Vanuit Nederland met de trein naar Antwerpen reizen is vrij eenvoudig. Dagelijks rijden er zeer regelmatig treinen naar Antwerpen. Maak je een treinreis naar Antwerpen, dan kan je uit verschillende treinen kiezen. Vanaf €7,40 kan je al een treinticket naar Antwerpen met vertrek vanaf een Nederlands treinstation. Bekijk actuele prijzen en aanbiedingen voor de trein naar Antwerpen.


Treinreis naar Antwerpen

Vanuit Nederland rijden er dagelijks ongeveer 30 treinen naar Antwerpen en ook weer terug. Vrijwel elk uur rijdt er een trein naar Antwerpen vanaf diverse grotere treinstations in Nederland. Er zijn eigenlijk twee voor de hand liggende manieren waarop je met de trein naar Antwerpen kunt reizen. Je kunt ervoor kiezen om met de Intercity Brussel te reizen of met de Thalys hogesnelheidstrein. Beide manieren van reizen heeft zo z’n voor-en nadelen. Een derde optie is er ook nog maar die is alleen interessant indien je in de buurt van de grens met België woont. Dan kan je namelijk ook per regionale trein naar Antwerpen reizen via Roosendaal. Je hoeft dan niet eerst terug te reizen naar een opstapstation voor de Intercity of Thalys.

Bekijk hieronder de meest gangbare route van de trein naar Antwerpen (Thalys en Intercity-Direct). Route van de trein naar Antwerpen

Intercity-Brussel

Intercity trein naar Antwerpen
Tickets v.a. € 9

Woon je in het westen van Nederland of uit de regio Utrecht, en ben je op zoek naar de voordeligste optie, dan kan je er het beste voor kiezen om met de Intercity-Brussel te reizen. Dagelijks rijden er 16 rechtstreekse Intercity treinen vanuit Nederland naar eindbestemming Brussel toe. Je kunt in Antwerpen uitstappen. 12 van deze treinen vertrekken vanuit Amsterdam en 4 vertrekken vanuit Den Haag. De Intercity-Brussel die uit Amsterdam vertrekt stopt nog op Schiphol, Rotterdam CS en Breda voordat de trein de grens over gaat. De trein vanuit Den Haag HS stopt nog in Rotterdam CS en Breda. In België stopt de IC nog op treinstation Noorderkempen, Antwerpen Centraal, Antwerpen-Berchem, Mechelen, Brussel Airport Zaventem, Brussel-Noord en Brussel-Centraal voordat eindstation Brussel-Zuid/Midi wordt bereikt. De treinreis van Amsterdam naar Antwerpen duurt doorgaans 1 uur en 51 minuten. Vanaf €20 boek je al een treinticket naar Antwerpen met de IC-Brussel vanaf Amsterdam gezien. Vanaf Breda reis je zelfs vanaf €9 al naar Antwerpen. Zitplaatsen kan je niet reserveren op deze trein. Je kunt zelf een plek om te zitten uitzoeken.

De prijs van een treinticket naar Antwerpen begint bij €9 in de 2e klasse en bij €12 in de 1e klasse. Boek wel minimaal 7 dagen voor vertrek anders liggen de prijzen hoger.

Thalys naar Antwerpen

Ben je liever wat minder lang onderweg met de trein naar Antwerpen? Dan kan je beter de Thalys hogesnelheidstrein nemen. Deze trein rijdt dagelijks 14 keer vanuit Nederland naar Antwerpen en weer terug. Je kunt in Amsterdam CS, Schiphol of Rotterdam CS opstappen om vervolgens met hoge snelheid richting de Belgische havenstad te reizen. De Thalys naar Antwerpen is erg comfortabel en voorzien van alle gemakken. Bij je treinticket zit een zitplaatsreservering inbegrepen zodat je gegarandeerd bent van een zitplaats. In de trein is ook Wifi aanwezig en er zitten stopcontacten bij de stoelen. Via NSInternational kan je eenvoudig in één keer je treinkaartje naar Antwerpen met de Thalys en eventuele aansluitende binnenlandse trein boeken. Let erop dat de prijzen voor een treintickets voor de Thalys hoger zijn dan wanneer je met de IC-Brussel reist. Zeker op korter termijn!

Een treinticket voor de Thalys naar Antwerpen inclusief zitreservering boek je al vanaf €29 per enkele reis.

Thalys naar Antwerpen
Tickets v.a. € 29

Trein via Roosendaal of Luik

Regionale trein naar Antwerpen
Tickets v.a. € 7,40

Via Roosendaal naar Antwerpen
Woon je op korte afstand van de grens bij Roosendaal in plaatsen als Bergen op Zoom, Goes, Etten-Leur of Vlissingen, dan is het vaak sneller en goedkoper om eerst naar Roosendaal te reizen om daar vervolgens de trein naar Essen in België te nemen. Vanuit Essen kan je rechtstreeks met de trein naar Antwerpen doorreizen. Vanaf € 7,40 kan je al een treinticket naar Antwerpen boeken vanaf Roosendaal!

Via Luik naar Antwerpen
Kom je uit het oosten van het land of uit de regio Oost-Brabant of Limburg, dan kan je het beste de trein via Maastricht en Luik naar Brussel nemen en vervolgens een intercity naar Antwerpen. Met een binnenlandse trein kan je dan eerst naar Maastricht reizen, daarvandaan met de regionale trein naar Luik doorreizen en vervolgens op de intercity via Brussel naar Antwerpen stappen. De prijs is vrijwel gelijk aan de prijs van de IC-Brussel. De prijs van een treinticket naar Antwerpen begint bij €7,40 in de 2e klasse. Boek wel minimaal 7 dagen voor vertrek anders liggen de prijzen hoger.

Het reserveren van zitplaatsen op de intercitytreinen binnen de Benelux is niet mogelijk/nodig. Je kunt zelf een plek in de trein uitkiezen. Ook regionale treinen kunnen niet worden gereserveerd. Een reservering voor een zitplaats op de Thalys zit bij je treinticket inbegrepen.

Reistijd naar Antwerpen

Vanaf Amsterdam Centraal gezien is de snelste reistijd van de trein naar Antwerpen 01:15 uur. De reisduur van de treinreis naar Antwerpen kan per dag maar ook per treinverbinding iets verschillen. Natuurlijk is je vertrekstation in Nederland bepalend voor de totale duur van de treinreis naar Antwerpen. De reistijd van de trein van Brussel naar Nederland is ongeveer even lang.

Bereken hier de totale reistijd naar Antwerpen vanaf jouw vertrekstation in Nederland.

Dienstregeling naar Antwerpen

Hieronder de dienstregeling van de trein naar Antwerpen. In het overzicht vind je de beste/populairste/snelste treinverbindingen naar Antwerpen. In sommige gevallen kunnen tijden (wat) afwijken bijvoorbeeld wanneer er werkzaamheden aan het spoor naar Antwerpen gepland zijn. Actuele reistijden voor de trein naar Antwerpen en voor de trein van Antwerpen naar Nederland vind je hier.

Traject Trein Vertrek Aank. Reistijd Overstap Vanafprijs Ticket
Amsterdam - Antwerpen Thalys 08:15 09:30 01:15 0 € 29 Online
↓ Schiphol Thalys 08:31 09:30 00:59 0 € 29 Online
↓ Rotterdam Thalys 08:54 09:30 00:36 0 € 29 Online
Amsterdam - Antwerpen Intercity-Brussel 08:25 10:16 01:51 0 € 20 Online
↓ Rotterdam Intercity-Brussel 09:06 10:16 01:10 0 € 20 Online
↓ Breda Intercity-Brussel 09:34 10:16 00:42 0 € 20 Online
Amsterdam - Antwerpen Intercity-Brussel 09:25 11:16 01:51 0 € 20 Online
↓ Rotterdam Intercity-Brussel 10:06 11:16 01:10 0 € 20 Online
↓ Breda Intercity-Brussel 10:34 11:16 00:42 0 € 20 Online


Traject Trein Vertrek Aank. Reistijd Overstap Vanafprijs Ticket
Antwerpen - Breda Intercity-Brussel 13:44 14:29 00:45 0 € 20 Online
↓ Rotterdam Intercity-Brussel 13:44 14:57 01:13 0 € 20 Online
↓ Amsterdam Intercity-Brussel 13:44 15:38 01:54 0 € 20 Online
Antwerpen - Rotterdam Thalys 14:30 15:05 00:35 0 € 29 Online
↓ Schiphol Thalys 14:30 15:28 00:58 0 € 29 Online
↓ Amsterdam Thalys 14:30 15:44 01:14 0 € 29 Online
Antwerpen - Breda Intercity-Brussel 14:44 15:29 00:45 0 € 20 Online
↓ Rotterdam Intercity-Brussel 14:44 15:57 01:13 0 € 20 Online
↓ Amsterdam Intercity-Brussel 14:44 16:38 01:54 0 € 20 Online
Benieuwd naar de reistijd van de trein van Arnhem, Utrecht, Den Haag, Tilburg, Eindhoven, Roosendaal, Venlo, Maastricht, Leiden, Haarlem, Gouda, Vlissingen, Alkmaar, Hilversum, Nijmegen, Den Bosch, Leeuwarden, Zwolle, Groningen, Assen, Almere, Hengelo, Enschede, Apeldoorn of Deventer naar Antwerpen? Bekijk hier de reistijd.

Prijs van een treinticket naar Antwerpen

Net als bij de meeste andere internationale treinen ligt de prijs voor een treinticket naar Antwerpen niet vast. De prijs is variabel. Zowel de afstand als de boekingstermijn zijn van invloed op de prijs van je treinticket naar Antwerpen. In de regel geldt: hoe groter de afstand tussen je opstapstation in Nederland en Antwerpen, hoe hoger de prijs voor je treinticket is. Woon je in Breda (dus vlakbij de Belgische grens), dan zal je minder voor je treinticket betalen dan wanneer je in Groningen woont.

Ook het moment van boeken, de zogenaamde boekginstermijn, is van invloed op de prijs van je treinticket naar Antwerpen. Zo kan je namelijk tot 7 dagen voor vertrek aanbiedingstarieven naar Brussel boeken als je met de Intercity-Brussel reist. Boek je binnen 7 dagen voor vertrek, dan betaal je vrijwel altijd meer voor je ticket. Tickets voor de reguliere trein naar Antwerpen (Intercities en regionale treinen) kan je al 180 dagen voor vertrek boeken.
Bekijk hier aanbiedingen en actuele prijzen voor de trein naar Antwerpen.

De Thalys is 120 dagen voor vertrek te boeken. Daar lopen de prijzen nog sneller op. Ze beginnen bij €29 maar lopen op tot zo'n €70 per enkele reis (excl. aansluitende trein). Wil je een retour treinticket naar Antwerpen boeken, dan bestaat er geen speciaal kortingstarief. Een treinretour naar Antwerpen bestaat simpelweg uit een treinticket voor de heenreis en een treinticket terug voor de trein van Antwerpen naar Nederland. Voor een retourtje ben je dus minimaal 2 keer de prijs van een enkele reis kwijt.

In onderstaande prijstabel vind je de prijs van de trein naar Antwerpen per vertrekstation in Nederland met de IC-Brussel.

* De prijs van de trein van Roosendaal en Maastricht naar Antwerpen is obv de reguliere IC/Regionale trein.

Korting op de trein naar Antwerpen

Uiteraard willen de meeste reizigers voordelig met de trein naar Antwerpen reizen. Gelukig zijn er meerdere manieren waarop je korting op de trein naar Antwerpen kunt krijgen. Boekingstermijn, leeftijd van de reiziger en eventuele kortingskaarten spelen daarbij de belangrijkste rol. Vaak is het wel zo dat de mate van korting de flexibiliteit van je treinticket bepaalt. Hoe goedkoper je treinticket, hoe strenger de annulerings- en wijzigingsvoorwaarden vaak zijn.
Vroegboekkorting
Door vroeg te boeken kan je veruit de meeste korting op de trein naar Antwerpen krijgen. Reis je met de Intercity-Brussel, dan is het zorg om minimaal 7 dagen voor vertrek je treinticket te boeken. Het Early Bird week & Early Bird weekemd kortingstarief is dan nog te boeken en scheelt je vaak behoorlijk geld. Zo scheelt dat je bijvoorbeeld €16 per enkele reis vanaf Amsterdam gezien.
Indien je per Thalys naar Antwerpen reist is het helemaal zorg om vroeg te boeken. Het beste kan je 1 a 2 weken boeken nadat de trein voor boekingen is opengesteld. Op korte termijn is je ticket soms tot bijna drie keer duurder.
Wil je een goedkoop treinticket naar Antwerpen boeken? Zorg dan dat je op tijd boekt.

Voordeelurenkaart en railplus
Korting op de trein naar Antwerpen met een kortingskaart zoals een voordeelurenkaart of railplus kaart is alleen op een Full-flex tarief van toepassing. Je krijgt geen korting met je voordeelurenkaart op een Sparpreis of Supersparpreis tarief. Ook niet met je railpluskaart. Korting op korting (zoals op het Early Bird kortingstarief) wordt helaas niet gegeven. Vaak is het alleen interessant om met voordeelurenkorting en/of railpluskorting te reizen indien je binnen 1 week boekt. Meestal heeft het gebruik van je kortingskaart dus geen positief effect op de prijs.
Leeftijdskorting
Voor reizigers uit diverse leeftijdsgroepen bestaat er korting op de trein naar Antwerpen. Op zowel de Intercity-Brussel als de Thalys naar Antwerpen bestaan er interessante kortingen voor reizigers van bepaalde leeftijden.

Kinderkorting
Boek je online een treinticket voor de trein naar Antwerpen en reis je met een (eigen) kind of kleinkind in de leeftijd van 4 t/m 11 jaar, dan reist het kind met flinke korting of zelfs gratis mee. Kinderen die op de Intercity of regionale treinen meereizen met een begeleider (volwassene), die reizen geheel gratis mee. Wel hebben ze een ticket nodig met hun naam erop (kosteloos ticket bij boeken). Kinderen van 0 t/m 3 jaar reizen ook gratis mee (op schoot) maar hoeven niet op het ticket vermeld te staan. Per volwassene mag je maximaal 4 kinderen gratis meenemen.

Op de Thalys reizen kinderen van 4 t/m 11 jaar voor gereduceerde prijs mee. Kindertickets voor de Thalys boek je vanaf €15 per enkele reis. Ook hier gaan kinderen t/m 3 jaar gratis mee op schoot.

Seniorenkorting
Speciale korting voor senioren op de intercity en regionale trein naar Antwerpen is er helaas niet. Wel zijn er in België erg voordelige treintickets voor senioren uit de automaat te halen (seniorenbiljet van de NMBS, de Belgische spoorwegen). Op het eerste treinstation in België (Essen) kan je voor €6,80 een dagkaart voor senioren aanschaffen.

De Thalys kent wél speciale tarieven voor senioren. De prijs van het senior tarief op de Thalys naar Brussel is €51 (beperkt beschikbaar). Dit tarief is echter altijd nog duurder dan het voordeligste vroegboek tarief van €29. Wel is het dus goedkoper om als senior op korte termijn te reizen per Thalys. Het tarief voor volwassenen op korte termijn kan immers tot zo'n €70 oplopen.

Jongerenkorting
Speciale korting voor jongeren op de intercity en regionale trein naar Antwerpen is er helaas ook niet. Natuurlijk kan je wel korting krijgen met je studenten-OV (afhankelijk van de voorwaarden natuurlijk).

Op de Thalys zijn wel speciale kortingstarieven voor jongeren van 12 t/m 25 jaar. Dit jongeren tarief is €51 vanaf Amsterdam CS gezien. Dit tarief is echter altijd nog duurder dan het voordeligste vroegboek tarief van €29. Wil je voordelig met de trein naar Brussel reizen, boek dus altijd op tijd!

Treinstation van Antwerpen

Het treinstation van Antwerpen, Antwerpen Centraal, is tussen 1899 en 1905 gebouwd als kopstation en werd op 11 augustus 1905 geopend. Voor die tijd stonden er op de plek van het station twee andere stations (station Antwerpen en station Antwerpen Borgerhout). In 1836 maakte het station deel uit van de eerste spoorlijn op het Europese vasteland (spoorlijn Mechelen-Antwerpen). In 2007 vond een uitgebreide verbouwing plaats en werd een grote spoortunnel met twee doorgaande sporen onder het stationsgebouw en een deel van de stad gebouwd. Treinen hoeven zodoende niet meer hun rijrichting te keren. Treinstation Antwerpen is een van de oudste treinstations van België en vormt een belangrijk knooppunt tussen Brussel, Roosendaal, Breda, Leuven en Gent. De prachtige spoorwegkathedraal van Antwerpen bestaat uit een stenen stationsgebouw en een stalen perronoverkapping met een grote koepel. De overkapping is 43 meter hoog en het hoogste punt van het station, de koepel, is 75 meter hoog is. Door meerdere bladen en websites is het treinstation uitgeroepen tot het mooiste treinstation ter wereld of staat het station in de top vijf. Het station wordt in de avond prachtige verlicht aan de buitenkant.

Het treinstation van Antwerpen is erg groot en telt meerdere etages. Gelukkig zijn er liften in het oude gebouw aanwezig. Er zijn er veel andere voorzieingen en facailiteiten in het treinstation van Antwerpen te vinden. Denk daarbij aan een tramhalte, busstation, fietshuur, drankautomaten, ticketautomaten, wat broodjeszaken, een kiosk, kluisjes, een taxistandplaats etc.
Treinstation van Antwerpen; title=
Treinstation van Antwerpen; title=


Bezienswaardigheden in Antwerpen

De Vlaamse hoofdstad Antwerpen is om meerdere dingen bekend. Zo is Antwerpen de diamanthoofdstad van de wereld maar is Antwerpen ook een grote havenstad. Er zijn dan ook tal van leuke bezienswaardigheden in Antwerpen te vinden die zeker een bezoekje waard zijn. Gelukkig liggen de meeste bezienswaardigheden vrij centraal in Antwerpen en kan je ze te voet goed bereiken. Aanraders in Antwerpen zijn onder andere kasteel het Steen, het Vleeshuis, het Paleis op de Meir, de stadsfeestzaal en het Rubenshuis. Ook tot de highlights van Antwerpen behoort een bezoekje aan China town en de Zoo van Antwerpen (dierentuin naast het centraal station). We hebben de 10 leukste bezienswaardigheden in Antwerpen voor je op een rijtje gezet.

Fiets mee in de trein naar Antwerpen

Je fiets meenemen in de trein naar Antwerpen is goed mogelijk. Er zijn wel bepaalde regels voor een voorwaarden aan verbonden. Zo verschilt het enorm op welke trein naar Antwerpen je de fiets wilt meenemen. Reizen met je fiets in de Intercity naar Antwerpen is een stuk gemakkelijker en goedkoper dan wanneer je met de Thalys reist.

Fiets mee in de Intercity naar Antwerpen

Veruit de makkelijkste manier om met je fiets op de trein naar Antwerpen te reizen is per Intercity. In de Intercity zijn speciale fietsrijtuigen, te herkennen aan het fietslogo aan de buitenkant van de trein, waar je je fiets kunt stallen tijdens de reis. Een reservering voor je fiets op de Intercity naar Antwerpen maken is helaas niet mogelijk. Je kunt simpelweg gewoon je fiets plaatsen op één van de beschikbare fietsplaatsen in de trein. Wel is een fietsticket, in feite een vervoersbewijs voor de fiets, verplicht. Dit ticket kost €12 per fiets per enkele reis. Een fietsticket online kopen is helaas momenteel nog niet mogelijk.

Wees ervan bewust dat er slechts 4 fietsplaatsen op de Intercity naar Antwerpen (Brussel) zijn. Indien deze plekken al vergeven zijn zal je op de volgende trein moeten wachten. Je fietsticket is de gehele dag geldig dus ook op de volgende trein naar Antwerpen.

In de zomer met uitzondering van de zomermaanden juli en augustus is het wel mogelijk en verplicht om een fietsplaatsreservering te maken op de Intercity naar Antwerpen. Dit kan bij de balie op het station (of telefonisch via NSInternational: 030-2300023) voor € 4 enkele reis. Je hebt naast je fietsplaatsreservering nog wel je fietsticket van €12 nodig.

Natuurlijk kan je wel alvast online je treinticket naar Antwerpen boeken. Boek je een ticket kort voor vertrek aan de balie, dan zijn er geen vroegboekkortingen meer beschikbaar en betaal je dus meer!

Reis je met een vouwfiets op de Intercity naar Antwerpen, dan kan dat kosteloos indien je de fiets opvouwt en opbergt in de bagagevakken of onder/achter je stoel. Een fietsticket is niet nodig. Voor het reizen met een tandem of fietskar (bobkar) heb je een extra fietsticket nodig.

Fiets mee in de Thalys naar Antwerpen

Het meenemen van fietsen aan boord van Thalys is uitsluitend toegestaan als de fietsen verpakt zijn in een fietshoes (135x85x30 cm). Daarbij is het noodzakelijk om het voor-of achterwiel te demonteren. Ook ben je verplicht om 30 minuten voor vertrek van de trein aanwezig zijn op het perron om voldoende tijd te hebben de fiets te demonteren.

Een ingeklapte vouwfiets op de Thalys mag gratis mee omdat deze wordt beschouwd als handbagage (indien de fiets de afmetingen van een koffer niet overschrijdt, namelijk 75x53x30 cm). Tandems en fietskarren mogen niet mee op de Thalys.

Fiets mee op regionale trein naar Antwerpen

Voor het reizen met de fiets op een regionale trein richting Antwerpen heb je alleen een internationaal fietsticket van €12 nodig. Een reservering voor je fiets is niet nodig en mogelijk.

Fiets in de trein naar Brussel
Fiets meenemen in de trein naar Brussel

Meer over de trein naar Antwerpen

Ben je op zoek naar nog meer informatie over de trein naar Antwerpen? Wil je bijvoorbeeld meer weten over het treinstation van Antwerpen, prijzen van treintickets naar Antwerpen, bezienswaardigheden in Antwerpen of leuke hotel tips voor Antwerpen? Via deze link komt je nog meer te weten!

Veelgestelde vragen over de trein naar Antwerpen


Al vanaf € 20 kan je een treinticket naar Antwerpen boeken. Treinkaartjes naar Antwerpen kan je vaak ruim voor vertrek al boeken. Hoe korter voor vertrekdatum je boekt, hoe hoger de prijs oploopt. Boek je op korte termijn, dan betaal je soms wel het 2 tot 4-voudige voor je ticket.

Bekijk actuele prijzen en aanbiedingen naar Antwerpen.
Ja, het is mogelijk om zonder over te stappen vanuit Nederland per trein naar Antwerpen te reizen.

Alle treinverbindingen en vertrektijden naar Antwerpen kan je hier vinden.
Vanuit Amsterdam gezien bedraagt de totale reistijd van de trein naar Antwerpen ongeveer 01u53m.

Bereken hier de reistijd naar Antwerpen vanaf jouw vertrekstation!
Voor een overnachting in Antwerpen raden wij Comfortable and cozy place aan, een leuke en goed betaalbare accommodatie!
Bekijk een overzicht van accommodaties in Antwerpen en aanbiedingen.
2024-04-13T17:33:48+02:00

Deel of like deze pagina!