Vanuit Nederland met de trein naar Antwerpen reizen is vrij eenvoudig. Er rijden dagelijks zeer regelmatig treinen naar Antwerpen. Je kunt ervoor kiezen om met de Intercity of de Thalys naar Antwerpen te reizen. Vanaf €8 kan je al een treinkaartje naar Antwerpen boeken met vertrek van bepaalde treinstations in Nederland.

Met de trein naar Antwerpen reizen

Dagelijks rijden er 30 treinen vanuit Nederland naar Antwerpen en weer terug. Wil je met de trein naar Antwerpen reizen, dan kan je in grote lijnen kiezen uit twee soorten treinen. Zo kan je ervoor kiezen om met de Intercity Brussel te reizen of met de Thalys hogesnelheidstrein. Zowel het reizen per Intercity als het reizen met de Thalys heeft zo z’n voor-en nadelen.

Woon je dichtbij de grens in plaatsen als Roosendaal of Bergen op Zoom, dan kan je ook per regionale trein naar Antwerpen reizen via Roosendaal. Je hoeft dan niet eerst terug te reizen naar een opstapstation voor de Intercity of Thalys.

Intercity naar Antwerpen

Maar liefst 16 keer per dag rijdt er vanuit Nederland een Intercity naar Antwerpen toe. Deze Intercity Brussel heeft als eindbestemming (de naam zegt het al) Brussel. Van de 16 Intercity’s vertrekken er 12 vanuit Amsterdam en 4 vanuit Den Haag HS naar Antwerpen. De IC vanuit Amsterdam Centraal doet respectievelijk Schiphol Airport, Rotterdam Centraal, Breda en Antwerpen Centraal aan. Na Antwerpen rijdt de trein nog door naar Mechelen, Brussel Centraal en Brussel-Zuid (Brussel-Midi). De Intercity vanuit Den Haag HS stopt na Den Haag in Rotterdam CS en rijdt dan dezelfde route als de IC vanuit Amsterdam.

Kies je voor reizen per Intercity, dan ben je vaak voordeliger uit dan wanneer je met de Thalys reist. Ook is je ticket flexibel. Je kunt op elk moment van de dag op een Intercity naar je bestemming stappen zolang je de juiste route maar aanhoudt. Op de Intercity kan je geen zitplaats reserveren.

Voordelen aan het reizen per Intercity

 • Voordeelurenkaart en/of railpluskaart zijn geldig

 • Vroegboekkorting t/m 7 dagen voor vertrek
 • Flexibel ticket (de hele dag geldig op het traject)

Nadelen aan het reizen per Intercity

 • Langere reistijd dan de Thalys

 • Geen zitplaatsreservering mogelijk

 • Minder service en comfort dan de Thalys

Thalys naar Antwerpen

Reis je liever zo snel mogelijk, is comfort belangrijk maar is de prijs van je treinkaartje naar Antwerpen juist niet zo belangrijk, dan is de Thalys de beste optie voor je. Met deze hogesnelheidstrein ben je het snelst in Antwerpen en reis je erg comfortabel. De Thalys rijdt 14 keer per dag naar Antwerpen vanuit Amsterdam CS, Schiphol en Rotterdam CS. Bij je ticket voor de Thalys zit een zitplaatsreservering inbegrepen. In de trein is ook Wifi aanwezig en er zitten stopcontacten bij elke stoel.

Voordelen aan het reizen per Thalys

 • Snelste manier van reizen
 • Comfortabel en goede service
 • Zitplaatsreservering inclusief

Nadelen aan het reizen per Thalys

 • Vaak duurder dan de Intercity
 • Niet altijd een flexibel ticket
 • Prijzig op korte termijn

Prijs van een kaartje voor de trein naar Antwerpen

Afhankelijk van het moment waarop je boekt en je vertrekstation in Nederland wordt de prijs van een kaartje voor de trein naar Antwerpen bepaald. Voor zowel de Thalys als de Intercity trein naar Antwerpen geldt hoe eerder je boekt, hoe voordeliger je treinkaartje naar Antwerpen. Zo kan je al 6 maanden voor voortrek een treinticket naar Antwerpen boeken voor de Intercity en 4 maanden voor vertrek voor de Thalys.

Vroegboek tarieven op de Intercity naar Antwerpen, de zogenaamde Early Bird tarieven, kan je t/m 7 dagen voor vertrek nog boeken. Vanaf Roosendaal kan je bijvoorbeeld al voor €8 met de trein naar Antwerpen reizen, vanaf Groningen vanaf €20. Ook zijn er verschillen in prijs wanneer je in het weekend of juist doordeweeks reist. Prijzen voor treintickets naar Antwerpen zijn in het weekend duurder dan doordeweeks. Boek je binnen 7 dagen voor vertrek je treinticket naar Antwerpen, dan zijn prijzen doorgaans stukken hoger. Vanaf Groningen betaal je bijvoorbeeld €38,20. Dit is ten opzicht van het vroegboek tarief bijna 50% hoger.

Ook de Thalys naar Antwerpen heeft variabele prijzen. Prijzen voor een treinticket voor de Thalys naar Antwerpen lopen aanzienlijk sneller op dan die van de Intercity. Zo kan je bij tijdig boeken al voor €29 vanaf Amsterdam naar Antwerpen reizen met de Thalys terwijl deze prijs enkele dagen voor vertrek rond de €70 ligt.

Boek je treinkaartje naar Antwerpen dus tijdig en bespaar veel geld!

Korting op de trein naar Antwerpen

Iedereen wil natuurlijk indien mogelijk voordelig met de trein naar Antwerpen reizen. Nu zijn er diverse manieren waarop je korting op de trein naar Antwerpen kunt krijgen. Daarbij spelen boekingstermijn, leeftijd van de reiziger en eventuele kortingskaarten de belangrijkste rol. Vaak is het wel zo dat de mate van korting de flexibiliteit van je treinticket bepalen. Hoe goedkoper je treinticket, hoe strenger de voorwaarden vaak zijn.

Voordeelurenkaart en railplus

Korting op de trein naar Antwerpen met een kortingskaart zoals een voordeelurenkaart of railplus kaart is alleen op de Intercity of regionale treinen van toepassing. Je krijgt geen korting met je voordeelurenkaart op de Thalys. Bereken de korting die je krijgt met jouw kortingskaart op de trein naar Antwerpen hier.

Vroegboekkorting

De meeste korting op de trein naar Antwerpen krijg je door vroeg te boeken. Bij de Intercity kan je Early Bird kortingstarieven boeken t/m 7 dagen voor vertrek. Bij de Thalys lopen de prijzen van treintickets na opening van de boekingstermijn (4 maanden voor vertrek) snel op. Prijzen beginnen bij €29 maar lopen op tot €73 in de tweede klasse. In de eerste klasse begint de prijs bij €45 en loopt deze op tot €98 kort voor vertrek. Als je met de Thalys wilt reizen moet je dus op tijd boeken als je een goedkoop treinticket naar Antwerpen wilt kopen.

Leeftijdskorting

Voor reizigers uit diverse leeftijdsgroepen bestaat er korting op de trein naar Antwerpen. Voor zowel de Intercity trein als de Thalys hogesnelheidstrein zijn er interessante kortingen voor reizigers van bepaalde leeftijd.

Kinderkorting
Boek je online een treinticket voor de Intercity trein naar Antwerpen en reis je met een kind in de leeftijd van 4 t/m 11 jaar, dan reist het kind geheel gratis mee. Het kind staat wel op het ticket vermeld. Kinderen van 0 t/m 3 jaar reizen ook gratis mee (op schoot) maar hoeven niet op het ticket vermeld te staan. Per volwassene mag je gratis maximaal 4 kinderen meenemen.

Op de Thalys naar Antwerpen zijn speciale tarieven voor kinderen. Kinderen van 4 t/m 11 jaar gaan al voor €15 per enkele reis mee en hebben een eigen zitplaatsreservering. Kinderen van 3 jaar of jongeren betalen niks maar moeten wel op schoot zitten. Kinderen van 12 jaar of ouder vallen onder het jongeren tarief.

Seniorenkorting
Een speciale senioren korting op de Intercity trein naar Antwerpen is er helaas niet. Wel zijn er in België erg voordelige treintickets voor senioren uit de automaat te halen (seniorenbiljet van de NMBS, de Belgische spoorwegen). Op het eerste treinstation in België (Essen) kan je voor €6,80 een dagkaart voor senioren aanschaffen.

De Thalys kent wél speciale tarieven voor senioren. De prijs van het senior tarief op de Thalys naar Antwerpen is €51 (beperkt beschikbaar). Dit tarief is echter altijd nog duurder dan het voordeligste vroegboek tarief van €29. Wel is het dus goedkoper om als senior op korte termijn te reizen per Thalys. Het tarief voor volwassenen op korte termijn kan immers tot €71 oplopen.

Jongerenkorting
Jongerenkorting op de trein Intercity trein naar Antwerpen is er helaas niet (meer). Natuurlijk kan je wel korting krijgen met je studenten-OV (afhankelijk van de voorwaarden natuurlijk).

Op de Thalys zijn wel speciale kortingstarieven voor jongeren van 12 t/m 25 jaar. Dit jongeren tarief is €51 vanaf Amsterdam CS gezien. Dit tarief is echter altijd nog duurder dan het voordeligste vroegboek tarief van €29. Wil je voordelig naar Antwerpen reizen, boek dus altijd op tijd!

Fiets mee in de trein naar Antwerpen

Het is goed mogelijk om de fiets mee in de trein naar Antwerpen te nemen. Wel zijn daar bepaalde regels voor een voorwaarden aan verbonden. Zo verschilt het enorm op welke trein naar Antwerpen je de fiets wilt meenemen. Reizen met je fiets in de Intercity naar Antwerpen is een stuk gemakkelijker en goedkoper dan wanneer je met de Thalys reist.

Fiets in de trein naar Antwerpen
Fiets meenemen in de trein naar Antwerpen

Fiets mee in de Intercity naar Antwerpen

Veruit de makkelijkste manier om met je fiets op de trein naar Antwerpen te reizen is per Intercity. In de Intercity zijn speciale fietsrijtuigen, te herkennen aan het fietslogo aan de buitenkant van de trein, waar je je fiets kunt stallen tijdens de reis. Een reservering voor je fiets op de Intercity naar Antwerpen maken is helaas niet mogelijk. Je kunt simpelweg gewoon je fiets plaatsen op één van de beschikbare fietsplaatsen in de trein. Wel is een fietsticket, in feite een vervoersbewijs voor de fiets, verplicht. Dit ticket kost €12 per fiets per enkele reis. Een fietsticket online kopen is helaas momenteel nog niet mogelijk.

Wees ervan bewust dat er slechts 4 fietsplaatsen op de Intercity naar Antwerpen (Brussel) zijn. Indien deze plekken al vergeven zijn zal je op de volgende trein moeten wachten. Je fietsticket is de gehele dag geldig dus ook op de volgende trein naar Antwerpen.

In de zomer met uitzondering van de zomermaanden juli en augustus is het wel mogelijk en verplicht om een fietsplaatsreservering te maken op de Intercity naar Antwerpen. Dit kan bij de balie op het station (of telefonisch via NSInternational: 030-2300023) voor € 4 enkele reis. Je hebt naast je fietsplaatsreservering nog wel je fietsticket van €12 nodig.

Natuurlijk kan je wel alvast online je treinticket naar Antwerpen boeken. Boek je een ticket kort voor vertrek aan de balie, dan zijn er geen vroegboekkortingen meer beschikbaar en betaal je dus meer!

Reis je met een vouwfiets op de Intercity naar Antwerpen, dan kan dat kosteloos indien je de fiets opvouwt en opbergt in de bagagevakken of onder/achter je stoel. Een fietsticket is niet nodig. Voor het reizen met een tandem of fietskar (bobkar) heb je een extra fietsticket nodig.

Fiets mee in de Thalys naar Antwerpen

Het meenemen van fietsen aan boord van Thalys is uitsluitend toegestaan als de fietsen verpakt zijn in een fietshoes (135x85x30 cm). Daarbij is het noodzakelijk om het voor-of achterwiel te demonteren. Ook ben je verplicht om 30 minuten voor vertrek van de trein aanwezig zijn op het perron om voldoende tijd te hebben de fiets te demonteren.

Een ingeklapte vouwfiets op de Thalys mag gratis mee omdat deze wordt beschouwd als handbagage (indien de fiets de afmetingen van een koffer niet overschrijdt, namelijk 75x53x30 cm). Tandems en fietskarren mogen niet mee op de Thalys.

Fiets mee op regionale trein naar Antwerpen

Voor het reizen met de fiets op een regionale trein richting Antwerpen heb je alleen een internationaal fietsticket van €12 nodig. Een reservering voor je fiets is niet nodig en mogelijk.

Meer over de trein naar Antwerpen

Ben je op zoek naar nog meer informatie over de trein naar Antwerpen? Wil je bijvoorbeeld meer weten over het treinstation van Antwerpen, prijzen van treintickets naar Antwerpen, bezienswaardigheden in Antwerpen of leuke hotel tips voor Antwerpen? Via deze link komt je nog meer te weten!