De Noord-Duitse havenstad Kiel is de plek waar vandaan dagelijks ferry’s naar Oslo in Noorwegen vertrekken. Elk jaar reizen er behoorlijk wat Nederlanders via de haven van Kiel naar Noorwegen toe. Reis je vanuit Nederland per trein naar Kiel, dan hoeft je slechts éénmaal over te stappen. Vanaf €39,90 kan je al een treinticket naar Kiel boeken in de tweede klasse. Bekijk actuele prijzen en aanbiedingen naar Kiel.

Treinreis naar Kiel

De ferry van Kiel naar Oslo vertrekt elke dag om 14:00 uur. Om deze ferry te halen zal je vroeg moeten vertrekken vanuit Nederland. In het voorjaar en in de zomermaanden, tussen 19 april en 31 augustus, rijdt er in de vroege ochtend een Intercitytrein vanuit Amsterdam CS richting Berlin Hbf. Als je deze trein tot aan Osnabrück neemt kan je daar overstappen op een IC die je rechtstreeks naar Kiel brengt. Je komt dan ruim op tijd in Kiel aan om de ferry te halen, namelijk om 11:22. De IC-Berlijn vertrek al om 05:02 wat het onmogelijk maakt om vanuit elk station in Nederland aan te reizen. De IC vertrekt uit Amsterdam CS, Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo en Hengelo. Als je hier opstapt of op een treinstation op korte afstand van één van deze treinstations, dan moet je de aansluiting naar Kiel halen.

Haal je deze vroege verbinding niet of reis je in de periode dat de vroege IC niet rijdt, dan kan je op zijn vroegst de IC-Berlijn van 07:02 nemen. Je hebt dan twee overstappen (Osnabrück en Hamburg) voor je in Kiel aankomt. Wel kom je pas om 13:32 aan wat betekend dat je de ferry niet haalt. Reis je buiten de zomerperiode naar Kiel, dan zou je een hotelovernachting in Kiel moeten boeken om de volgende ochtend te vertrekken. Een leuk en betaalbaar hotel vlakbij het treinstation van Kiel en de haven is het Steigenberger Conti Hansa.

Route trein naar Kiel

Reistijd van de trein naar Kiel

Vanaf Amsterdam CS gezien is de reistijd naar Kiel 6u20m. Vertrek je om 05:02, dan kom je om 11:22 aan in Kiel. De Intercity vanuit Osnabrück komt op het treinstation van Kiel aan dat pal naast de haven ligt en de vertrekplaats van de ferry naar Noorwegen. Het treinstation ligt iets ten zuiden van het centrum van Kiel. Vertrek je vanaf één van de andere opstaphaltes van de IC-Berlijn richting Osnabrück, dan is de reistijd natuurlijk iets korter dan 6u20m. Bekijk tijden en prijzen vanaf jouw vertrekstation.

Trein en fiets naar Kiel

Het is goed mogelijk om je fiets mee te nemen op de trein naar Kiel. Op zowel de IC-Berlijn tot aan Osnabrück als de IC richting Kiel mogen fietsen mee. Wel moet je voor beide treinen een fietsplaatsreservering hebben en een internationaal fietsticket. Een reservering voor je fiets is gratis, een fietsticket kost je €12 indien je deze via NSInternational boekt of €10 bij DB. Ook op de latere treinverbindingen richting Kiel mag je een fiets meenemen. Op de IC naar Osnabrück en de IC naar Hamburg moet je ook reserveren. Op de regionale trein van Hamburg naar Kiel kan je zonder reservering opstappen (reservering is ook niet mogelijk). Ook heb je vanaf je opstaphalte in Nederland tot aan Kiel een fietskaartje van €12 nodig.

Reistijd naar Kiel per IC trein via Osnabrück

Traject Vertrektijd Aankomsttijd Reistijd Overstap Vanafprijs Ticket
Amsterdam - Kiel 05:02 11:22 06:20 1 € 39,90 Online
Hilversum - Kiel 05:25 11:22 05:57 1 € 39,90 Online
Amersfoort - Kiel 05:40 11:22 05:42 1 € 39,90 Online
Apeldoorn - Kiel 06:05 11:22 05:17 1 € 39,90 Online
Deventer - Kiel 06:17 11:22 05:05 1 € 39,90 Online
Almelo - Kiel 06:42 11:22 04:40 1 € 39,90 Online
Hengelo - Kiel 06:55 11:22 04:27 1 € 39,90 Online

Prijs van een treinticket naar Kiel

Net als de meeste prijzen voor internationale treinreizen ligt ook de prijs van een treinticket naar Kiel niet vast. Hoewel de prijs van een treinticket naar Kiel begint bij €39,90 is deze variabel. Prijzen lopen op naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. Je kunt je ticket al 6 maanden voor vertrek boeken. Ben je er snel bij, dan is de kans groot dat je het voordeligste treinticket kunt boeken. Het voordeligste vroegboektarief naar Kiel is een Supersparpreis. Daarna komt het iets duurdere Sparpreis tarief. Wacht je met boeken tot kort voor vertrek, dan moet je rekenen op prijzen van 2 a 3 keer zo hoog, het Full-flex tarief of een duur Sparpreis tarief.. Boek je enkele maanden voor vertrek, dan zal je ongeveer €60 to €80 voor je ticket betalen. In de eerste klasse beginnen de prijzen bij €59.

Boek je treinkaartje naar Kiel op tijd
Wil je een treinticket naar Kiel boeken, doe dat dan op tijd zodat je veel geld kunt besparen. Korting bij vroegboeken kan oplopen tot 76% t.o.v. het Full-flex tarief.

Geldig vanaf elk station in Nederland
Boek je een Supersparpreis of Sparpreis vroegboek tarief naar Kiel, dan is dit ticket hetzelfde tarief vanaf elk station in Nederland. Woon je bijvoorbeeld in Zwolle en stap je in Arnhem op de ICE, boek dan ook je treinkaartje vanaf Zwolle naar Kiel. Het tarief van Zwolle naar Kiel is gelijk aan het tarief van Arnhem naar Kiel. Zo voorkom je onnodige kosten en hoef je niet nog een los treinticket van Zwolle naar Arnhem te betalen. Tarieven van de Flex-prijzen zijn wel afhankelijk van het treinstation waar je opstapt. Bekijk prijzen vanaf jouw opstapstation.

Korting op je treinticket naar Kiel

Geld besparen op je treinticket naar Kiel is zeker mogelijk. Je kunt namelijk behoorlijk besparen op de aanschaf van een treinkaartje naar Kiel als je op tijd je ticket boekt. Vroeg boeken levert je de meeste korting op. Deze korting is 2 tot 4 keer voordeliger dan de prijs die je op korte termijn voor je treinkaartje naar Kiel betaalt, het Full-flex tarief.

Voordeeluren of railplus
Kortingskaarten als een voordeelurenkaart en/of een railpluskaart geven alleen korting op een Full-flex tarief. Niet op een Supersparpreis of Sparpreis kortingstarief. Het Full-flex tarief met voordeelurenkorting of railpluskorting is echter vaak stukken duurder dan een Supersparpreis of Sparpreis kortingstarief.

Kinderkorting
Als je met kinderen met de trein naar Kiel reist, dan is er een flinke kinderkorting van toepassing. Kinderen t/m 14 jaar die met (groot)ouder reizen kunnen geheel gratis meereizen. Per (groot)ouder mogen er maximaal 5 kinderen meereizen. Ze moeten wel op je treinticket staan aangegeven. Kinderen tot 4 jaar mogen gratis meer zonder op het ticket te zijn aangegeven.

Seniorenkorting
Een speciale senioren korting op de trein naar Kiel is er helaas niet. Ook voor senioren valt de grootste korting te behalen door vroeg te boeken.

Jongerenkorting
Jongerenkorting op de trein naar Kiel is er helaas niet.

Treinstation van Kiel

Het treinstation van Kiel, Kiel Hbf (of Kiel Haubtbahnhof), ligt ten zuiden van het centrum van Kiel. Vanaf Kiel Hbf loop je binnen enkele minuten naar de plek in de haven waar de ferry naar Oslo vandaag vertrekt. Mocht je op de ferry moeten wachten, dan kan je ook naar het centrum lopen op zo’n 500 meter afstand.

Het treinstation van Kiel heeft 3 perrons en 6 sporen die op gelijke hoogte als het station liggen. Als je het station verlaat moet je echter wel een verdieping naar beneden. Dat kan lopend via de trap aan de rechterzijde zodat je direct richting de haven loopt of dat kan per lift of roltrap indien je slecht ter been bent of met een fiets reist. Voor de lift en roltrap kan je rechtdoor lopen. Kom je van de roltrap af of de lift uit, dan kan je rechtsaf richting haven lopen.

Op het treinstation van Kiel vind je kluisjes, W-LAN Hotspots, wachtruimtes, restaurants, toiletten (incl. invalidentoiletten), pinautomaten en autohuur. Buiten het station vind je aansluitingen op bus en tram (S-Bahn) en kan je een taxi nemen.

Plattegrond van treinstation Kiel

Adres van treinstation Kiel Hbf: Sophienblatt 25-27 24114 Kiel, Duitsland

Informatie over Kiel

Kiel is slechts een stadje van bescheiden formaat in het noorden van Duitsland. De stad Kiel is een echte studentenstad en heeft door zijn rijke geschiedenis veel te bieden aan toeristen. De bezienswaardigheden in Mechelen liggen op korte afstand van elkaar wat het erg gemakkelijk maakt om te ze bezoeken. Het openbaar vervoer in Kiel is goed geregeld. Er rijden diverse lijnbussen en trams (S-Bahn)In de stad vind je ook meerdere interessante musea.

Bezienswaardigheden in Kiel

Er zijn flink wat bezienswaardigheden in Kiel te vinden, je kan je zeker een paar dagen goed vermaken in de sfeervolle historische stad. Hieronder een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden in Kiel: