity-Brussel 10:34 11:16 00:42 0 € 20 Online


Traject Trein Vertrek Aank. Reistijd Overstap Vanafprijs Ticket
Mechelen - Breda Intercity-Brussel 13:44 14:29 00:45 0 € 20 Online
↓ Rotterdam Intercity-Brussel 13:44 14:57 01:13 0 € 20 Online
↓ Amsterdam Intercity-Brussel 13:44 15:38 01:54 0 € 20 Online
Mechelen - Rotterdam Thalys 14:30 15:05 00:35 0 € 29 Online
↓ Schiphol Thalys 14:30 15:28 00:58 0 € 29 Online
↓ Amsterdam Thalys 14:30 15:44 01:14 0 € 29 Online
Mechelen - Breda Intercity-Brussel 14:44 15:29 00:45 0 € 20 Online
↓ Rotterdam Intercity-Brussel 14:44 15:57 01:13 0 € 20 Online
↓ Amsterdam Intercity-Brussel 14:44 16:38 01:54 0 € 20 Online
Benieuwd naar de reistijd van de trein van Arnhem, Utrecht, Den Haag, Tilburg, Eindhoven, Roosendaal, Venlo, Maastricht, Leiden, Haarlem, Gouda, Vlissingen, Alkmaar, Hilversum, Nijmegen, Den Bosch, Leeuwarden, Zwolle, Groningen, Assen, Almere, Hengelo, Enschede, Apeldoorn of Deventer naar Mechelen? Bekijk hier de reistijd.

Prijs van een treinticket naar Mechelen

Net als bij de meeste andere internationale treinen ligt de prijs voor een treinticket naar Mechelen niet vast. De prijs is variabel. Zowel de afstand als de boekingstermijn zijn van invloed op de prijs van je treinticket naar Mechelen. In de regel geldt: hoe groter de afstand tussen je opstapstation in Nederland en Mechelen, hoe hoger de prijs voor je treinticket is. Woon je in Breda (dus vlakbij de Belgische grens), dan zal je minder voor je treinticket betalen dan wanneer je in Groningen woont.

Ook het moment van boeken, de zogenaamde boekginstermijn, is van invloed op de prijs van je treinticket naar Mechelen. Zo kan je namelijk tot 7 dagen voor vertrek aanbiedingstarieven naar Brussel boeken als je met de Intercity-Brussel reist. Boek je binnen 7 dagen voor vertrek, dan betaal je vrijwel altijd meer voor je ticket. Tickets voor de reguliere trein naar Mechelen (Intercities en regionale treinen) kan je al 180 dagen voor vertrek boeken.
Bekijk hier aanbiedingen en actuele prijzen voor de trein naar Mechelen.

De Thalys is 120 dagen voor vertrek te boeken. Daar lopen de prijzen nog sneller op. Ze beginnen bij €29 maar lopen op tot zo'n €70 per enkele reis (excl. aansluitende trein). Wil je een retour treinticket naar Mechelen boeken, dan bestaat er geen speciaal kortingstarief. Een treinretour naar Mechelen bestaat simpelweg uit een treinticket voor de heenreis en een treinticket terug voor de trein van Mechelen naar Nederland. Voor een retourtje ben je dus minimaal 2 keer de prijs van een enkele reis kwijt.

In onderstaande prijstabel vind je de prijs van de trein naar Mechelen per vertrekstation in Nederland met de IC-Brussel.

* De prijs van de trein van Roosendaal en Maastricht naar Mechelen is obv de reguliere IC/Regionale trein.

Korting op de trein naar Mechelen

Uiteraard willen de meeste reizigers voordelig met de trein naar Mechelen reizen. Gelukig zijn er meerdere manieren waarop je korting op de trein naar Mechelen kunt krijgen. Boekingstermijn, leeftijd van de reiziger en eventuele kortingskaarten spelen daarbij de belangrijkste rol. Vaak is het wel zo dat de mate van korting de flexibiliteit van je treinticket bepaalt. Hoe goedkoper je treinticket, hoe strenger de annulerings- en wijzigingsvoorwaarden vaak zijn.
Vroegboekkorting
Door vroeg te boeken kan je veruit de meeste korting op de trein naar Mechelen krijgen. Reis je met de Intercity-Brussel, dan is het zorg om minimaal 7 dagen voor vertrek je treinticket te boeken. Het Early Bird week & Early Bird weekemd kortingstarief is dan nog te boeken en scheelt je vaak behoorlijk geld. Zo scheelt dat je bijvoorbeeld €16 per enkele reis vanaf Amsterdam gezien.
Indien je per Thalys naar Mechelen reist is het helemaal zorg om vroeg te boeken. Het beste kan je 1 a 2 weken boeken nadat de trein voor boekingen is opengesteld. Op korte termijn is je ticket soms tot bijna drie keer duurder.
Wil je een goedkoop treinticket naar Mechelen boeken? Zorg dan dat je op tijd boekt.

Voordeelurenkaart en railplus
Korting op de trein naar Mechelen met een kortingskaart zoals een voordeelurenkaart of railplus kaart is alleen op een Full-flex tarief van toepassing. Je krijgt geen korting met je voordeelurenkaart op een Sparpreis of Supersparpreis tarief. Ook niet met je railpluskaart. Korting op korting (zoals op het Early Bird kortingstarief) wordt helaas niet gegeven. Vaak is het alleen interessant om met voordeelurenkorting en/of railpluskorting te reizen indien je binnen 1 week boekt. Meestal heeft het gebruik van je kortingskaart dus geen positief effect op de prijs.
Leeftijdskorting
Voor reizigers uit diverse leeftijdsgroepen bestaat er korting op de trein naar Mechelen. Op zowel de Intercity-Brussel als de Thalys naar Mechelen bestaan er interessante kortingen voor reizigers van bepaalde leeftijden.

Kinderkorting
Boek je online een treinticket voor de trein naar Mechelen en reis je met een (eigen) kind of kleinkind in de leeftijd van 4 t/m 11 jaar, dan reist het kind met flinke korting of zelfs gratis mee. Kinderen die op de Intercity of regionale treinen meereizen met een begeleider (volwassene), die reizen geheel gratis mee. Wel hebben ze een ticket nodig met hun naam erop (kosteloos ticket bij boeken). Kinderen van 0 t/m 3 jaar reizen ook gratis mee (op schoot) maar hoeven niet op het ticket vermeld te staan. Per volwassene mag je maximaal 4 kinderen gratis meenemen.

Op de Thalys reizen kinderen van 4 t/m 11 jaar voor gereduceerde prijs mee. Kindertickets voor de Thalys boek je vanaf €15 per enkele reis. Ook hier gaan kinderen t/m 3 jaar gratis mee op schoot.

Seniorenkorting
Speciale korting voor senioren op de intercity en regionale trein naar Mechelen is er helaas niet. Wel zijn er in België erg voordelige treintickets voor senioren uit de automaat te halen (seniorenbiljet van de NMBS, de Belgische spoorwegen). Op het eerste treinstation in België (Essen) kan je voor €6,80 een dagkaart voor senioren aanschaffen.

De Thalys kent wél speciale tarieven voor senioren. De prijs van het senior tarief op de Thalys naar Brussel is €51 (beperkt beschikbaar). Dit tarief is echter altijd nog duurder dan het voordeligste vroegboek tarief van €29. Wel is het dus goedkoper om als senior op korte termijn te reizen per Thalys. Het tarief voor volwassenen op korte termijn kan immers tot zo'n €70 oplopen.

Jongerenkorting
Speciale korting voor jongeren op de intercity en regionale trein naar Mechelen is er helaas ook niet. Natuurlijk kan je wel korting krijgen met je studenten-OV (afhankelijk van de voorwaarden natuurlijk).

Op de Thalys zijn wel speciale kortingstarieven voor jongeren van 12 t/m 25 jaar. Dit jongeren tarief is €51 vanaf Amsterdam CS gezien. Dit tarief is echter altijd nog duurder dan het voordeligste vroegboek tarief van €29. Wil je voordelig met de trein naar Brussel reizen, boek dus altijd op tijd!

Fiets mee in de trein naar Mechelen

Wil je je fiets meenemen op de trein naar Mechelen? Dat is mogelijk. Wel zijn er bepaalde regels en voorwaarden aan het reizen per trein en fiets naar Mechelen verbonden. Zo verschilt het enorm op welke trein naar Mechelen je de fiets wil meenemen. Reizen met je fiets in de Intercity naar Mechelen is een stuk gemakkelijker en goedkoper dan wanneer je met de Thalys reist.
Fiets mee in de trein naar Mechelen
Fiets meenemen in de trein naar Brussel
[google_map_easy id="232"]

Veelgestelde vragen over de trein naar Mechelen


Al vanaf € 18 kan je een treinticket naar Mechelen boeken. Treinkaartjes naar Mechelen kan je vaak ruim voor vertrek al boeken. Hoe korter voor vertrekdatum je boekt, hoe hoger de prijs oploopt. Boek je op korte termijn, dan betaal je soms wel het 2 tot 4-voudige voor je ticket.

Bekijk actuele prijzen en aanbiedingen naar Mechelen.
Nee, er rijdt vanuit Nederland geen rechtstreekse trein naar Mechelen. Indien je een treinreis naar Mechelen maakt zal je altijd minimaal 1 keer moeten overstappen.

Lees hier meer over de beste en snelste reisroutes naar Mechelen.

Alle treinverbindingen en vertrektijden naar Mechelen kan je hier vinden.
Vanuit Amsterdam gezien bedraagt de totale reistijd van de trein naar Mechelen ongeveer 02u12m.

Bereken hier de reistijd naar Mechelen vanaf jouw vertrekstation!
Voor een overnachting in Mechelen raden wij Hotel 3 Paardekens aan, een leuke en goed betaalbare accommodatie!
Bekijk een overzicht van accommodaties in Mechelen en aanbiedingen.

Treinstation van Mechelen

Met een dagelijks aantal van ruim 20.000 reizigers behoort het treinstation van Mechelen tot de 10 drukste treinstations in België. Het treinstation van Mechelen is ook gelijk één van de oudste treinstations van België (1835) en vormt een belangrijk knooppunt tussen Antwerpen, Brussel, Leuven en Gent.

Het station telt 10 perrons die niet gelijkvloers zijn, er zijn twee hoogteniveaus.

Er zijn in totaal twee treinstations in Mechelen te vinden. Mechelen Nekkerspoel, een veel rustiger station op zo’n twee kilometer afstand van het hoofdstation, is het tweede treinstation van de stad. Doorgaans kom je op treinstation Mechelen centraal aan als je vanuit Nederland per trein naar Mechelen reist.

2024-04-13T21:16:29+02:00

Deel of like deze pagina!